ÎNĂLŢAREA DOMNULUI -POMENIREA EROILOR NEAMULUI DIN NOU ROMÂN




După 40 de zile de la slăvita Sa Înviere din morţi, Mântuitorul nostru Iisus Hristos s-a înălţat cu trupul la ceruri. În Ortodoxie sărbătoarea Înălţării Domnului este şi ziua dedicată pomenirii eroilor neamului. Astfel, în toate bisericile se face pomenirea eroilor români căzuţi de-a lungul veacurilor, pe toate câmpurile de luptă, pentru credinţă, libertate, dreptate, apărarea ţării şi întregirea neamului.
 Această creştinească datorie a fost respectată cu sfinţenie şi în parohia noastră, Nou Român. Joi,  29 mai 2014, după săvârşirea Sfintei Liturghii în biserica parohială, toţi cei prezenţi au mers în procesiune religioasă cu prapori şi icoane spre monumentul eroilor aşezat în mijlocul satului.
Aici au  fost săvârşite rânduielile Sfinţirii mici a apei şi Parastasului pentru eroii neamului, după care s-a rostit cuvântul de învăţătură de către preotul paroh.
În continuare a avut loc un scurt, dar foarte frumos, program susţinut de copiii de la grădiniţa din sat, coordonaţi de educatoarea Mihaela Nanaşi. În încheiere, una dintre urmaşele eroilor din Nou Român, dna Paraschiva Ioniţă a citit o frumoasă poezie alcătuită în amintirea celor căzuţi pe câmpurile de luptă şi au fost împărţite ofrande pentru pomenirea sufletelor celor adormiţi.

Pr. Ivănuşcă Liviu Florin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu