Binecuvântare de catapeteasmă la Nou Roman

         








       Articol aparul in cotidianul crestin  "ZIARUL LUMINA", Editia de Transilvania, 18 decembrie 2013, autor Stefan Marculet

       Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a binecuvântat luni, 16 decembrie, icoanele şi catapeteasma reînnoite ale Bisericii „Sfântul Gheorghe“ din Noul Român, Protopopiatul Avrig, judeţul Sibiu. După slujba religioasă a avut loc recepţia lucrărilor de restaurare a icoanelor împărăteşti şi un program de colinde oferit de elevii din localitate.
Cele patru icoane mari ale catapetesmei au fost restaurate în totalitate la Centrul de restaurare al Arhiepiscopiei Sibiului, starea lor de degradare fiind ridicată din cauza umezelii. Cheltuielile de restaurare a celor patru icoane mari împărăteşti şi a două icoane mici în medalion au fost suportate integral de Arhiepiscopia Sibiului. De asemenea, partea de lemn a catapetesmei a fost restaurată complet, prin eforturile credincioşilor din Noul Român.
La binecuvântarea lucrărilor au fost prezenţi consilierul cultural de la Arhiepiscopia Sibiului, pr. Savu Popa, protopopul de Avrig, Vasile Gafton, preoţi din satele învecinate, primarul comunei Arpaşu de Jos, Constantin Aurelian Văcariu, cei trei restauratori ai icoanelor şi numeroşi credincioşi.
La sfârşitul slujbei de binecuvântare, IPS Mitropolit Laurenţiu i-a felicitat pe preotul paroh Liviu Florin Ivănuşcă şi pe credincioşii din Nou Român pentru eforturile depuse în ultima vreme, de a reda frumuseţea lăcaşului de cult parohial.
Ierarhul a vorbit apoi despre valoarea inestimabilă a icoanelor vechi şi despre cinstirea adusă personalităţilor reprezentate.
„Icoanele aflate în cultul Bisericii trebuie refăcute şi restaurate, încât frumuseţea lor să fie redată şi credincioşii să simtă că între ei şi persoanele reprezentate pe icoane există o legătură. Noi nu cinstim lemnul, materia din care sunt făcute icoanele, chiar dacă ar fi de aur. Valoarea icoanei este dată de personalitatea pictată pe icoana respectivă“, a subliniat IPS Mitropolit Laurenţiu.

Reînfrumuseţarea bisericii parohiale

Preotul paroh i-a mulţumit Înaltpreasfinţitul Mitropolit Laurenţiu pentru vizita efectuată la Noul Român şi pentru sprijinul financiar oferit la restaurarea acestor icoane. Părintele Ivănuşcă a amintit şi celelalte lucrări administrative realizate în ultima perioadă, dar şi colaborarea cu Primăria şi Şcoala din localitate, prin care elevii iau partea periodic la activităţi educativ-religioase. În parohia sibiană, s-au amenajat un spaţiu muzeal, cu icoane şi cărţi vechi din patrimoniul bisericii, dar şi un centru cultural-educativ.
„Restaurarea acestor icoane vine să completeze cele efectuate în anii trecuţi la biserica noastră. Ne dorim ca anul viitor să continuăm lucrările şi să-l avem din nou pe IPS Mitropolit Laurenţiu între noi, pentru a binecuvânta toate lucrările“, a spus părintele Ivănuşcă. Parohul de la Noul Român i-a oferit ierarhului o icoană a Maicii Domnului, iar IPS Mitropolit Laurenţiu a oferit copiilor colindători şi credincioşilor iconiţe şi calendare.
La final, pr. consilier Savu Popa a adresat mulţumiri ierarhului pentru iniţiativa de a înfiinţa Centrul de restaurare şi de promovare a patrimoniului bisericesc din Arhiepiscopia Sibiului şi celor trei ostenitori care au redat frumuseţea icoanelor de la Noul Român. Un grup de copii din localitate au susţinut un recital de colinde tradiţionale, iar mai apoi au fost vizitate muzeul parohial şi centrul cultural-educativ. 

ZIUA NAŢIONALĂ LA NOU ROMÂN


Ceata de Feciori din Nou Român 


Grupa de copii de la Grădiniţa din Nou Român 

 

Ansamblul “Căiuţii din Balcani”, jud. Bacău 

                                        Ansamblul „Vasile Lucaciu” Şişeşti, jud. Maramureş,




Corul de copii de la Centrul Cultural Educaţional pentru Copii şi Tineret „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei” din Nou Român 

La împlinirea a 95 de ani de la Ziua Marii Uniri din 1918, Parohia Ortodoxă Nou Român (Protopopiatul Ortodox Avrig, judeţul Sibiu) a îmbrăcat haine de sărbătoare, căci micuţa comunitate de aici a primit oaspeţi de seamă. Fericitul eveniment a fost prilejuit  de organizarea de către Complexul Naţional Muzeal Astra a celei de - a VII-a ediţii a „Festivalului Naţional al Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă”.  După ce în prima zi a festivalului,  30 noiembrie 2013, au colindat pe scena din Piaţa Mare din Sibiu mai multe ansambluri  şi formaţii  corale din întreaga ţară, ziua de duminică, 1 Decembrie 2013, a fost rezervată evenimentelor de la Nou Român.
Festivităţile au debutat în biserica parohială cu hramul „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” cu oficierea Sfintei Liturghii de către preotul paroh Ivănuşcă Liviu Florin. Aici şi-au întâmpinat noienii oaspeţii de departe:   Ansamblul „Vasile Lucaciu” Şişeşti, jud. Maramureş, Ansamblul “Căiuţii din Balcani”, jud. Bacău şi Corul parohial de la Arpaşu de Sus, jud. Sibiu. Localnici şi oaspeţi, deopotrivă, s-au rugat şi au mulţumit lui Dumnezeu pentru darurile revărsate asupra familiilor lor şi  a întregului neam românesc, la finalul slujbei săvârşindu-se  şi Slujba de Te Deum la Ziua Naţională de 1 Decembrie şi făcându-se pomenirea eroilor neamului.
La desfăşurarea evenimentelor şi-au adus aportul şi localnicii din Nou Român, prin Grupa de copii de la Grădiniţa din sat (coordonaţi de dra educatoare Mihaela Nanaşi), Ceata de Feciori din sat şi Corul de copii de la Centrul Cultural Educaţional pentru Copii şi Tineret „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei” din Nou Român (coordonaţi de preotul paroh Ivănuşcă Liviu Florin).
După intonarea câtorva colinde în sfânta biserică, alaiul a pornit pe uliţele satului Nou Român, îndreptându-se către Centrul Cultural Memorial „Dr. Gheorghe Telea Bologa” (filială a Muzeului Astra din Sibiu), unde  a avut loc un amplu şi frumos program artistic.
În final, toţi cei prezenţi, ardeleni, moldoveni, maramureşeni, ba chiar şi dobrogeni (la eveniment participând o echipă de televiziune tocmai din Constanţa), s-au prins într-o  mare Horă a Unirii, simbol al unităţii de neam, limbă şi fiinţă a românilor din toate provinciile ţării noastre.


Pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin, Nou Român, jud. Sibiu.

Maslu de Obşte la Nou Român



Duminică, 27 octombrie 2013, zi de mare sărbătoare şi  pelerinaj  la moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou  de la Bucureşti, a reprezentat şi pentru credincioşii ortodocşi din satul Nou Român un bun prilej de a-şi arăta râvna şi dragostea faţă de cele sfinte, căci în această zi s-a săvârşit în parohia noastră slujba Sfântului Maslu de Obşte. 
Maslu face parte din cele 7 Sfinte Taine ale Bisericii, fiind rânduiala recomandată celor bolnavi sau slăbiţi trupeşte dar şi celor sănătoşi, datorită beneficiile spirituale aduse de rugăciunile rostite în cadrul ei. Este o slujbă specială săvârşită întotdeauna de mai mulţi preoţi, mai ales în timpul posturilor; iar în mod deosebit, odată pe an, se face Maslu de obşte ( adică pentru toată obştea, pentru tot satul), cu 7 sau mai mulţi preoţi.
Anul acesta, au răspuns invitaţiei de a ne ruga împreună: pr. protopop Vasile Gafton (Avrig), pr. Lucian Bunea ( Arpaşu de Sus), pr. Bela Marius ( Cârţişoara), Pr. Cezar Bulgariu ( Cârţa), Pr. Vasile  Davidoiu  (Poieniţa), Pr. Ioan Miu ( Sărata), Pr. Andrei Todârcea ( Scorei)  şi pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin ( Nou Român).                     
La rânduiala slujbei au fost adăugate rugăciuni pentru animalele, roadele  şi câmpurile credincioşilor din satul nostru, iar cuvântul de învăţătură a fost rostit de părintele protopop Vasile Gafton.
Îmbucurător a fost şi numărul mare de credincioşi prezenţi la slujbă, mai mulţi ca în alţi ani, printre ei aflându-se şi mulţi copii.
Pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin

Nou Român împotriva experimentelor pe embrionii umani











Parohia Ortodoxă Nou Român s-a alăturat apelului făcut de către Patriarhia Română tuturor credincioşilor români de a susţine Iniţiativa cetăţenească europeană „Unul dintre noi” Prin această iniţiativa cetăţenească se solicită Uniunii Europene să înceteze finanţarea activităţilor care includ distrugerea embrionilor umani.
Potrivit doctrinei şi tradiţiei sale, Biserica învaţă că  viaţa începe din momentul concepţiei (sau fertilizării), iar distrugerea de embrioni umani este un act inacceptabil din punct de vedere spiritual-moral.
Articolul 11, alineatul 4, din Tratatul privind Uniunea Europeană prevede că o iniţiativă cetăţenească europeană trebuie susţinută de cel puţin un milion de cetăţeni ai Uniunii Europene, provenind din cel puţin 7 state membre, pentru ca să fie luată în considerare de legislaţia europeană.
Iniţiatorii acestei binevenite iniţiative au fost Comisia Episcopatelor Romano - Catolice din Europa la care s-au adăugat Patriarhia Română şi celelalte Biserici creştine. România s-a înscris între cele zece state din Uniunea Europeană care au depăşit numărul minim de semnături necesare, alături de  Austria, Franţa, Italia, Lituania, Olanda, Polonia, Slovacia, Spania şi Ungaria. Semnături s-au adunat însă şi din celelalte state europene, ţinta fiind de 1 200 000 de semnături adunate până la data limită de 1 noiembrie 2013.

Semnături au fost adunate şi din partea  credincioşilor din satul nostru, Nou Român. Pe această cale le mulţumesc de adeziuni, sperând sincer ca efortul nostru să fie încununat de succes.  
Sprijinul dumneavoastră este de o importanţă capitală pentru apărarea dreptului la viaţă şi recunoaşterea embrionului uman ca persoană din momentul concepţiei!

 Pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin

Au reînceput cursurile şi activităţile Centrului Cultural Educaţional pentru copii şi Tineret











În clădirea fostei Şcoli Generale din sat, acolo unde a fost amenajat Centrul Cultural – Educaţional pentru copii şi Tineret “Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei” s-au reluat activităţile catehetice cu elevii din sat. Activităţile au loc în fiecare zi de sâmbătă, după amiaza, începând cu ora 15.
Ca o noutate, amintim în această perioadă desfăşurarea cursurilor de pictură pe sticlă, la care de mare folos ne este  ajutorul dat de două dintre fetele din sat: Radu Denisa şi Achim Geanina, elevă la Liceul Pedagogic din Sibiu.
La cursuri sunt aşteptaţi să participe toţi copiii interesaţi, în curând urmând a fi reluate şi cursurile gratuite de limba engleză şi meditaţiile la Limba şi literatura română.
      Pr.paroh Ivănuşcă Liviu Florin


Colectă pentru Fundaţia Ucos Sibiu


Şi în această toamnă, cu ajutorul credincioşilor noştri binevoitori, s-a reuşit organizarea unei colecte în alimente şi produse agricole  pentru Fundaţia Ucos din Sibiu.
Fundaţia umanitară “Un copil, o speranţă” Sibiu oferă sprijin copiilor cu handicap neuro-psiho-motor, celor cu afecţiuni din spectrul autist şi familiilor acestora. Pentru susţinerea activităţilor sale multiple fundaţia se vede nevoită însă să apeleze şi la bunăvoinţa altor instituţii, printre care şi parohia noastră.
 S-au adunat cartofi, ceapă, ulei, făină şi alte produse, în valoare de aproximativ 500 de lei. Colecte similare s-au făcut şi în Cârţa şi alte parohii din judeţ, prin aceasta credincioşii arătându-şi dragostea milostivă pentru semenii lor aflaţi în lipsă.
     Pr.paroh Ivănuşcă Liviu Florin

Protocol de colaborare Biserică – Grădiniţă la Nou Român



Între Parohia Ortodoxă Nou Român, Grădiniţa cu program normal Nou Român şi Şcoala Gimnazială „Vasile Cucu – Paltin” Arpaşu de Jos a fost semnat un protocol de colaborare pe teme educaţional – culturale. Titlul acestui proiect este chiar îndemnul adresat de Domnul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos tuturor părinţilor, din toate timpurile: „LĂSAŢI COPIII SĂ VINĂ LA MINE !” (Matei 19, 14). 

Argument: Educaţia moral – religioasă este posibilă la o vârstă fragedă, atunci când caracterele sunt în formare; de aici necesitatea ca instruirea şi educarea moral – creştină a copiilor să înceapă încă din grădiniţă. La aceasta trebuie să contribuim cu toţii: părinţii, bunicii, cadrele didactice şi şcoala, preotul şi  comunitatea, societatea în întregimea sa.
Educaţia religioasă începe în familie şi se cere să fie continuată şi în grădiniţă, unde copiii îşi formează deprinderi de conduită şi unde pot să înveţe cum să-şi  manifeste sentimentele morale specifice unui bun creştin. Împreună, Grădiniţa şi Biserica îl pot ajuta pe copil să cunoască îndatoririle pe care le are faţă de el însuşi, faţă de ceilalţi şi faţă de tot ce-l înconjoară.

Prin intermediul acestui parteneriat se doreşte crearea unei punţi de legătură între cunoştinţele asimilate în cadrul procesului instructiv-educativ din grădiniţă şi valorile fundamentale ale moralei creştine transmise în şi prin Biserică.
Adaptate la particularităţile de vârstă ale copiilor, activităţile cuprinse în program urmăresc familiarizarea preşcolarilor cu învăţătura creştin-ortodoxă. Un alt obiectiv constă în a-i deprinde pe copii cu viaţa trăită în şi prin Biserică, acest lucru fiind înlesnit în mare măsură de participarea lor la Sfintele Slujbe şi de primirea Sfintei Împărtăşanii.

Scopul : Educarea copiilor în spiritul valorilor moral - religioase
Obiective specifice:
- dobândirea unor noi cunoştinţe religioase;
- formarea comportamentului moral – religios ;
- cultivarea dorinţei de a face fapte bune;
- cunoaşterea unor obiceiuri specifice sărbătorilor religioase;
- deprinderea copiilor de a-i respecta şi ajuta pe cei bătrâni, bolnavi şi  nevoiaşi
Modalităţi  practice de realizare:
- susţinere unor lecţii cu conţinut religios ( cateheze);
- participarea copiilor la slujbele bisericeşti;
- activităţi practice;
         Durata: - anul şcolar  2013 -2014
Resurse umane: -   copiii din grădiniţă
                           -  preotul paroh
                           -  educatoarea
                           -  părinţii, bunicii. 
Modalităţi de evaluare  :
- analiza activităţilor
       - expoziţii  cu lucrările copiilor
         - serbările  şcolare
„Să dea Bunul Dumnezeu să fie într-un ceas bun!”
Pr.paroh Ivănuşcă Liviu Florin


Drumetie la Poienita









           

            






 Duminică, 21 iulie 2013, împreună cu copiii din parohia noastră, am realizat o drumeţie până în satul vecin, Poieniţa. Profitând de vremea minunată de afară nu mai puţin de 21 de micuţi ni s-au alăturat în această ieşire în natură, prilej de socializare şi destindere.
Plecarea s-a făcut din faţa Centrului cultural educaţional pentru copii şi Tineret „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei”. Distanţa de  2, 5 km dintre cele două sate a fost parcursă pe jos, drumeţia fiind o mişcare în aer liber care ne solicită şi ne fortifică trupul.
Odată ajunşi în sat, copiii au fost întâmpinaţi cu căldură de localnici, fiind vizitate mai apoi cele două locaşuri de cult. Parohia Poieniţa este păstorită de preotul Vasile Davidoiu, care prin strădania sa şi cu ajutorul puţinilor credincioşi rămaşi în sat ( aprox 15 – 20 persoane) a pornit în anii din urmă ample lucrări de renovare a  celor două biserici din sat.
A fost vizitat mai întâi şantierul bisericii din jos, ale cărui lucrări sunt avansate, aflându-se acum la stadiu de executare a picturii. Copiilor li s-a prezentat istoria  respectivului locaş  de cult, cu toţii arătându-se impresionaţi de frumuseţea icoanelor realizate pe pereţi, cei din sat exprimându-şi speranţa ca anul viitor sfântul locaş de cult să fie resfinţit de unul din ierarhii de la Sibiu.
A fost vizitată şi cea de-a doua biserică, la care se slujeşte în mod curent, unul dintre locuitorii satului prezentându-ne pe scurt istoria localităţii. Am rostit apoi o scurtă rugăciune în comun, iar după o scurtă perioadă de odihnire am plecat pe drumul spre casă.
Am ajuns cu bine cu toţii acasă, ceva mai obosiţi, dar cu un bagaj nou de cunoştinţe şi fericiţi că am văzut lucruri noi şi ne-am făcut prieteni noi.
Pr. Ivănuşcă Liviu Florin

Carte de Predici a Pr. Gheorghe Streza


           Părintele Gheorghe Streza, fost preot paroh la Nou Român cu ceva timp în urmă, ne-a oferit o plăcută surpriză, căci am aflat că  a aparut o lucrare deosebită realizată de aceasta, şi anume o carte de predici, versuri şi file de jurnal.

         Felicităm pe părintele Streza pentru întreaga activitate, ne bucurăm sincer de apariţia acestui volum şi aşteptăm cu nerăbdare să–l citim cu toţii.
 Iar în ceea ce urmează, reproducem articolul apărut în Ziarul Lumina, care vorbeşte de apariţia acestei cărţi de predici.

„Cuvinte din Scripturi“, apărută la Editura Andreiana
                                   (Ştefan Mărculeţ, Ziarul Lumina, Miercuri, 17 iulie 2013)

Printre ultimele apariţii ale Editurii Andreiana se numără şi „Cuvinte din Scripturi“, un volum de predici rostite de preotul Gheorghe Streza, paroh la Cetate II - Catedrala mitropolitană din Sibiu, şi fost consilier administrativ la centrul eparhial. Pe lângă predici, volumul adună şi lucrări ştiinţifice şi poezii scrise de părintele Streza.
Mai mult decât o carte de predici, lucrarea „Cuvinte din Scripturi“ conţine, în cele 470 de pagini, o sinteză a lucrării pastoral-misionare şi omiletice, a activităţii academice şi culturale desfăşurate în cei peste 30 de ani de trudă la altarul slujirii preoţeşti ai părintelui Gheorghe Streza.
Slujitor la Catedrala mitropolitană din 1990, autorul volumului a deţinut funcţii administrative la Arhiepiscopia Sibiului, amintind pe cea de apărător în Consistoriul bisericesc şi pe cea de consilier administrativ (2004-2007). În toţi aceşti ani de slujire, părintele Gheorghe Streza s-a remarcat ca un bun slujitor al lui Hristos, un predicator de seamă şi un bun chivernisitor al patrimoniului bisericesc.
Apărută cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, lucrarea are cinci părţi: „Vechiul Testament pedagog spre Hristos“, „Predici la duminicile de peste an“, „Predici la unele sărbători bisericeşti“, „File de jurnal“ şi „File de acatist. Gânduri din grădina Sfintelor Scripturi“.
Fiecare parte a volumului deschide un nou capitol din viaţa părintelui Streza, în care studiul, predicarea Evangheliei şi creaţia literară se îmbină armonios.

Dragostea faţă de Sfintele Scripturi
Prima parte a lucrării redă conţinutul tezei de licenţiere în Teologie a părintelui Gheorghe Streza, cu un subiect legat de Vechiul Testament. Tema „Vechiul Testament - pedagog spre Hristos“ l-a pasionat pe autor, după cum însuşi mărturiseşte în Prefaţa primului capitol, încă de la începutul studiilor teologice.
„Înţelegând adevărata valoare a Vechiului Testament, rosturile, foloasele sufleteşti şi teologice ale studiului Vechiului Testament, atras fiind şi pasionându-mă această disciplină, am ales pentru teza de licenţă acest subiect, pe care l-am îndrăgit de când eram elev seminarist“, spune autorul.
Predicile din următoarele două părţi ale volumului sunt adunate tematic şi sunt intitulate în parte într-un mod sugestiv şi sintetic.
           Amintim doar câteva titluri: „Credinţa - act teandric“, „Crucea - bucurie la toată lumea“, „Împlinirea proorociilor despre Hristos“, „Dorul după mântuire“, „Existenţa diavolului şi izbăvirea de puterea lui“ sau „Despre preoţie“.
Lucrarea conţine şi două titluri de „File de Jurnal“, prima dedicată sfinţirii Bisericii „Sfântul Gheorghe“ din Nou Român, judeţul Sibiu, unde părintele Streza a fost paroh, şi cea de-a doua consemnare este legată de o meditaţie asupra inteligenţei umane, dar oferit de Dumnezeu.
Frumoasele versuri din „Psalm“, „Rugă doar Ţie“, „Model“ sau „Trezvie“ vor delecta, la final, cititorii ce vor răsfoi lucrarea părintelui Gheorghe Streza.


www.ziarullumina.ro

Spectacol de dansuri la Nou Român







Luni, 24 iunie 2013, a doua zi de Rusalii, şi totodată, zi închinată prăznuirii Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, în căminul Cultural din Nou Român a avut loc un extraordinar spectacol de dansuri tradiţionale susţinut de ansamblul de dansuri populare al Şcolii gimnaziale „Viorel Cucu Paltin” din Arpaşu de Jos, intitulat „Ansamblul Folcloric Comorile Arpasului”. Din respectivul ansamblu, pe lângă copiii de vârstă şcolară din Arpaşu de Jos fac parte şi mulţi copii din Nou Român:  Achim Geanina, Radu Denisa, Telea Adriana, Nicodin Iulia, Radu Georgiana, Koşa Maria, Radu Delia, Achim Paul, Nicodin Darius, Radu Maria, şi Radu Octavian.
Grupul a fost înfiinţat în urmă cu câţiva ani, la iniţiativa doamnei învăţătoare Livia Pavel, cu susţinerea dl. director Gheorghe Rogozea, având ca instructori pe inimoşii Alessia şi Ovidiu Sas de la Ansamblul profesionist Junii Sibiului. După o muncă susţinută şi după eforturi depuse în urma repetiţiilor îndelungate, au început să apară şi rezultatele. Copii au obţinut numeroase premii la  concursurile şcolare de profil, precum şi la alte spectacole, fiind apreciaţi pe toate scenele pe care au dansat.
Spectacolul a reprezentat o adevărată surpriză pentru oamenii din satul nostru, căci în ultimii ani evenimentele culturale desfăşurate în Căminul Cultural din Nou Român au fost extrem de rare. Cei mai încântaţi au fost bineînţeles părinţii şi bunicii protagoniştilor de pe scenă. Spectacolul a fost recompensat cu numeroase aplauze din partea celor aflaţi în sală, profesorii coordonatori ai dansatorilor promiţând că vor mai participa şi cu alte prilejuri la evenimente culturale desfăşurate la Nou Român.
Pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin

Resfinţirea unei troiţe la Nou Român










Duminică, 30 iunie 2013, în Duminica Întâia după Rusalii, numită şi Duminica Tuturor Sfinţilor, a avut loc în parohia noastră resfinţirea uneia dintre troiţele la care în ultima vreme au avut loc mai multe lucrări de reparaţii. Este vorba de crucea în stil maramureşean ridicată cu ani în urmă de dl doctor Gheorghe Telea Bologa la intrarea în sat şi care, în urma lucrărilor de asfaltare executate la carosabilul din satul nostru, a suferit anumite stricăciuni. Astfel, cu finanţarea Primăriei Arpaşu de Jos a fost înlocuit gardul împrejmuitor cu unul nou de stejar, iar spaţiul de protecţie a fost reamenajat întru totul prin grija credincioşilor ortodocşi din zona vecină acesteia.
După oficierea Sfintei Liturghii, s-a pornit în procesiune religioasă cu prapori şi icoane la locul special amenajat, aici fiind săvârşită slujba Sfinţirii mici a apei şi Rânduiala de sfinţire a troiţei, fiind rostite totodată mai multe rugăciuni pentru ogoarele şi animalele credincioşilor din satul nostru.
În încheiere preotul paroh a mulţumit Primăriei pentru ajutorul acordat şi a încredinţat credincioşilor ortodocşi din zonă grija pentru acest frumos monument de cultură românesc.

Pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin


Lucrări la Iconostasul Bisericii din Nou Român



Cu ajutorul lui Dumnezeu, cu puţine zile înainte de prăznuirea Sfintelor Sărbători de Paşti, s-a reuşit montarea Iconostasului de lemn restaurat de către echipa de meseriaşi condusă de dl. Achim Victor.
Datorită umezelii şi vechimii sale, Iconostasul s-a degradat în timp, necesitând restaurare imediată.  În timpul lucrărilor, a fost înlocuit în întregime primul registru ( 0 – 2, 50 m înălţime de la sol), utilizându-se material lemnos nou şi de bună calitate.
 Au fost tratate şi restaurate şi celelalte componente lemnoase de la celelalte registre, apoi au fost vopsite, iar icoanele au fost curăţate. În plus, prin străduinţa meseriaşilor noştri, iconostasul a fost îmbrăcat şi cu frumoase modele sculpturale, menite să aducă un plus de frumuseţe şi grandoare.

Totodată,  la Centrul de Conservare şi Restaurare de la Mitropolia din Sibiu continuă anevoiosul proces de restaurare a celor 4 mari Icoane Împărăteşti şi a celor 2 medalioane cu Heruvimi situate la nivelul registrului inferior al Iconostasului. Din nefericire, lucrările sunt mult mai complexe decât s-a estimat iniţial,  la fel şi suma necesară ca să acopere cheltuielile acestor operaţiuni. Din fericire  însă, întreaga sumă de 13 000 de lei a fost obţinută cu sprijinul Arhiepiscopiei Sibiului de la Consiliul Judeţean Sibiu, cărora le şi mulţumim pe această cale.

Prin grija unor donatori inimoşi a fost restaurată de asemenea şi crucea de pe catapeteasmă  şi a fost montată o nouă instalaţie de lumini.
Întregul Iconostas se va desface din nou atunci când Icoanele Împărăteşti vor fi gata (icoanele actuale având un rol provizoriu) şi abia în acel moment vom putea spune că lucrările la iconostas s-au încheiat.
 Pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin


Întâlnire după 10 ani la Facultatea de Teologie din Sibiu

În această vară s-au împlinit 10 ani de  când, împreună cu ceilalţi colegi, am finalizat cursurile de licenţă ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă  „Andrei Şaguna” Sibiu. Timpul a trecut extrem de repede şi iată că, după atâţia ani, potrivit tradiţiei academice,  cu mari emoţii sufleteşti,  ne-am revăzut părinţii profesorii şi colegii dragi alături de care am petrecut anii studenţiei noastre.
Momentul a fost perfect surprins în articolul apărut în cotidianul creştin „Ziarul Lumina” al Patriarhiei Române, articol pe care-l reproducem şi noi în rândurile ce urmează:

Moment festiv la Sibiu”
(Ştefan Mărculeţ, Ziarul Lumina, vineri, 31 mai 2013)
Promoţia 1999-2003 a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu s-a reunit joi, 30 mai, pentru a aniversa împreună cu foştii profesori cei 10 ani trecuţi de la absolvire.
Programul aniversării a debutat cu Sfânta Liturghie, oficiată de un sobor de preoţi în capela facultăţii, după care a urmat o slujbă de pomenire pentru profesorii şi colegii trecuţi la cele veşnice. La slujba religioasă a participat şi Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu mai mulţi profesori de la vechea instituţie şaguniană.
La finalul slujbei religioase, IPS Mitropolit Laurenţiu le-a urat bun-venit teologilor şi le-a amintit momentele frumoase petrecute în cei patru ani de studiu. „Facultatea noastră v-a fost mamă şi loc de pregătire academică şi spirituală timp de patru ani. Revenirea în acest loc unic este ceva firesc, iar aceste perioade stabilite prin tradiţie la 10, 20, 30 de ani şi mai apoi din cinci în cinci ani, sunt moment deosebite. Să dea Dumnezeu să ajungeţi cu toţii multe revederi de acum înainte“, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
„Mama noastră spirituală
După ceremoniile din capelă a urmat cursul festiv, ţinut în Aula „Mitropolit Ioan Meţianu“ de conf. univ. dr. Sebastian Moldovan împreună cu decanul facultăţii sibiene, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel. Absolvenţii au avut posibilitatea să-şi prezinte fiecare în parte realizările pe plan pastoral-misionar în parohii sau în alte locuri în care îşi desfăşoară activitatea, dar şi cele de pe plan familial. 
„Am revenit la mama noastră spirituală, la facultatea unde ne-am format, pentru a mulţumi preamilostivului Dumnezeu pentru toate darurile cele bogate revărsate asupra noastă. A fost o zi de emoţie adâncă, o zi a bucuriei sufleteşti şi am avut prilejul de a reînnoi legăturile de colegialitate şi de prietenie între noi. În acelaşi timp ne-am bucurat şi de realizările celorlalţi, aşa cum Dumnezeu a lucrat în viaţa şi în misiunea fiecăruia, în locurile unde au ajuns după terminarea facultăţii“, ne-a spus pr. Cristian Vaida din promoţia amintită, secretar eparhial în cadrul Arhiepiscopiei Sibiului.



Pr.paroh Ivănuşcă Liviu Florin a susţinut unul din referatele conferinţei preoţeşti de la Sibiu din 3 iunie 2013


Aula Mitropolit "Ioan Meţianu“ a Facultăţii de Teologie "Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu a găzduit în data de 3 iunie 2013  conferinţa preoţească de primăvară pentru protopopiatele Sibiu, Mediaş, Avrig, Sălişte şi Agnita.
Lucrările conferinţei au fost prezidate de Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, alături de care s-a aflat şi Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.
Tema conferinţei a fost legată de omagierea în acest an a Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, la 1700 de ani de la Edictul de la Milano din 313, prin care creştinismul a devenit tolerat de autoritatea imperială.

Tema „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, promotori ai libertăţii religioase“ a fost structurată în patru părţi: „Starea Imperiului Roman înaintea Edictului de la Milano din 313“, subiect prezentat de pr. Marius Munteanu de la Parohia Marpod, Protopopiatul Agnitaş, „Edictul de la Milano (313) - toleranţă şi libertate“, referat susţinut de pr. Marius Custelcean de la Parohia Valea Lungă, Protopopiatul Mediaş, „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, susţinători ai Bisericii“, în prezentarea pr. Liviu-Florin Ivănuşcă de la Parohia Nou-Român, Protopopiatul Avrig, şi a pr. Emilian Artene Piloiu de la Parohia Broşteni, Protopopiatul Sălişte şi, în cele din urmă, s-a abordat subiectul „Relaţiile dintre Stat şi Biserică“, susţinut de pr. George Cosmin Piţ de la Parohia Slimnic, Protopopiatul Sibiu.

Iată şi textul  referatului susţinut de pr. Ivănuşcă Liviu Florin

Politica socială şi religioasă a lui Constantin cel Mare  - Relaţiile dintre stat şi Biserică



E greu de apreciat dacă convertirea împăratului Constantin a fost definitivă de la bun început, dar, odată declarat pentru creştinism, el a progresat continuu pe această cale ce a dus în cele din urmă la  botezul său, cu puţin timp înainte de moarte, în mai 337.  În acelaşi  timp, el „şi-a menţinut titlul  păgân de „pontifex maximus”, nu pentru că nu era convins de creştinism, ci pentru că acest titlu îi dădea autoritate în faţa păg­­ânilor. ( Pr. Nicolae Chifăr, Istoria creştinismului, vol. I., Editura Trinitas, Iaşi, 1999, p. 74) Dacă împăratul ar fi renunţat atunci la el, îşi ridica un rival periculos, încă puternic prin numărul adepţilor săi.

Odată cu publicarea Edictului de la Milan din ianuarie 313 începe „Epoca de aur a creştinismului”, o perioadă de maximă înflorire şi propăşire spirituală. Se pune acum început principiul „Simfoniei bizantine” între Stat şi Biserică.   Împăraţii bizantini au stabilit astfel „raporturi de colaborare, ca între două puteri deosebite şi autonome, dar asociate, care convieţuiau şi conlucrau pentru binele aceluiaşi popor.” ( Prof. Teodor M. Popescu, „Cinci sute de ani de la căderea Constantinopolului”, Ortodoxia, nr. 3, 1953, Bucureşti, p. 387). Legislaţia civilă se va îngriji de organizarea materială a Bisericii, iar învăţăturile morale şi canoanele bisericeşti vor deveni legi civile.

Decretele imperiale date de Constantin cel Mare după anul 313 vor  favoriza în mod clar creştinismul. Clericii sunt scutiţi de taxe, Biserica este scutită de dări, i se înapoiază tot ceea ce i s-a răpit. Se acordă sume importante din tezaurul statului, pentru ridicarea de biserici şi întreţinerea clerului. Biserica primeşte  dreptul de eliberare a sclavilor şi episcopilor li se dă dreptul de a judeca pe cei ce n - ar voi să fie judecaţi după legile statului.
Respectul pe care împăratul Constantin cel Mare îl avea faţă de creştinism l-a făcut pe acesta să  înlăture din legile penale dispoziţii şi pedepse „contrare spiritului creştinismului, ca: răstignirea, zdrobirea picioarelor, stigmatizarea (arderea cu fierul roşu). S-a îmbunătăţit tratamentul din închisori. S-au adus restricţii luptelor de gladiatori şi s-au trimis condamnaţii la mine, în loc de lupte (…) S-a modificat în spirit creştin, legislaţia referitoare la căsătorie, la părinţii fără copii, s-a îngreunat divorţul, s-a pedepsit adulterul şi siluirea, sau violul, s-a interzis aruncarea copiilor şi vinderea lor, prin ajutoare date părinţilor săraci. S-au luat măsuri de protecţie şi ajutor pentru săraci, orfani, văduve şi bolnavi. ( Pr. prof Ioan Rămureanu, Istoria Bisericească Universală, Manual pentru Seminarii Teologice, Esitura IBM  al BOR, Bucureşti, 1992,  p.150)
Aceiaşi fervoare religioasă o întâlnim şi la ceilalţi membrii ai familiei imperiale.  Mama sa - Elena, soţia sa -  Fausta, sora sa - Anastasia, fiica sa -  Constantina, au dăruit episcopilor ajutoare pentru a repara bisericile sau pentru a construi altele noi, la Ierusalim, Antiohia, Tyr, Nicomidia, Roma şi Constantinopol ridicându-se biserici măreţe cu ajutorul lor.
În memoria colectivă  a creştinilor a rămas mai ales mama Sfântului Împărat, Sfânta Elena, prăznuită împreună cu fiul său la data de 21 mai a fiecărui an. Aceasta a descoperit la Ierusalim lemnul Sfintei Cruci şi datorită ei  pelerinajele la  Locurile Sfinte au luat o mare amploare.

În cele ce urmează ne vom îndrepta atenţia asupra câtorva dintre iniţiativele promulgate de Sfântul Constantin cel Mare, măsuri ce au avut un impact deosebit de important din punct de vedere religios şi social pentru epoca respectivă .

A.  Promovarea în demnităţi publice a creştinilor cu comportament moral ireproşabil  
Texte din  Codexul Teodesian, Socrate, Sozomen sau Eusebiu, conţin referiri la „o seamă de prescripţii care urmăresc integrarea creştinilor în structurile sociale şi politice ale imperiului.” ( Pr. asist. dr. Ovidiu Panaite, „Perioada constantiniană ca model al coexistenţei Stat – Biserică ”, Revista Teologică, nr. 3, 2006, Sibiu, p.59 )  Imediat ce marele  împărat a preluat puterea, a căutat să aşeze în funcţiile importante persoane cât mai de încredere. Şi-a îndreptat atunci atenţia mai ales către creştini, aceştia fiind încurajaţi să intre în politică şi administraţie.
Cei mai mulţi dintre guvernatorii numiţi de el vor fi din rândul creştinilor. Demnitarii creştini erau favorizaţi faţă de cei păgâni, „li se dădea îngăduinţa să se mândrească cu acest nume; dar dacă nu erau de această credinţă, nu le mai era îngăduit să jertfească idolilor(Eusebiu de Cezarea, Scrieri  II, Viaţa lui Constantin, Cartea II, 44, PSB. 14, Editura IMB al BOR, Bucureşti, 1991 p. 110.)
Printre sfetnicii împăratului s-au aflat reprezentanţi de seamă ai Bisericii precum Eusebiu, episcop al Cezareii Pontului, episcopul Miltiade al Romei, episcopul semi - arian Eusebiu de Nicomidia, cel care l-a botezat, sau vestitul episcop Osius de Cordoba, un apropiat colaborator şi consilier al lui Constantin. (Pr.pof. dr Nicolae Chifăr, „Constantin cel mare - primul împărat creştin”,  Revista Teologică, nr. 3, 2006, Sibiu, p.32)

B.  Consacrarea duminicii ca zi obligatorie de repaus în imperiu, pentru creştini şi păgâni
Prin edictul dat de împăratul Constantin cel Mare la data de  3 martie 321 s-a dispus respectarea Duminicii ca „ zi de repaos pentru toţi supuşii imperiului roman, inclusiv pentru cei care-şi desfăşoară activitatea la tribunalele romane. De la respectarea acestei legi au fost exceptaţi doar cei care îndeplineau munci urgente, de sezon, în agricultură.” ( Pr. Asist. Nicolae Dură, “Dispoziţii canonice privind cinstirea Duminicii”, Ortodoxia, nr. 2, 1981, Bucureşti, p. 214).
 Într-un alt edict dat în acelaşi an, la data de 3 iulie „se aproba ca în zi de Duminică să se elibereze sclavii şi să se redacteze de Biserică actele de eliberare ale acestora.” ( Ibidem, p.215)  
Prin această dispoziţie împăratul venea în sprijinul creştinilor, oferindu-le prilejul de a-şi putea săvârşi serviciu liturgic duminical fără a fi tulburaţi de îndatoririle obşteşti. Creştinii cinsteau de mult această zi şi Sfântul Constantin nu face decât să recunoască şi să consfinţească o stare de fapt.

C.  emiterea de monede cu monograma creştină
Din  anul 317 împăratul a început să bată monede  inscripţionate cu monogramul creştin. El va emite moneda de aur cunoscuta sub numele de aureus sau solidus, ce va rămâne monedă de schimb  pâ­nă în vremea împăraţilor Comneni (sec. XI). Tot Constantin va emite şi o monedă nouă de argint (siliqua) si una de bronz (follis), care vor reprezenta banii obişnuiţi folosiţi în afacerile curente. Tot în domeniul economic Constantin a luat şi  o serie de măsuri cu scopul de a consolida procesul de stabilizare a preturilor şi reducere a inflaţiei.

D. diminuarea rolului vechii capitale (cedarea palatului imperial de la Lateran către episcopul Romei) şi inaugurarea unei unei noi capitale şi catedrale creştine la Byzantion (Constantinopol - 11 mai 330), simbol al renaşterii şi înnoirii religioase şi social-politice a Imperiului Roman
 În momentul în care Constantin cel Mare s-a căsătorit cu cea de a doua soţie, Fausta, sora lui Maxenţiu, el a primit în administrare Palatul Lateran din Roma. Acest palat a fost oferit mai târziu de către Constantin cel Mare episcopului Romei  Melchiade (311 – 314), devenind locuinţa suveranului pontif.  Data exacta a donării nu este cunoscuta însă se crede că s-a realizat pentru a găzdui un sinod în anul 313, sinod ce a dus la declanşarea schismei donatiste, prin declararea donatismului ca erezie.
Cu fonduri de la împărat, vechea basilică a palatului a fost lărgită şi înfrumuseţată, devenind catedrala Romei şi  scaunul papilor. Sfinţirea oficială a bisericii cât şi a anexelor a fost făcută de papa Silvestru I în anul 324.  Pe uşa centrală se găseşte scris: „Lateran, cea mai sfântă biserică dintre bisericile oraşului şi ale lumii”, fiind socotită ca importanţă deasupra tuturor celorlalte biserici catolice, chiar şi deasupra Basilicii Sfântul Petru din Vatican.

Constantin cel Mare a rămas singurul stăpân al Imperiului după eliminarea lui Liciniu (324), cel care în ultima parte a vieţii sale s-a dovedit un aspru prigonitor al creştinilor din Orient. Este momentul în care Constantin i-a hotărârea de a restaura  antica cetate Byzantion , o colonie grecească întemeiată pe Bosfor în sec. 7 î. Hr. şi de a face din ea capitala imperiului său.
De ce a fost aleasă respectiva locaţie ? Mai ales din raţiuni strategice si economice, căci de aici se putea supraveghea frontiera cea mai ameninţată a Imperiului, cea a  Dunării şi erau aproape de duşmanul persan, putându-se interveni urgent pe cale militară. Totodată, schimburile comerciale dintre oraşele port de la Marea Neagră şi cele din bazinul mediteranean nu se puteau face decât  prin strâmtoarea numită azi Bosfor – Dardanele, iar aici se găsea noul oraş fără aprobarea căruia nu se putea trece.

Constantin a construit un nou oraş, mutând hotarele vechiului oraş cam cu 4 km şi mărind cam de patru ori suprafaţa sa. Decizia de construire a fost luată în noiembrie 324 iar construcţia a durat mai puţin de 6 ani, la data de 11 mai 330, în prezenţa împăratului, noul oraş fiind inaugurat.
La lucrările de construcţie ale  palatului, ale bisericilor şi a hipodromului au lucrat zi si noapte zeci de mii de meşteri  şi muncitori. La fel ca şi Roma, oraşul e construit pe 7 coline şi împărţit în 14 districte administrative. Există şi aici un Senat; membrii săi aveau însă ranguri inferioare senatorilor din Roma,fiind numiţi clari (remarcabili) şi nu  clarissimi  (deosebit de remarcabili).
Palatul imperial a fost construit in perimetrul în care  în zilele noastre se află la Istambul  Moscheea Sultanului Ahmet numită şi Moscheea Albastra. Hipodromul a fost proiectat pentru o capacitate de 50.000 de locuri.
În Constantinopol au fost construite mai multe locaşuri de cult între care cele mai importante au fost: Biserica Sfinţilor Apostoli, Biserica Sfânta Sofia, Biserica Sfânta Irina.
La 11 mai 330 are loc inaugurarea oficială a oraşului, ca nouă capitală a Imperiului Roman. Oraşul va fi închinat de către întemeietorul său Sfintei Fecioare, cu prilejul inaugurării săvârşindu-se o slujbă în biserica Sfânta Irina. Festivităţile civile  au durat 40 de zile şi s-au desfăşurat pe hipodrom. Monedele bătute în acel an anunţau întregii lumii evenimentul.
Populaţia oraşului va creşte constant, la sfârşitul domniei lui Constantin în 337, oraşul  numărând  deja mai multe zeci de mii de locuitori.  La începutul sec. al V-lea zidurile construite de Constantin, care cuprindeau o suprafaţă de 750 ha., se vor dovedi prea strâmte; Teodosie al II-lea va dubla suprafaţa ajungând pana la 1.450 ha., iar o nouă extindere va avea loc în sec. al VII-lea prin includerea cartierului de Nord,  al Vlahernelor în care se afla celebrul sanctuar al Maicii Domnului.  În timpul împăratului  Justinian (521 -565) populaţia va ajunge la aprox. 400.000 de locuitori.

Pr. Ivănuşcă Liviu Florin
  



 Potrivit legislaţiei româneşti, până la data de 25 mai a acestui an, orice salariat  din România poate dispune asupra unui procent de 2% din impozitul plătit statului pe veniturile obţinute în anul 2012, direcţionând această sumă către o organizaţie non-profit, o biserică sau o bursă de studii.

Această donaţie nu costă nimic contribuabilul! Ea presupune doar completarea unui formular, care va fi depus de către Parohie la  Fisc până la data de 25 mai 2013. Dacă nu folosiţi această opţiune, suma respectivă, care  este oricum deja încasată, va rămâne să fie gestionată de stat.  
Folosindu-ne de  această măsură, în anul 2012 a fost adunată suma de 2088 lei, sumă deosebit de importantă pentru nevoile micii noastre parohii.                                 

Pr. Paroh Ivănuşcă Liviu Florin