Carte de Predici a Pr. Gheorghe Streza


           Părintele Gheorghe Streza, fost preot paroh la Nou Român cu ceva timp în urmă, ne-a oferit o plăcută surpriză, căci am aflat că  a aparut o lucrare deosebită realizată de aceasta, şi anume o carte de predici, versuri şi file de jurnal.

         Felicităm pe părintele Streza pentru întreaga activitate, ne bucurăm sincer de apariţia acestui volum şi aşteptăm cu nerăbdare să–l citim cu toţii.
 Iar în ceea ce urmează, reproducem articolul apărut în Ziarul Lumina, care vorbeşte de apariţia acestei cărţi de predici.

„Cuvinte din Scripturi“, apărută la Editura Andreiana
                                   (Ştefan Mărculeţ, Ziarul Lumina, Miercuri, 17 iulie 2013)

Printre ultimele apariţii ale Editurii Andreiana se numără şi „Cuvinte din Scripturi“, un volum de predici rostite de preotul Gheorghe Streza, paroh la Cetate II - Catedrala mitropolitană din Sibiu, şi fost consilier administrativ la centrul eparhial. Pe lângă predici, volumul adună şi lucrări ştiinţifice şi poezii scrise de părintele Streza.
Mai mult decât o carte de predici, lucrarea „Cuvinte din Scripturi“ conţine, în cele 470 de pagini, o sinteză a lucrării pastoral-misionare şi omiletice, a activităţii academice şi culturale desfăşurate în cei peste 30 de ani de trudă la altarul slujirii preoţeşti ai părintelui Gheorghe Streza.
Slujitor la Catedrala mitropolitană din 1990, autorul volumului a deţinut funcţii administrative la Arhiepiscopia Sibiului, amintind pe cea de apărător în Consistoriul bisericesc şi pe cea de consilier administrativ (2004-2007). În toţi aceşti ani de slujire, părintele Gheorghe Streza s-a remarcat ca un bun slujitor al lui Hristos, un predicator de seamă şi un bun chivernisitor al patrimoniului bisericesc.
Apărută cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, lucrarea are cinci părţi: „Vechiul Testament pedagog spre Hristos“, „Predici la duminicile de peste an“, „Predici la unele sărbători bisericeşti“, „File de jurnal“ şi „File de acatist. Gânduri din grădina Sfintelor Scripturi“.
Fiecare parte a volumului deschide un nou capitol din viaţa părintelui Streza, în care studiul, predicarea Evangheliei şi creaţia literară se îmbină armonios.

Dragostea faţă de Sfintele Scripturi
Prima parte a lucrării redă conţinutul tezei de licenţiere în Teologie a părintelui Gheorghe Streza, cu un subiect legat de Vechiul Testament. Tema „Vechiul Testament - pedagog spre Hristos“ l-a pasionat pe autor, după cum însuşi mărturiseşte în Prefaţa primului capitol, încă de la începutul studiilor teologice.
„Înţelegând adevărata valoare a Vechiului Testament, rosturile, foloasele sufleteşti şi teologice ale studiului Vechiului Testament, atras fiind şi pasionându-mă această disciplină, am ales pentru teza de licenţă acest subiect, pe care l-am îndrăgit de când eram elev seminarist“, spune autorul.
Predicile din următoarele două părţi ale volumului sunt adunate tematic şi sunt intitulate în parte într-un mod sugestiv şi sintetic.
           Amintim doar câteva titluri: „Credinţa - act teandric“, „Crucea - bucurie la toată lumea“, „Împlinirea proorociilor despre Hristos“, „Dorul după mântuire“, „Existenţa diavolului şi izbăvirea de puterea lui“ sau „Despre preoţie“.
Lucrarea conţine şi două titluri de „File de Jurnal“, prima dedicată sfinţirii Bisericii „Sfântul Gheorghe“ din Nou Român, judeţul Sibiu, unde părintele Streza a fost paroh, şi cea de-a doua consemnare este legată de o meditaţie asupra inteligenţei umane, dar oferit de Dumnezeu.
Frumoasele versuri din „Psalm“, „Rugă doar Ţie“, „Model“ sau „Trezvie“ vor delecta, la final, cititorii ce vor răsfoi lucrarea părintelui Gheorghe Streza.


www.ziarullumina.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu