Activitati Copii - Tineret

      

        La venirea în parohie, acum 11 ani, având experienţa anilor de profesorat, mi-am dorit ca una dintre priorităţile pastorale să fie grija faţă de cei mai tineri dintre credincioşii parohiei, şi anume copiii. Astfel, începând cu anul 2007, am iniţiat „Ora de rugăciune şi învăţătură cu copii”.

        Reacţia copiilor şi a părinţilor a fost una extrem de favorabilă, întâlnirile având loc în fiecare sâmbătă după-amiază, la biserică sau la biroul parohial. Activităţile erau structurate atunci pe trei nivele. Prima parte a programului o reprezenta citirea de către copii a Rugăciunii de Seară, a doua parte o constituia efectuarea unei scurte explicări a textului Evangheliei de a doua zi, iar a treia parte o reprezentau activităţile practice (poezii, cântece, pilde şi povestiri, discuţii libere, s.a.).


         Incepand cu anul 2009, fiind puse la dispoziţia preoţilor din Arhiepiscopia Sibiului Ghidurile catehetice „Hristos împărtăşit copiilor”, întâlnirile de sâmbătă seara au urmat calea sau „metodul” propus de acestea. În anul 2009- 2010 au fost parcurse toate temele, însă ţinând cont de faptul că a trebuit să lucrăm cu copii de vârste diferite (de la clasa I până la clasa a VIII-a) accentul s-a pus mai ales pe partea biblică şi istorică a temelor propuse. În anul catehetic 2010 – 2011 au fost parcurse aceleasi teme, fiind insa aprofundate mai ales aspectele morale şi liturgice ale lecţiilor respective.

     
         Pe parcursul anului 2012 am avut marea bucurie ca la insistentele personale, Primaria  Comunei Arpasu de Jos sa pun la dispozitia Parohiei Ortodox din Nou Roman cladirea fostei Scoli Generale din sat, cladire ce nu mai era folosita de mult timp.  În respectiva locaţie, cu sprijinul Primăriei Arpaşu de  Jos  şi a Şcolii Gimnaziale ‘”Vasile Cucu -  Paltin”’din  Arpaşu de Jos a fost înfiinţat Centru  Cultural – Educaţional pentru Copii şi Tineret “Sfântul Ierarh Andrei Şaguna - Mitropolitul Transilvaniei”


        În acest Centru se desfăşoara acum cursurile catehetice din cadrul proiectului “Hristos împărtăşit copiilor”, activităţile din cadrul proiectului “Alege Şcoala”, se  predau cursurile de pictură in cadrul Cercului de pictură “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, se  fac repetiţile Corului de copii din sat, se ofera gratuit meditaţii la materii scolare, precum şi alte activităţi distractiv – recreative.

        La orele de învăţătură participă elevi din sat şcolarizaţi la Şcoala Generală din Arpaşu de Jos, însă, nu de puţine ori, acestora li s-au adăugat frăţiori mai mici sau mai mari, sau chiar elevi ce la sfârşit de săptămână, au poposit în Nou Român la rude sau bunici.


        Vezi-le, Doamne, tuturor osteneala şi răsplăteşte-le pe măsură !

        Pr. paroh Ivanusca Liviu Florin

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

CEATA DE FECIORI NOU ROMAN - CRACIUN 2017


LA COLINDAT IN CASA PAROHIALALA COLINDAT IN BISERICA

"CALARASII" la ANUL NOU

BOBOTEAZA 2018


SERBAREA DE CRACIUN -25 DECEMBRIE 2017

          A devenit o placuta traditie ca in cea dintai zi a Craciunului, imediat dupa slujba Vecerniei, in biserica parohiala din Nou Roman sa aiba loc SERBAREA DE CRACIUN a copiilor din sat.
      Au fost rostite poezii cu tematica religiasa si de iarna si au fost cantate frumoasele colinde traditionale romanesti. Si-au dat silinta, impresionand pe toti cei prezenti:  Ceata de fete, baietii din Ceata Irozilor, ceilalți copii din sat, precum si alti copii sositi in sat sa -si petreaca Sarbatorile alaturi de bunici sau rudele apropiate. 
        Din partea donatorilor din parohie au fost oferite copiilor 60 de pungi cu dulciuri, iar din partea a două fundații din Timișoara (prin mijlocirea unei familii din sat) au fost oferite alte 60 de pungi cu rechizite și dulciuri. 
          Felicitări tuturor celor implicați! Sărbători fericite!
          Pr. paroh Ivanusca Liviu Florin


Festival de colinde la Nou Român


http://www.mitropolia-ardealului.ro/festival-de-colinde-la-nou-roman-2/


Duminică, 3 decembrie 2017, a avut loc la Nou Român, judeţul Sibiu,  cea de a  XI-a ediţie  a Festivalului Naţional al Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă, manifestare organizată de Complexul Naţional Muzeal „Astra” din Sibiu, în parteneriat cu Primăria Comunei Arpaşu de Jos şi Parohia Nou Român. Au participat Grupul de Muzică Tradițională Românească „Junii” din Sibiu, Corul de Femei din Arpasu de Sus, Ceata de Feciori şi Ceata de fete din Nou Român şi “Irozii” din Nou Român.
Prima parte a manifestării a avut loc în biserica parohială din Nou Român, colindătorii participând alături de enoriaşii din sat la Sfânta Liturghie oficiată de pr. paroh  Liviu Florin Ivănuşcă şi preotul pensionar  Ioan Gheorghe Bunea. La sfârşitul slujbei, preoţii  au săvârşit şi rânduiala Te-Deumului la Ziua Naţională, aducând multumire lui Dumnezeu pentru toate binefacerile ce au fost asupra poporului român de la Marea Unire din 1918. Au fost intonate apoi o suită de cântece patriotice şi colinde tradiţionale românesti.                                                                                               Cea de a doua parte a manifestării a avut loc în curtea Centrului Cultural Memorial „Dr. Gheorghe Telea Bologa” din Nou Român, unde grupurile prezente i-au încântat pe spectatori cu frumoase reprezentaţii ale colindelor şi obiceiurilor de iarnă româneşti.
La final, colindătorii au primit daruri din partea Muzeului Astra din Sibiu, multumiri pentru buna desfăşurare a evenimentului aducând dna. Mirela Creţu, director – Muzeul Astra, dl. Constantin Vacariu, primarul comunei Arpasu de Jos şi preotul paroh, Liviu Florin Ivănusca

Focul de tabără – Editia a doua- Nou Român 2017Motto : “Cât de bine şi de frumos este a fi fraţii împreună!”Satul Nou Român a fost aşezat de Dumnezeu într-un loc binecuvântat – pe valea râului Olt, la poalele Munţilor Fagăraşului, înconjurat din trei părţi de dealuri protectoare. Sunt multe locuri frumoase în împrejurimile acestei localitaţi, dar poate că nici unul nu oferă o panoramă aşa de vastă precum cel numit “ În Deal, la Cruce “. Odată ajuns acolo, priveliştea ţi se deschide hăt- departe, spre Avrig, Cârţişoara sau Oraşul Victoria. În anii din urmă locul s-a înfrumuseţat “suplimentar”. A fost ridicată o Troiţa somptuoasă de către Cristian Nanaşi şi familia sa (sfintită cu prilejul Sărbătorii Fiii Satului Nou Român – 2014) şi a fost amplasat un Catarg pe care flutură permanent steagul ţării noastre dragi – România.
În ciuda dificultăţii traseului de acces până aici, încet -încet, locul a devenit “popular” printre noieni şi nu numai, oamenii din sat şi oaspeţii lor poposind adeseori în acest loc binecuvântat de Dumnezeu.
Anul trecut la iniţiativa unor vecini din sat (Jan Balu, Ion a lu' Tanăsică şi alţii), “în amintirea timpurilor trecute”, a fost organizat “Un foc de Tabără în Deal”, la care am fost invitat şi eu, şi copiii din sat. Anul acesta a fost organizată “o a doua ediţie”, ce a avut loc Sâmbătă – 22 iulie 2017. Deşi vremea n-a prea fost de partea noastră anul acesta, ne-am bucurat să petrecem împreună câteva ore minunate. Am bifat toate momentele importante: “Grătarul”, “Masa împreună” şi “Focul de Tabără”, iar printre ele ne-am bucurat de privelişte, aer curat şi picăturile de ploaie. Copiii au socializat şi s-au distrat împreună, iar cei mari “au pus Ţara la cale”. S-au discutat multe, s-au exprimat păreri şi nemultumiri, s-au făcut propuneri, toate însă în mod civilizat, realist şi optimist. Dintre acestea, dacă-mi este îngăduit, voi dezvălui două: sprijinirea iniţiativei de reamenajare a unui alt loc drag noienilor -LA DUŞA- şi propunerea ca, în organizarea Focului de Tabără şi a pregătirii acestuia, să fie angrenaţi mai activ tinerii şi copiii din sat, care trebuie să preia sarcina aceasta de la cei mai în vârstă. Personal, consider că amândouă propuneri sunt de bun simţ şi realizabile.
Ameninţarea unei furtuni iminente ne-a făcut să ne grăbim întoarcerea în sat, deşi ne-am propus să stăm mai mult. Nu-i nimic, vom recupera la anul! Şi dacă anul acesta am fost prezenţi ceva mai mult de 30 de persoane, la anul sunteţi invitaţi să vă implicaţi şi să participaţi alături de noi cu toţii!

http://ziarullumina.ro/daruri-pentru-copiii-din-nou-roman-judetul-sibiu-123539.html
Ștefan Mărculeț, 16 Iunie 2017


Cu sprijinul unei familii generoase, Parohia Nou Român, Protopopiatul Avrig, județul Sibiu, a premiat duminică, 11 iunie, mai mulți copii din sat. Au fost oferite 30 de pachete cu rechizite, dulciuri și jucării, iar prin aceste daruri au fost răsplătiți copiii care participă în mod regulat la cursurile catehetice organizate în parohie și la slujbele oficiate în biserica parohială din Nou Român.
„Acțiunea desfășurată în parohia noastră face parte dintr-o serie de activități pe care le-am grupat sub titlul de «Luna Copilăriei». În perioada următoare, ne-am propus ca, pentru copiii din Nou Român, să fie organizat un atelier de pictură de icoane, în colaborare cu un centru catehetic din Sibiu, să participe la o piesă de teatru cu subiect religios și să mai organizăm o excursie cu bicicletele într-unul din satele din împrejurimi”, ne-a spus pr. paroh Liviu-Florin Ivănușcă. Parohia Nou Român a mai organizat pentru copiii și tinerii din comunitate și alte activități în acest an, între care excursia cu bicicleta în satul vecin, Ilimbav.
          Mulțumim fam. Miclea Simion și domnilor Darius și Filip pentru sprijinul oferit!Piesă de teatru pentru copiii din Săsăuș și Noul Român


        http://www.mitropolia-ardealului.ro/piesa-de-teatru-pentru-copiii-din-sasaus-si-noul-roman/Asociația Filantropia „Sfântul Nicolae” din Parohia Sibiu-Turnişor I, în colaborare cu Parohiile Săsăuș și Noul Român, județul Sibiu, a desfășurat în data de 27 iunie o activitate a din cadrul Proiectului „Vine teatrul la voi”. Un grup de copii din cele două sate, alături de preoții parohi, au avut posibilitatea să vizioneze o piesă de teatru pregătită în cadrul acestui proiect.
Pentru crearea unui mediu interactiv si atractiv, spectacol de teatru s-a desfășurat într-un cort amplasat în curtea bisericii din Săsăuș. Piesa pusă în scenă a fost „Vizita” de I.L.Caragiale. Totodată, copiii au fost încurajați ca în perioada vacanței de vară să folosească timpul implicându-se în activitățile desfășurate de parohii și au fost îndemnați spre lectură. Au fost invitați la un schimb de experiență la sediul asociației, în Sibiu (cartierul Turnișor) la activități de pictură și recreative, la ștrand.
La finalul reprezentației copiii au primit rechizite și dulciuri.
Această acțiune a fost cofinanțată de Consiliul Județean Sibiu, prin Agenda Culturală 2017. 

“ DESCOPERIM TRECUTUL PE BICICLETĂ ”
În urmă cu mai bine de 170 de ani, la anul 1846, credincioşii din satul Nou Român, judeţul Sibiu, ridicau o  frumoasă biserică din zid, purtând hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Până la acea vreme, ca loc de închinăciune, noienilor le-au slujit două mici bisericuţe de lemn, aşezate  la  mică distanţa  de actualul locaş de cult. Daca dintr-una din acestea,  n-a mai ramas decât urma locului unde a fost amplasată, cea de a doua  a fost salvatăcu voia şi  prin lucrarea lui Dumnezeu. Pentru că  noienii aveau nevoie de bani pentru a duce la bun sfârşit biserica de zid, ei s-au invoit să cedeze această bisericuţă către locuitorii satului Ilimbav, judeţul Sibiu. Biserica a fost desfăcută pe bucăţi,a fost  transportată peste dealuri şi  montată apoi la loc de cinste în mijlocul satului Ilimbav, unde se află şi astăzi. Un studiu amănunţit,  ce prezintă pe larg frumuseţea acestui sfânt locaş  de lemn, a fost realizat în anii din urmă de către domnul profesor universitar Ioan Abrudan de la Facultatea de Teologie “Andrei Şaguna” din Sibiu. ( Lect. dr. Ioan ABRUDAN,  Biserica de lemn „Buna Vestire”, din Ilimbav”, în revista Studii Teologice, Sibiu,  nr.3 / 2009, pp. 21 -55).
Puţini dintre noienii de astăzi ştiu că vechea bisericuţa de lemn din Nou Român se află la Ilimbav; şi mai puţini sunt cei care au văzut-o vreodată. Pentru a repara oarecum această nedretate  Parohi Ortodoxă  Nou Român a organizat pentru cei mai tineri dintre credincioşii săi o excursie la bisericuţa de lemn din Ilimbav.  Şi pentru că printe  activităţile  promovate de către Centrul Cultural Educaţional “Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei” se numără şi miscarea în aer liber,  s-a preferat deplasarea pe biciclete. 
Excursia a avut loc în data de 25 martie 2017, participând un mare număr de copii din sat, coordonaţi de preotul paroh şi doamna preoteasă Ivănuşcă Loredana. Plecarea s-a făcut din faţa sfântului locaş de cult, Circuitul, pe traseul  Nou Român –  Săsău ş – Chirpăr - Ilimbav – şi retur însumând  nu mai puţin de 40 de Km.
Gazdă primitoare ne-a fost la Ilimbav harnicul preot Viorel Pîntea.  Acesta  ne-a prezentat  frumoasa biserică de zid ( resfinţita de curând : - 2016), iar   apoi  ne-am deplasat la bisericuţa  de lemn,  aflată în apropiere.   O bucurie în plus pentru noi a reprezentat-o faptul că am poposit în vechea bisericuţă  chiar în ziua sa de hram –  Sărbătoarea Bunei Vestiri.  Copiii au ascultat cu atenţie numeroasele informaţiile oferite,  arătându-se încântaţi de arhitectura l sfântului locaş,   dar mai ales de minunata pictură interioară,  ce s-a păstrat neaştetat de bine ţinând cont de vechimea ei.
După ce au văzut atâtea lucruri frumoase,  bucuroşi că au poposit pentru puţina vreme în biserica în care s-au rugat străbunicii lor, copiii au pornit spre Nou Român, drumul părându-li-se la întoarcere mai scurt şi mai uşor .

Pr. paroh Ivanuşcă Liviu Florin Ivănuşcă

Sosirea zilelor sfinte ale Sarbătorii  Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos au adus mare bucurie satenilor din Nou Român. Micuţa comunitate,  ai cărei locuitori sunt în cea mai mare parte persoane vărstnice, s-a animat  în chip minunat. Elevii şi studenţii veniţi  în vacanţă, fii ai satului mutaţi de multă vreme la oraş, localnici plecaţi la munca sau stabiliţi în străinătate, cu toţii au revenit în sat pentru a fi alături de părinţii şi bunicii ce i-au crescut. Această reîntoarcere la “origini” le-a oferit tuturor  posibilitatea de a participa la obiceiurile specifice sărbătorilor de iarnă, despre care mărturisim  că nicăieri nu s-au păstrat mai bine ca “la ţară”.

 În revigorarea şi perpetuarea acestor obiceiuri s-a implicat activ şi parohia ortodoxă din sat, preotul paroh îndemnându-i şi sprijinindu-i pe cei tineri să respecte obiceiurile din bătrâni. De altfel, nici nu se poate altcumva, căci colinda începe şi se termină în biserică, prima casă colindată este cea a preotului, comunitatea se adună şi se bucură de Naşterea Domnului în locaşul sfintei biserici. Pe de altă parte, şi copiii şi tinerii din sat s-au arătat destoinici, deşi putini la număr, ei  s-au organizat admirabil, la casele credincioşilor poposind Ceata Irozilor, copiii mici cu Steaua, Ceata de fete  cu colinda, precum şi Ceata de feciori cu atât de frumoasele colinde tradiţionale specifice satului nostru.

Slujba de Crăciun a fost săvârşită, potrivit traditiei, noaptea la ora 4, participând un număr mare de credincioşi din sat. În prima zi, la amiază, începând cu ora 13.00 a fost oficiată slujba Vecerniei Mare, locaşul sfintei biserici dovedindu-se neincăpător, căci imediat după slujbă  a avut loc Serbarea de Crăciun. Au fost cântate colinde, au fost rostite poezii, a sosit Moş Crăciun. Cu sprijinul unor  donatori inimoşi, parohia a reuşit ca şi în acest an să  ofere 60 de pungi cu dulciuri şi cadouri, aduc­ând multă bucurie celor mici.

Credincioşii din sat au participat în număr mare şi la celelalte slujbe bisericeşti oficiate în cele trei zile de Crăciun.  Totodată, în fiecare seară ale celor trei zile ale sărbătorii, la Căminul cultural din sat, băieţii şi fetele din sat „au lăsat jocul”, momentul fiind unul mult asteptat de toţi noienii, fericiti de a-şi reîntâlni rudeniile şi a petrece  unii cu alţii.

Totodată, merită menţionat şi faptul că Parohia Nou Român şi-a îndreptat atenţia şi asupra persoanelor mai nevoiaşe din sat. Cu sprijinul credincioşilor inimoşi a fost organizată o colectă în alimente, dulciuri şi haine, acestea fiind oferite în ziua de Ajun unui număr de aproximativ 25 de persoane cu posibilităţi financiare reduse.
pr. Liviu Florin Ivănuşcă


TEXTUL SI IMAGINILE SUNT PRELUATE DE PE PAGINA OTS

După cum ni-i obiceiul în postul Nașterii Domnului, și duminica trecută am pornit la colindat. De această dată, am fost primiți cu bucurie la biserica cu hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe din Nou Român, unde am dat răspunsurile la Sfânta Liturghie înainte de a colinda.
 Cu noi îmbrăcați în costume populare deja ne-am obișnuit, dar faptul că și mulți dintre localnici au venit astfel gătiți ne-afăcut să simțim și mai profund frumusețea moștenirii pe care o purtăm. Am mers mai apoi să vestim Nașterea Domnului în cânt și la Centrul Cultural Memorial ,,Dr. Gheorghe Telea-Bologa”, unitate a Muzeului ASTRA, care a și pus la cale toate activitățile de duminică.
 Acolo a cântat fiecare grup în parte, ne-au înduioșat glasuri tinere de școlari și voci ale unor oameni mai în vârstă ai locului, pentru ca mai apoi să cântăm cu toții împreună. 
Teatrul Mic din Sibiu a venit să adauge un plus de zâmbete pe chipurile noastre prin scenetele lor interactive legate de obiceiurile de iarnă. 
 Pozele sunt probabil mai grăitoare:© Vlad Popa

Datini şi obiceiuri de iarnă, la Nou Român

articol de Dan Francu, ziarul Tribuna 

Duminica trecută, satul Nou Român şi-a pus, încă o dată, hainele de sărbătoare şi a primit cum se cuvine oaspeţii şi colindătorii participanţi la cea de-a X-a ediţie a Festivalului Naţional al Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă, cea mai importantă manifestare culturală gazduită anual de această frumoasă aşezare.
Activităţile incluse în cadrul manifestării au început dis de dimineaţă, mulţi dintre oaspeţi participând, alături de localnici, la slujba Sfintei Liturghii, oficiată în biserica parohială cu hramul “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” de către preotul paroh Liviu Florin Ivănuşcă. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către corul Organizaţiei Tinerilor din Sibiu.
Cea de-a doua parte a programului festivalului s-a desfăşurat la Centrul Cultural Memorial ,,Dr. Gheorghe Telea-Bologa”, gazda tradiţională a manifestării. Aici au fost susţinute recitaluri de colinde, spectatorii fiind bucuraţi de frumosul program realizat de corul Organizaţiei Tinerilor din Sibiu, grupul de elevi de la Şcoala Gimnazială “Regina Maria” Sibiu, Corul de Femei din Arpaşu de Sus, Corul de Fete din Nou Român, Ceata de Irozi din Nou Român şi interpreta populară Daniela Carmen Popa. Programul  a fost completat cu scenete interactive interpretate de actorii Teatrului Mic din Sibiu.
La finalul sărbătorii, copiii din Nou Român au primit cadouri din partea organizatorilor, dar şi din partea elevilor veniţi de la Sibiu, care, sub îndrumarea învăţătoarei Florina Stângu, au găsit de cuviinţă să săvârşească o faptă bună în pragul sărbătorilor de iarnă.
Festivalul Naţional al Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă desfăşurat la Nou Român a fost organizat de Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu, parteneri locali fiind Parohia Ortodoxă Nou Român şi Primăria comunei Arpaşu de Jos.
Informaţiile ne-au fost oferite de preotul paroh Liviu Florin Ivănuşcă.


„PASI CATRE SFANTA ÎNVIERE” LA NOU ROMAN


        
           În Duminica Floriilor, 24 aprilie 2016, în Parohia Nou Român, judeţul Sibiu, a avut loc  premierea celor mai silitori dintre copiii care  frecventează cursurile şi activităţile catehetice desfăşurate în această parohie.                                                                                                                              În cadrul proiectului “Paşi către Sfânta Înviere”, la sfârşitul Sfintei Liturghii, au primit aprecierea întregii comunităţi acei copii care în perioada Postului Mare au avut cele mai multe prezenţe la cursurile catehetice desfăşurate în cadrul Centrului Cultural Educaţional pentru Copii şi Tineret din sat şi care şi-au adus o contribuţie importantă şi la desfăşurarea slujbelor din această perioadă pre-pascală, prin implicarea la strană, mai ales la slujbele de seară.                                                        
Pentru a-şi aminti cu drag  de aceste frumoase momente, am oferit premianţilor câte o icoană pe care să o aşeze la loc de cinste şi care să le aducă aminte, peste ani, de copilăria trăită aproape de Hristos şi Biserică.                                                                                                                                           
În după-amiaza aceleiaşi zile, la Nou Român a avut loc şi slujba Sfântului Maslu avându-i ca împreună-slujitori pe pr. Cezar Bulgariu de la Parohia Cârţa şi pe pr. pensionar Ioan Bunea Ioan, fiu al satului. La slujba religioasă  au participat mulţi dintre credincioşii din sat.                                                  
  Autor: pr. paroh Liviu Florin Ivănuşcă
Şi în anul 2015, la fel ca în anii trecuţi, în cea dintâi zi a Sărbătorii de Crăciun – 25 decembrie, după slujba Vercerniei Mari, a avut loc în biserica parohială  din Nou Român - Serbarea de Crăciun a micuţilor din sat.              
Cu acest prilej copiii au prezentat un frumos program de colinde şi poezii, pregătit din vreme în cadrul cursurilor desfăşurate săptămânal la Centrul cultural - educaţional pentru copii şi tineret amenajat în clădirea fostei şcoli genelale din sat. 
Serbarea a început cu momentul deosebit prezentat de  preşcolarii de la Gradiniţa din Nou Român, coordonati de doamna educatoare Vasu Eufrosina. 
Au urmat  interpretarea scenetei religioase a Irozilor,  cântarea colinzilor de către grupul de fete, rostirea poeziilor de cei mai silitori dintre copii, precum şi cel mai aşteptat eveniment - sosirea lui Moş Crăciun încărcat cu daruri. În acest an, cu ajutorul  prietenilor inimoşi, au fost pregătite  70 de pungi cu cadouri dulci, de care copiii au fost foarte încântaţi.                                  

 Preot paroh Ivănuşcă Liviu- Florin


„Datini şi obiceiuri de iarnă”, la Nou Român


Afisul manifestarii

Colindatorii au participat mai intai la Sfanta Liturghie


Dupa slujba , la iesirea din sfanta biserica . Vedere din Turn


In alai am pornit de la biserica spre muzeu. Pe drum s-au cantat colinde.

Tinerete, bucurie si colind ...

La muzeu am fost intampinati cu bunatati de post. Aici doar o parte dintre ele.

Colinda de la Arpasu de Sus


Irozii si colindatorii din Arpasu de Jos 


Irozii din Nou RomanNoienii nostri dragi 

Corul de copii din Nou RomanLa final copiii au primit daruri

(Articol publicat de Dan Frâncu în ziarul Tribuna - 7 decembrie 2015)

“Duminicã, în ziua în care lumea creştinã l-a prãznuit pe Sfântul Ierarh Nicolae, satul Nou Român s-a numãrat printre gazdele celei de-a IX-a ediţii a Festivalului Naţional al Datinilor şi Obiceiurilor „Datini şi obiceiuri de iarnã”.          Manifestarea a debutat dimineaţa, la Biserica Ortodoxã „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, invitaţii participând alãturi de localnici la slujba religioasã oficiatã de preotul paroh Liviu Florin Ivãnuşcã. La finalul serviciului religios, participanţii au asistat la un scurt recital de colinde, susţinut de grupuri de copii.                   
La ora amiezii, festivalul a continuat la Centrul Cultural Memorial "Dr. Gheorghe Telea Bologa" (edificiul aflat în patrimoniul Muzeului Civilizaţiei Transilvane ASTRA din Sibiu), fosta gospodãrie a binecunoscutului chirurg deschizându-şi larg porţile pentru oaspeţi, colindãtori şi  vizitatori, deopotrivã.                           
În curtea imobilului, grupuri de colindãtori din mai multe localitãţi ale zonei au interpretat câteva colinde şi cântece de iarnã specifice zonelor de provenienţã. Programul a fost început de elevii Şcolii Gimnaziale „Viorel Cucu Paltin” din Arpaşu de Jos, ce au colindat şi au prezentat publicului sceneta „Irozii”. În continuare, un grup de femei din Arpaşu de Sus a prezentat câteva colinde vechi, autentice. Programul artistic a fost încheiat de copiii din Nou Român, cu o altã variantã a scenetei „Irozii”, precum şi cu un colaj de colinde şi melodii de iarnã.           
La finalul festivitãţilor, preotul paroh Liviu Florin Ivãnuşcã a mulţumit tuturor celor ce s-au implicat în organizarea evenimentului şi a adresat urãri specifice sãrbãtorilor de iarnã.        
Directorul Complexului Muzeal Naţional ASTRA, Ştefan Ciprian Anghel, a felicitat gazdele şi administraţia localã pentru modul în care au gestionat şi aceastã ediţie, a urat tuturor participanţilor „Sãrbãtori fericite!” şi a promis cã, la ediţia de anul viitor a manifestãrii, se intenţioneazã o micã schimbare de structurã, o lãrgire a programului sãrbãtorii de la Nou Român.                                        
Au mai adresat cuvinte frumoase celor prezenţi primarul comunei Arpaşu de Jos, Constantin Aurelian Vãcariu şi directorul Şcolii Gimnaziale „Viorel Cucu Paltin” Arpaşu de Jos, Gheorghe Ovidiu Rogozea.                               
Dupã spectacol, gazdele, ajutoare de nãdejde ale lui Moş Nicolae, au oferit tuturor copiilor prezenţi pungi cã dulciuri. De asemenea, doritorii au avut posibilitatea de a gusta diverse produse tradiţionale de post.             
La acţiunea de la Nou Român au participat reprezentanţi ai Primãriei Arpaşu de Jos, instituţiilor de învãţãmânt din zonã, responsabili ai Complexului Muzeal Naţional ASTRA Sibiu, turişti din mai multe localitãţi ale ţãrii, diverşi invitaţi.  Festivalul „Datini şi obiceiuri de iarnã” este organizat de Consiliul Judeţean Sibiu, Complexul Muzeal Naţional ASTRA Sibiu, Muzeul Civilizaţiei Transilvane ASTRA Sibiu, cu sprijinul Primãriei şi Consiliului Local al comunei Arpaşu de Jos şi Parohiei Ortodoxe Nou Român.

ÎNCEPUTUL ANULUI CATEHETIC 2015 -2016 ÎN PAROHIA ORTODOXĂ NOU ROMÂN
Duminică, 20 septembrie 2015, a avut loc la Centrul pentru copii şi tineret din Nou Român prima întâlnire din cadrul anului catehetic 2015 - 2016. Copiii au fost întâmpinaţi cu 2 surprize:                         
- cele 8 volume ale Bibliei cu ilustraţii, ediţia IPS Bartolomeu Anania, donate de doamna Mariana Dan - Freciu din Cluj- Napoca              
- jucării şi jocuri distractive trimise din Germania de familia Cezar şi Gabriela Bucureasa
Le mulţumim donatorilor noştri pentru bucuria adusă micuţilor din Nou Român si le dorim copiilor cât mai mult spor duhovnicesc!

Pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin

Slujba la inceput de an scolar 2015 - 2016Slujba la inceput de an scolar. 
Binecuvantarea micutilor si a salilor de clasa de la Gradinita din Nou Roman. 
Binecuvantarea noului autobuz scolar cu care elevii din sat vor face naveta la Arpasu de Jos.

Rugaciunea de binecuvantare a copiilor din Nou Roman la inceputul anului scolar 2015 -2016              
           Doamne, Dumnezeul nostru, Care cu chipul Tău ne‑ai cinstit pe noi oamenii şi ne‑ai îmbrăcat cu voie de sine stăpânitoare; Cel care ai intrat în Biserică la înjumătăţirea Praznicului şi ai învăţat pe oameni, încât se mirau popoarele şi ziceau: De unde ştie Acesta Scriptura, nefiind învăţat? Şi David grăieşte: Veniţi, fiilor, ascultaţi‑mă pe mine şi vă voi învăţa pe voi frica Domnului. Cel ce ai învăţat pe Solomon înţelepciunea, Dumnezeule al tuturor, Cuvântule, Împărate al tuturor, deschide sufletul şi inima, gura şi mintea robilor Tăi (ELEVII DIN NOU ROMAN ), ca să priceapă şi să înveţe şi să facă voia Ta; şi‑i fereşte pe dânşii de toată ispita diavolească, păzindu‑i în toate zilele vieţii lor, şi făcându‑i să sporească totdeauna în toate poruncile Tale, cu rugăciunile preacuratei Maicii Tale şi ale tuturor sfinţilor Tăi. Că Tu eşti cercetătorul sufletelor şi al trupurilor noastre, Hristoase Dumnezeul nostru, şi Ţie slavă înălţăm, împreună şi Tatălui şi Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

.Da-le, Doamne, intelepciune, sanatate si fereste-i de tot raul ! 


DIN ACTIVITĂŢILE DESFĂŞURATE CU COPIII DIN NOU ROMÂN (ianuarie - martie 2015)

Activităţile promovate de Parohia Ortodoxă Nou Român pentru cei mai tineri  credincioşi din sat au continuat şi în anul 2015. Pe lângă cursurile obişnuite, desfăşurate în cadrul Centrului cultural - educaţional pentru Copii şi Tineret  „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei” amenajat în fosta şcoală generală, pe lângă împrumuturile obişnuite de carte făcute la noua bibliotecă deschisă în cadrul acestui centru, au avut loc şi câteva acţiuni speciale, ce merită o atenţie mai deosebită.


 - Sâmbătă 21 Februarie 2015 - Copiii din Nou Roman şi-au vizitat prietenii de la Colegiul Naţional Samuel von Brukhental din Sibiu. Scopul a fost întărirea colaborării dintre cele două grupe de copii. După ce au vizitat şcoala şi Biserica Evanghelică din curtea şcolii, elevii au luat masa împreună şi au discutat activităţile comune ce vor avea loc în viitor. A urmat apoi o plimbare prin oraş şi clipe de destindere pentru cei mici.
-  Duminică 1 Martie 2015 - În faţa sfintei biserici a avut loc primul Târg de Mărţişoare de la Nou Român. Copiii şi-au arătat dibăcia, făurind mai bine de o sută de mărţişoare, pe care credincioşii le-au cumpărat pentru a le oferi celor dragi.


- Duminică, 8  martie 2015 - Pentru mămicile lor iubite, copiii din Nou Roman au susţinut la Centru de Copii si Tineret din sat o preafrumoasă serbare.

- Duminică, 22 martie 2015 - Drumeţie cu copiii din sat în împrejurimile satului nostru.  Ne-am plimbat, ne-am jucat, am discutat, am cules flori si ne-am bucurat de frumuseţile naturii create de Dumnezeu. 

Pr.  Ivănuşcă Liviu Florin

CEATA DIN NOU ROMÂN LA FESTIVALUL CETELOR DE LA FĂGĂRAŞ  Miercuri - 7 Ianuarie 2015, Biserica “Sfântul Ioan Botezătorul” din Făgăraş, (catedrala din centru aflată în construcţie) a găzduit Cea de a VIII – a ediţie a Festivalului Cetelor de feciori din localităţile din judeţul Braşov şi Sibiu considerate a fi parte a Ţării Făgăraşului. La această sărbătoare au participat şi tinerii din Nou Român, băieţi şi fete, îmbrăcaţi în frumoasele  costume noiene, alături de cetele din Arpaşu de Jos şi Arpaşu de Sus. Cetele au fost însoţite de primarii comunelor din care fac parte şi de mulţi dintre preoţii parohi din satele respective.
Aşa cum este tradiţia, cetele s-au adunat în catedrala din Făgăraş pentru a participa la Sfânta Liturghie, la finalul căreia fiecare ceată a prezentat o colindă sau un obicei specific. Sfânta Liturghie a fost oficiată de IPS Mitropolit Laurenţiu şi un sobor de preoţi şi diaconi, din care a făcut parte şi preotul paroh din Nou Român,  Ivănuşcă Liviu Florin.        
După slujbă cetaşii au străbătut centrul oraşului  într-o frumoasă paradă populară, fiecare ceată purtând câte o pancartă cu numele satului, făcând astfel cunoscută localitatea din care provin. S-a mers apoi până la o scenă amenajată în aer liber lângă Casa de Cultura a oraşului,  unde feciorii şi fetele au prezentat dansurile folclorice  tradiţionale, iar fiecare ceată a fost premiată de organizatori.

      Pr paroh Ivănuşcă Liviu Florin

PREOTUL PAROH IVĂNUŞCĂ LIVIU FLORIN A PARTICIPAT LA CURSURILE DE ANIMATORI DE TABĂRĂ DE LA MĂNĂSTIREA SÂMBĂTA DE SUS
În decursul lunilor decembrie 2014 şi februarie 2015, la Mânăstirea Sâmbăta de Sus au avut loc două sesiuni de cursuri practice pentru preoţii şi profesorii de religie din Arhiepiscopia Sibiului care sunt implicaţi în activităţi  cu tinerii şi copiii. La aceste cursuri a participat şi preotul Ivănuşcă Liviu Florin, coordonatorul Centrului Cultural – Educaţional ”Sfântul Ierarah Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei”  de la Nou Român. Cursurile s-au ţinut la Academia Teologică din cadrul Mănăstirii „Brâncoveanu“ de la Sâmbăta de Sus,  fiind oferite de personal calificat din cadrul Centrul de Copii şi Tineret „Sfântul Sebastian“ din Braşov în parteneriat cu Arhiepiscopia Sibiului.
În cadrul acestor sesiuni practice de lucru, lucrători cu tinerii au pus în aplicare competenţele dobândite  şi au  învăţat ceea ce înseamnă organizarea şi desfăşurarea activităţilor unei tabere de tineret. Fiecare participant a primit un feed-back al activităţii desfăşurate, având posibilitatea de a remedia, dacă este cazul, unele carenţe de mimică, gestică, limbaj non-verbal etc.     Pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin

CEATA DE FECIORI DIN SAT. BRAVO, BAIETI !
ANUL ACESTA FETELE DIN SAT S-AU PREGATIT SI IMPREUNA AM COLINDAT O PARTE DIN CASELE DIN SAT. SPERAM CA LA ANUL SA POATA MERGE LA TOATA LUMEABUCURIA NAŞTERII DOMNULUIÎn cea dintâi zi a praznicului Naşterii Domnului, după oficierea Sfintei Vecernii, in biserica parohială din Nou Român a avut loc Serbarea de Crăciun, un eveniment mult aşteptat şi îndrăgit de toţi copiii din sat.

Pentru  a face o cât mai bună impresie părinţilor şi bunicilor, dar mai ales lui Moş Crăciun, prezent si el la serbare, copiii s-au pregătit din timp, învăţând si repetând in cadrul cursurilor săptămânale de la Centrul Cultural – Educaţional. Mulţi dintre copii au fost îmbrăcaţi in minunatele costume  populare noiene, lucru ce a făcut ca atmosfera să fie şi mai frumoasă.

Programul a început cu interpretarea de către băieţi a rolurilor din „Iroziii”, urmat de un concert cuprinzând cele mai frumoase colinde româneşti, apoi fiecare copil a  primit o punga consistentă de cadouri, asta după ce fiecare i-a spus Moşului câte o poezie şi cât de cuminte a fost în anul care atrecut. Toate momentele au fost foarte emoţionante fiind răsplătite cu vii aplauze din partea celor prezenţi.

     Cu sprijinul credincioşilor noştri au fost dăruite un număr de 60 de pungi de cadouri. Le mulţumim pentru generozitate si Dumnezeu să le răsplătească tuturor !

PREMIEREA MICILOR ICONARI DIN NOU ROMÂN

                                                        RADU DELIA - PREMIUL I


                                                        RADU MARIA - PREMIUL II


                                                      RADU GEORGIANA -PREMIUL III

RADU OCTAVIAN - PREMIUL III

      Iniţierea în tainele pictării Icoanelor pe sticlă este una dintre cele mai apreciate activităţi desfăşurate în cadrul cursurilor de la Centrul Cultural Educaţional pentru Copii şi Tineret „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei” din Nou Român.
În Parohia noastră, în urma cu  doi ani, la iniţiativa doamnei preotese Codrea Maria, a fost înfiinţat „Cercul de pictură Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. Prin implicarea doamnei preotese copiii au primit primele noţiuni, cele de bază, şi şi-au exersat abilităţile practice, realizând primele iconiţe.

Activităţile de pictură au continuat şi în anii următori, sub conducerea preotului paroh, elevii mai experimentaţi sprijinindu-i la rândul lor pe copiii începători.

 Duminică,  decembrie 2014, după oficierea Sfintei Liturghii, preotul paroh  a premiat pe cei mai talentaţi dintre micii iconari. Totodată icoanele au fost binecuvântate  prin rostirea rugăciunilor de sfinţire şi stropirea cu apă sfinţită, pentru a putea fi aşezate la loc de cinste în casa creştinilor ortodocşi.Felicitări tuturor copiilor si va aşteptam la cursurile viitoare în număr cât mai mare !Pr. Paroh Ivănuşcă Liviu- Florin

„PESTE 1000 DE CĂRŢI DONATE ELEVILOR DIN NOU ROMÂN”


Articol apărut  în cotidianul creştin „ZIARUL LUMINA” referitor la acţiunea ce a avut loc in parohia noastră la  data de 8 decembrie 2014Departamentul social de la Arhiepiscopia Sibiului, în colaborare cu elevii Colegiului Naţional „Samuel von Bruckenthal“ din Sibiu, a organizat o acţiune de donare de cărţi, rechizite şi produse de patiserie pentru elevii din Centrul Cultural-Educaţional pentru Copii şi Tineret „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei“, din localitatea Nou Român, judetul Sibiu. Activitatea a făcut parte din cadrul Proiectului „Donează o carte, înfiinţează o bibliotecă“ şi a fost pregătită timp de mai multe săptămâni de elevii colegiului sibian, coordonaţi de prof. Octavian Pop.Au fost strânse peste 1000 de cărţi pentru elevi, rechizite, produse de patiserie şi  un televizor. Un grup de 20 de liceeni împreună cu reprezentanţi ai Departamentului social au mers în satul Nou Român, la centrul menţionat, unde au fost primiţi cu bucurie de cei 25 de copii şi de pr. paroh Liviu Florin Ivănuşcă.  Cărţile donate au fost aşezate în biblioteca centrului, iar copiii din Nou Român au susţinut un concert de colinde.Colaborare şi în alte proiecte

În cuvântul de mulţumire, părintele Liviu Florin Ivănuşcă le-a mulţumit oaspeţilor pentru vizită şi mai ales pentru darurile aduse, subliniind colaborarea cu Departamentul social şi încurajând colaborarea, şi pe viitor, cu elevii Colegiului Naţional „Samuel von Bruckenthal“ din Sibiu.

La finalul concertului de colinde, prof. Octavian Pop a salutat iniţiativa Arhiepiscopiei Sibiului şi a lansat propunerea de a continua colaborarea cu centrul din Nou Român.

Reprezentanţii Departamentul social au transmis binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, şi le-au mulţumit partenerilor pentru buna colaborare în derularea acestei acţiuni.

Centrul de la Nou Român a fost amenajat şi inaugurat în 2012 de parohia de aici, în clădirea fostei şcoli generale din localitate, cedată de Primăria comunei Arpaşu de Jos. În cadrul centrului se oferă gratuit meditaţii, se predau cursuri de pictură şi se fac repetiţiile corului de copii din sat.  (Tudor Costea)

A ÎNCEPUT UN NOU AN ŞCOLARLuni - 15 septembrie 2014  a început un nou an şcolar şi pentru micuţii  din Nou Român. Preşcolari, elevii şi liceeni, deopotrivă, cu toţi au aşteptat cu emoţie acest moment, prilej de reîntâlnire a vechilor prieteni şi revedere a dascălilor lor. Le urăm tuturor să fie sănătoşi, să fie un an şcolar cu cât mai mule realizări şi note cât mai mari.
 Începutul de an şcolar  a fost marcat după cuviinţă şi la Grădiniţa din Nou Român, prin oficierea de către preotul paroh a unei slujbe de binecuvântare ( Te Deum) , prin binecuvântarea cu apă sfinţită a claselor de curs şi  a preşcolarilor.
De asemenea, cu zi înainte, în sfânta biserică, după Sfânta Liturghie, preotul paroh a citit o rugăciune specială pentru toţi copiii prezenţi, cerând de la Dumnezeu luminarea minţii lor.

Rugăciunea când merge copilul să înveţe carte
" Doamne, Dumnezeul nostru, Care cu chipul Tău ne‑ai cinstit pe noi oamenii şi ne‑ai îmbrăcat cu voie de sine stăpânitoare; Cel care ai intrat în Biserică la înjumătăţirea Praznicului şi ai învăţat pe oameni, încât se mirau popoarele şi ziceau: De unde ştie Acesta Scriptura, nefiind învăţat? Şi David grăieşte: Veniţi, fiilor, ascultaţi‑mă pe mine şi vă voi învăţa pe voi frica Domnului.
Cel ce ai învăţat pe Solomon înţelepciunea, Dumnezeule al tuturor, Cuvântule, Împărate al tuturor, deschide sufletul şi inima, gura şi mintea robilor Tăi  preşcolari, elevi,  liceeni şi studenţi din Nou Român, ca să priceapă şi să înveţe şi să facă voia Ta; şi‑i fereşte pe dânşii de toată ispita diavolească, păzindu‑i în toate zilele vieţii lor, şi făcându‑i să sporească totdeauna în toate poruncile Tale, cu rugăciunile preacuratei Maicii Tale şi ale tuturor sfinţilor Tăi. Că Tu eşti cercetătorul sufletelor şi al trupurilor noastre, Hristoase Dumnezeul nostru, şi Ţie slavă înălţăm, împreună şi Tatălui şi Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin."


Pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin

COLINDĂTORII DE LA NOU ROMÂN

În luna Decembrie  a anului trecut, UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură) a decis  să introducă Colindatul românesc în ceată bărbătească în lista Patrimoniului cultural imaterial.
În Lista patrimoniului cultural imaterial al umanităţii UNESCO ( listă ce cuprinde cele mai reprezentative  tradiţii, obiceiuri sau meşteşuguri tradiţionale ale unui popor ) România mai apare cu Ritualul Căluşului, inclus în 2008, cu Doina, inclusă în 2009 şi cu Ceramica de Horezu, inclusă în 2012.
Tradiţia Cetei de feciori ce merge să vestească Naşterea Domnului Hristos este un obicei specific României şi Republicii Moldova. Este un obicei mult mai complex decât pare la prima vedere, presupunând anumite pregătiri şi respectare multor reguli, ţinând cont că Ceata se constituie încă de la sărbătoarea  Sf. Nicolae şi se desface după Bobotează şi Sf Ioan. De asemenea, toate  evenimentele ce au loc într-un sat în această perioadă implică acest grup de feciori.
Suntem mândrii că acest frumos obicei se păstrează nealterat şi în satul nostru, Nou Român. Chiar dacă mai puţini ca acum câtiva zeci de ani (puţini, dar buni!) feciorii din sat s-au mobilizat exemplar şi au dus mai departe frumoasele tradiţii noiene. Le mulţumim şi–i felicităm pentru acest lucru!
Cu siguranţă că Sfintele sărbători ar fi mai sărace fără aceste frumoase obiceiuri. Pe de altă parte totuşi, nu avem ce face, şi trebuie să recunoaştem că odată cu scăderea numărului de copii şi tineri din sat, e tot mai greu să ţinem vechile obiceiuri. De murit însă, sperăm să nu moară niciodată!
 De menţionat este că, pentru prima dată, Ceata din Nou Român a participat la Festivalul Cetelor de Feciori de la Făgăraş, fiind printre remarcaţii presei şi mass-mediei.
O binecuvântare a reprezentat totodată, şi prezenţa micuţilor ce ne-au trecut pragul cu Steaua, Colinda, Pluguşorul sau Sorcova. Vă aşteptăm cu drag şi la Crăciunul viitor!
Pr. paroh Ivănuşcă Liviu.Florin


SERBAREA DE CRĂCIUN 2013
Şi la Praznicul Naşterii Domnului din anul 2013 elevii participanţi la cursurile catehetice desfăşurate în parohia noastră au pregătit o frumoasă surpriză părinţilor, bunicilor şi credincioşilor bisericii noastre.  Este vorba de Serbarea de Crăciun, o frumoasă tradiţie prezentă an de an la vremea sărbătorilor de Iarnă.
Pentru acest eveniment copii s-au pregătit din timp, participând săptămânal la cursurile şi repetiţiile desfăşurate la Centrul Cultural Educaţional pentru Copii si Tineret ”Sf. Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei” amenajat la fosta Şcoală din sat. Pe lăngă aceste activităţi copiii s-au familiarizat şi cu tehnica picturii pe sticlă, realizând icoane pe sticlă pe care sperăm să le reunim cât mai curând într-o mică expoziţie.
Serbarea a avut loc în cea dintâi zi a Sărbătorii Naşterii Domnului, după slujba Vecerniei Mari. Au participat toţi copiii din sat, de vârstă şcolară şi preşcolară.  A fost reprezentată sceneta biblică „Irozii”, s-au rostit poezii şi s-au cântat colinde. Spectacolul a fost apreciat de toţi cei prezenţi, copiii fiind răsplătiţi cu vii aplauze.
În încheiere copiii au primit cadouri, cu ajutorul părinţilor şi mai multor donatori mărinimoşi fiind oferite 50 de pungi cu dulciuri, a căror valoare a depăşit suma de 1000 lei.
Felicităm pe toţi copiii care au participat şi nădăjduim sincer ca acest frumos obicei să-l putem duce cu bine şi în anii următori.

Pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin 


Duminică, 1 decembrie 2013

ZIUA NAŢIONALĂ LA NOU ROMÂNCeata de Feciori din Nou Român 


Grupa de copii de la Grădiniţa din Nou Român Ansamblul “Căiuţii din Balcani”, jud. Bacău 

                                        Ansamblul „Vasile Lucaciu” Şişeşti, jud. Maramureş,
Corul de copii de la Centrul Cultural Educaţional pentru Copii şi Tineret „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei” din Nou Român 

La împlinirea a 95 de ani de la Ziua Marii Uniri din 1918, Parohia Ortodoxă Nou Român(Protopopiatul Ortodox Avrig, judeţul Sibiu) a îmbrăcat haine de sărbătoare, căci micuţa comunitate de aici a primit oaspeţi de seamă. Fericitul eveniment a fost prilejuit  de organizarea de către Complexul Naţional Muzeal Astra a celei de - a VII-a ediţii a „Festivalului Naţional al Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă”.  După ce în prima zi a festivalului,  30 noiembrie 2013, au colindat pe scena din Piaţa Mare din Sibiu mai multe ansambluri  şi formaţii  corale din întreaga ţară, ziua de duminică, 1 Decembrie 2013, a fost rezervată evenimentelor de la Nou Român.
Festivităţile au debutat în biserica parohială cu hramul „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” cu oficierea Sfintei Liturghii de către preotul paroh Ivănuşcă Liviu Florin. Aici şi-au întâmpinat noienii oaspeţii de departe:   Ansamblul „Vasile Lucaciu” Şişeşti, jud. Maramureş, Ansamblul “Căiuţii din Balcani”, jud. Bacău şi Corul parohial de la Arpaşu de Sus, jud. Sibiu. Localnici şi oaspeţi, deopotrivă, s-au rugat şi au mulţumit lui Dumnezeu pentru darurile revărsate asupra familiilor lor şi  a întregului neam românesc, la finalul slujbei săvârşindu-se  şi Slujba de Te Deum la Ziua Naţională de 1 Decembrie şi făcându-se pomenirea eroilor neamului.
La desfăşurarea evenimentelor şi-au adus aportul şi localnicii din Nou Român, prin Grupa de copii de la Grădiniţa din sat (coordonaţi de dra educatoare Mihaela Nanaşi), Ceata de Feciori din sat şi Corul de copii de la Centrul Cultural Educaţional pentru Copii şi Tineret „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei” din Nou Român (coordonaţi de preotul paroh Ivănuşcă Liviu Florin).
După intonarea câtorva colinde în sfânta biserică, alaiul a pornit pe uliţele satului Nou Român, îndreptându-se către Centrul Cultural Memorial „Dr. Gheorghe Telea Bologa” (filială a Muzeului Astra din Sibiu), unde  a avut loc un amplu şi frumos program artistic.
În final, toţi cei prezenţi, ardeleni, moldoveni, maramureşeni, ba chiar şi dobrogeni (la eveniment participând o echipă de televiziune tocmai din Constanţa), s-au prins într-o  mare Horă a Unirii, simbol al unităţii de neam, limbă şi fiinţă a românilor din toate provinciile ţării noastre.


Pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin, Nou Român, jud. Sibiu.

Au reînceput cursurile şi activităţile Centrului Cultural Educaţional pentru copii şi TineretÎn clădirea fostei Şcoli Generale din sat, acolo unde a fost amenajat Centrul Cultural – Educaţional pentru copii şi Tineret “Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei” s-au reluat activităţile catehetice cu elevii din sat. Activităţile au loc în fiecare zi de sâmbătă, după amiaza, începând cu ora 15.
Ca o noutate, amintim în această perioadă desfăşurarea cursurilor de pictură pe sticlă, la care de mare folos ne este  ajutorul dat de două dintre fetele din sat: Radu Denisa şi Achim Geanina, elevă la Liceul Pedagogic din Sibiu.
La cursuri sunt aşteptaţi să participe toţi copiii interesaţi, în curând urmând a fi reluate şi cursurile gratuite de limba engleză şi meditaţiile la Limba şi literatura română.
      Pr.paroh Ivănuşcă Liviu Florin

Protocol de colaborare Biserică – Grădiniţă la Nou RomânÎntre Parohia Ortodoxă Nou Român, Grădiniţa cu program normal Nou Român şi Şcoala Gimnazială „Vasile Cucu – Paltin” Arpaşu de Jos a fost semnat un protocol de colaborare pe teme educaţional – culturale. Titlul acestui proiect este chiar îndemnul adresat de Domnul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos tuturor părinţilor, din toate timpurile: „LĂSAŢI COPIII SĂ VINĂ LA MINE !” (Matei 19, 14). 

Argument: Educaţia moral – religioasă este posibilă la o vârstă fragedă, atunci când caracterele sunt în formare; de aici necesitatea ca instruirea şi educarea moral – creştină a copiilor să înceapă încă din grădiniţă. La aceasta trebuie să contribuim cu toţii: părinţii, bunicii, cadrele didactice şi şcoala, preotul şi  comunitatea, societatea în întregimea sa.
Educaţia religioasă începe în familie şi se cere să fie continuată şi în grădiniţă, unde copiii îşi formează deprinderi de conduită şi unde pot să înveţe cum să-şi  manifeste sentimentele morale specifice unui bun creştin. Împreună, Grădiniţa şi Biserica îl pot ajuta pe copil să cunoască îndatoririle pe care le are faţă de el însuşi, faţă de ceilalţi şi faţă de tot ce-l înconjoară.

Prin intermediul acestui parteneriat se doreşte crearea unei punţi de legătură între cunoştinţele asimilate în cadrul procesului instructiv-educativ din grădiniţă şi valorile fundamentale ale moralei creştine transmise în şi prin Biserică.
Adaptate la particularităţile de vârstă ale copiilor, activităţile cuprinse în program urmăresc familiarizarea preşcolarilor cu învăţătura creştin-ortodoxă. Un alt obiectiv constă în a-i deprinde pe copii cu viaţa trăită în şi prin Biserică, acest lucru fiind înlesnit în mare măsură de participarea lor la Sfintele Slujbe şi de primirea Sfintei Împărtăşanii.

Scopul : Educarea copiilor în spiritul valorilor moral - religioase
Obiective specifice:
- dobândirea unor noi cunoştinţe religioase;
- formarea comportamentului moral – religios ;
- cultivarea dorinţei de a face fapte bune;
- cunoaşterea unor obiceiuri specifice sărbătorilor religioase;
- deprinderea copiilor de a-i respecta şi ajuta pe cei bătrâni, bolnavi şi  nevoiaşi
Modalităţi  practice de realizare:
- susţinere unor lecţii cu conţinut religios ( cateheze);
- participarea copiilor la slujbele bisericeşti;
- activităţi practice;
         Durata: - anul şcolar  2013 -2014
Resurse umane: -   copiii din grădiniţă
                           -  preotul paroh
                           -  educatoarea
                           -  părinţii, bunicii. 
Modalităţi de evaluare  :
- analiza activităţilor
       - expoziţii  cu lucrările copiilor
         - serbările  şcolare
„Să dea Bunul Dumnezeu să fie într-un ceas bun!”
Pr.paroh Ivănuşcă Liviu Florin

Drumetie la Poienita
           


            
 Duminică, 21 iulie 2013, împreună cu copiii din parohia noastră, am realizat o drumeţie până în satul vecin, Poieniţa. Profitând de vremea minunată de afară nu mai puţin de 21 de micuţi ni s-au alăturat în această ieşire în natură, prilej de socializare şi destindere.
Plecarea s-a făcut din faţa Centrului cultural educaţional pentru copii şi Tineret „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei”. Distanţa de  2, 5 km dintre cele două sate a fost parcursă pe jos, drumeţia fiind o mişcare în aer liber care ne solicită şi ne fortifică trupul.
Odată ajunşi în sat, copiii au fost întâmpinaţi cu căldură de localnici, fiind vizitate mai apoi cele două locaşuri de cult. Parohia Poieniţa este păstorită de preotul Vasile Davidoiu, care prin strădania sa şi cu ajutorul puţinilor credincioşi rămaşi în sat ( aprox 15 – 20 persoane) a pornit în anii din urmă ample lucrări de renovare a  celor două biserici din sat.
A fost vizitat mai întâi şantierul bisericii din jos, ale cărui lucrări sunt avansate, aflându-se acum la stadiu de executare a picturii. Copiilor li s-a prezentat istoria  respectivului locaş  de cult, cu toţii arătându-se impresionaţi de frumuseţea icoanelor realizate pe pereţi, cei din sat exprimându-şi speranţa ca anul viitor sfântul locaş de cult să fie resfinţit de unul din ierarhii de la Sibiu.
A fost vizitată şi cea de-a doua biserică, la care se slujeşte în mod curent, unul dintre locuitorii satului prezentându-ne pe scurt istoria localităţii. Am rostit apoi o scurtă rugăciune în comun, iar după o scurtă perioadă de odihnire am plecat pe drumul spre casă.
Am ajuns cu bine cu toţii acasă, ceva mai obosiţi, dar cu un bagaj nou de cunoştinţe şi fericiţi că am văzut lucruri noi şi ne-am făcut prieteni noi.
Pr. Ivănuşcă Liviu Florin

Spectacol de dansuri la Nou Român
Luni, 24 iunie 2013, a doua zi de Rusalii, şi totodată, zi închinată prăznuirii Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, în căminul Cultural din Nou Român a avut loc un extraordinar spectacol de dansuri tradiţionale susţinut de ansamblul de dansuri populare al Şcolii gimnaziale „Viorel Cucu Paltin” din Arpaşu de Jos, intitulat „Ansamblul Folcloric Comorile Arpasului”. Din respectivul ansamblu, pe lângă copiii de vârstă şcolară din Arpaşu de Jos fac parte şi mulţi copii din Nou Român:  Achim Geanina, Radu Denisa, Telea Adriana, Nicodin Iulia, Radu Georgiana, Koşa Maria, Radu Delia, Achim Paul, Nicodin Darius, Radu Maria, şi Radu Octavian.
Grupul a fost înfiinţat în urmă cu câţiva ani, la iniţiativa doamnei învăţătoare Livia Pavel, cu susţinerea dl. director Gheorghe Rogozea, având ca instructori pe inimoşii Alessia şi Ovidiu Sas de la Ansamblul profesionist Junii Sibiului. După o muncă susţinută şi după eforturi depuse în urma repetiţiilor îndelungate, au început să apară şi rezultatele. Copii au obţinut numeroase premii la  concursurile şcolare de profil, precum şi la alte spectacole, fiind apreciaţi pe toate scenele pe care au dansat.
Spectacolul a reprezentat o adevărată surpriză pentru oamenii din satul nostru, căci în ultimii ani evenimentele culturale desfăşurate în Căminul Cultural din Nou Român au fost extrem de rare. Cei mai încântaţi au fost bineînţeles părinţii şi bunicii protagoniştilor de pe scenă. Spectacolul a fost recompensat cu numeroase aplauze din partea celor aflaţi în sală, profesorii coordonatori ai dansatorilor promiţând că vor mai participa şi cu alte prilejuri la evenimente culturale desfăşurate la Nou Român.
Pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin

Au reînceput cursurile şi activităţile Centrului Cultural Educaţional pentru copii şi TineretÎn clădirea fostei Şcoli Generale din sat, acolo unde a fost amenajat Centrul Cultural – Educaţional pentru copii şi Tineret “Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei” s-au reluat activităţile catehetice cu elevii din sat. Activităţile au loc în fiecare zi de sâmbătă, după amiaza, începând cu ora 15.
Ca o noutate, amintim în această perioadă desfăşurarea cursurilor de pictură pe sticlă, la care de mare folos ne este  ajutorul dat de două dintre fetele din sat: Radu Denisa şi Achim Geanina, elevă la Liceul Pedagogic din Sibiu.
La cursuri sunt aşteptaţi să participe toţi copiii interesaţi, în curând urmând a fi reluate şi cursurile gratuite de limba engleză şi meditaţiile la Limba şi literatura română.
      Pr.paroh Ivănuşcă Liviu Florin

Protocol de colaborare Biserică – Grădiniţă la Nou Român
Între Parohia Ortodoxă Nou Român, Grădiniţa cu program normal Nou Român şi Şcoala Gimnazială „Vasile Cucu – Paltin” Arpaşu de Jos a fost semnat un protocol de colaborare pe teme educaţional – culturale. Titlul acestui proiect este chiar îndemnul adresat de Domnul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos tuturor părinţilor, din toate timpurile: „LĂSAŢI COPIII SĂ VINĂ LA MINE !” (Matei 19, 14). 

Argument: Educaţia moral – religioasă este posibilă la o vârstă fragedă, atunci când caracterele sunt în formare; de aici necesitatea ca instruirea şi educarea moral – creştină a copiilor să înceapă încă din grădiniţă. La aceasta trebuie să contribuim cu toţii: părinţii, bunicii, cadrele didactice şi şcoala, preotul şi  comunitatea, societatea în întregimea sa.
Educaţia religioasă începe în familie şi se cere să fie continuată şi în grădiniţă, unde copiii îşi formează deprinderi de conduită şi unde pot să înveţe cum să-şi  manifeste sentimentele morale specifice unui bun creştin. Împreună, Grădiniţa şi Biserica îl pot ajuta pe copil să cunoască îndatoririle pe care le are faţă de el însuşi, faţă de ceilalţi şi faţă de tot ce-l înconjoară.

Prin intermediul acestui parteneriat se doreşte crearea unei punţi de legătură între cunoştinţele asimilate în cadrul procesului instructiv-educativ din grădiniţă şi valorile fundamentale ale moralei creştine transmise în şi prin Biserică.
Adaptate la particularităţile de vârstă ale copiilor, activităţile cuprinse în program urmăresc familiarizarea preşcolarilor cu învăţătura creştin-ortodoxă. Un alt obiectiv constă în a-i deprinde pe copii cu viaţa trăită în şi prin Biserică, acest lucru fiind înlesnit în mare măsură de participarea lor la Sfintele Slujbe şi de primirea Sfintei Împărtăşanii.

Scopul : Educarea copiilor în spiritul valorilor moral - religioase
Obiective specifice:
- dobândirea unor noi cunoştinţe religioase;
- formarea comportamentului moral – religios ;
- cultivarea dorinţei de a face fapte bune;
- cunoaşterea unor obiceiuri specifice sărbătorilor religioase;
- deprinderea copiilor de a-i respecta şi ajuta pe cei bătrâni, bolnavi şi  nevoiaşi
Modalităţi  practice de realizare:
- susţinere unor lecţii cu conţinut religios ( cateheze);
- participarea copiilor la slujbele bisericeşti;
- activităţi practice;
         Durata: - anul şcolar  2013 -2014
Resurse umane: -   copiii din grădiniţă
                           -  preotul paroh
                           -  educatoarea
                           -  părinţii, bunicii. 
Modalităţi de evaluare  :
- analiza activităţilor
       - expoziţii  cu lucrările copiilor
         - serbările  şcolare
„Să dea Bunul Dumnezeu să fie într-un ceas bun!”
Pr.paroh Ivănuşcă Liviu Florin

Drumetie la Poienita


           


             Duminică, 21 iulie 2013, împreună cu copiii din parohia noastră, am realizat o drumeţie până în satul vecin, Poieniţa. Profitând de vremea minunată de afară nu mai puţin de 21 de micuţi ni s-au alăturat în această ieşire în natură, prilej de socializare şi destindere.
Plecarea s-a făcut din faţa Centrului cultural educaţional pentru copii şi Tineret „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei”. Distanţa de  2, 5 km dintre cele două sate a fost parcursă pe jos, drumeţia fiind o mişcare în aer liber care ne solicită şi ne fortifică trupul.
Odată ajunşi în sat, copiii au fost întâmpinaţi cu căldură de localnici, fiind vizitate mai apoi cele două locaşuri de cult. Parohia Poieniţa este păstorită de preotul Vasile Davidoiu, care prin strădania sa şi cu ajutorul puţinilor credincioşi rămaşi în sat ( aprox 15 – 20 persoane) a pornit în anii din urmă ample lucrări de renovare a  celor două biserici din sat.
A fost vizitat mai întâi şantierul bisericii din jos, ale cărui lucrări sunt avansate, aflându-se acum la stadiu de executare a picturii. Copiilor li s-a prezentat istoria  respectivului locaş  de cult, cu toţii arătându-se impresionaţi de frumuseţea icoanelor realizate pe pereţi, cei din sat exprimându-şi speranţa ca anul viitor sfântul locaş de cult să fie resfinţit de unul din ierarhii de la Sibiu.
A fost vizitată şi cea de-a doua biserică, la care se slujeşte în mod curent, unul dintre locuitorii satului prezentându-ne pe scurt istoria localităţii. Am rostit apoi o scurtă rugăciune în comun, iar după o scurtă perioadă de odihnire am plecat pe drumul spre casă.
Am ajuns cu bine cu toţii acasă, ceva mai obosiţi, dar cu un bagaj nou de cunoştinţe şi fericiţi că am văzut lucruri noi şi ne-am făcut prieteni noi.
Pr. Ivănuşcă Liviu Florin

Spectacol de dansuri la Nou Român

Luni, 24 iunie 2013, a doua zi de Rusalii, şi totodată, zi închinată prăznuirii Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, în căminul Cultural din Nou Român a avut loc un extraordinar spectacol de dansuri tradiţionale susţinut de ansamblul de dansuri populare al Şcolii gimnaziale „Viorel Cucu Paltin” din Arpaşu de Jos, intitulat „Ansamblul Folcloric Comorile Arpasului”. Din respectivul ansamblu, pe lângă copiii de vârstă şcolară din Arpaşu de Jos fac parte şi mulţi copii din Nou Român:  Achim Geanina, Radu Denisa, Telea Adriana, Nicodin Iulia, Radu Georgiana, Koşa Maria, Radu Delia, Achim Paul, Nicodin Darius, Radu Maria, şi Radu Octavian.
Grupul a fost înfiinţat în urmă cu câţiva ani, la iniţiativa doamnei învăţătoare Livia Pavel, cu susţinerea dl. director Gheorghe Rogozea, având ca instructori pe inimoşii Alessia şi Ovidiu Sas de la Ansamblul profesionist Junii Sibiului. După o muncă susţinută şi după eforturi depuse în urma repetiţiilor îndelungate, au început să apară şi rezultatele. Copii au obţinut numeroase premii la  concursurile şcolare de profil, precum şi la alte spectacole, fiind apreciaţi pe toate scenele pe care au dansat.
Spectacolul a reprezentat o adevărată surpriză pentru oamenii din satul nostru, căci în ultimii ani evenimentele culturale desfăşurate în Căminul Cultural din Nou Român au fost extrem de rare. Cei mai încântaţi au fost bineînţeles părinţii şi bunicii protagoniştilor de pe scenă. Spectacolul a fost recompensat cu numeroase aplauze din partea celor aflaţi în sală, profesorii coordonatori ai dansatorilor promiţând că vor mai participa şi cu alte prilejuri la evenimente culturale desfăşurate la Nou Român.
Pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin


10 Martie 2013 – Serbare de ZIUA MAMEI la Nou Român


Duminică, 10 martie 2013, la sediu Centrului cultural – Educaţional pentru Copii şi Tineret „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna - Mitropolitul Transilvaniei”, copiii implicaţi în activităţile catehetice şi educative desfăşurate în satul nostru au oferit o frumoasă surpriză  acelor care i-au născut şi crescut. Invitate au fost mamele, bunicile dar şi toate celelalte femei din sat, căci copiii au pregătit un frumos program de cântece şi poezii dedicate mamelor şi Primăverii.
Reprezentaţia a fost răsplătită cu vii aplauze, părinţii petrecând alături de copiii lor (şi acest lucru e cu adevărat cel mai important) câteva momente de neuitat.
         Pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin

Serbarea de Crăciun la Nou Român


  
Urmând tradiţiei statornicite în vremea din urmă, Parohia Ortodoxă Nou Român a organizat şi în anul  2012 mult aşteptata Serbare de Crăciun. Astfel, după amiaza celei dintâi zi a Sărbătorii Naşterii lui Hristos a fost dedicată celor mai mici dintre credincioşi, copiilor.
Marţi, 25 Decembrie 2012, după oficierea Vecerniei Mari în biserica parohială  cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, copiii ce frecventează cursurile proiectelor catehetice „Hristos împărtăşit copiilor” şi „Alege Şcoala” au susţinut un frumos program artistic.
Programul a debutat cu punerea în scenă a scenetei religioase numite „Târgul de Crăciun”.
A urmat apoi reprezentaţia Grupei de copii de la Grădiniţa din sat, coordonaţi fiind de domnişoara educatoare Ella Nanaşi. Micuţii au înduioşat pe cei prezenţi, răpind zâmbetele şi aplauzele tuturor.
S-au intonat apoi colinde şi fiecare copil  a rostit o poezie sau cântecel, pe măsura vârstei, însă toate specifice sărbătorilor de Crăciun şi de iarnă.
În încheiere, toţi copiii au primit daruri, fiind răsplătiţi micuţii care frecventează sfintele slujbele şi cursurile catehetice, însă n-au fost uitaţi nici ceilalţi copii din sat ori nepoţeii veniţi la bunici în vacanţă.
Cu sprijinul unor credincioşi inimoşi, şi prin  implicarea preotului paroh, anul acesta s-au oferit un număr de 62 de pungi de cadouri, dintre care 15 pungi au fost primite din partea companiei Siemens Sibiu. 
               Pr. paroh Ivănuşcă Liviu - Florin

marți, 18 decembrie 2012
Cinstirea sfântului protector al Centrului pentru Copii şi Tineret de la Nou RomânÎn data de 30 noiembrie 2012 a fost prăznuit pentru prima oară  hramul   „Centrului Cultural - Educaţional pentru copii şi tineret Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei” de la Nou Român. În cinstea marelui mitropolit, preotul paroh împreună cu copii participanţi la activităţile educative au săvârşit  în cadrul respectivului edificiu Acatistul Sfântului Ierarh.  S-a organizat apoi  prezentarea unei scurte sesiuni de referate despre sfântul Ierarh transilvănean şi despre Sfântul Andrei, Apostolul românilor, iar apoi s-a desfăşurat un concurs de desene specifice perioadei sfintelor sărbători de iarnă.

Pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin


vineri, 2 noiembrie 2012

Au început activităţile desfăşurate în cadrul Centrului Cultural - Educaţional pentru copii şi Tineret

Luna Octombrie a reprezentat cea dintâi lună în care s-au desfăşurat activităţile cu copiii în noua locaţie, cea  a Centrului Cultural – Educaţional amenajat cu ajutorul Primăriei Arpaşu de Jos în clădirea fostei Şcoli Generale de la Nou Român.
Pentru început copii interesaţi au putut participa la următoarele activităţi:

Sâmbăta:
ora 15 – Cercul de Limba Engleză ( coordonator: prof. Monica Danbratu)
Ora 16 – Cercul de Matematică ( coordonator : Anca Danbratu)  

Duminica:
Ora 15 – „Hristos împărtăşit copiilor” şi „Alege Şcoala” ( coordonator : pr. Ivănuşcă Liviu Florin
Ora 16 – Cercul de  Limba şi Literatura Romănă (coordonator: dna preoteasă Ivănuşcă Loredana)

Pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin

Premierea copiilor din Nou Român în cadrul Proiectului “Alege Şcoala”

În Parohia Ortodoxă Nou Român se desfăşoară două proiecte educaţionale adresate celor mai mici dintre credincioşi: “Hristos împărtăşit copiilor” şi  „Alege Şcoala”. Cel dintâi proiect este adresat tuturor micuţilor, pe când în cadrul celui de al doilea proiect, fiecare parohie n-a putut înscrie mai mult de 9 – 10 copii.
Obiectivul general al proiectului „Alege Şcoala!” îl constituie prevenirea şi combaterea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii şi prevenirea delincvenţei juvenile prin dezvoltarea unor soluţii alternative de tip „şcoala de duminică”.
Cele mai importante activităţi ale proiectului „Alege Şcoala” au fost : stagiul de formare pentru preoţii participanţi, o tabără creştină  la care să participe câte trei copii din fiecare parohie ( trei eleve din Nou Român au participat la Tabăra de la Tismana în anul 2011) şi Concursul de creaţie adresat tuturor copiilor participanţi. La Concursul de creaţie cu tema „Şcoala Mea” au participat şi cei zece copii din Nou Român, la secţiuni precum Eseu, Poezie, Interviu, Pictură.
Duminică, 28 octombrie 2012, eforturile micuţilor au fost răsplătite, preotul paroh Ivănuşcă Liviu Florin oferind copiilor darurile primite din partea Patriarhiei Române: câte o diplomă şi un ghiozdan pentru fiecare.
Elevii participanţi au fost următorii: Achim Darius, Achim Geanina, Achim Paul, Telea Adriana, Nicodin Darius, Nicodin Iulia, Koşa Maria, Radu Denisa, Radu Georgiana, Radu Maria.

Pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin

joi, 18 octombrie 2012Copiii din Nou Român în vizită la Sibiu


Sâmbătă, 13 octombrie 2012, copiii din Nou Român au răspuns invitaţiei făcute de Fundaţia „ Ucos, Un copil – O speranţă” din Sibiu şi au făcut o vizită micuţilor pe care organizaţia respectivă îi are în grijă. Sunt copii care suferă de probleme grave, dizabilităţi şi handicapuri severe şi cărora specialiştii din cadrul Ucos încearcă să le ofere ajutorul spre ameliorarea stării fizice şi psihice, în vederea integrării şcolare şi sociale.
Excursia a fost organizată de Parohia Ortodoxă Nou Român, cu sprijinul Şcolii Gimnaziale ‘”Vasile Cucu -  Paltin”’din  Arpaşu de Jos, cei 18 copii fiind însoţiţi de pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin, dna profesoară de Religie Ştefania Stoian şi dna preoteasă Ivănuşcă Loredana.
A fost o experienţă reuşită, deosebit de impresionantă pentru copii, care au dat dovadă de bună creştere şi aleasă calitate sufletească, înconjurându-i cu mare dragoste pe cei bolnavi, jucându-se împreună cu aceştia şi alinându-le pentru câteva clipe suferinţele.
Excursia a continuat apoi, cu o vizită la Grădina Zoologică  şi la Muzeul Satului din Pădurea Dumbrava, precum şi cu savurarea unei delicioase pizze la un local din oraş.

Pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin

vineri, 5 octombrie 2012Maslu de Obşte şi inaugurarea “Centru Cultural – Educaţional pentru Copii şi Tineret” de la Nou Român

Duminică, 30 septembrie 2012, a avut loc în parohia noastră slujba Sfântului Maslu de Obşte oficiat de un sobor de 9 preoţi avându-l în frunte pe părintele protopop Vasile Gafton. Alături de acesta au mai slujit pr. Lucian Bunea (Arpaşu de Sus), pr. Liviu Dobrin (Arpaşu de Jos), pr. Andrei Todârcea (Scorei), pr. Vasile Davidoiu (Poieniţa), pr. Cezar Bulgariu (Cârţa)  , pr. Alexandru Copăcianu (Săsăuş), pr. Marius Bela (Cârţişoara) şi pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin.
 După săvârşirea slujbei în locaşul sfintei biserici, cei prezenţi au pornit în procesiune religioasă cu prapori şi icoane spre clădirea fostei Şcoli Generale din sat,  clădire cedată de Primăria Arpaşu de Jos, la cererea preotului paroh, spre folosinţa Parohiei Ortodoxe din Nou Român, pentru ca aici să se desfăşoare activităţile catehetice şi extra-şcolare pe care Parohia le-a desfăşurat până acum în locaşul sfintei biserici sau la Biroul parohial, precum şi pentru alte activităţi ce vizează viaţa întregii comunităţi din sat .

În respectiva locaţie, cu sprijinul Primăriei Arpaşu de  Jos  şi a Şcolii Gimnaziale ‘”Vasile Cucu -  Paltin”’din  Arpaşu de Jos a fost înfiinţat Centru  Cultural – Educaţional pentru Copii şi Tineret “Sfântul Ierarh Andrei Şaguna - Mitropolitul Transilvaniei”. În acest Centru se vor desfăşura de acum cursurile catehetice din cadrul proiectului “Hristos împărtăşit copiilor”, activităţile din cadrul proiectului “Alege Şcoala”, se vor preda cursurile de pictură din cadrul Cercului de pictură “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”( coordonat de dna preoteasă Maria Codrea), se vor face repetiţiile Corului de copii din sat, se vor oferi gratuit meditaţii la materii precum Limba şi Literatura Română, Limba Engleză, Matematică, precum şi alte activităţi distractiv – recreative.
Rugăciunea de binecuvântare a lucrărilor a fost rostită de preotul protopop Vasile Gafton, totodată fiind sfinţită şi –o nouă troiţa pe care preotul paroh a ridicat-o spre  închinare  în faţa Centrului  Cultural – Educaţional. 
 Pr. Paroh Ivanuşcă Liviu Florin

Aspecte de la ultimele lucrări efectuate la Centru Cultural - Educaţional

 Montarea  noi podele


 Faţada înainte de zugrăvire Montarea lămpilor, prizelor, întrerupătoarelor

Ultimele retuşuri la faţadă
 Turnarea soclului pentru troiţăLa curăţenie au participat şi copiii din sat

 Centrul, gata de a-şi primi oaspeţiiRugăciuni la început de an şcolarDuminică, 16 septembrie 2012, cu o zi înaintea începerii oficiale a cursurilor anului şcolar 2012 – 2013, locaşul sfintei biserici din Nou Român a fost plin de copilaşi şi elevi veniţi să se roage  pentru sănătate şi spor la învăţătură şi să primească binecuvântarea Bunului Dumnezeu. După oficierea Sfintei Liturghii, preotul paroh a citit rugăciunea de la începutul anului şcolar, iar apoi a sfinţit icoanele pe sticlă pe care copiii din Nou Român le-au realizat în această vară sub îndrumarea doamnei preotese Codrea Maria de la Ucea de Sus. Totodată au fost sfinţite şi celelalte icoane pe care copii din Ucea de Sus, Victoria sau alte localităţi le-au realizat sub coordonarea doamnei preotese, mulţi dintre aceşti copii însoţind-o cu acest prilej la Nou Român.

În încheiere preotul paroh a mulţumit doamnei preotese Codrea Maria pentru grija arătată copiilor de la Nou Român, iar  doamna preoteasă le-a acordat diplome micuţilor ucenici. Totodată s-a hotărât înfiinţarea Cercului  de pictură „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” ce va funcţiona în cadrul „Centrul Cultural Educaţional pentru Copii şi Tineret” de la Nou Român.

 Pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin

miercuri, 8 august 2012Premierea copiilor din Nou RomânDuminica, 22 iulie 2012, după oficierea Sfintei Liturghii, în Parohia Ortodoxă Nou Român, Protopopiatul Ortodox Avrig, a avut loc premierea copiilor care au participat de-a lungul anului şcolar 2011 -2012 la cursurile desfăşurate în această parohie în cadrul proiectelor catehetice naţionale „Hristos împărtăşit copiilor” şi „Alege Şcoala”.
La orele de învăţătură din Nou Român participă elevii din sat, însă, nu de puţine ori, acestora li s-au adăugat frăţiori mai mici sau mai mari, sau chiar alţi elevi ce, la sfârşit de săptămână, au poposit în Nou Român la rude sau bunici.
Duminică, 22 iulie 2012, după ce copiii, îmbrăcaţi în frumosul strai naţional tradiţional, au susţinut în faţa părinţilor, bunicilor şi celorlalţi credincioşi, un frumos program de cântece şi poezii religioase, au fost premiaţi un număr de 16 de elevi din sat, copiii primind diplome şi dulciuri.
În încheiere, preotul paroh a mulţumit copiilor şi părinţilor pentru implicare, a prezentat tuturor celor prezenţi stadiul lucrărilor ce se execută la „Centru cultural şi educaţional pentru copii şi tineret”, ce va fi inaugurat în Nou Român în curând, şi totodată a anunţat că „premiul cel mare” pentru micuţii din sat va fi o excursie la cele mai importante obiective religioase şi turistice de la Sibiu, excursie ce va fi sponsorizată de parohie.
Preot paroh Ivănuşcă Liviu Florin


Centrul Cultural –Educaţional pentru Copii şi Tineret

Starea iniţială a salii

Sala, după ce s-a făcut curăţenie

Tavanul înainte de reparaţie

Tavanul după reparaţie


Podeaua veche , putrezită si aşezată pe pământ
Dupa ce s-a izolat şi s-a turnat placă de beton

S-au reparat geamurile, s-a montat o uşă nouă de acces, direct din stradă


Apoi s-au zugrăvit frumos pereţii


             Cu bunăvoinţa şi implicarea consistentă a factorilor de conducere din Primăria Arpaşu de Jos, în luna mai a acestui an, au început lucrările de amenajare a unei săli de clasă de la Şcoala din sat, spaţiu în care urmează să fie organizat un  „Centrul Cultural –Educaţional” pentru copiii şi tineretul din Nou Român.
Este punerea in aplicare a unei iniţiative personale mai vechi, iniţiativă pentru care ne-am zbătut in decursul ultimilor 2 ani, alături fiindu-mi părinţii copiilor din sat şi membrii Consiliului Parohial.

În acest scop, am întreprins mai multe acţiuni, dintre care amintim: redactarea unui proiect, înaintat spre aprobare Primăriei Arpaşu de Jos, strângerea semnăturilor de susţinere de la toţi părinţii din sat, susţinerea necesităţii înfiinţării Centrului educaţional în şedinţa Consiliului Local, cerând sprijin financiar şi atrăgând atenţia conducerii Primăriei asupra soartei întregii clădiri a Şcolii Generale din satul nostru. Şi, iată, cu voia şi cu ajutorul Bunului Dumnezeu, lucrurile s-au urnit spre rezolvare, având promisiuni şi de mai bine.

Pe această cale, le mulţumesc tuturor celor care au înţeles iniţiativa noastră şi ne-au susţinut, dar mai ales celor din Primărie pentru susţinerea financiară şi calitatea lucrărilor (cel puţin până la momentul scrierii acestor rânduri.) .
Lucrarile continua. Să fie într-un ceas bun !
Pr. paroh Ivănuşcă Liviu - Florin


miercuri, 28 decembrie 2011Crăciunul copiilor la Nou Român
         Urmând tradiţiei din ultimii ani, după amiaza celei dintâi zi a Sărbătorii Naşterii lui Hristos a fost dedicată la Nou Român celor mai mici dintre credincioşii acestei parohii. Părinţi, bunici, rude, credincioşi din sat, cu toţii au fost invitaţi la Serbarea de Crăciun organizată în sfânta biserică cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” de copiii ce frecventează cursurile proiectelor catehetice „Hristos împărtăşit copiilor” şi „Alege Şcoala”.         Programul a debutat cu punerea în scenă a scenetei religioase a „Irozilor”, urmată de intonarea unui grup de colinde tradiţionale. Copiii au reuşit apoi să-i impresioneze pe cei prezenţi, fiecare rostind o poezie sau cântecel, pe măsura vârstei, însă toate specifice sărbătorilor de Crăciun şi de iarnă.        În încheiere, au fost răsplătiţi cu daruri copiii care frecventează sfintele slujbele şi cursurile catehetice, însă n-au fost uitaţi nici ceilalţi copii din sat ori nepoţeii veniţi la bunici în vacanţă, cu sprijinul unor credincioşi inimoşi şi implicarea preotului paroh, oferindu-se un număr de 50 de pungi de cadouri, cărţi religioase şi de cultură generală precum şi iconiţe.
         Pr. paroh Ivănuşcă Liviu - Florin

uni, 7 noiembrie 2011„Ce pot face două mâini dibace ” sau „Păstraţi curăţenia la locul de … joacă !”Sâmbătă, 5 noiembrie, după efectuarea cursurilor catehetice desfăşurate în cadrul Proiectelor „Hristos împărtăşit copiilor” şi „Alege Şcoala”, însoţit de copiii prezenţi am mers la locul de joacă special amenajat pentru aceştia în faţa Căminului Cultural din sat.
Împreună cu aceşti micuţi inimoşi am dat o nouă înfăţişare acestui spaţiu de joacă, strângând toate mizeriile ce se adunaseră acolo de multă vreme.
Felicitări tuturor copiilor!
Imaginile vorbesc de la sine.
Pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin


Sâmbătă, 24 Septembrie 2011, reluarea cursurilor catehetice în Parohia Ortodoxă Nou Român


Un număr de 16 şcolari din Nou Român au participat sâmbătă, 24 septembrie 2011, la primul curs din anul catehetic 2011 -2012. S-au reluat astfel întâlnirile săptămânale prilejuite de desfăşurarea la Nou Român a proiectelor catehetice „Hristos împărtăşit copiilor” şi „Alege Şcoala”.
Dacă în anii trecuţi accentul s-a pus mai ales pe aspectul biblic şi moral ale lecţiilor cuprinse în Ghidurile catehetice „Hristos împărtăşit copiilor”, anul acesta ne propunem să subliniem aspectul liturgic şi să învăţăm cât mai multe rugăciuni şi cântări bisericeşti.
Pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin


joi, 8 septembrie 2011

Trei eleve din Nou Român au participat la Tabăra de creaţie „Licăr de lumină” de la TismanaÎncepând cu data de 20 iunie 2011, în cele 12 săptămâni ale Vacanţei şcolare de vară, 4600 de copii au beneficiat de taberele de creaţie “Licăr de lumină” organizate în cadrul proiectului catehetic naţional „Alege Şcoala! ”.
Copiii din toate colţurile ţării au participat la atelierele de creaţiedesfăşurate în patru locaţii din ţară: Centrul Cultural – Pastoral “Sfântul Daniil Sihastrul” – Durău, Centrul Social-Cultural “Sf. Ilie” – Miclăuşeni, Complexul turistic Sfântul Nicodim – Tismana şi Centrul Social-Pastoral„Sfânta Cruce”, Mânăstirea Caraiman – Buşteni.
Copiii au participat la activităţi de creaţie (desen, colaj, compuneri şi eseuri, pictură, ect.) dar şi de dezvoltare a unor abilităţi practice. Prin acestea copiii şi-au dezvoltat creativitatea, sensibilitatea estetica dar şi motivaţia de a continua şcoala.
Din partea Parohiei Ortodoxe Nou Român au participat în perioada 21- 27 august 2011 la Tabăra de creaţie „Licăr de lumină”, desfăşurată la Complexul turistic Sfântul Nicodim – Tismana, trei eleve: Achim Geanina, Koşa Maria şi Radu Denisa.
Cele trei fete s-au descurcat foarte bine, primind pe lângă Diplomele de Participare, un Premiu de Excelenţă şi un Premiu Special. ( Sincere felicitări , fetelor! )
Ce este proiectul „Alege Scoala!”?
Desfăşurat în cadrul unui parteneriat între Patriarhia Română şi Fundaţia World Vision România, proiectul „Alege Scoala!” are ca scop principal prevenirea şi combaterea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii dar şi prevenirea delicvenţei juvenile, prin dezvoltarea unor soluţii alternative de tip “şcoala de duminică”.
Activităţile principale din proiectul „Alege Şcoala!” cuprind:
- sesiuni de formare de formatori (pregătirea a peste 3000 de preoţi şi profesori de religie care să lucreze apoi cu copiii, în calitate de formatori)
- sesiuni de cateheză pentru cel puţin 28.000 copii
- concursuri naţionale anuale pe teme religioase
- tabere de creaţie adresate copiilor
Pr.paroh Ivănuşcă Liviu Florin


 Concursul naţional de creaţie „Copilul în familie”
                            la Nou Român


În cadrul Concursului Naţional de Creaţie „Copilul în familie”, copiii cu vârste cuprinse între 10 si 16 ani din Patriarhia Română au fost invitaţi să exprime modul în care se reflectă în viaţa lor propriul botez.
Din partea Parohiei Ortodoxe Nou Român au participat lucrările a treidintre copiii ce participă in mod activ la activităţile desfăşurate sâmbătă de sâmbătă în cadrul proiectelor catehetice „Hristos împărtăşit copiilor” şi „Alege Şcoala”:Telea Adriana, Radu Denisa şi Achim Geanina. Lucrările lor au fost  apreciate de juriul de specialitate, ocazie cu care le felicităm şi noi sincer, şi le dorim ca Bunul Dumnezeu să le aibă în paza Sa.
Botezul –„ Poarta” de intrare în Biserică

Copiii sunt bucuria şi temelia unei familii. Venirea pe lume a unui copil este un moment unic în viaţa acelei familii. Alt moment de neuitat este ceremonia de botez a acelui copil.
 Prin botez copilul este iertat de păcatul strămoşesc şi astfel i se deschide poarta de intrare în Sfânta Biserică. Sfântul Botez ne arată cum „omul cel vechi” moare păcatului şi învie „omul cel nou, căci apa botezului omoară şi învie simultan. Botezul este simbolul împăcării dintre Dumnezeu şi oameni
 Naşul este părintele sufletesc al celui nou botezat. El ţine în braţe pruncul rostind Credeul. Naşul este dator să aibă grijă de fiul său spiritual, dar şi finul este dator să îl asculte şi să îl respecte.
Pruncul se afundă de 3 ori în cristelniţă, zicându-se : „Botează-se robul lui Dumnezeu (Numele), în numele Tatălui, Amin,  şi al Fiului, Amin,  şi al Sfântului Duh, Amin, acum şi pururea şi în vecii vecilor , Amin.                        
Apoi se face Mirungerea şi copilul primeşte prima Împărtăşanie.                        
Prin cele 3 Sfinte Taine ( Botez, Mirungere, Împărtăşanie), pe care le-am primit la o vârstă fragedă, am primit şi eu harul divin, care m-a ajutat să cresc sănătoasă şi să fiu bucurie părinţilor mei.          
Dar, la rândul meu, şi eu sunt conştientă că, pe lângă „ajutorul de sus”, trebuie să particip prin contribuţia mea. Trebuie să fiu ascultătoare faţă Dumnezeu şi faţă de părinţi.. Trebuie să devin un bun creştin, să merg la Sfânta Biserică şi să-mi iubesc mult părinţii.
Sfântul Botez mi-a deschis poarta spre Împărăţia lui Dumnezeu, şi eu îmi doresc din tot sufletul să săvârşesc toate faptele bune şi să fiu un bun creştin, ca să fiu pe plac lui Dumnezeu.
 Telea Adriana, clasa a V-a, Nou Român


                 Botezul – Începutul Mântuirii

Botezul este Sfânta Taină prin care oamenii se unesc cu Hristos şi devin membrii ai Bisericii Sale.
Botezul se mai numeşte şi „baia naşterii din nou”, pentru că spală păcatul celui ce se botează şi îi dăruieşte o viaţă nouă cu Dumnezeu în Biserică
Botezul se săvârşeşte în biserică de către preot.
După sfinţirea apei şi alte rugăciuni, se afundă pruncul de trei ori în apă zicându-se: „“Botează-se robul lui Dumnezeu (Numele) În numele Tatălui, Amin, şi al Fiului, Amin, şi al Sfântului Duh, Amin; acum şi pururea şi în vecii vecilor, Amin”.
Pruncii sunt însoţiţi la Botez de naşii lor, care mărturisesc pentru finii lor credinţa în Dumnezeu.
Imediat după Sfântul Botez copiii mai primesc încă două Taine: Mirungerea şi Sfânta Împărtăşanie.
Prin acestea am primit şi eu harul divin, care m-a ajutat să cresc mare şi sănătoasă.
Acest har divin lucrează însă, doar dacă  şi eu particip cu credinţa şi faptele cele bune. Prin participarea la Sfânta Biserică, la orele de Religie şi la „Hristos împărtăşit copiilor” am învăţat că toţi copiii trebuie să devină nişte creştini buni, să fie cuminţi şi să-şi asculte părinţii. Acest lucru îl cere şi Sfânta Scriptură, căci cea de a Cincea Poruncă spune: „Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta.”
Din păcate, sunt foarte rare  familii în care se practică o viaţă creştină în adevăratul sens al cuvântului. Casa ar trebui să constituie locul sfânt al copilului ( Biserica cea mică), lipsa icoanelor şi cărţilor religioase slăbind credinţa copilului.
Sfântul Botez mi-a oferit unirea cu Hristos şi harul divin. Pentru a câştiga mântuirea îmi doresc ca pe lângă harul divin ce se înmulţeşte prin Sfintele Taine să particip şi eu cu credinţa şi faptele mele bune.
  Radu Denisa, clasa a V-a, Nou Român
Botezul – unirea pruncului cu Hristos

Sfântul Botez este întâia Sfântă Taină şi uşa prin care se intră în Sfânta Biserică.
Botezul se face prin afundarea copilului în apă de trei ori, el simbolizând împăcare între Dumnezeu şi oameni prin moartea pe cruce. Prin botez, se imprimă în cel botezat „chipul lui Hristos” şi se şterg vina şi păcatul strămoşesc
Pentru că prunci nu-şi pot mărturisi credinţa creştină, 
Taina Botezului a fost aşezată de Mântuitorul Iisus Hristos prin cuvintele: „Mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui, şi al Fiului şi al Sfântului Duh”.
Biserica are ca garanţi pe naşii care devin părinţii spirituali ai celui nou botezat. Ei trebuie să fie buni creştini şi să aibă grija finului pe parcursul vieţii sale, să-l ducă regulat la biserică, să-l înveţe rugăciuni şi alte lucruri creştine.
Împreună cu Sfântul Botez am primit şi eu Mirungerea şi Sfânta Împărtăşanie. Acestea mi-au adus în suflet harul divin, ajutându-mă astfel să devin un bun creştin.
Sunt conştientă că, alături de ajutorul harul divin, trebuie să vin şi eu cu faptele mele bune, adică să fiu credincioasă, să mă rog, să merg la biserică, să-mi iubesc părinţi , să-i ascult şi să - i ajut.
Cele trei condiţii ale mântuirii sunt: harul divin, credinţa şi faptele bune. Dacă harul divin l-am primit prin Sfintele Taine, credinţa şi faptele bune sunt datorii pe care eu vreau să le împlinesc mereu.
Achim Geanina, clasa a VI-a, Nou Român
luni, 11 iulie 2011Sfârşit de an catehetic la Nou Român


Duminică, 10 iulie 2011, a avut loc în Parohia Ortodoxă Nou Român (Protopopiatul Avrig, jud. Sibiu) festivitatea de premiere organizată pentru a răsplăti eforturile micuţilor care pe parcursul anului şcolar 2010 - 2011 au participat la cursurile catehetice organizate în cadrul Proiectelor „Hristos împărtăşit copiilor” şi „Alege şcoala”.
Activităţi catehetice destinate celor mici se desfăşoară la Nou Român începând din anul 2007, când preotul Paroh Ivănuşcă Liviu Florin a iniţiat „Ora de rugăciune şi învăţătură cu copiii”Reacţia copiilor şi a părinţilor a fost una favorabilă, întâlnirile având loc în fiecare sâmbătă după-amiază, la biserică sau la biroul parohial. Prima parte a programului o reprezenta citirea de către copii a Rugăciunii de Seară, a doua parte o constituia efectuarea unei scurte explicări a textului Evangheliei de a doua zi, iar a treia parte o reprezentau activităţile practice (poezii, cântece, pilde şi povestiri, discuţii libere, s.a.).
Începând cu anul 2009, fiind puse şi la dispoziţia preoţilor din Arhiepiscopia Sibiului Ghidurile catehetice „Hristos împărtăşit copiilor”, întâlnirile de sâmbătă seara de la Nou Român au urmat calea sau „metodul” propus de acestea.
În anul 2009- 2010 au fost parcurse toate temele, însă ţinând cont de faptul că preotul paroh a trebuit să lucreze cu copii de vârste diferite (de la clasa I până la clasa a VIII-a) accentul s-a pus mai ales pe partea biblică şi istorică a temelor. Prin urmare, în anul catehetic 2010 – 2011 am aprofundat mai ales aspectele morale şi liturgice ale lecţiilor respective.
La orele de învăţătură au participat elevii din sat, însă, nu de puţine ori, acestora li s-au adăugat frăţiori mai mici sau mai mari, sau chiar alţi elevi ce, la sfârşit de săptămână, au poposit în Nou Român la rude sau bunici.
Duminică, 1o iulie 2011, după oficierea Sfintei Liturghii, au fost premiaţi un număr de 26 de copii, printre aceştia număr­ându-se şi câţiva elevi din Sibiu şi Victoria, dar şi 4 preşcolari. După ce au susţinut un frumos program de poezii, răsplătit cu vii aplauze, copiii au primit diplome, cărţi cu conţinut religios şi şcolar, precum şi iconiţe.
În încheiere, preotul paroh a mulţumit copiilor şi părinţilor pentru implicare şi şi-a exprimat speranţa ca în toamnă cursurile să fie reluate într-o locaţie nouă, o sală ce va fi amenajată în clădirea vechii şcoli din localitate, având destinaţia de „Centru parohial pentru copii şi tineret”.
Preot paroh Ivănuşcă Liviu Florin
Nume şi prenume
7.05.
14.05.
21.05.
28.05.
04.06.
11.06.
18.06.
25.06.
Achim Darius

#


Geanina
#
#


#
#
#
#
Paul
#
#


Dumitraş Eduard
#Teodor
#Fogoroş Bogdan
#
#
#
#
Raul
#
#
#
#
Koşa Maria
#
##
#
#
Cristi


#
#
Nicodim Iulia#

#
#
#
Darius#

#
#
#
Radu Georgiana

#
#
#
#
#
#
#
Maria

#
#
#
#
#
#
#
Delia

#
#
#

#
#
#
Octavian

#
#
#

#
#
#
Alexandru

#


Denisa

#


#
#
#
#
SaboGabriela

#


Aniela
#
#


#
#
#
#
Silea Francesca
#

#

#
#
#
#
Giulia
#

#

#

#

Telea Adriana


#

Goia Andrei (SB)


#
#
Drăghici Maria Victoria)


#
Fiul nostru, Andrei Ioan, a implinit 2 anisori (24 iunie 2011)Ziua sa a fost sarbatorita, asa cum se cuvine, si in mijlocul micutilor ce participa la proiectele catehetice "Hristos impartasit copiilor" si "Alege Scoala" desfasurate in Parohia Ortodoxa Nou Roman

LA MULTI ANI!
DUMNEZEU SA VEGHEZE ASUPRA TA!Duminica Floriilor la Nou Român


„Atunci căpeteniile preoţilor şi cărturarii, văzând minunile pe care le făcuse şi pe copiii care strigau în templu şi ziceau: „Osana, Fiul lui David!”, s-au umplut de mânie şi I-au zis: „auzi ce zic aceştia?” Iar Iisus le-a răspuns: „da. Dar, oare, niciodată n-aţi citit că din gura copiilor şi a celor ce sug ai săvârşit laudă?” ( Matei 21, 16 –Evanghelia Utreniei din Duminica Floriilor)

Nu întâmplător, Praznicul Intrării Domnului Iisus Hristos în Ierusalim este numit şi Duminica Floriilor, căci locuitorii Ierusalimului l-au întâmpinat pe Domnul Hristos cu flori în mănă şi ramuri de finic. Totodată, la început de primăvară, natura renăscută la viaţă ne întâmpină cu primele sale roade, cu primele sale flori.

            Dator este şi omul să-l întâmpine pe Dumnezeu cu roadele sale, iar roadele cele mai de preţ ale fiecăruia sunt proprii copii. Pe aceştia trebuie să-i crească şi să-i educe cât mai bine cu putinţă, dându-le şansa de a –l cunoaşte şi iubi pe Dumnezeu. În acest scop, un bun colaborator au părinţii în persoana preotului paroh, care prin cateheze şi celelalte activităţi întreprinse cu cei mici, îi familiarizează cu învăţătura de credinţă, le formează primele deprinderi duhovniceşti şi îi conduce cu tact pastoral spre unirea cu Hristos.

           Cuvântul rămâne mort dacă nu aduce roade în sufletul celui care-l ascultă. La fel, şi acele cunoştinţe dobândite de a lungul orelor de cateheză rămân nefolositoare, dacă nu duc la unirea cu Hristos, la Împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Său.

     Pentru a întâmpina cu sufletul cât mai curat Săptămâna Patimilor şi Sfânta sărbătoare a Învierii Domnului, micuţii ce participă regulat laproiectele catehetice „Hristos împărtăşit copiilor” şi „Alege Şcoala” desfăşurate în Parohia Nou Român, s-au spovedit, iar mai apoi, după ce au participat la Sfânta Liturghie din Duminica Floriilor, s-au împărtăşit cu emoţie din sfântul potir, primind Trupul şi Sângele Domnului.

        Prezenţa în număr mare a copiilor la sfânta Liturghie oficiată în sfânta noastră biserică ne-a făcut să retrăim cumva evenimentele petrecute acum două mii de ani, pe timpul Mântuitorului, căci acum, ca şi atunci, „din gura copiilor şi a celor ce sug s-a săvârşit laudă”
Pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin
MARȚI, 12 APRILIE 2011


Prezenţa copiilor la orele de rugăciune şi învăţătură desfăşurate în cadrul Proiectelor catehetice „Hristos împărtăşit copiilor” şi „Alege Şcoala”
Nume şi prenume
27.02.
5.03.
19.03.
26.03.
2.04. Excursie la Cârţa
9.04.
Achim Darius
#
#
#
#
#
#
Geanina
#
#
#
#
#
#
Paul
#
#
#
#
#
Bucureasa Marian
#
Drăgulescu Adelina
#
#
Dumitraş Eduard
#
#
Teodor
#
#
Fogoroş Bogdan
#
#
#
#
Raul
#
#
#
#
#
Koşa Maria
#
#
#
#
#
#
Miclea Anamaria
#
Nicodim Iulia
#
#
#
Darius
#
#
#
#
Radu Georgiana
#
#
#
#
#
Maria
#
#
#
#
Delia
#
#
#
#
#
#
Octavian
#
#
#
#
#
#
Denisa
#
#
#
#
#
SaboGabriela
#
#
#
#
#
#
Aniela
#
#
#
#
#
#
Silea Francesca
#
#
#
#
#
#
Telea Adriana
#
#
#
#
Goia Andrei (SB)
#
Turi Iza (Arpaşu de Sus)
#
Nandi (Arpaşu de Sus)
#

Pr. paroh Liviu Florin IvănuşcăDUMINICĂ, 3 APRILIE 2011

Copiii de la Nou Român în vizită la Cârţa
În după-amiaza zilei de sâmbătă, 2 aprilie 2011, un grup de 18 copii, ce frecventează cursurile proiectului catehetic „Hristos împărtăşit copiilor” de la Parohia Nou Român, au efectuat o plimbare cu bicicletele până în comuna vecină – Cârţa, însoţiţi fiind de preotul paroh Ivănuşcă Liviu Florin şi doamna preoteasă Ivănuşcă Loredana.
Primul popas al excursiei s-a făcut la „Troiţa de la Fântâniţa Noului”, unde copiii s-au închinat cu evlavie şi unde cei mai mici dintre excursionişti au luat o binemeritată pauză de respiro. Apoi, ... drum întins până la destinaţie.
Plimbarea la Cârţa a fost una rodnică, fiind încununată cu vizitarea a trei dintre cele mai importante instituţii ale comunei vecine: Şcoala Generală, Biserica Ortodoxă şi Biserica Evanghelică.
Însoţiţi de doamna directoare Turi Iuliana, care s-a dovedit a fi o gazdă foarte primitoare, micii excursionişti au vizitat toate sălile de clasă de la grădiniţă şi de la ciclurile primar şi gimnazial, precum şi sălile special amenajate pentru activităţile extracurriculare (pictură, teatru, muzică, dansuri), Biblioteca şi sala CDI (Centru de Documentare şi Informare).
Vizita a continuat apoi la Biserica ortodoxa cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, loc în care copiii au păşit sfios şi s-au rugat cu sufletul curat, aşa cum se cade unor micuţi creştini.
Ultimul popas a fost la Biserica Evanghelică şi la ruinele vechii mânăstiri cisterciene de la Cârţa, unde ghid ne-a fost preotul evanghelic Reger Michael. Acesta ne-a prezentat principalele părţi ale vechii biserici, reliefându-ne asemănările şi deosebirile dintre un locaş de cult evanghelic şi unul ortodox. Copiii au vizitat apoi si ruinele vechii mânăstiri cisterciene înfiinţată aici prin anii 1205-1206 de nişte temerari călugări francezi .
Spre seară copii s-au întors pe biciclete la Nou Român, puţin mai obosiţi, dar mult mai bucuroşi, căci pe lângă plusul de sănătate au văzut locuri noi şi au dobândit informaţii binevenite, de natură istorică, religioasă şi culturală.
Preoteasa Ivănuşcă Loredana
 luni, 21 februarie 2011

Prezenţa copiilor la orele de rugăciune şi învăţătură desfăşurate în cadrul proiectelor „Hristos împărtăşit copiilor” şi „Alege Şcoala

Nume şi prenume
15.01.
22.o1
29.01.
6.02.
12.02.
19.02.
Achim Darius
#
#
#
#
#

Geanina
#
#
#
#
#
#
Paul

#
#
#


Dinu Sergiu

#
#Dumitraş Eduard


#Teodor


#Koşa Maria

#
#
#

#
Cristi#


Nicodin Iulia
#
#
#
#
#
#
Darius
#
#
#
#
#
#
Radu Georgiana
#
#
#
#

#
Maria

#
#
#

#
Delia
#
#
#
#
#
#
Octavian
#
#
#
#
#
#
Denisa

#
#
#


Sabo Gabriela
#
#
#
#
#
#
Aniela
#
#
#
#
#
#
Silea Francesca
#
#

#
#
#
Giulia

##
Telea Adriana
#
#
#
#
#
#
Beca Delia (SB)


#Stănuleţ Diana (SB)


#Pr. paroh Ivanusca Liviu Florin


miercuri, 29 decembrie 2010

Bucuria Crăciunului la Nou Român


        Şi în acest an, în cea dintâi zi a sărbătorii Naşterii lui Hristos, la ceas de Vecernie, în biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Parohia Nou Român, judeţul Sibiu, s-a făcut mare bucurie celor mai mici dintre noieni. Au fost răsplătiţi cu daruri copiii care participă în mod regulat la sfintele slujbele şi la cursurile proiectul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor”, însă Moşu’, în bunătatea sa, n-a uitat nici de ceilalţi copii din sat ori de nepoţeii veniţi la bunici în vacanţă, având un dar pentru fiecare. Prin implicarea nemijlocită a preotului paroh şi cu sprijinul unor credincioşi inimoşi au fost oferite copiilor icoane şi 50 de pungi de cadouri.

          Pe de altă parte, şi cei mici au fă­cut tot posibilul ca să se arate vrednici de aceste daruri, încântând pe toţi cei prezenţi prin susţinerea unei frumoase serbări de Crăciun, ale cărei principale piese le-au reprezentat: sceneta religioasă „Irozii”, rostirea poeziilor de iarnă şi Crăciun şi intonarea unor preafrumoase colinde româneşti.

miercuri, 1 decembrie 2010

Proiectul educaţional „Alege Şcoala” se va desfăşura şi în Parohia Ortodoxă Nou Român


       Unul dintre proiectele care vor fi implementate în scurt timp şi în parohia noastră, în continuarea proiectului „Hristos împărtăşit copiilor“, este proiectul educaţional „Alege şcoala“. Acesta se va desfăşura pe parcursul a trei ani şi va avea drept scop prevenirea şi combaterea fenomenului de abandon şcolar, precum şi rezolvarea cazurilor de delincvenţă juvenilă, prin organizarea la nivel parohial a programului de catehizare „Şcoala de duminică“.
       Prin acest proiect Patriarhia Ortodoxă Română urmăreşte să ajute cel puţin 18.000 de copii, atât din mediul rural, cât şi urban, inclusiv de etnie romă, cu vârste cuprinse între 6 şi 16 ani, care vor beneficia de sprijin pentru a nu abandona şcoala. În afară de participarea la „Şcoala de duminică“, copiii vor lua parte la concursuri şi tabere de creaţie cu caracter educativ şi catehetic, ei urmând să fie selectaţi după criterii bine stabilite.
        Pr paroh Ivanusca Liviu Florin

luni, 20 septembrie 2010

18 Septembrie 2010 – reluarea cursurilor catehetice în Parohia ortodoxă Nou Român

     Ziua de sâmbătă, 18 septembrie 2010, a prilejuit în Parohia ortodoxă Nou Român reluarea întâlnirilor săptămânale dintre preotul paroh şi cei mai tineri credincioşi ai satului, întâlniri desfăşurate în cadrul proiectului naţional catehetic „Hristos împărtăşit copiilor”.

Pr. Paroh Ivănuşcă Liviu Florin


Marți, 29 iunie 2010

SFÂRŞIT DE AN CATEHUMENAL ÎN PAROHIA NOU ROMÂN

          Duminică, 27 iunie 2010, a avut loc în Parohia noastră premierea copiilor care au participat de-a lungul anului catehumenal 2009 – 2010 la orele de rugăciune şi de învăţătură desfăşurate în cadrul proiectului naţional creştin ”Hristos împărtăşit copiilor”.

             Tradiţia catehezelor din Postul Mare
            Părinţii copiilor de azi îşi aduc aminte cu deosebită plăcere că, pe când erau copii, participau în fiecare seară din Postul Paştelui la slujbele de seară. Erau atraşi mai ales de faptul că, înainte de a începe sfânta slujbă, timp de jumătate de oră părintele paroh îi aduna pe toţi copiii din sat, vorbindu-le despre cele sfinte. Sunt lucruri pe care nu le-au uitat până azi, şi cred că nici nu le vor mai uita vreodată.
       Acelaşi obicei bun era şi-n Postul Crăciunului, de data aceasta preotul paroh ocupându-se cu precădere de învăţarea unor cântări religioase, dar mai ales al minunatelor colinde româneşti. Părintele Gheorghe Streza (fost preot paroh la Nou Român, azi preot slujitor la Catedrala din Sibiu) mărturisea cu plăcere că la plecarea sa din parohie (acum 20 de ani) membrii corului şi copiii de la acea vreme- învăţaseră nu mai puţin de 55 de cântări şi colinde.

                       Ultimii trei ani
                 La venirea în parohie, acum aproape 4 ani de zile, având şi experienţa anilor de profesorat, am dorit ca una dintre priorităţile mele să fie grija faţă de cei mai tineri dintre credincioşii parohiei şi anume copiii. În acest scop, încă începând din anul 2007, am iniţiat „Ora de rugăciune şi de învăţătură”. Reacţia copiilor şi a părinţilor a fost una favorabilă. Întâlnirea avea loc în fiecare sâmbătă după-amiază, la biserică sau la biroul parohial, activităţile fiind structurate pe trei nivele. Prima parte o reprezenta citirea de către copii a Rugăciunii de Seară, a doua o constituia efectuarea unei scurte explicări a textului Evangheliei de a doua zi, iar a treia parte o reprezentau activităţile practice (poezii, cântece, pilde şi povestiri, discuţii libere).
           Începând cu anul 2009 au fost puse şi la dispoziţia preoţilor din Arhiepiscopia Sibiului Ghidurile catehetice „Hristos împărtăşit copiilor”. Pornind de la această dată, întâlnirile cu copiii de sâmbăta seara au urmat cale sau ‚metodul” propus de acestea. În anul 2009- 2010 au fost parcurse toate temele, însă ţinând cont de faptul că a trebuit să lucrez cu copii de vârste diferite ( de la clasa I până la clasa a VIII-a) accentul s-a pus mai ales pe partea biblică şi istorică a temelor propuse, rămânând ca în anul următor să fie aprofundate şi aspectele morale şi liturgice ale lecţiilor respective.

Duminică, 27 iunie 2010, pentru hărnicia şi străduinţa lor, copiii şi-au primit răsplata. Au fost premiaţi un număr de 22 de elevi, aceştia primind diplome, cărţi cu conţinut religios şi cărticele de rugăciuni. Copii au prezentat celor prezenţi în sfântul locaş un frumos program de poezii, răsplătit cu vii aplauze.

Sfinţirea clădirii pentru dispensar

În aceeaşi zi, duminică, 27 iunie 2010, a avut loc în Parohia Nou Român şi slujba de sfinţire a clădirii dispensarului din sat. Vechiul amplasament n-a mai primit în urmă cu doi ani aprobarea autorităţilor de sănătate întrucât nu îndeplinea toate exigenţele. Între timp, cu sprijinul fondurilor puse la dispoziţie de către Primărie, vechea clădire a fost reabilitată, camerele au fost recompartimentate şi dotate cu cele necesare. La slujba de sfinţire săvârşită de părintele paroh au participat dl. primar Bucur Mircea, dl. doctor Morariu Silviu, precum şi numeroşi credincioşi.

Pr. Paroh Ivănuşcă Liviu Florin Luni, 26 iunie
Maine, 27 iunie, premierea copiilor care au participat la orele de cateheza
          Azi, 26 iunie, ora 17, in locasul sfintei biserici a avut loc repetitia pentru ceea ce noi am numit "serbarea de sfarsit de an catehetic".
           Cei ce au participat in parohia noastra, sambata de sambata, la orele Prioectului catehetic natioanal " Hristos impartasit copiilor" vor fi rasplatiti de catre preotulparoh maine, duminica, 27 iunie. Copii vor primi diplome, carti cu continut religios si carticele de rugaciuni.
         Pr. paroh Ivanusca Liviu FlorinNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu