Hramul Sfintei Biserici din Nou Român



Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este sărbătorit în fiecare an la data fixă de 23 aprilie. Întrucât anul acesta sărbătoarea a coincis cu Sâmbăta Patimilor, slujba Sfântului Gheorghe s-a ţinut în cea de a doua zi de Paşti, în Lunea Luminată.

Cu atât mai mult, aceasta zi luminata a fost zi de sărbătoare pentru întregul nostru sat, căci Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este hramul şi ocrotitorul sfântului locaş din Nou Român.

Programul a debutat la sfânta biserică cu oficierea Canonului Sfintei Învieri unit cu cântări închinate Sfântului Gheorghe, urmat de slujba Sfintei Liturghii. Apoi, toţi cei prezenţi au pornit în procesiune religioasă cu prapori, sfinte icoane şi lumânări în mână către sfânta troiţă de la “La Troci”, unde, ca în fiecare an de Sfântul Gheorghe, a fost săvârşită slujba sfinţirii apei (Aghiazma Mică) şi au fost rostite rugăciuni pentru animalele satului.

Viaţa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe

S-a născut în Capadocia, într-o familie creştină, şi a trăit în timpul domniei împăratului Diocleţian. S-a înrolat în armata romană şi a parcurs întreaga ierarhie militară.

În ciuda decretului împotriva creştinilor, emis de Diocleţian în 303, Sf. Gheorghe a ales să-şi mărturisească public credinţa creştină. Din ordin imperial, sfântul a fost întemniţat şi supus torturii pentru a-şi renega credinţa. Lovirile cu suliţa, lespezile de piatră aşezate pe piept, trasul pe roată, groapa cu var, încălţămintea cu cuie, băutura otrăvită, bătaia cu vâna de bou şi toate celelalte torturi nu au reuşit să-l facă să renunţe la credinţa sa.

Martorii suferinţelor Sfântului Gheorghe, uimiţi de puterea sa de a rezista la durere, au renunţat la credinţa în zeităţi păgâne, îmbrăţişând creştinismul. O dovadă a sfinţeniei sale o reprezintă o minune săvârşită de Sf. Gheorghe în timpul întemniţării sale. Atingând trupul unui deţinut mort din celula sa, acesta a înviat, convingând-o astfel chiar pe împărăteasa Alexandra, soţia lui Diocleţian, să se creştineze.

Întrucât Sf. Gheorghe a respins oferta împăratului de a-i acorda înalte onoruri în schimbul renunţării la creştinism, Diocleţian a ordonat omorârea prin decapitare a Sf. Gheorghe şi a soţiei sale.



La mulţi ani tuturor credincioşilor care poartă numele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe!

Pr. paroh Liviu – Florin Ivănuşcă

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu