TAINA SFÂNTULUI MASLU LA NOU ROMÂN




L
Duminică, 26 octombrie 2014, în zi de prăznuire a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, în biserica parohială din Nou Român, a avut loc rânduiala Sfântului Maslu de Obşte. La Sfânta Taină au participat un număr mare de credincioşi din sat, sfânta slujbă fiind oficiată de un sobor de 11 preoţi: pr. protopop Vasile Gafton (Avrig), pr. Vasile Davidoiu (Poieniţa), pr. Lucian Bunea (Arpaşu  de Sus), pr. Liviu Dobrin (Arpaşu de Jos), pr. Andrei Todârcea (Scorei), pr. Marius Bela (Cârţişoara), pr. Cezar Bulgariu (Cârţa), pr. Ioan Miu (Sărata), pr. Alexandru Copăcianu (Săsăuş), pr. Florin  Gheorghiu (Toarcla) şi preotul paroh Liviu Florin Ivănuşcă.
 Maslu de Obste, aşa cum îi spune şi numele, este o slujbă ce se face pentru întreaga obşte,  pentru întreaga comunitate a satului. Tocmai de aceea, la Nou Român, la pregătirea şi susţinerea acestui eveniment participă întreaga comunitate. De aici şi dorinţa de a fi prezenţi în număr cât mai mare la sfânta biserică şi de a invita cât mai mulţi preoţi slujitori din parohiile din jur.
După  cântarea troparelor şi a Canonului, a urmat rânduiala propriu-zisă  a slujbei, constând în rugăciunea de sfinţire a untdelemnului (de 7 ori), citirea Apostolilor (în număr de 7) şi a Evangheliilor (7), citirea rugăciunilor şi pomelnicelor pentru credincioşi.
Cuvântul de învăţătură a fost rostit de părintele protopop Vasile Gafton, fiind legat de Evanghelia Duminicii vindecării demonizatului din ţinutul Gherghesenilor şi de foloasele pe care credincioşii le primesc din participarea la slujbele bisericii şi la Sfântul Maslu îndeosebi. Preotul paroh a mulţumit apoi preoţilor prezenţi şi tuturor celor care, autorităţi şi credincioşi din sat, au făcut posibil ca în această toamnă, acoperişul bisericii din Nou Român să fie schimbat în totalitate. A urmat miruirea tuturor credincioşilor, priceasna fiind cântată de corul copiilor din sat.
Seara s-a încheiat cu o agapă creştină oferită de comunitate la Centrul Cultural Educaţional pentru Copii şi Tineret „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei” din Nou Român.
 Pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu