Maslu de Obşte la Nou Român



Duminică, 27 octombrie 2013, zi de mare sărbătoare şi  pelerinaj  la moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou  de la Bucureşti, a reprezentat şi pentru credincioşii ortodocşi din satul Nou Român un bun prilej de a-şi arăta râvna şi dragostea faţă de cele sfinte, căci în această zi s-a săvârşit în parohia noastră slujba Sfântului Maslu de Obşte. 
Maslu face parte din cele 7 Sfinte Taine ale Bisericii, fiind rânduiala recomandată celor bolnavi sau slăbiţi trupeşte dar şi celor sănătoşi, datorită beneficiile spirituale aduse de rugăciunile rostite în cadrul ei. Este o slujbă specială săvârşită întotdeauna de mai mulţi preoţi, mai ales în timpul posturilor; iar în mod deosebit, odată pe an, se face Maslu de obşte ( adică pentru toată obştea, pentru tot satul), cu 7 sau mai mulţi preoţi.
Anul acesta, au răspuns invitaţiei de a ne ruga împreună: pr. protopop Vasile Gafton (Avrig), pr. Lucian Bunea ( Arpaşu de Sus), pr. Bela Marius ( Cârţişoara), Pr. Cezar Bulgariu ( Cârţa), Pr. Vasile  Davidoiu  (Poieniţa), Pr. Ioan Miu ( Sărata), Pr. Andrei Todârcea ( Scorei)  şi pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin ( Nou Român).                     
La rânduiala slujbei au fost adăugate rugăciuni pentru animalele, roadele  şi câmpurile credincioşilor din satul nostru, iar cuvântul de învăţătură a fost rostit de părintele protopop Vasile Gafton.
Îmbucurător a fost şi numărul mare de credincioşi prezenţi la slujbă, mai mulţi ca în alţi ani, printre ei aflându-se şi mulţi copii.
Pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin

Nou Român împotriva experimentelor pe embrionii umani











Parohia Ortodoxă Nou Român s-a alăturat apelului făcut de către Patriarhia Română tuturor credincioşilor români de a susţine Iniţiativa cetăţenească europeană „Unul dintre noi” Prin această iniţiativa cetăţenească se solicită Uniunii Europene să înceteze finanţarea activităţilor care includ distrugerea embrionilor umani.
Potrivit doctrinei şi tradiţiei sale, Biserica învaţă că  viaţa începe din momentul concepţiei (sau fertilizării), iar distrugerea de embrioni umani este un act inacceptabil din punct de vedere spiritual-moral.
Articolul 11, alineatul 4, din Tratatul privind Uniunea Europeană prevede că o iniţiativă cetăţenească europeană trebuie susţinută de cel puţin un milion de cetăţeni ai Uniunii Europene, provenind din cel puţin 7 state membre, pentru ca să fie luată în considerare de legislaţia europeană.
Iniţiatorii acestei binevenite iniţiative au fost Comisia Episcopatelor Romano - Catolice din Europa la care s-au adăugat Patriarhia Română şi celelalte Biserici creştine. România s-a înscris între cele zece state din Uniunea Europeană care au depăşit numărul minim de semnături necesare, alături de  Austria, Franţa, Italia, Lituania, Olanda, Polonia, Slovacia, Spania şi Ungaria. Semnături s-au adunat însă şi din celelalte state europene, ţinta fiind de 1 200 000 de semnături adunate până la data limită de 1 noiembrie 2013.

Semnături au fost adunate şi din partea  credincioşilor din satul nostru, Nou Român. Pe această cale le mulţumesc de adeziuni, sperând sincer ca efortul nostru să fie încununat de succes.  
Sprijinul dumneavoastră este de o importanţă capitală pentru apărarea dreptului la viaţă şi recunoaşterea embrionului uman ca persoană din momentul concepţiei!

 Pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin

Au reînceput cursurile şi activităţile Centrului Cultural Educaţional pentru copii şi Tineret











În clădirea fostei Şcoli Generale din sat, acolo unde a fost amenajat Centrul Cultural – Educaţional pentru copii şi Tineret “Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei” s-au reluat activităţile catehetice cu elevii din sat. Activităţile au loc în fiecare zi de sâmbătă, după amiaza, începând cu ora 15.
Ca o noutate, amintim în această perioadă desfăşurarea cursurilor de pictură pe sticlă, la care de mare folos ne este  ajutorul dat de două dintre fetele din sat: Radu Denisa şi Achim Geanina, elevă la Liceul Pedagogic din Sibiu.
La cursuri sunt aşteptaţi să participe toţi copiii interesaţi, în curând urmând a fi reluate şi cursurile gratuite de limba engleză şi meditaţiile la Limba şi literatura română.
      Pr.paroh Ivănuşcă Liviu Florin


Colectă pentru Fundaţia Ucos Sibiu


Şi în această toamnă, cu ajutorul credincioşilor noştri binevoitori, s-a reuşit organizarea unei colecte în alimente şi produse agricole  pentru Fundaţia Ucos din Sibiu.
Fundaţia umanitară “Un copil, o speranţă” Sibiu oferă sprijin copiilor cu handicap neuro-psiho-motor, celor cu afecţiuni din spectrul autist şi familiilor acestora. Pentru susţinerea activităţilor sale multiple fundaţia se vede nevoită însă să apeleze şi la bunăvoinţa altor instituţii, printre care şi parohia noastră.
 S-au adunat cartofi, ceapă, ulei, făină şi alte produse, în valoare de aproximativ 500 de lei. Colecte similare s-au făcut şi în Cârţa şi alte parohii din judeţ, prin aceasta credincioşii arătându-şi dragostea milostivă pentru semenii lor aflaţi în lipsă.
     Pr.paroh Ivănuşcă Liviu Florin

Protocol de colaborare Biserică – Grădiniţă la Nou Român



Între Parohia Ortodoxă Nou Român, Grădiniţa cu program normal Nou Român şi Şcoala Gimnazială „Vasile Cucu – Paltin” Arpaşu de Jos a fost semnat un protocol de colaborare pe teme educaţional – culturale. Titlul acestui proiect este chiar îndemnul adresat de Domnul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos tuturor părinţilor, din toate timpurile: „LĂSAŢI COPIII SĂ VINĂ LA MINE !” (Matei 19, 14). 

Argument: Educaţia moral – religioasă este posibilă la o vârstă fragedă, atunci când caracterele sunt în formare; de aici necesitatea ca instruirea şi educarea moral – creştină a copiilor să înceapă încă din grădiniţă. La aceasta trebuie să contribuim cu toţii: părinţii, bunicii, cadrele didactice şi şcoala, preotul şi  comunitatea, societatea în întregimea sa.
Educaţia religioasă începe în familie şi se cere să fie continuată şi în grădiniţă, unde copiii îşi formează deprinderi de conduită şi unde pot să înveţe cum să-şi  manifeste sentimentele morale specifice unui bun creştin. Împreună, Grădiniţa şi Biserica îl pot ajuta pe copil să cunoască îndatoririle pe care le are faţă de el însuşi, faţă de ceilalţi şi faţă de tot ce-l înconjoară.

Prin intermediul acestui parteneriat se doreşte crearea unei punţi de legătură între cunoştinţele asimilate în cadrul procesului instructiv-educativ din grădiniţă şi valorile fundamentale ale moralei creştine transmise în şi prin Biserică.
Adaptate la particularităţile de vârstă ale copiilor, activităţile cuprinse în program urmăresc familiarizarea preşcolarilor cu învăţătura creştin-ortodoxă. Un alt obiectiv constă în a-i deprinde pe copii cu viaţa trăită în şi prin Biserică, acest lucru fiind înlesnit în mare măsură de participarea lor la Sfintele Slujbe şi de primirea Sfintei Împărtăşanii.

Scopul : Educarea copiilor în spiritul valorilor moral - religioase
Obiective specifice:
- dobândirea unor noi cunoştinţe religioase;
- formarea comportamentului moral – religios ;
- cultivarea dorinţei de a face fapte bune;
- cunoaşterea unor obiceiuri specifice sărbătorilor religioase;
- deprinderea copiilor de a-i respecta şi ajuta pe cei bătrâni, bolnavi şi  nevoiaşi
Modalităţi  practice de realizare:
- susţinere unor lecţii cu conţinut religios ( cateheze);
- participarea copiilor la slujbele bisericeşti;
- activităţi practice;
         Durata: - anul şcolar  2013 -2014
Resurse umane: -   copiii din grădiniţă
                           -  preotul paroh
                           -  educatoarea
                           -  părinţii, bunicii. 
Modalităţi de evaluare  :
- analiza activităţilor
       - expoziţii  cu lucrările copiilor
         - serbările  şcolare
„Să dea Bunul Dumnezeu să fie într-un ceas bun!”
Pr.paroh Ivănuşcă Liviu Florin


Drumetie la Poienita









           

            






 Duminică, 21 iulie 2013, împreună cu copiii din parohia noastră, am realizat o drumeţie până în satul vecin, Poieniţa. Profitând de vremea minunată de afară nu mai puţin de 21 de micuţi ni s-au alăturat în această ieşire în natură, prilej de socializare şi destindere.
Plecarea s-a făcut din faţa Centrului cultural educaţional pentru copii şi Tineret „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei”. Distanţa de  2, 5 km dintre cele două sate a fost parcursă pe jos, drumeţia fiind o mişcare în aer liber care ne solicită şi ne fortifică trupul.
Odată ajunşi în sat, copiii au fost întâmpinaţi cu căldură de localnici, fiind vizitate mai apoi cele două locaşuri de cult. Parohia Poieniţa este păstorită de preotul Vasile Davidoiu, care prin strădania sa şi cu ajutorul puţinilor credincioşi rămaşi în sat ( aprox 15 – 20 persoane) a pornit în anii din urmă ample lucrări de renovare a  celor două biserici din sat.
A fost vizitat mai întâi şantierul bisericii din jos, ale cărui lucrări sunt avansate, aflându-se acum la stadiu de executare a picturii. Copiilor li s-a prezentat istoria  respectivului locaş  de cult, cu toţii arătându-se impresionaţi de frumuseţea icoanelor realizate pe pereţi, cei din sat exprimându-şi speranţa ca anul viitor sfântul locaş de cult să fie resfinţit de unul din ierarhii de la Sibiu.
A fost vizitată şi cea de-a doua biserică, la care se slujeşte în mod curent, unul dintre locuitorii satului prezentându-ne pe scurt istoria localităţii. Am rostit apoi o scurtă rugăciune în comun, iar după o scurtă perioadă de odihnire am plecat pe drumul spre casă.
Am ajuns cu bine cu toţii acasă, ceva mai obosiţi, dar cu un bagaj nou de cunoştinţe şi fericiţi că am văzut lucruri noi şi ne-am făcut prieteni noi.
Pr. Ivănuşcă Liviu Florin

Carte de Predici a Pr. Gheorghe Streza


           Părintele Gheorghe Streza, fost preot paroh la Nou Român cu ceva timp în urmă, ne-a oferit o plăcută surpriză, căci am aflat că  a aparut o lucrare deosebită realizată de aceasta, şi anume o carte de predici, versuri şi file de jurnal.

         Felicităm pe părintele Streza pentru întreaga activitate, ne bucurăm sincer de apariţia acestui volum şi aşteptăm cu nerăbdare să–l citim cu toţii.
 Iar în ceea ce urmează, reproducem articolul apărut în Ziarul Lumina, care vorbeşte de apariţia acestei cărţi de predici.

„Cuvinte din Scripturi“, apărută la Editura Andreiana
                                   (Ştefan Mărculeţ, Ziarul Lumina, Miercuri, 17 iulie 2013)

Printre ultimele apariţii ale Editurii Andreiana se numără şi „Cuvinte din Scripturi“, un volum de predici rostite de preotul Gheorghe Streza, paroh la Cetate II - Catedrala mitropolitană din Sibiu, şi fost consilier administrativ la centrul eparhial. Pe lângă predici, volumul adună şi lucrări ştiinţifice şi poezii scrise de părintele Streza.
Mai mult decât o carte de predici, lucrarea „Cuvinte din Scripturi“ conţine, în cele 470 de pagini, o sinteză a lucrării pastoral-misionare şi omiletice, a activităţii academice şi culturale desfăşurate în cei peste 30 de ani de trudă la altarul slujirii preoţeşti ai părintelui Gheorghe Streza.
Slujitor la Catedrala mitropolitană din 1990, autorul volumului a deţinut funcţii administrative la Arhiepiscopia Sibiului, amintind pe cea de apărător în Consistoriul bisericesc şi pe cea de consilier administrativ (2004-2007). În toţi aceşti ani de slujire, părintele Gheorghe Streza s-a remarcat ca un bun slujitor al lui Hristos, un predicator de seamă şi un bun chivernisitor al patrimoniului bisericesc.
Apărută cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, lucrarea are cinci părţi: „Vechiul Testament pedagog spre Hristos“, „Predici la duminicile de peste an“, „Predici la unele sărbători bisericeşti“, „File de jurnal“ şi „File de acatist. Gânduri din grădina Sfintelor Scripturi“.
Fiecare parte a volumului deschide un nou capitol din viaţa părintelui Streza, în care studiul, predicarea Evangheliei şi creaţia literară se îmbină armonios.

Dragostea faţă de Sfintele Scripturi
Prima parte a lucrării redă conţinutul tezei de licenţiere în Teologie a părintelui Gheorghe Streza, cu un subiect legat de Vechiul Testament. Tema „Vechiul Testament - pedagog spre Hristos“ l-a pasionat pe autor, după cum însuşi mărturiseşte în Prefaţa primului capitol, încă de la începutul studiilor teologice.
„Înţelegând adevărata valoare a Vechiului Testament, rosturile, foloasele sufleteşti şi teologice ale studiului Vechiului Testament, atras fiind şi pasionându-mă această disciplină, am ales pentru teza de licenţă acest subiect, pe care l-am îndrăgit de când eram elev seminarist“, spune autorul.
Predicile din următoarele două părţi ale volumului sunt adunate tematic şi sunt intitulate în parte într-un mod sugestiv şi sintetic.
           Amintim doar câteva titluri: „Credinţa - act teandric“, „Crucea - bucurie la toată lumea“, „Împlinirea proorociilor despre Hristos“, „Dorul după mântuire“, „Existenţa diavolului şi izbăvirea de puterea lui“ sau „Despre preoţie“.
Lucrarea conţine şi două titluri de „File de Jurnal“, prima dedicată sfinţirii Bisericii „Sfântul Gheorghe“ din Nou Român, judeţul Sibiu, unde părintele Streza a fost paroh, şi cea de-a doua consemnare este legată de o meditaţie asupra inteligenţei umane, dar oferit de Dumnezeu.
Frumoasele versuri din „Psalm“, „Rugă doar Ţie“, „Model“ sau „Trezvie“ vor delecta, la final, cititorii ce vor răsfoi lucrarea părintelui Gheorghe Streza.


www.ziarullumina.ro