NE-A PĂRĂSIT DOCTORUL GHEORGHE TELEA BOLOGA (27 .03. 1921 - 7.10.2014)


Marţi, 7 octombrie 2014, s-a stins din viaţă, alăturându-se neamului său cel adormit, cel dintâi cetăţean de onoare al satului Nou Român, dl. doctor Gheorghe Telea Bologa. Dumnezeu l-a învrednicit cu ani îndelungaţi şi calităţi intelectuale, morale şi profesionale de excepţie.  A fost  cetăţean de onoare a municipiului Cluj-Napoca şi al comunei  noastre, doctor în medicina, medic chirurg de excepţie, om de cultură, ctitor al muzeului din Nou Român (ce-i poartă şi numele), om de bine şi înaltă prestanţă morala, un patriot desăvârşit. 
Slujba de înmormântare a avut loc în ziua de joi, 9 octombrie 2014, la  Biserica "Buna Vestire” din Sibiu, cunoscută şi ca Biserica din Groapă, fiind oficiată de 4 preoţi, între care pr. Ioan Gheorghe Bunea (fiu al satului Nou Român) şi pr. paroh de la Nou Român. La slujbă au participat alături de familia celui adormit, vecinii şi prietenii de la Nou Român, reprezentanţi ai Muzeului Astra Sibiu si ai Primăriei Arpaşu de Jos, doctori şi profesori universitari, cunoscuţi de ai săi.
Trupul a fost înhumat apoi în cavoul familiei de pe aleea centrală din Cimitirul Municipal Sibiu, la căpătâiul său aflându-se o frumoasă troiţă de lemn, asemenea celei ridicată cu mulţi ani în urmă la intrarea în satul Nou Român.
Articole comemorative în memoria dl.doctor Gheorghe Telea  Bologa au apărut şi în presa locală din Sibiu ( Tribuna, miercuri -8 octombrie 2014) şi Făgăraş (Monitorul Expres – 14 octombrie 2014). Pe cel din urmă îl reproducem şi noi în cele ce urmează.
Pr. paroh  Liviu Florin Ivănuşcă

Dr. Gheorghe Telea a urcat la ceruri

Doctorul Gheorghe Telea - Bologa a decedat marţi, 7 octombrie a.c., la Sibiu la vîrsta de 93 de ani. Înmormântarea a avut loc joi, 9 octombrie a.c., la Biserica ,,Buna Vestire" din groapă de la Sibiu.
Slujba a fost oficiată de patru preoţi printre care şi preotul Liviu Ivănuşcă din satul Noul Român. ,,Cu lacrimi în ochi l-am condus pe ultimul drum pe doctorul Gheorghe Telea Bologa. Alături de mine au fost rude, localnicii din Noul Român, medici, profesori universitari şi reprezentanţi ai Muzeului Astra. E greu să te desparţi de un om atît de bun. Lumea prezentă la înmormîntare a spus numai lucruri bune despre cel ce a fost medicul Gheorghe Telea. Doctorul Gheorghe Telea a fost singura persoană din Noul Român care a fost declarat cetăţean de onoare al comunei în urmă cu cîţiva ani. Doctorul şi-a lăsat amprenta în satul în care s-a născut şi a copilărit. Casa părintească a sa a fost transformată în muzeu şi ne va aminti veşnic de acest om deosebit" a spus preotul Liviu Ivănuşcă din satul Nou Român.
,,Îmi amintesc cînd venea în sat la casa părintească împreună cu soţia, copiii şi nepotul. De cîte ori aveau ocazie veneau la Noul Român. Eram prieteni, îmi plăcea să discut şi să-l ascult pe acest om, orice subiect tratat de dânsul era important. În decusrul anilor a ajutat foarte multă lume din sat şi a fost un medic renumit în Sibiu. Toată viaţa a pus bază pe cultură, a adunat lucruri de valoare ţărăneşti şi le-a păstrat cu sfinţenie în casa părintească. A rămas văduv de mai bine de 20 de ani. A fost iubit de toţi localnicii pentru că era un om deosebit" a spus Viorica Orlanda. 
Personalitatea Gheorghe Telea Bologa 
     Gheorghe Telea Bologa s-a născut la 27 martie 1921, în satul Noul Român. A absolvit liceul teoretic secţia reală în 1940, a absolvit Facultatea de medicină la Universităţii ,,Regele Ferdinand" din Cluj în anul 1946. A susţinut activitatea publicistică în cadrul Cercului Studenţesc ,,Petru Maier"din Cluj în 1946. A activat ca medic în perioada 1946 - 1988 la Clinica de Chirurgie II din Cluj, Clinica Terapeutică din Bucureşti, Spitalul CFR din Sibiu şi apoi pînă la pensionare la Spitalul Clinic Judeţean Sibiu. A efectuat peste 20.000 de intervenţii de toate categoriile şi a înregistrat mii de consultaţii în Policlinică. În calitate de medic a publicat peste 30 de lucrări de specialitate în diverse volume atît în ţară, dar şi peste hotare. A fost membru al Socieţăţii Internaţionale de Gastroenterologie Bordeaux din 1962. Doctorul Telea a susţinut peste 200 de lucrări şi comunicări ştiinţifice la congrese medicale naţionale, conferinţe de chirurgie, simpozioane, consfătuiri de specialitate. Ca om de cultură a publicat peste 200 de articole, comemorării, recenzii, atît în presa locală cît şi în presa naţională. În anul 1996 a editat cartea ,,Timp şi destin la Noul Român" lucrare în care se leagă definitiv numele de aceste meleaguri. În 4 decembrie 1997, cu ocazia sesiunii jubiliare a Universităţii de Medicină şi Farmacie Cjuj - Napoca a fost declarat cu titlul de Profesor Universitar Onorific şi membrul al corpului didactic al Universităţii. Doctorul Gheorghe Telea a fost declarat şi cetăţean de onoare al oraşului Cluj-Napoca într-o şedinţă festivă în data de 14 mai 1998. În cei 40 de ani de activitate ca medic a sprijinit principiile şi idealurile umaniste româneşti. În 2003 dr. Gheorghe Telea oferă spre achiziţie Ministerului Culturii şi Cultelor, Conacul Telea şi Colecţia ,,Dr. Gheorghe Telea" din Noul Român. Ulterior, printr-o hotărîre a Guvernului, aceste bunuri proprietate publică a statului, au trecut din administrarea Ministerului Culturii în administrarea Muzeului Naţional Astra.

Muzeul din Noul Român

     Muzeul Gheorghe Telea din Noul Român este impresionant şi îţi dezvăluie de cum îi treci pragul secretul făgărăşeanului intelectual crescut în glia satului românesc. Doctorul Gheorghe Telea a investit toată viaţa sa în cultură şi a lăsat urmaşilor toată bogăţia adunată în timp. Este singurul localnic care a transformat casa copilăriei sale din Noul Român în muzeu, unul specific pentru Ţara Oltului. Este casa unei familii făgărăşene înstărite, preocupată de viitorul copiilor de a studia. Aici se pot vedea frumuseţiile şi bogăţiile culturale ale satului făgărăşan, zeci de icoane pictate pe sticlă şi pe lemn cu vechimi de peste un secol, costume populare făgărăşene ale veacului trecut, cărţi vechi, mobilier tradiţional şi valoros, masa de studiu a viitorilor intelectuali ai familiei. În cele cinci încăperi ale conacului devenit muzeu ţi se înfăţişează istoria unei familii boiereşti ale veacului trecut. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu