Lucrări la Iconostasul Bisericii din Nou Român



Cu ajutorul lui Dumnezeu, cu puţine zile înainte de prăznuirea Sfintelor Sărbători de Paşti, s-a reuşit montarea Iconostasului de lemn restaurat de către echipa de meseriaşi condusă de dl. Achim Victor.
Datorită umezelii şi vechimii sale, Iconostasul s-a degradat în timp, necesitând restaurare imediată.  În timpul lucrărilor, a fost înlocuit în întregime primul registru ( 0 – 2, 50 m înălţime de la sol), utilizându-se material lemnos nou şi de bună calitate.
 Au fost tratate şi restaurate şi celelalte componente lemnoase de la celelalte registre, apoi au fost vopsite, iar icoanele au fost curăţate. În plus, prin străduinţa meseriaşilor noştri, iconostasul a fost îmbrăcat şi cu frumoase modele sculpturale, menite să aducă un plus de frumuseţe şi grandoare.

Totodată,  la Centrul de Conservare şi Restaurare de la Mitropolia din Sibiu continuă anevoiosul proces de restaurare a celor 4 mari Icoane Împărăteşti şi a celor 2 medalioane cu Heruvimi situate la nivelul registrului inferior al Iconostasului. Din nefericire, lucrările sunt mult mai complexe decât s-a estimat iniţial,  la fel şi suma necesară ca să acopere cheltuielile acestor operaţiuni. Din fericire  însă, întreaga sumă de 13 000 de lei a fost obţinută cu sprijinul Arhiepiscopiei Sibiului de la Consiliul Judeţean Sibiu, cărora le şi mulţumim pe această cale.

Prin grija unor donatori inimoşi a fost restaurată de asemenea şi crucea de pe catapeteasmă  şi a fost montată o nouă instalaţie de lumini.
Întregul Iconostas se va desface din nou atunci când Icoanele Împărăteşti vor fi gata (icoanele actuale având un rol provizoriu) şi abia în acel moment vom putea spune că lucrările la iconostas s-au încheiat.
 Pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu