CRUCEA CE VEGHEAZĂ SATUL NOU ROMÂN ŞI ÎMPREJURIMILE SALE

  
 (articol de Dan Frâncu, apărut în ziarul TRIBUNA, ediţia electronică, 13 octombrie 2014)
 
De puţin timp, satul Nou Român şi oamenii acestuia sunt vegheaţi de la înălţimea vârfului Dealului Noului, de o mare şi frumoasă cruce. „Crucea din Vârful Dealului”, cum mai este numită de noieni, a fost ridicată şi dăruită acestor locuri şi oamenilor de aici de localnicul Cristian Nanaşi, în semn de mulţumire şi deosebit respect pentru Dumnezeu.
Deşi nu doreşte să ofere public prea multe detalii despre acest frumos element simbol oferit alor săi, Cristian ne-a mărturisit că a ridicat frumoasa cruce deoarece aşa a simţit, într-un anumit moment al vieţii, că trebuie să facă.
Pentru a duce la îndeplinire această dorinţă, acesta a fost sprijinit de conducerea Primăriei comunei Arpaşu de Jos, de câţiva prieteni şi colaboratori buni din sat, precum şi de preotul paroh ortodox Liviu Florin Ivănuşcă.
Crucea de la Nou Român e făurită din lemn masiv de stejar, are o înălţime de peste 6 metri, este amplasată pe un soclu de beton, iar pe aceasta este amplasată figura Mântuitorului Iisus Hristos răstigni.
Deşi a fost sfinţit doar de puţin timp (la 23 august, în deschiderea activităţilor din cadrul Sărbătorii „Fiii Satului Nou Român- 2014”), frumosul element simbol a devenit rapid un punct de reper pentru mulţi dintre cei ce vizitează satul situat pe malul drept al râului Olt. Mai mult, datorită înconjurării acesteia cu furtun luminos, crucea este vizibilă şi pe timpul nopţii de la o distanţă de câţiva kilometri, atât noienii, cât şi localnicii din satele ce au perspectivă către satul Nou Român sau persoanele aflate în trafic, pe DN1, putând admira edificiul.
Despre semnificaţia Crucii de la Nou Român pentru oamenii şi locurile pe care le veghează, preotul paroh Liviu Florin Ivănuşcă ne-a spus: ”Crucea este simbolul biruinţei vieţii asupra morţii, pentru că pe ea a murit Domnul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Suntem creştini şi trebuie să legăm simbolistica aceasta creştină de orice semn al crucii care se aşează la locuri deosebite, oriunde s-ar afla. Pe de altă parte, crucea reprezintă semnul de întărire sufletească pentru cei care privesc sau se închină în faţa unui asemenea semn, pentru cei care se roagă la locuri de acestea. Pentru satul Nou Român, acest element este unul deosebit pentru că, dacă pe celelalte le remarcăm îndeosebi în timpul zilei, pe acesta nu putem să nu îl remarcăm şi în timpul nopţii.”
"Crucea din Vârful Dealului” este cea de-a doua lucrare de acest fel ridicată şi oferită satului şi consătenilor săi de Cristian Nanaşi şi familia acestuia, în urmă cu aproape trei ani, o troiţă asemănătoare fiind sfinţită la ieşirea din Nou Român înspre satul Poieniţa.
www.tribuna.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu