„Atunci căpeteniile preoţilor şi cărturarii, văzând minunile pe care le făcuse şi pe copiii care strigau în templu şi ziceau: „Osana, Fiul lui David!”, s-au umplut de mânie şi I-au zis: „auzi ce zic aceştia?” Iar Iisus le-a răspuns: „da. Dar, oare, niciodată n-aţi citit că din gura copiilor şi a celor ce sug ai săvârşit laudă?” ( Matei 21, 16 – Evanghelia Utreniei din Duminica Floriilor)
Nu întâmplător, Praznicul Intrării Domnului Iisus Hristos în Ierusalim este numit şi Duminica Floriilor, căci locuitorii Ierusalimului l-au întâmpinat pe Domnul Hristos cu flori în mănă şi ramuri de finic. Totodată, la început de primăvară, natura renăscută la viaţă ne întâmpină cu primele sale roade, cu primele sale flori.
Dator este şi omul să-l întâmpine pe Dumnezeu cu roadele sale, iar roadele cele mai de preţ ale fiecăruia sunt proprii copii. Pe aceştia trebuie să-i crească şi să-i educe cât mai bine cu putinţă, dându-le şansa de a –l cunoaşte şi iubi pe Dumnezeu. În acest scop, un bun colaborator au părinţii în persoana preotului paroh, care prin cateheze şi celelalte activităţi întreprinse cu cei mici, îi familiarizează cu învăţătura de credinţă, le formează primele deprinderi duhovniceşti şi îi conduce cu tact pastoral spre unirea cu Hristos.
Cuvântul rămâne mort dacă nu aduce roade în sufletul celui care-l ascultă. La fel, şi acele cunoştinţe dobândite de a lungul orelor de cateheză rămân nefolositoare, dacă nu duc la unirea cu Hristos, la Împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Său.
Pentru a întâmpina cu sufletul cât mai curat Săptămâna Patimilor şi Sfânta sărbătoare a Învierii Domnului, micuţii ce participă regulat la proiectele catehetice „Hristos împărtăşit copiilor” şi „Alege Şcoala” desfăşurate în Parohia Nou Român, s-au spovedit, iar mai apoi, după ce au participat la Sfânta Liturghie din Duminica Floriilor, s-au împărtăşit cu emoţie din sfântul potir, primind Trupul şi Sângele Domnului.
Prezenţa în număr mare a copiilor la sfânta Liturghie oficiată în sfânta noastră biserică ne-a făcut să retrăim cumva evenimentele petrecute acum două mii de ani, pe timpul Mântuitorului, căci acum, ca şi atunci, „din gura copiilor şi a celor ce sug s-a săvârşit laudă”
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu