Lucrari si Reparatii



BISERICA DIN NOU ROMAN ARE CENTRALA TERMICA PROPRIE

         







 Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, chiar la inceputul sezonului rece, au fost finalizate lucrarile de instalare si punere in functiune a unui sistem modern de incalzire pentru biserica parohiala din Nou Roman.
          Daca pana acum, incalzirea sfantului locas se facea cu ajutorul a doua sobe de teracota pe gaz, de anul acesta biserica este incalzita de o centrala termica pe condensare si un sistem de calorifere, numeroase ca numar (11), acoperind eficient intreaga suprafata: altar, naos, pronaos si pridvor. 
        Este cea mai importantă realizare administrativă a anului 2017, venind dupa o multime de alte imbunatatiri aduse locasului de cult  in anii precedenti.  
         Lucrarea a fost posibilă datorită ajutoarelor financiare oferite de credincioșii din sat și sprijinului primit de la Primaria Arpasu de Jos.  Deosebit de impotanta a fost si munca benevola depusa de un numar de enoriasi priceputi din satul nostru . Le multumim domnilor: Adi Draghiciu, Gabi Neagos, Sandel Bratu, precum si domnului Balu Marius, cel ce ne-a falicitat achizitionarea tuturor materialelor la un pret avantajos. 
        

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------






Biserică resfinţită, la Nou Român



DAN FRANCU, articol  ziarul Tribuna, 1 setembrie 2016

În ultimele luni, la Biserica Ortodoxă cu hramului "Sfân­tul Mare Mucenic Gheorghe” din Nou Român s-au desfă­şurat ample lucrări de re­abilitare şi modernizare. Nu trebuia să fii de-al locului sau să fii la curent cu ceea ce se întâmplă pentru că şi o simplă trecere pe lângă curtea lăcaşului de cult era de ajuns pentru a realiza că aici au fost în derulare lucrări serioase, ample.

S-a început cu refacerea acoperişului, s-a  turnat o cen­tură de protecţie în jurul clădirii (pentru stoparea infiltraţiilor din sol), şi s-a continuat cu montarea unei noi pardoseli, au fost refă­cute tencuielile exterioare şi s-a zugrăvit, s-a pavat curtea, s-a refăcut turnul bisericii,             s-a restaurat catapeteasma, s-au schimbat stranele şi mobilierul, s-a refăcut Sfânta Masă, toate aceste lucrări fiind posibile doar datorită eforturilor şi implicării deo­se­bite, ambiţiei şi seriozităţii de care a dat dovadă preotul paroh Liviu Florin Ivănuşcă, sprijinit hotărâtor de local­nici, fii ai satului, autorităţile locale şi judeţene şi alţi binefăcători.
Cum era şi normal, după perioada de ample lucrări, “noul” lăcaş de cult trebuia resfinţit, această rânduială fiind oficiată duminica tre­cută, în ajunul marelui praz­nic al Tăierii Capului Sfân­tului Ioan Botezătorul.
Oamenii din Nou Român s-au pregătit cum se cuvine pentru importantul moment, mai ales că acesta a prilejuit şi prezenţa în mijlocul lor a ÎPS Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolit al Ar­dealului.
Importantul oaspete a fost primit la Nou Român în mod tradiţional, cu călăraşi şi tră­sură, şi a acceptat cu drag să parcurgă în atelaj drumul de la intrarea în localitate până la biserică.
La lăcaşul de cult, Mitropo­litul Ardealului a fost primit de un sobor de preoţi şi de o mulţime de localnici şi oas­peţi, sosiţi special pentru acest eveniment, mulţi dintre cei prezenţi fiind îmbrăcaţi în frumoase costume tradiţio­nale.
Înaltul ierarh, alături de diaconi şi soborul de preoţi, a oficiat momentul de resfin­ţire (târnosire) a lăcaşului de cult, prin ungerea cu Sfântul şi Marele Mir şi a efectuat rân­duielile de refacere a Sfin­tei Mese din altar. Lu­crările au fost binecu­vântate prin stropire cu apă sfinţită.
A urmat Liturghia Arhie­reas­că, oficiată pe o scenă special amenajată în faţa bisericii, pentru a permite mulţimii mari de credincioşi prezenţi să asiste. Printre cei ce au făcut parte din soborul ce a fost alături de ÎPS Laurenţiu Streza la oficierea Sfintei Liturghii s-a numărat decanul Facultăţii de Teo­logie Ortodoxă “Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, protopopul de Avrig, pr. Vasile Gafton şi mai mulţi preoţi ce slujesc la parohiile din apropiere.
Liturghia Arhierească s-a încheiat cu momentul decernării titlului de iconom preotului paroh Liviu Florin Ivănuşcă şi cu înmânarea unor acte de cinstire pentru diverşi colaboratori şi spri­jinitori ai activităţii Parohiei Nou Român.
În semn de mulţumire pen­tru vizita ierarhului la Nou Român, preotul paroh Liviu Florin Ivănuşcă a oferit aces­tuia o icoană cu scena Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul.
După slujbă, toţi cre­din­cioşii prezenţi au avut ocazia de a se închina la moaştele Sfântului Ierarh Andrei Şa­guna, aduse special pentru acest moment de la Cate­drala Mitropolitană din Sibiu. De asemenea, doritorii au putut intra în Altarul bisericii, pentru a-l vizita şi a se închina.



Biserica din Noul Român a fost resfinţită - 28 august 2016


În ajunul praznicului Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, comunitatea din Noul Român, judeţul Sibiu, a trăit clipe de mare bucurie duhovnicească la resfinţirea bisericii parohiale. Slujba de resfinţire a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, care a binecuvântat şi inaugurat astfel lucrările de renovare şi de înfrumuseţare realizate în ultimii ani la locaşul de cult închinat Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Prin eforturile comunităţii păstorite de preotul paroh Liviu-Florin Ivănuşcă, la care s-au adăugat sprijinul fiilor satului şi al autorităţilor locale şi judeţene, biserica din Noul Român a fost reparată la exterior, prin schimbarea acoperişului, a tencuielilor şi prin refacerea turnului, iar la interior s-a restaurat catapeteasma, s-a refăcut Sfânta Masă, s-au schimbat pardoseala, strănile şi mobilierul.
IPS Mitropolit Laurenţiu a fost întâmpinat la Noul Român de feciorii călare şi de foarte mulţi credincioşi înveşmântaţi în straie populare. Împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi ierarhul a târnosit locaşul de cult cu Sfântul şi Marele Mir, a refăcut Sfânta Masă aşezând moaşte în piciorul acesteia şi a binecuvântat cu apă sfinţită toate lucrările efectuate.
Credinţa vindecătoare
Sfânta Liturghie a fost oficiată pe o scenă în apropiere de locaşul de cult. În soborul slujitor au făcut parte decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă “Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, protopopul de Avrig, Vasile Gafton şi mai mulţi slujitori ai sfintelor altare din parohiile apropiate.
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie din Duminica a 10-a după Rusalii, a vindecării lunaticului.
“<>. Deci să încercăm să punem continuu untdelemn în candela credinţei noastre, să avem grijă să nu se stingă, aşa cum astăzi aţi purtat lumânări aprinse în mâini înainte de a intra în Sfântul Altar resfinţit, oferit spe bucuria noastră a tuturor, ca o împlinire”, a subliniat IPS Mitropolit Laurenţiu.
La finalul Sfintei Liturghii, pr. Liviu-Florin Ivănuşcă a fost hirotesit iconom, iar Consiliul şi Adunarea parohiale, Primăria comunei Arpaşu de Jos şi alţi binefăcători au primit acte de cinstire din partea ierarhului. Părintele paroh a amintit în cuvântul său lucrările efectuate în cei zece ani de păstorire la Noul Român şi a mulţumit tuturor pentru eforturile depuse. Ca semn de apreciere a comunităţii pentru vizita în satul sibian, părintele Ivănuşcă i-a oferit ierarhului o icoană cu scena Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul.
Credincioşii s-au închinat în Sfântul Altar şi au cinstit moaştele Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, aduse de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.
Autor: Ştefan Mărculeţ - mitropolia-ardealului.ro































Datorită umezelii din pereţi şi lipsei căldurii pe perioada sezonului rece, pictura din pridvor a avut mult de suferit.  Aceasta necesita restaurare imediată, aşa cum s-a procedat şi cu pictura brâului Sfântului Altar. Tencuiala s-a dat jos până la zidărie, s-a aerisit pentru o vreme şi apoi s-a tencuit din nou cu materiale rezintente la umezeală.  S-a repictat din nou întreaga suprafaţă deteriorată , respectându-se întru totul tipicul şi culorile vechi.
Cu acest prilej, au fost repictate şi chenarele celor 3 icoane exterioare de pe faţada bisericii şi au fost pictate noile uşi împărăteşti.
Pr. paroh Ivănuscă Liviu Florin

        







REFACEREA MESEI SFÂNTULUI ALTAR










Slujba de sfinţire sau de resfinţire a unui locaş de cult are ca element central târnosirea sfântului Prestol sau a Sfintei Mese. Era necesar, aşadar, ca şi Sfânta Masa din Altarul sfintei noastre Biserici să fie pregătită pentru un asemenea moment.  
S-a scos capacul de lemn ce acoperea sfânta Masa; piciorul Sfintei Mese a fost curăţat şi retencuit; în blatul Sfintei Mese şi în picior s-a săpat  o nişă  în care mai târziu s-a aşezat cilindrul cu Hrisovul şi sfintele Moaşte; iar în cele din urmă blatul a fost îmbrăcat în marmură.                                                                                                                                                               Totodată, pntru folosul Sfântului altar s-au cumpărat o Evanghelie aurită nouă (donatie a dl Terea Ioan cu familia), un rând de Sfinte Vase, 2 sfeşnice aurite, 1 vas pentru căldură, o cutiuţa de metal pentru sf. Botez, şi altele. Pentru spălător s-a instalat o chiuvetă de ceramică

. Pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin         



Lucrările de renovare şi modernizare realizate la sfântul lăcaş de cult din Nou Român s-au extins şi asupra elementelor înconjurătoare ale sfintei Biserici. Astfel, după ce a fost reconfigurată şi extinsă curtea sfântului locaş, fiind montate pavele; a venit rândul gardului împrejmuitor ca să fie reparat .
Partea metalică, gardul interior, dinspre  casa si curtea parohială, a fost curăţat de rugină şi  apoi a fost dat cu grund şi vopsea.
Gardul exterior , de zid, a fost reparat, retencuit acolo unde era nevoie  şi zugrăvit din nou. Ţigla acoritoare a fost înlocuită cu una nouă, asemenea cu cea de pe biserică şi turn.
Elementul “forte” l-a reprezentat înlocuirea porţilor şi a părtii frontale de la stradă cu un gard nou, din fier forjat. Astfel biserica noastră a devenit mai “luminoasă şi deschisă tuturor”
            Pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin                









       

RENOVAREA FAŢADEI BISERICII ORTODOXE DIN NOU ROMÂN




Cea mai importantă lucrare realizată în anul 2016 la Parohia Ortodoxă Nou Român a fost Renovarea integrală a faţadei sfântului locaş de cult. A fost o lucrare de durata şi care a presupus şi o cheltuială financiară considerabilă. Fondurile au provenit în parte de la Primăria Comunei Arpaşul de Jos, însă cea mai consistentă parte a provenit din bugetul parohiei noastre si din donaţiile făcute de noieni şi fiii satului din ţară şi străinătate.
A fost îndepărtată tencuiala acolo unde aceasta statea să cadă, peste toată suprafaţa s-a montat plasă, peste aceasta s-a tras apoi tinci. S-au refăcut barcanele la geamuri şi elementele  decorative de la ştreşini.
Întreaga biserică a fost apoi zugravită cu vopsea lavabila de buna calitate , în mai multe straturi successive. În partea inferioara a fost realizat un frumos soclu de piatră ce dă un aspect foarte frumos întregului edificiu.

Pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin

















VEŞMINTE NOI PENTRU BISERICA DIN NOU ROMÂN










       
   În Parohia Ortodoxă Nou Român exista dintotdeauna un frumos obicei. Cei ce “dauPaştile” în anul respectiv, dăruiesc bisericii un lucru de folos, ce se adauga la jetrtfa lor de peste an.          În anul 2016, prin darnicia doamnei Nanasi Maria şi a familiei sale,pentru că ne pregăteam de slujba de resfinţire, biserica parohială de la Nou Român s-a înveşmântat în straie noi. Au fost achizitionate veşminte noi, de culoare roşie, pentru masa sfântului altar, pentru uşile împărăteşti şi diaconeşti, pentru strănile cântăreţilor, pentru masa pe care se aduc prinoasele, pentru analogul Sfintei Evanghelii şi pentru celelalte tetrapoade pe care sunt aşezate icoanele de închinare.        
  Totodată, prin dărnicia mai multor credincioase şi credincioşi din sat, s-a dăruit spre folosiţa slujitorilor sfântului altar, un vesmânt preoţeşc nou, de aceeaşi culoare şi model.        
  Vezi-le, Doamne, jertfa şi răsplăteşte-le tuturor pe măsură!

   

PAVAZAREA CURŢII BISERICI ORTODOXE DIN NOU ROMÂN



           Una dintre cele mai importante lucrari realizate pe parcursul anului 2016 la Parohia Ortodoxa Nou Romn a fost montarea pavelelor in curtea locasului de cult, de jur imprejurul sfintei biserici , pe o suprafata de aproximativ 300 metri patrati. 
           Lucrarea a fost executata in luna aprilie a acestui an, in timpul Postului Mare, fiind gata pana la slujba Prohodului Domnului, dupa cum ne-am planificat. A fost motivata atat din punc de vedere estetic, dar şi datorită faptului că astfel se reduce semnificativ umezeala în preajma locaşului de cult. 
          Dupa ce a fost indeprtata vegetatia si un stat consistent de pamant, s-a turnat  pietris, s-a tasat, peste acesta s-a pus folie de plastic pentru retinerea umiditatii, iar peste acesta s-a asezat stratul de nisip si au fost montate  pavelele.
       Totodata, a fost daramat gardul ce despartea curtea bisericii de mormantul parintelui Codrea Nicolae, iar monumentul eroului a fost mutat langa acest mormant, astfel incat astazi fac parte din curtea extinsa a sfantului locas si sunt mai bine puse in evidenta.

      În demararea lucrărilor şi ducerea lor la bun sfârşit, parohia noastră a beneficiat de consistentul sprijin oferit de Societatea Sobis SRL si de domnul Nanasi Cristian cu familia, ce au acoperit o parte importantă din cheltuieli şi cărora le şi mulţumim cu această ocazie.


           Pr. Paroh Ivanusca Liviu Florin























SCHIMBAREA ACOPERIŞULUI DE LA TURNUL BISERICII



Asa arata inainte turnul bisericii noastre


indepartarea vechii aparatori de tabla



coborarea crucii de pe turla




O inscriptie de pe una dintre scandurile de la acoperis mentioneaza anul 1916.



Biserica fara acoperisul turnului

Pregatirea materialului




S-a turnat centura de jur imprejur







Dl epitrop Miclea Gheorghe la munca de jos

Si parohul, asemenea ...


Impreuna cu vecinul Ioan Beca am reparat si revopsit crucea

Cel mai mare ajutor ...





Dl Nicu, sefu' de echipa, mare caracter si mare meserias

tabla veche de  pe acoperis

Si lemnul era destul de mancat



pentru noul acoperis am folosit Tigla Bramac si accesorii asemenea




Lemnul e sus



S-a pus folie anticondens si s-au batut lati





Montarea tiglei. Am pus si parazapezi si taietoare de zapada, precum si tigle de aerisire


Munca migaloasa, ... si periculoasa ...

Ultima latura


Latura nordica. Aici se vede cel mai bine ca e absolut necesara renovarea exteriorului si zugravirea sa.
Ultimele tigle 

Ultima tigla

Asa arata acum biserica noastra




Cea mai importantă lucrare realizată pe parcursul anului 2015 de către Parohia Ortodoxă din Nou Român a fost înlocuirea acoperişului de la turnul sfintei biserici. Această lucrare a venit în completarea celor realizate pe parcursul anului 2014, când a fost înlocuit acoperişiul de pe restul  locaşului de cult.

        Vechiul acoperiş a fost demontat în întregime, pentru consolidarea turnului, în partea suerioară a acestuia turnându-se centură de beton.

Structura de lemn a fost schimbată şi ea, fiind utilizaţi căpriori şi laţi noi. Peste laţi, s-a pus folie protectoare, iar acoperitoarea de tablă a fost înlocuită cu ţiglă nouă, Bramac. S-au montat totodată aerisiri, tăietoare de zăpadă şi parazăpezi.    Crucea a fost şi ea  reparată şi vopsită din nou.
Pentru protejarea zidurilor, acoperişul a fost extins în exterior, devenind ceva mai lat, dar si mai somptuos, cu o ştreaşină frumos  împodobită.


A fost o lucrare grea si amplă, dar absolut necesară.
DOAMNE, SLAVĂ TIE !
Pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin

SCHIMBAREA SCOCURILOR [JGHEABURILOR] LA BISERICA DIN NOU ROMAN














După ce în toamnă a fost înlocuit acoperişul bisericii, în această primăvară a venit rândul schimbării scocurilor, a jgheaburilor de la biserică. Este o lucrare importantă, care se realizează la câţiva zeci de ani, tocmai de aceea i s-a acordat o atenţie deosebită. A fost realizată astfel  o lucrare de calitate, folosindu-se materiale de bună calitate.
În plus, pentru asanarea terenului de lângă biserică, pentru îndepărtarea umezelii din preajma acesteia, s-a luat măsura colectării apei pluviale într-un sistem de scurgere care să ducă apa din jgheaburi în afara curţii bisericii, direct în şanţ.

Pr.paroh Ivănuşcă Liviu Florin 

LUCRĂRI LA ALTARUL BISERICII DIN NOU ROMÂN






















În decursul lunii martie 2015, la altarul bisericii noastre parohiale s-au realizat lucrări importante. Vechea podea, fiind şubrerzită din cauza umezelii, a fost înlocuită cu una nouă, asemenea celei montate în naosul bisericii. Pentru a rezista mai mult în timp, s-a pus folie protectoare peste placa de beton, s-au bătut laţi, s-a pus polistiren între, s-a montat podeau nouă şi  s-a dat cu lac protector.
După ce timp de câteva luni pereţii altarului au fost lasaţi să se usuce, acum, după ce s-a tras pe ei plasă, au fost tencuiţi  şi s-au zugrăvit frumos. Totodată,  s-a curăţat igrasia de pe piciorul Sfintei Mese şi s-au făcut alte mici retuşuri la instalaţia electrică, fiind montate o siguranţă şi două prize noi.
Vechiul dulap din altar ( în care se păstrează veşmintele şi vasele liturgice) a fost înlocuit cu unul nou, mai înalt şi mai spaţios, oferit ca donaţie de Familia Radu Gheorghe şi Elena.
De asemenea, tot pentru altar, mai precis pentru Iconostas, tânărul meşter Achim Ciprian a realizat două noi uşi împărăteşti ce le-au  înlocuit pe cele vechi, atacate de carii.
Cu siguranţă vor urma şi alte lucrări. Să ne rugăm lui Dumnezeu pentru ajutor !

Pr. paroh Ivănuşca Liviu Florin

SCHIMBAREA ACOPERIŞULUI BISERICII ORTODOXE DIN NOU ROMÂN

        

     


       






        Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, s-a reuşit ca în decursul lunii septembrie 2014, la acoperişul bisericii parohiale din Nou Român să aibă loc ample lucrări de refacere. Fondurile necesare au fost asigurate din contribuţiile financiare ale credincioşilor din sat, ale Primăriei Arpaşu de Jos şi ale Consiliului Judeţean Sibiu. 
           Profitând de vremea bună de afară, s-a înlocuit în întregime ţigla veche cu ţiglă nouă Bramac, s-au schimbat toţi laţii, iar căpriorii doar acolo unde a fost nevoie. În acelaşi timp, s-au făcut reparaţii la hornuri, s-au montat aerisitori şi parazăpezi. Crucea de pe acoperiş a fost reparată şi revopsită. 
          Respectivele reparaţii vin să completeze toate celelalte lucrări executate la biserica noastră în anii din urmă şi care, sperăm să fie încununate cu o slujbă de binecuvântare oficiată de însuşi Mitropolitul Ardealului, Înalt Preasfinţitul Părinte Laurenţiu Streza. Până atunci mai e însă de lucru şi, dacă va exista susţinere, ne dorim refacerea acoperişului turnului, a exteriorului bisericii si reamenajarea sfântului altar. ( Toate însă cu răbdare şi când Dumnezeu va îngădui!) 
         Mulţumim tuturor pentru ajutor şi ne rugăm Bunului Dumnezeu să ne dea spor în continuare! Pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin

23 AUGUST 2014 – SFINŢIREA TROIŢEI DIN DEAL

            





În cadrul manifestărilor prilejuite de Sărbătoarea FIII SATULUI NOU ROMAN, un moment de seamă l-a constituit sfinţirea unei impozante troiţe de lemn, în înălţime de 5 metri ( fără a socoti soclu de beton), aşezată la loc înalt, deasupra satului, pe dealul ce străjuieşte localitatea Nou Roman.
         A fost o întreprindere serioasă, ce a necesitat un efort susţinut şi cheltuială pe măsura. Pentru aceasta, le mulţumim celor care au avut iniţiativa şi au plătit pentru realizarea ei: Fam. Nanaşi Cristi şi Doris. Ştim de asemenea că şi alţii le-au stat aproape şi le-au oferit sprijinul lor. Dumnezeu să le răsplătească tuturor!
         
            Pe lângă înălţimea sa impresionantă, ctitorii acestei troiţe s-au îngrijit ca crucea aşezată în vârful dealului să fie luminată noaptea, putând fi observată de la mare distanţă, din satele din jur sau de pe Drumul Naţional.
Sfinţirea a avut loc sâmbătă, 23 august 2014, plecarea făcându-se din faţa sfintei biserici, deplasarea fiind realizată cu maşini de teren şi tractoare cu remorci cu bănci, puse la dispoziţie de ctitori.
Sus pe vârful dealului, în prezenţa unui mare număr de credincioşi, a avut loc Slujba de sfinţire a Aghiazmei mici şi cea de sfinţire a Troiţei noi. 
Alături de preotul paroh a slujit şi părintele Bunea Gheorghe, fiu al satului Nou Român, prezent la Sărbătoarea fiilor satului.
“Crucii Tale ne închinăm Hristoase şi Sfântă Învierea Ta o lăudăm şi slăvim!”

Pr. Ivănuşcă Liviu Florin

10 AUGUST 2014 - SFINŢIREA UNEI NOI TROIŢE PE „ŞOANA”









      Duminică, 10 august 2014, a avut loc în parohia noastră sfinţirea unei noi troiţe de lemn, ridicată cu osteneala şi cheltuiala familiei Codrea Samolică şi Doina. Aceasta a fost aşezată vis-a-vis de casa dumnealor  de la numărul 100, pe uliţa numită ”Şoana”.

Slujba de sfinţire a avut loc după Sfânta Liturghie, cei prezenţi în biserică deplasându-se în procesiune religioasă cu prapori şi icoane la locul stabilit. Aici a avut loc Rânduiala de sfinţire a aghiazmei mici, după care s-a făcut şi Rânduiala de sfinţire a Troiţei noi.
După slujba de sfinţire cei prezenţi s-au închinat şi au sărutat sfânta troiţă, iar familia a invitat pe toată lumea la o agapă creştinească.
         Felicităm familia pentru osteneală şi le dorim cât mai multe bucurii duhovniceşti!


 Pr. paroh Ivanusca Liviu Florin

CU PAŞI MICI SE POT FACE MULTE!


HAIDEŢI SĂ NE IMPLICAM CU TOŢII! ŞTIU CĂ SE POATE!
 VREAU   MOTIVEZ ŞI PE ALŢII CA  NE STEA APROAPE!

LA CURĂŢENIE ÎN CIMITIR 
 ÎNAINTE
  ÎN TIMPUL
 DUPĂ


          ÎNDEPĂRTAREA VEGETAŢIEI DE LÂNGĂ PEREŢII SFINTEI BISERICI




FLORILE DE PE ALEEA BISERICII
SĂ AVEM GRIJĂ DE ELE!



FINALIZAREA GARDULUI DE LA CIMITIR

    


                                                    CAM AŞA ARĂTA ANII TRECUŢI
                                       
                                                          AŞA ARATĂ ACUM




  
                                                CAM AŞA ARĂTA ANII TRECUŢI


                                                            AŞA ARATĂ ACUM



Prin îngrijirea cimitirului şi a mormintelor celor adormiţi ne arătăm Credinţa faţă de Dumnezeu, Nădejdea în viaţa veşnică şi Dragostea faţă de toţi cei dragi trecuţi la cele veşnice.

Cu ajutorul Bunului Dumnezeu şi prin osteneala credincioşilor destoinici care ne-au sărit în ajutor a fost finalizată lucrarea de refacere a gardului de la cimitirului parohial din localitatea noastră. Această realizare vine să întregească toate celelalte lucrările executate în cimitir în anii din urmă, cimitirul parohial fiind una dintre priorităţile avute în vedere de Epitropia şi Consiliul nostru parohial. S-a refăcut gardul de jur împrejur, s-au făcut reparaţii la  porţile de acces şi la  capelă şi an de an s-a făcut curăţenia generală ( deşi cu participarea a puţini inimoşi).

Datorită condiţiilor din teren, cimitirul fiind aşezat în pantă, având o bogată vegetaţie, cu mulţi puieţi de salcâm şi arbuşti, lucrările au necesitat un mare efort de timp şi cheltuieli financiare consistente. Cheltuielile ar fi fost cu siguranţă şi mai mari dacă nu ne-ar fi stat  alături acele persoane ce au înţeles să răspundă favorabil chemării noastre, venind în sprijin cu braţe de muncă şi utilaje ce ne-au uşurat munca. Tuturor le mulţumim  şi ne rugăm ca Bunul Dumnezeu să le dea sănătate!

În ce priveşte partea de gard finalizată în această primăvară, execuţia a fost mult îngreunată de necesitatea realizării lucrărilor de defrişare şi curăţare completă a terenului.  A ieşit însă un lucru bun de care suntem pe deplin mulţumiţi. Au fost  aduşi şi montaţi nu mai puţin de 98 de stâlpi trainici, s-a întins plasă zincată pe nu mai puţin de 192 metri,  s-a ancorat sus şi jos cu cablu gros şi s-a prins de acesta la distanţe foarte mici pentru a fi cât mai rezistent. La lucrare am colaborat bine şi ne-au ajutat şi vecinii de grădină, Fam Radu Ioan, cărora le şi mulţumim.

Rugăciune după sfârşitul lucrului
„Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Dumnezeule a toată milostivirea şi îndurarea, Care ai nemăsurată milă, nespusă şi neajunsă iubire de oameni, căzând acum către a Ta slavă, cu frică şi cu cutremur, aducem Ţie mulţumire pentru binefacerile de care ne-ai  învrednicit pe noi, nevrednicii  robii Tăi.
Te slăvim şi Te lăudăm şi Te cântăm ca pe un Domn, Stăpân şi Făcător de bine, - şi iarăşi căzând înaintea Ta, îţi mulţumim şi cu smerenie ne rugăm nemăsuratei şi negrăitei Tale milostiviri, ca şi de acum înainte să ne dăruieşti faceri de bine, ca să sporim în dragostea faţă de Tine şi de aproapele meu.
Izbăveşte-ne de tot răul şi necazul. Dăruieşte-ne linişte. Şi ne învredniceşte în toate zilele vieţii noastre totdeauna mulţumire să - Ţi aducem şi să grăim şi să cântăm cele preabune Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.”
 Pr. Paroh Ivănuşcă Liviu Florin

ÎNFIINŢAREA UNUI MUZEU PAROHIAL LA NOU ROMÂN




















În luna decembrie a anului trecut parohia noastră a avut marea onoare de a primi vizita Înalt Preasfinţitului Laurenţiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Vizita a fost prilejuită de binecuvântarea lucrărilor de restaurare a Iconostasului şi Icoanelor împărăteşti refăcute în atelierele Arhiepiscopiei Sibiului.
Cu acest prilej ne-am pregătit cum se cuvine, dorind să ne ridicăm la nivelul aşteptărilor distinsului nostru oaspete. Împreună cu Consiliul Parohial am considerat că este oportun ca în cele două camere din spate ale casei parohiale să fie amenajat şi un mic muzeu parohial. Rolul său era de a adăposti vechile icoanele pe sticlă şi lemn, precum şi celelalte obiecte de patrimoniu ale parohiei noastre.


Am fost încurajaţi în iniţiativa noastră şi de consistenta donaţie de 2000 de lei oferită de dl. doctor Adrian Boiceanu, cu sprijinul acestor bani fiind achiziţionat un sistem complet de alarmă pentru casa şi muzeul parohial, fiind astfel protejaţi împotriva oricăror vandalizări. (Mulţumim dl doctor şi Bunul Dumnezeu să vă dea sănătate!) 
Din fondurile parohiei au fost amenajate apoi cele două camere, una dintre ele fiind refăcută în totalitate. S-au reparat pereţii, s-a întins plasă şi s-a  tencuit, iar apoi s-a zugrăvit cu lavabilă. De asemenea s-a pus gresie şi s-au reparat uşile şi geamurile. A urmat aranjarea icoanelor şi a celorlalte exponate.
 În urma discuţiilor cu Înalt Preasfinţitul Părinte Mitropolit, s-a stabilit ca inaugurarea oficială a Muzeului Parohial să aibă loc cu  ocazia următoarei vizite a acestuia, după schimbarea acoperişului bisericii, când ne dorim săvârşirea unei slujbe mai ample de resfinţire şi binecuvântare a  tuturor lucrărilor executate în parohia noastră. (De noi şi de implicarea financiară a tuturor credincioşilor satului nostru ţine ca această dorinţă să fie pusă în practică cât mai curând! ).
Socotesc totuşi că această amânare, cel  puţin în privinţa muzeului, ne este de folos, în  sensul că putem îmbogăţi numărul de exponate, şi fac apel la toţi credincioşii din sat să vină cu donaţii de obiecte, elemente de îmbrăcăminte, prosoape  şi icoane vechi pe care să le expunem în muzeul nostru parohial, pe fiecare obiect urmând a fi menţionat numele donatorului său. (Fie ca numărul celor care vor răspunde pozitiv  să fie cât mai mare !)

Pr. Paroh Ivănuşcă Liviu Florin

Binecuvântare de catapeteasmă la Nou Roman


         







       Articol aparul in cotidianul crestin  "ZIARUL LUMINA", Editia de Transilvania, 18 decembrie 2013, autor Stefan Marculet

       Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a binecuvântat luni, 16 decembrie, icoanele şi catapeteasma reînnoite ale Bisericii „Sfântul Gheorghe“ din Noul Român, Protopopiatul Avrig, judeţul Sibiu. După slujba religioasă a avut loc recepţia lucrărilor de restaurare a icoanelor împărăteşti şi un program de colinde oferit de elevii din localitate.
Cele patru icoane mari ale catapetesmei au fost restaurate în totalitate la Centrul de restaurare al Arhiepiscopiei Sibiului, starea lor de degradare fiind ridicată din cauza umezelii. Cheltuielile de restaurare a celor patru icoane mari împărăteşti şi a două icoane mici în medalion au fost suportate integral de Arhiepiscopia Sibiului. De asemenea, partea de lemn a catapetesmei a fost restaurată complet, prin eforturile credincioşilor din Noul Român.
La binecuvântarea lucrărilor au fost prezenţi consilierul cultural de la Arhiepiscopia Sibiului, pr. Savu Popa, protopopul de Avrig, Vasile Gafton, preoţi din satele învecinate, primarul comunei Arpaşu de Jos, Constantin Aurelian Văcariu, cei trei restauratori ai icoanelor şi numeroşi credincioşi.
La sfârşitul slujbei de binecuvântare, IPS Mitropolit Laurenţiu i-a felicitat pe preotul paroh Liviu Florin Ivănuşcă şi pe credincioşii din Nou Român pentru eforturile depuse în ultima vreme, de a reda frumuseţea lăcaşului de cult parohial.
Ierarhul a vorbit apoi despre valoarea inestimabilă a icoanelor vechi şi despre cinstirea adusă personalităţilor reprezentate.
„Icoanele aflate în cultul Bisericii trebuie refăcute şi restaurate, încât frumuseţea lor să fie redată şi credincioşii să simtă că între ei şi persoanele reprezentate pe icoane există o legătură. Noi nu cinstim lemnul, materia din care sunt făcute icoanele, chiar dacă ar fi de aur. Valoarea icoanei este dată de personalitatea pictată pe icoana respectivă“, a subliniat IPS Mitropolit Laurenţiu.

Reînfrumuseţarea bisericii parohiale

Preotul paroh i-a mulţumit Înaltpreasfinţitul Mitropolit Laurenţiu pentru vizita efectuată la Noul Român şi pentru sprijinul financiar oferit la restaurarea acestor icoane. Părintele Ivănuşcă a amintit şi celelalte lucrări administrative realizate în ultima perioadă, dar şi colaborarea cu Primăria şi Şcoala din localitate, prin care elevii iau partea periodic la activităţi educativ-religioase. În parohia sibiană, s-au amenajat un spaţiu muzeal, cu icoane şi cărţi vechi din patrimoniul bisericii, dar şi un centru cultural-educativ.
„Restaurarea acestor icoane vine să completeze cele efectuate în anii trecuţi la biserica noastră. Ne dorim ca anul viitor să continuăm lucrările şi să-l avem din nou pe IPS Mitropolit Laurenţiu între noi, pentru a binecuvânta toate lucrările“, a spus părintele Ivănuşcă. Parohul de la Noul Român i-a oferit ierarhului o icoană a Maicii Domnului, iar IPS Mitropolit Laurenţiu a oferit copiilor colindători şi credincioşilor iconiţe şi calendare.
La final, pr. consilier Savu Popa a adresat mulţumiri ierarhului pentru iniţiativa de a înfiinţa Centrul de restaurare şi de promovare a patrimoniului bisericesc din Arhiepiscopia Sibiului şi celor trei ostenitori care au redat frumuseţea icoanelor de la Noul Român. Un grup de copii din localitate au susţinut un recital de colinde tradiţionale, iar mai apoi au fost vizitate muzeul parohial şi centrul cultural-educativ. 








Duminică, 30 iunie 2013, în Duminica Întâia după Rusalii, numită şi Duminica Tuturor Sfinţilor, a avut loc în parohia noastră resfinţirea uneia dintre troiţele la care în ultima vreme au avut loc mai multe lucrări de reparaţii. Este vorba de crucea în stil maramureşean ridicată cu ani în urmă de dl doctor Gheorghe Telea Bologa la intrarea în sat şi care, în urma lucrărilor de asfaltare executate la carosabilul din satul nostru, a suferit anumite stricăciuni. Astfel, cu finanţarea Primăriei Arpaşu de Jos a fost înlocuit gardul împrejmuitor cu unul nou de stejar, iar spaţiul de protecţie a fost reamenajat întru totul prin grija credincioşilor ortodocşi din zona vecină acesteia.
După oficierea Sfintei Liturghii, s-a pornit în procesiune religioasă cu prapori şi icoane la locul special amenajat, aici fiind săvârşită slujba Sfinţirii mici a apei şi Rânduiala de sfinţire a troiţei, fiind rostite totodată mai multe rugăciuni pentru ogoarele şi animalele credincioşilor din satul nostru.
În încheiere preotul paroh a mulţumit Primăriei pentru ajutorul acordat şi a încredinţat credincioşilor ortodocşi din zonă grija pentru acest frumos monument de cultură românesc.

Pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin

Lucrări la Iconostasul Bisericii din Nou Român





Cu ajutorul lui Dumnezeu, cu puţine zile înainte de prăznuirea Sfintelor Sărbători de Paşti, s-a reuşit montarea Iconostasului de lemn restaurat de către echipa de meseriaşi condusă de dl. Achim Victor.
Datorită umezelii şi vechimii sale, Iconostasul s-a degradat în timp, necesitând restaurare imediată.  În timpul lucrărilor, a fost înlocuit în întregime primul registru ( 0 – 2, 50 m înălţime de la sol), utilizându-se material lemnos nou şi de bună calitate.
 Au fost tratate şi restaurate şi celelalte componente lemnoase de la celelalte registre, apoi au fost vopsite, iar icoanele au fost curăţate. În plus, prin străduinţa meseriaşilor noştri, iconostasul a fost îmbrăcat şi cu frumoase modele sculpturale, menite să aducă un plus de frumuseţe şi grandoare.

Totodată,  la Centrul de Conservare şi Restaurare de la Mitropolia din Sibiu continuă anevoiosul proces de restaurare a celor 4 mari Icoane Împărăteşti şi a celor 2 medalioane cu Heruvimi situate la nivelul registrului inferior al Iconostasului. Din nefericire, lucrările sunt mult mai complexe decât s-a estimat iniţial,  la fel şi suma necesară ca să acopere cheltuielile acestor operaţiuni. Din fericire  însă, întreaga sumă de 13 000 de lei a fost obţinută cu sprijinul Arhiepiscopiei Sibiului de la Consiliul Judeţean Sibiu, cărora le şi mulţumim pe această cale.

Prin grija unor donatori inimoşi a fost restaurată de asemenea şi crucea de pe catapeteasmă  şi a fost montată o nouă instalaţie de lumini.
Întregul Iconostas se va desface din nou atunci când Icoanele Împărăteşti vor fi gata (icoanele actuale având un rol provizoriu) şi abia în acel moment vom putea spune că lucrările la iconostas s-au încheiat.
 Pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin

luni, 25 februarie 2013


Restaurarea Iconostasului la Nou Român









                                          




































La Nou Român continuă şi în anul 2013 lucrările de restaurare şi înfrumuseţare  a locaşului sfintei noastre  biserici parohiale. Astfel,  în luna ianuarie, au fost demarate lucrările de refacere a Iconostasului de lemn montat în urmă cu 45 de ani.
Iată ce menţionează Monografia Satului şi Bisericii din Nou Român ( autor Pr. Alexandru Comşa, Editura Tribuna, Sibiu, 2008, pag. 85 ) despre această lucrare: „În anul 1968, în timpul păstoririi preotului Alexandru Comşa s-a executat şi cadrul noii temple din lemn de stejar… lucrările fiind îngrijite de Gheorghe Florea, care în afară de câteva donaţii de material lemnos a donat aproape în întregime materialul de foarte bună calitate. Costul  cadrului şi pictura s-a achitat din contribuţia credincioşilor din Nou Român, precum şi a altora cu domiciliul în altă parte, dar originari din Nou Român.”
În mod firesc, odată cu trecerea timpului, datorită umezelii, starea fizică a Iconostasului s-a degradat treptat. Demontarea bucată cu bucată a elementelor  sale a demonstrat că se impunea urgenţa restaurării vechiului Iconostas din lemn. Din nefericire degradarea a afectat grav şi  Icoanele din partea inferioară  a Iconostasului: cele 4 Icoane Împărăteşti reprezentând pe Mântuitorul Iisus Hristos, Maica Domnului, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe (icoana hramului) şi Sfântul Ierarh Nicolae, precum şi 2 medalioane cu Heruvimi. Aceste Icoane au fost iscusit realizate de pictorul Ioan Căzilă din Sibiu (pe icoana Maicii Domnului fiind menţionat anul 1969), folosindu-se însă , din păcate, un material lemnos neadecvat: placaj şi plăci PFL.
Respectivele icoane au fost supuse expertizei specializate a Serviciului de Restaurare Icoane şi pictură a Arhiepiscopiei Sibiului, care a stabilit gradul de degradare, precum şi etapele de restaurare, întocmind şi un deviz estimativ  în sumă de 4311 lei.
Deoarece parohia noastră nu dispune la momentul acesta de aceste fonduri, cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu bunăvoinţa Înalt Preasfinţitului Părinte Mitropolit Laurenţiu Streza care a aprobat acest lucru ( şi căruia îi şi mulţumim cu acest prilej) s-a aprobat ca suma respectivă să fie acoperită din fondurile Arhiepiscopiei Sibiului, ca bunăvoinţă şi încurajare a credincioşilor în îndeplinirea lucrărilor viitoare.
În ceea ce priveşte structura lemnoasă a  părţii inferioare a Iconostasului, aceasta a necesitat înlocuirea totală, manopera şi materialul urmând a fi achitate din fondurile proprii şi din donaţiile credincioşilor care ne vin în ajutor. Partea superioară şi icoanele mai mici necesită intervenţii minore, pe care, cu ajutorul lui Dumnezeu, sperăm să le ducem cu bine la sfârşit.

Pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin

Sfinţirea unei noi Troiţe la Nou Român









Duminică, 21 octombrie 2012, după oficierea sfintei Liturghii, credincioşii prezenţi la slujbă au fost invitaţi să participe la sfinţirea unei noi Troiţe care s-a ridicat în sat. Troiţa respectivă s-a ridicat cu osteneala şi pe cheltuiala  domnului Gheorghe Danbratu, un bun credincios al satului nostru, om în vârstă şi de mai mulţi ani văduv, dar cu inimă mare. Pentru construcţia monumentului au fost folosiţi meşteri de la Cârţişoara şi de la Nou Român, realizându-se o lucrare de calitate şi care sperăm să dăinuiască mult în timp.


După Sfânta Liturghie s-a pornit în procesiune religioasă cu prapori şi cu icoane la locul respectiv, la ieşire spre Săsăuş, aici fiind oficiate Slujba Sfinţirii apei şi cea de Sfinţirea unei Troiţe noi, în prezenţa ctitorului, a familiei acestuia şi a unui număr mare de credincioşi. Ziua s-a încheiat apoi cu o agapă, o mică masă de mulţumire oferită de familia ctitorului.
         
Pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin

Aspecte de la ultimele lucrări efectuate la Centru Cultural - Educaţional

 Montarea  noi podele


 Faţada înainte de zugrăvire



 Montarea lămpilor, prizelor, întrerupătoarelor

Ultimele retuşuri la faţadă




 Turnarea soclului pentru troiţă



La curăţenie au participat şi copiii din sat

 Centrul, gata de a-şi primi oaspeţii


Asfalt nou la Nou Român







După o îndelungată aşteptare, răstimp în care nervii şi speranţele multora au fost puse la încercare, a îngăduit Bunul Dumnezeu să vedem turnat covorul asfaltic pe cea mai importantă dintre arterele de circulaţie din Nou Român, parte a drumului judeţean ce traversează micuţa noastră localitate şi leagă DN1 de oraşul Agnita.
Îmbucurător este faptul că cei din funcţiile de decizie n-au uitat să asfalteze şi calea de acces spre locaşul sfintei noastre biserici, lucru pentru care le mulţumim sincer. A ieşit un lucru frumos şi de calitate. Spor la treabă în continuare!
Pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin

Centrul Cultural –Educaţional pentru Copii şi Tineret

Starea iniţială a salii

Sala, după ce s-a făcut curăţenie





Tavanul înainte de reparaţie

Tavanul după reparaţie


Podeaua veche , putrezită si aşezată pe pământ
Dupa ce s-a izolat şi s-a turnat placă de beton

S-au reparat geamurile, s-a montat o uşă nouă de acces, direct din stradă


Apoi s-au zugrăvit frumos pereţii


             Cu bunăvoinţa şi implicarea consistentă a factorilor de conducere din Primăria Arpaşu de Jos, în luna mai a acestui an, au început lucrările de amenajare a unei săli de clasă de la Şcoala din sat, spaţiu în care urmează să fie organizat un  „Centrul Cultural –Educaţional” pentru copiii şi tineretul din Nou Român.
Este punerea in aplicare a unei iniţiative personale mai vechi, iniţiativă pentru care ne-am zbătut in decursul ultimilor 2 ani, alături fiindu-mi părinţii copiilor din sat şi membrii Consiliului Parohial.

În acest scop, am întreprins mai multe acţiuni, dintre care amintim: redactarea unui proiect, înaintat spre aprobare Primăriei Arpaşu de Jos, strângerea semnăturilor de susţinere de la toţi părinţii din sat, susţinerea necesităţii înfiinţării Centrului educaţional în şedinţa Consiliului Local, cerând sprijin financiar şi atrăgând atenţia conducerii Primăriei asupra soartei întregii clădiri a Şcolii Generale din satul nostru. Şi, iată, cu voia şi cu ajutorul Bunului Dumnezeu, lucrurile s-au urnit spre rezolvare, având promisiuni şi de mai bine.

Pe această cale, le mulţumesc tuturor celor care au înţeles iniţiativa noastră şi ne-au susţinut, dar mai ales celor din Primărie pentru susţinerea financiară şi calitatea lucrărilor (cel puţin până la momentul scrierii acestor rânduri.) .
Lucrarile continua. Să fie într-un ceas bun !
Pr. paroh Ivănuşcă Liviu - Florin



miercuri, 11 aprilie 2012


Renovarea capelei din Cimitir

După ce sâmbătă, 24 martie 2012, cu ajutorul unor credincioşi inimoşi (puţini la număr, dar foarte harnici) s-a făcut curăţenie în cimitir, în săptămâna premergătoare Sâmbetei lui Lazăr, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, s-a reuşit refacerea acoperişului Bisericuţei din Cimitir .

Vechea ţiglă a fost înlocuită cu alta nouă, deosebit de frumoasă. Laţii au fost schimbaţi în totalitate. Totodată, s-a vopsit turnuleţul, s-a curăţat de rugină şi s-a vopsit tabla de pe acesta.

În perioada următoare lucrările la Bisericuţă vor continua prin refacerea tencuieli si zugrăvirea acesteia.
Pr. Paroh Ivănuşcă Liviu Florin
















miercuri, 25 ianuarie 2012


Binecuvintează, Doamne, pe cei ce iubesc podoaba Casei Tale !












În continuarea lucrărilor efectuate în acest an la sfânta noastră biserică, sfântul locaş a fost împodobit cu un nou rând de covoare, deosebit de frumoase şi de bună calitate. Meritul revine acelor familii si credincioşi care au avut iniţiativa şi au sprijinit-o financiar (1550 lei).



De asemenea, tot la iniţiativa credincioşilor noştri au fost înlocuite pernuţele de la strănile din biserică, fiecare posesor de strană achitând contravaloarea acesteia ( în total 1200 lei).




Pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin

marți, 29 noiembrie 2011


Sfinţire de troiţă la Nou Român





La o distanţă de 2 km de Nou Român, spre vest, se găseşte micuţa localitate Poieniţa, acum 50 de ani sat mare si înfloritor, astăzi însă locuit doar de o mână de oameni. Pe drumul care leagă cele două localităţi, chiar la ieşirea din satul nostru, a fost ridicată în vechime de către credincioşii din Nou Român o veche troiţă de lemn. Din cauza trecerii timpului şi a degradării, în primăvara acestui an, veche troiţă a căzut la pământ.
Prin străduinţa şi cheltuiala unei bune familii de credincioşi din Nou Român, familia Nanaşi Cristian şi Doris, ajutaţi la rândul lor de alţi bunăvoitori, în locul vechii troiţe s-a montat alta nouă, din lemn masiv de stejar şi având fundaţie serioasă de beton.
Duminică, 27 noiembrieb 2011, după oficierea Sfintei Liturghii în biserica parohială, preotul paroh, cântăreţii şi ceilalţi credincioşi au pornit în procesiune religioasă, cu prapori şi cu icoane, spre locul unde a fost instalată noua troiţă. Aici s-a săvârşit Slujba Sfinţirii Aghiazmei Mici, iar apoi cu apa sfinţită în acest scop a fost sfinţită noua troiţă, săvârşindu-se Rânduiala Sfinţirii Crucii şi a Troiţei noi.
La finalul sfintei slujbei, preotul paroh Ivănuşcă Liviu Florin a felicitat şi a mulţumit tinerii familii, precum şi tuturor celor care au ajutat, încurajându-i totodată să adauge la aceasta fapta creştinească, alte şi alte fapte vrednice de răsplată.
Pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin

marți, 1 noiembrie 2011


Îngrijirea spaţiilor verzi de lângă biserică










Marţi, 1 noiembrie 2011, la iniţiativa câtorva doamne inimoase din sat s-a făcut curăţenie la straturile de flori de pe aleea Bisericii şi prin jurul sfântului locaş de cult. Sprijin ne-a fost , bineînţeles, şi vremea deosebit de prietenoasă de afară.
S-au curăţat resturile de flori, frunze şi vegetaţie, s-a săpat proaspăt pământul, s-a pus îngrăşământ şi s-au plantat bulbi noi de floare, care vor da rod rodnic la primăvară.
Şi ca să vă spun un secret…, seminţele şi bulbii, de bună calitate, ne-au fost trimise special tocmai din … Germania.
Pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin


marți, 1 noiembrie 2011


Finalizarea lucrărilor la noua podea din biserică

În săptămâna care a trecut s-au încheiat lucrările la noua podea ce s-a montat în sfântul locaş de cult din Nou Român. S-au rindeluit scândurile cu utilaje speciale, s-a tratat întreaga suprafaţă cu un strat de ulei protector, iar mai apoi s-au aplicat două straturi de lac.








S-a aerisit sfântul locaş mai multe zile, iar când totul a fost în regulă, s-au montat la loc stranele şi s-au făcut mici reparaţii la acestea.


Iar sâmbătă, 29 octombrie 2011, credincioasele din sat au participat în număr foarte mare la curăţenia generală efectuată în sfântul locaş.








Rugăciune la sfârşitul lucrului
Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Dumnezeule a toată milostivirea şi îndurarea, Care ai nemăsurată milă, nespusă şi neajunsă iubire de oameni, căzând acum către a Ta slavă, cu frică şi cu cutremur, aducem Ţie mulţumire pentru binefacerile de care ne-ai învrednicit pe noi, nevrednicii robi Tăi.
Te slăvim şi Te laudăm şi Te cântăm ca pe un Domn, Stăpân şi Făcător de bine, şi iarăşi căzând înaintea Ta, îţi mulţumim şi cu smerenie ne rugăm nemăsuratei şi negrăitei Tale milostiviri, ca şi de acum înainte să ne dăruieşti faceri de bine, ca să sporim în dragostea faţă de Tine şi de aproapele nostru.
Izbăveşte-ne de tot răul şi necazul. Dăruieşte-ne linişte. Şi ne învredniceşte în toate zilele vieţii noastre totdeauna mulţumire să - Ţi aducem şi să grăim şi să cântăm cele preabune Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin


miercuri, 19 octombrie 2011


Înlocuirea podelei Bisericii Ortodoxe din Nou Român




După ce, timp de trei săptămâni, am lăsat placa de beton turnată în naosul Sfintei noastre Biserici ca să se usuce corespunzător, am trecut la cea de a doua etapă a lucrărilor planificate a se executa în această toamnă, şi anume, la montarea noii podele.

În acest scop, am achiziţionat din vreme materialul lemnos - finit de bună calitate de la o firmă specializată din Sibiu.




Peste placa de beton s-a pus de către echipa de constructori folie de plastic, s-au bătut riglele şi s-a montat polistirenul extrudat.

După aceea s-a trecut la montarea propriu-zisă a noi podelei. S-a început cu soleea, trecându-se treptat la restul spaţiului din naosul Bisericii.


Trebuie să amintim că, înainte de a fii montată, podeaua a fost tratată cu ulei special, urmând ca după montare să - i fie aplicată şi straturile de lac – protector.



Lucrările continuă încet, dar sigur. Vom reveni cu noi imagini.
Pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin

miercuri, 28 septembrie 2011


Lucrări de reparaţii la Biserica Ortodoxă din Nou Român



Începând de luni, 26 septembrie 2011, în locaşul sfintei biserici din Nou Român au loc ample lucrări de reparaţii. Acestea sunt executate de echipa de meseriaşi condusă de domnul Achim Victor, sub atenta supraveghere a preotului paroh Ivănuşcă Liviu Florin şi a domnului epitrop Miclea Gheorghe.
Fondurile necesare provin atât de la Primăria Arpaşu de Jos, cât şi din donaţiile oferite de bunii credincioşi din sat.


Urmând îndemnul creştinesc „ Tot lucrul tău să-l începi cu Dumnezeu!”ziua de luni a început cu oficierea unei slujbe religioase prin care am cerut ajutorul Bunului Dumnezeu în împlinirea lucrului pe care dorim sa-l săvârşim în Sfântă Biserica Sa.











Apoi la lucru. S-a început cu eliberarea locaşului de cult de mobilierul bisericesc, străni, covoare, mochete, prapori. S-a trecut apoi la demontarea parchetului şi a vechii podele, aşezată direct pe pământ, şi care din cauza umidităţii începuse să putrezească şi să cedeze. De asemenea, s-a decopertat umplutura de nisip şi pământ până la nivelul necesar.









După ce terenul a fost pregătit s-a trecut la următoarea etapă. S-a săpat un şanţ de jur împrejurul temeliei, în acesta fiind introdus un tub colector pentru drenajul interior, tub absolut necesar pentru aerisire şi scurgere. După ce şanţul a fost acoperit cu pietriş de sort, s-a întins folie protectoare pe tot perimetru solului, s-a montat plasa - armătură de oţel şi încet - încet s-a turnat placa de beton.











Despre lucrările ce se vor executa în zilele următoare vă vom ţine la curent, pe măsură ce ele se vor realiza.

Pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin

miercuri, 14 septembrie 2011


Resfinţirea Troiţei din faţa Bisericii Ungureşti







Ziua de 14 septembrie 2011 a oferit credincioşilor ortodocşi din Nou Român, pe lângă bucuria duhovnicească a prăznuirii Sărbătorii Înălţării Sfintei Cruci, şi bucuria deosebită de a participa la slujba de resfinţire a Troiţei ortodoxe din faţa Bisericii Ungureşti.
Satul Nou Român se poate mândri cu un număr impresionant de troiţe, fiecare răscruce de drum, uneori şi casele celor mai înstăriţi, fiind împodobite cu reprezentări ale Sfintei Cruci, cel mai adesea sculptate în piatră de bătrânii cioplitori în piatră ai satului ( cu toţii trecuţi acum in lumea celor drepţi). În vremea din urmă s-au ridicat însă şi Troiţe din lemn, la fel de frumoase, dar, evident, nu la fel de rezistente.
După ce în ultima vreme au fost refăcute cu contribuţia bănească a bunilor credincioşi şi prin grija Consiliului Parohial mai multe troiţe din sat, a venit acum rândul să fie refăcută şi Troiţa din faţa Bisericii Ungureşti.
La această troiţă au fost realizate reparaţii capitale, s-a refăcut şi vopsit gardul împrejmuitor, s-a turnat o nouă placă - fundament, stâlpii au fost consolidaţi şi vopsiţi, acoperişul a fost refăcut total, cu scândură şi ţiglă nouă, de asemenea, crucea propriu – zisă a fost şi ea revopsită şi scrisă din nou.
Slujba de resfinţire a fost săvârşită după oficierea Sfintei Liturghii, toţi credincioşii prezenţii în sfântul locaş îndreptându-se in procesiune religioasă, cu prapori şi icoane, în frunte cu preotul paroh Ivănuşcă Liviu Florin şi cântăreţii bisericeşti, spre locul special amenajat. Aici s-a săvârşit slujba de Sfinţire a Apei Mici, Rânduiala de Sfinţire a Crucii şi s-au citit rugăciuni de mulţumire pentru prinoasele de struguri şi de cereale aduse de credincioşi.
Dumnezeu să de-a sănătate tuturor celor care au ajutat financiar şi material, precum şi tuturor celor care s-au ostenit ca acest sfânt monument să reprimească frumuseţea cea dintâi !
Preot paroh Ivănuşcă Liviu Florin

joi, 30 iunie 2011


O nou Icoană Praznicar




Cu ajutorul donaţiilor primite din parte unora dintre credincioşii noştri (Dumnezeu să răsplătească fiecăruia ! ), a fost cumpărată pentru trebuinţa sfântului nostru locaş o prea frumoasă Icoană praznicar.
Icoana Praznicar este icoana aşezată pe tetrapod in faţa Sfântului Altar, icoană pe care o sărută credincioşii când vin la sfânta Biserică şi când se miruiesc. În funcţie de sărbătoare, imaginea se schimbă, lăsând loc icoanei praznicului sau sfântului pomenit ( în duminicile obişnuite - Icoana Învierii Domnului). Setul actual cuprinde nu mai puţin de 47 de icoane.
De asemenea, din partea părintelui Gheorghe Streza, fost paroh la Nou Român, am primit un exemplar al Sfintei Evanghelii, urmând ca in măsura in care este posibil acest lucru, să restaurăm vechea copertă metalică şi să le legăm împreună. ( Mulţumim mult, părinte, şi ne bucurăm că ţineţi aproape de noi !)
Pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin

marți, 12 aprilie 2011


Mulţi chemaţi…, puţini aleşi…


La curăţenie în cimitir (Sâmbătă, 9 aprilie 2011)
Mulţumim tuturor celor care au răspuns chemării preotului paroh şi au participat la acţiunea de curăţenie desfăşurată în cimitir. Amintim că în urmă cu două săptămâni, sâmbătă - 26 martie 2011, a mai avut loc o acţiune asemănătoare.
Din păcate, şi atunci, ca şi acum, au participat prea puţini credincioşi. Se pare că unii chiar au uitat pur şi simplu de locul de odihnă a celor dragi.
Ne reîntâlnim pentru o nouă acţiune joi, 14 aprilie 2011, la ora 16.
Sper că de data asta vom fi mai mulţi!





Câteva din realizările anului 2010 la Parohia Ortodoxă Nou Român

Pe plan administrativ:
- Lucrările efectuate la cimitir
- Sistemul de sonorizare în biserică
- Montarea a 3 uşi Termopan ( 2 la casa parohială şi 1 la birou)
- Renovarea troiţei din centrul satului (Fam Achim)

Pe plan organizatoric
- Festivitate a de decernare a titlului de „Cetăţean de onoare a satului Nou Român” dl doctor Gheorghe Telea Bologa ( 23 aprilie)
- Vizita PS Andrei Făgărăşanul şi Maslu de Obşte ( 24 octombrie)
- „Festivalul datinilor şi obiceiurilor de iarnă” (5 decembrie)

Pe plan catehetic
- Întâlnirile cu cei mici în cadrul Proiectului „Hristos împărtăşit copiilor” (în fiecare zi de sâmbătă)
- Iniţierea unui nou proiect catehetic „Alege şcoala”
- Participarea lucrărilor a patru dintre elevii satului nostru la concursul de oratorie creştină „Crezul meu” - faza pe protopopiatul Avrig
- Festivitatea de încheiere a anului catehumenal 2009 – 2010 (27 iunie)
- Serbarea de Crăciun (25 decembrie)

Pe plan social
Colecte în bani pentru
- Victimele cutremurului din Haiti : 325 lei
- Micuţul Bota Siluan: 280 lei
- Ramba Adrian – Ilie : 207 lei
Colecte în haine, încălţăminte si produse pentru sinistraţii inundaţiilor din Moldova

Pe plan cultural
- apariţia numerele 25 până la 36 (ianuarie – decembrie 2010) a buletinului parohial „Credinţă şi cultură la Nou Român”
- Iniţierea unui pagini pe internet dedicată parohiei Nou Român:
http://parohiaortodoxanouroman.blogspot.com/.


Pe plan liturgic:
3 botezuri:
Gheorghiţă Nicolae Crăciun (16 ianuarie)
Harhoi Anamaria (17 ianuarie)
Ciocoiu Andreea – Nicoleta (24 ianuarie)

1 cununie
Fam Telea Dan şi Mihaela ( 30 octombrie

7 decese:
Sabo Petru (data decesului - 2 februarie)
Dindeal Ioan (14 martie)
Beca Ioan (15 aprilie)
Telea Mărioara (23 august)
Cândea Ludovica (9 octombrie)
Telea Petru (19 octombrie)
Beca Eleonora (7 noiembrie)

Pr. Paroh Ivănuşcă Liviu Florin

luni, 29 noiembrie 2010


Preasfinţitul Andrei în mijlocul credincioşilor din Nou Român












Data de 24 octombrie 2010 va rămâne în istorie, ca ziua în care, pentru prima dată, Preasfinţitul Andrei Făgărăşeanu, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, ne-a făcut cinstea de a poposi în mijlocul credincioşilor satului nostru şi de a săvârşi împreună cu ceilalţi preoţi invitaţi slujba Sfintei Taine a Maslului.
Pentru această binecuvântată zi, preotul paroh, membrii Consiliului Parohial şi doamnele din Comitetul parohial au întreprins toate eforturile ca fericitul eveniment să decurgă în cele mai bune condiţii. Aproape au fost şi alţi oameni de bine, ce n-au stat deoparte, ci s-au implicat, ajutând aşa cum se cuvine la bunul mers al lucrurilor. Pe această cale le mulţumim din nou tuturor. Dumnezeu să răsplătească osteneala lor!



Înalta faţă bisericească a fost întâmpinată la intrarea în sat de către domnul primar Mircea Bucur, ce i-a urat Preasfinţitului Andrei bun venit în mijlocul comunităţii noastre şi l-a însoţit pe drumul spre biserică. Alaiul a fost condus, până în mijlocul satului, de trei feciori călări – călăraşi (cinste lor!), având şi protecţia unui echipaj de poliţie (ce a avut grijă, mai apoi, pe tot parcursul slujbei, să nu apară evenimente nedorite).
În acest timp, pe când clopotele bisericii vesteau apropierea oaspetelui de seamă, toată suflarea satului aştepta cu emoţie sosirea sa în faţa troiţei din mijlocul satului.

La coborârea din maşină Preasfinţitul Andrei a fost întâmpinat, după obicei, cu pâine şi sare. Mulţumim celor doi tineri, Nanaşi Cristian şi Doris, care s-au îmbrăcat în frumoasele noastre straie noiene şi au împlinit oficiul de gazde.
Un frumos buchet de crini albi i-au fost înmânaţi cu această ocazie apoi de către doamna preoteasă Ivănuşcă Loredana.
În continuare, Preasfinţitul Andrei a fost apoi întâmpinat şi de către părintele protopop Vasile Gafton, ce i-a înmânat Sfânta Evanghelie, şi de preotul paroh, ce i-a înmânat Sfânta Cruce. După ce Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce au fost sărutate de toţi preoţii prezenţi a început slujba de sfinţire a troiţei din faţa sfintei biserici.
Noienii sunt şi au fost oameni credincioşi de când se ştiu. Dovadă stau şi numeroasele troiţe ridicate de înaintaşi la toate colţurile de drum şi nu numai. Dacă cei ce au trăit înaintea noastră au ridicat aceste minunate monumente de credinţă, nouă, celor de azi, ne revine datoria de a le păstra şi de la repara ori de câte ori este nevoie.
Acestui frumos îndemn i-au răspuns şi membrii familiei domnului Achim Victor (crâsnic al bisericii noastre), care, pe cheltuiala sa proprie, şi pe munca sa, a înnoit din temelii şi a înfrumuseţat troiţa din faţa sfintei biserici şi din faţa casei sale.



Din cauza lucrărilor efectuate la drum, s-a impus şi necesitatea intervenţiei la vechiul monument. Astfel, a fost turnat şi s-a înălţat un nou soclu din beton, cu un metru mai sus faţă de vechiul nivel. Soclu a fost îmbrăcat în gresie. Vechea cruce a fost curăţată, lipită, şlefuită şi vopsită din nou, iar literele au fost rescrise. A fost realizat apoi un frumos cadru din lemn sculptat (mai înalt şi mai impunător) şi un acoperiş nou din materiale moderne. Iar pentru a ieşi mai bine în evidenţă noapte, a fost montat şi un neon. ( Urmează doar ca cei de la Drumuri să-şi ţină promisiunea şi să asfalteze frumos de jur – împrejur). Binecuvintează Doamne pe cei ce iubesc podoaba casei tale!
Slujba de sfinţire a troiţei a fost săvârşită de către soborul preoţesc, Preasfinţitul Andrei fiind cel ce a citit rugăciunea de consacrare şi a binecuvântat noua lucrare cu apă sfinţită.
S-a intrat apoi în locaşul sfintei bisericii. Acesta s-a dovedit a fi neîncăpător, la slujbă participând şi credincioşi din satele învecinate. Din soborul preoţesc ce a slujit cu această ocazie sub conducerea Preasfinţitului Andrei Făgărăşeanul au făcut parte: pr. protopop Vasile Gafton (Avrig), pr. Andrei Todârcea (Scorei), pr. Lucian Bunea (Arpaşu de Sus), Pr. Vasile Davidoiu (Poieniţa), pr Adrian Magda (Victoria), pr. Liviu Mujat (Cârţişoara), pr. Cezar Bulgariu (Cârţa), pr. Alexandru Copăceanu (Săsăuş), pr. paroh Ivănuşcă Liviu- Florin şi diaconul Dudan Sergiu Iulian.
După Binecuvântare şi rugăciunile începătoare, au fost citite de către preoţi troparele Canonului de la Maslu.



După parcurgerea Canonului şi a celorlalte cântări ce alcătuiesc partea introductivă, s-a trecut la cea de-a doua parte a slujbei, Taina propriu-zisă. Principalele elemente ale acestei a doua părţi sunt: Binecuvântarea mare, Ectenia Mare, Rugăciunea de sfinţire a undelemnului (rostită de 7 ori), 7 Apostole şi 7 Evanghelii, fiecare pericopă evanghelică fiind urmată de rugăciuni pentru cei bolnavi sau aflaţi în necazuri.
La vremea cuvenită s-a dat citire pomelnicelor (în taină) şi s-a deschis Sfânta Evanghelie deasupra credincioşilor prezenţi.

În încheiere s-au citit rugăciuni de binecuvântare pentru animalele şi câmpurile enoriaşilor, mulţumind lui Dumnezeu pentru darurile Sale bogate din acest an.
Predica a fost rostită de Preasfinţitul Andrei, în cuvântul său de învăţătură acesta făcând referire la puterea cea mare a lui Dumnezeu de a vindeca bolile trupeşti şi sufleteşti (aşa cum a făcut şi cu demonizatul din ţinutul Gherghesenilor) , dar şi despre necesitatea de a duce o viaţă plăcută lui Dumnezeu prin împlinirea poruncilor dumnezeieşti. A adăugat apoi câteva frumoase cuvinte de învăţătură şi părintele protopop Vasile Gafton.
În încheiere părintele paroh a adresat vii mulţumiri Preasfinţitului părinte Andrei, pentru prezenţa sa în mijlocul credincioşilor din Nou Român şi pentru frumoasa slujbă şi minunatele cuvinte de învăţătură rostite la predică. De asemenea, i-a făcut acestuia invitaţia de a reveni în mijlocul credincioşilor din acest sat, şi i-a oferit cadou o frumoasă icoană reprezentând pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, hramul bisericii parohiale, precum şi colecţia tuturor numerelor din Foaia Parohială apărute până acum.
Părintele paroh a mulţumit apoi şi tuturor preoţilor prezenţi, precum şi tuturor credincioşilor pentru modul în care s-au mobilizat şi au făcut posibilă această sărbătoare a satului.
Fericitul eveniment s-a încheiat cu o binecuvântată agapă creştinească oferită în cinstea înalţilor oaspeţi la Căminul Cultural din sat, frumos împodobit pentru această ocazie.

Mulţumim, Preasfinţite Părinte Andrei, şi Bunul Dumnezeu să vă aibă în pază! Rugaţi-vă pentru credincioşii satului nostru.
Pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin





Un comentariu: