ZIUA NAŢIONALĂ LA NOU ROMÂN


Ceata de Feciori din Nou Român 


Grupa de copii de la Grădiniţa din Nou Român 

 

Ansamblul “Căiuţii din Balcani”, jud. Bacău 

                                        Ansamblul „Vasile Lucaciu” Şişeşti, jud. Maramureş,




Corul de copii de la Centrul Cultural Educaţional pentru Copii şi Tineret „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei” din Nou Român 

La împlinirea a 95 de ani de la Ziua Marii Uniri din 1918, Parohia Ortodoxă Nou Român (Protopopiatul Ortodox Avrig, judeţul Sibiu) a îmbrăcat haine de sărbătoare, căci micuţa comunitate de aici a primit oaspeţi de seamă. Fericitul eveniment a fost prilejuit  de organizarea de către Complexul Naţional Muzeal Astra a celei de - a VII-a ediţii a „Festivalului Naţional al Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă”.  După ce în prima zi a festivalului,  30 noiembrie 2013, au colindat pe scena din Piaţa Mare din Sibiu mai multe ansambluri  şi formaţii  corale din întreaga ţară, ziua de duminică, 1 Decembrie 2013, a fost rezervată evenimentelor de la Nou Român.
Festivităţile au debutat în biserica parohială cu hramul „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” cu oficierea Sfintei Liturghii de către preotul paroh Ivănuşcă Liviu Florin. Aici şi-au întâmpinat noienii oaspeţii de departe:   Ansamblul „Vasile Lucaciu” Şişeşti, jud. Maramureş, Ansamblul “Căiuţii din Balcani”, jud. Bacău şi Corul parohial de la Arpaşu de Sus, jud. Sibiu. Localnici şi oaspeţi, deopotrivă, s-au rugat şi au mulţumit lui Dumnezeu pentru darurile revărsate asupra familiilor lor şi  a întregului neam românesc, la finalul slujbei săvârşindu-se  şi Slujba de Te Deum la Ziua Naţională de 1 Decembrie şi făcându-se pomenirea eroilor neamului.
La desfăşurarea evenimentelor şi-au adus aportul şi localnicii din Nou Român, prin Grupa de copii de la Grădiniţa din sat (coordonaţi de dra educatoare Mihaela Nanaşi), Ceata de Feciori din sat şi Corul de copii de la Centrul Cultural Educaţional pentru Copii şi Tineret „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei” din Nou Român (coordonaţi de preotul paroh Ivănuşcă Liviu Florin).
După intonarea câtorva colinde în sfânta biserică, alaiul a pornit pe uliţele satului Nou Român, îndreptându-se către Centrul Cultural Memorial „Dr. Gheorghe Telea Bologa” (filială a Muzeului Astra din Sibiu), unde  a avut loc un amplu şi frumos program artistic.
În final, toţi cei prezenţi, ardeleni, moldoveni, maramureşeni, ba chiar şi dobrogeni (la eveniment participând o echipă de televiziune tocmai din Constanţa), s-au prins într-o  mare Horă a Unirii, simbol al unităţii de neam, limbă şi fiinţă a românilor din toate provinciile ţării noastre.


Pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin, Nou Român, jud. Sibiu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu