Bucuria Crăciunului la Nou Român












Şi în acest an, în cea dintâi zi a sărbătorii Naşterii lui Hristos, la ceas de Vecernie, în biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Parohia Nou Român, judeţul Sibiu, s-a făcut mare bucurie celor mai mici dintre noieni. Au fost răsplătiţi cu daruri copiii care participă în mod regulat la sfintele slujbele şi la cursurile proiectul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor”, însă Moşu’, în bunătatea sa, n-a uitat nici de ceilalţi copii din sat ori de nepoţeii veniţi la bunici în vacanţă, având un dar pentru fiecare. Prin implicarea nemijlocită a preotului paroh şi cu sprijinul unor credincioşi inimoşi au fost oferite copiilor icoane şi 50 de pungi de cadouri.








Pe de altă parte, şi cei mici au fă­cut tot posibilul ca să se arate vrednici de aceste daruri, încântând pe toţi cei prezenţi prin susţinerea unei frumoase serbări de Crăciun, ale cărei principale piese le-au reprezentat: sceneta religioasă „Irozii”, rostirea poeziilor de iarnă şi Crăciun şi intonarea unor preafrumoase colinde româneşti.

Colindători de seamă la Nou Român





A devenit deja o tradiţie, ca în ajunul sărbătorii închinate Sf. Ierarh Nicolae, Complexul Muzeal „Astra” din Sibiu să organizeze „Festivalul naţional al datinilor şi obiceiurilor de iarnă”. Tot o tradiţie a devenit, ca în cadrul acestui festival, cea de a treia zi, ziua de duminică, să fie rezervată manifestărilor desfăşurate în satul Nou Român.

Dacă anul trecut am primit vizita unor formaţii artistice şi grupuri de colindători din judeţele Neamţ şi Braşov, ediţia de anul acesta, cea de a IV-a la număr, ne-a prilejuit vizita unui număr şi mai mare de oaspeţi, la Nou Român sosind grupuri de colindători din judeţele Botoşani ( grupurile „Căiuţii albaştri” din Fliticeni şi „Balada din Botoşani”), Bacău (Ansamblul „La porţile neamului” - com. Palanca) şi Neamţ (Ansamblul „Obiceiuri şi tradiţii populare Drumul Baltagului” - comuna Borca) .

Fiind zi de duminică, în mod firesc, oaspeţii au fost aşteptaţi de către noieni la Sfânta Biserică. Colindătorii s-au rugat, împreună cu credincioşii din sat, pentru sănătatea lor şi a familiilor lor, în biserica parohială cu hramul „Sf. Mare Mucenic Gheorghe”şi au adus slavă şi mulţumire lui Dumnezeu prin intonarea câtorva colinde tradiţionale româneşti.

După un scurt moment artistic desfăşurat în faţa sfintei biserici, întreg alaiul a pornit pe uliţele satului, în cântec de sărbătoare, îndreptându-se spre Centrul cultural memorial „Dr. Gheorghe Telea Bologa”.

Numărul mare de colindători şi de spectatori au făcut, ca odată ajunşi la bătrânul conac, curtea acestuia să se dovedească neîncăpătoare. În acest caz, organizatorii au considerat oportun ca spectacolul să se desfăşoare într-un loc mai larg, fiind ales în acest scop centrul satului, în faţa Monumentului Eroilor.
Pe acest platou grupurile artistice şi-au demonstrat aleasa măiestrie, fiind interpretate o gamă extraordinar de bogată de obiceiuri si tradiţii: Capra, Ursul, Căluşarii, Măştile, Pluguşorul, ş.a., fiecare reprezentaţie fiind răsplătită cu binemeritate aplauze şi vii mulţumiri.

După-amiaza s-a încheiat cu o mică agapă frăţească oferită de gazde, bun prilej pentru localnici, dar şi pentru oaspeţi, de a se cunoaşte şi, de ce nu, de a lega noi prietenii. Fiind încântaţi de frumoasa primire ce li s-a făcut, atât la biserică cât şi la muzeu, oaspeţii noştri au promis că vor reveni cu plăcere şi altă dată la Nou Român.

În încheiere, nu putem decât să aducem mulţumiri acelor persoane, datorită cărora acest eveniment a fost posibil la Nou Român, şi anume, domnului Valeriu Ion Olaru, directorul Muzeului Astra din Sibiu şi domnului doctor Gheorghe Telea Bologa, fiu şi cetăţean de onoare al satului nostru.


Dragi colindători, vă aşteptăm cu drag şi la anul !

Preot paroh Ivănuşcă Liviu Florin

PASTORALA IPS LAURENTIU STREZA LA SARBATOAREA SFANTULUI IERARH NICOLAE - 2010




Iubiţi fii sufleteşti,
Sărbătoarea de astăzi, închinată Sfântului Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, are, pentru poporul nostru, alese semnificaţii duhovniceşti, Sfântul Nicolae fiind unul din cei mai apropiaţi mijlocitori către Dumnezeu pentru noi. De aceea, aproape în fiecare biserică de pe cuprinsul ţării noastre, la loc de cinste, imediat după icoana Mântuitorului nostru Iisus Hristos şi a Maicii Domnului, vom regăsi icoana Sfântului Ierarh Nicolae. Şi, nu de puţine ori, zugravii noştri populari au găsit de cuviinţă să îl reprezinte, în iconostasul sau pe pereţii bisericilor noastre, pe Sf. Nicolae în port popular românesc.

În acest an, sărbătoarea de astăzi este una deosebită şi pentru că suntem în anul omagial al Crezului Ortodox şi al Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. Nu întâmplător le omagiem împreună, căci, atât Simbolul credinţei, cât şi Autocefalia exprimă integritatea Bisericii noastre naţionale, ca mădular al Bisericii Ortodoxe, care este Trupul lui Hristos. Simbolul sau mărturisirea de credinţă – pe care o rostim la oficierea Tainei Sf. Botez, la fiecare Sf. Liturghie şi în multe alte ocazii – exprimă caracterul integral sau deplin al credinţei noastre, cea dreaptă şi mântuitoare. La rândul său, autocefalia sau cârmuirea de sine stătătoare exprimă caracterul integral al vieţii noastre bisericeşti, faptul de a avea ca Biserică locală deplinătatea lucrărilor sacramentale şi canonice, încredinţate de Domnul Hristos Sfinţilor Apostoli şi urmaşilor acestora, pentru a conduce poporul lui Dumnezeu pe calea mântuirii.

Desigur, aşa cum nu putem fi credincioşi decât într-o comuniune de viaţă cu Sfânta Treime, Căreia ne închinăm şi pe Care o preaslăvim, tot astfel, nu putem fi o Biserică autocefală decât în comuniune cu întreaga Biserică – una, sfântă, sobornicească şi apostolică, din trecut, ca şi de astăzi. Mai mult, deplinătatea credinţei şi a vieţii bisericeşti se presupun una pe cealaltă. Nu putem fi în Biserică fără a fi credincioşi, nici cu adevărat credincioşi în afara Bisericii. În acest sens, cu durere şi părintească grijă, trebuie să atragem atenţia credincioşilor noştri şi asupra grupărilor religioase care îşi spun „Biserici Ortodoxe”, dar care nu au rămas în comuniune, în frăţietate creştină şi sinodalitate canonică cu Biserica Dreptmăritoare. Şi ne referim aici, mai ales, la acel grup minor de credincioşi, preoţi şi laici, rupţi din Biserica Ortodoxă, care încearcă, tot mai mult în ultima vreme, să se reorganizeze, sub forma schismei stiliste (cunoaştem cu toţii că o astfel de mănăstire s-a ridicat în Arhiepiscopia noastră în preajma localităţii Şelimbăr, jud. Sibiu, având şi un episcop, iar în Braşov se construieşte o biserică stilistă, fără credincioşi). Pericolul cel mare vine tocmai din înşelarea credincioşilor noştri, prin săvârşirea unor slujbe identice, de preoţi şi ierarhi care nu au succesiune apostolică, şi astfel serviciile lor religioase nu sunt valide canonic şi nu sunt primite la Dumnezeu. De aceea, ei se consideră adevăraţii ortodocşi, batjocorând lucrările Bisericii noastre prin practica rebotezării ortodocşilor şi absolutizarea ideii de sfântul calendar (cel pe stil vechii). Dacă un ceas care măsoară timpul, la fel ca şi calendarul, el trebuie reparat sau schimbat. Calendarul este alcătuit şi îndreptat de astrologi, dar folosit şi de Biserică pentru sărbătorile ei. Biserica Ortodoxă Română se află în „intercomuniune” cu toate Bisericile Ortodoxe, inclusiv cu cele care respectă vechiul calendar iulian, şi slujim împreună, fără să ni se ceară rebotezarea noastră ca fiind eretici. Feriţi-vă de uneltirile acestor „superortodocşi!”că nu sunt decât lupi amăgitori, îmbrăcaţi în piei de oaie!

Pe lângă cazul acestor grupări necanonice (stiliste), există, din nefericire, şi mulţi semeni de-ai noştri, care se consideră membri ai Bisericii noastre Ortodoxe, dar îi ignoră credinţa şi îi dispreţuiesc rânduielile. Nu este suficient să ne botezăm copiii, să ne cununăm, să ne înmormântăm părinţii şi să mai trecem câteodată pe la biserică pentru a da o pomenire şi a aprinde o lumânare, iar în rest să trăim după cum ne convine mai bine, neţinând seama de învăţăturile credinţei, de poruncile lui Dumnezeu.
Iubiţi credincioşi,

Să ne ferim de aceste căderi de la integritatea credinţei şi a vieţii în Biserică. Să părăsim păcatele, dar nu şi Biserica. Să rămânem în Biserică, dar nu şi în păcate. Să luăm aminte la pilda vieţii Sf. Nicolae, care ne învaţă pe toţi, păstori şi păstoriţi, un autentic mod de credinţă şi viaţă ortodoxe, trăite în deplinătatea lor. Iată cât de minunat ne învaţă să fim adevăraţi creştini-ortodocşi imnul de cinstire al Sf. Nicolae: „Îndreptător credinţei şi chip blândeţelor, învăţător înfrânării te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câştigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte Ierarhe Nicolae, pe Hristos Dumnezeu roagă-L să mântuiască sufletele noastre.”

În acest tropar, îl numim pe Sfântul Nicolae „îndreptător credinţei…”: Viaţa Sfântului Nicolae a fost o mărturisire vie a adevărului de credinţă mântuitor. Biserica şi-a expus credinţa cea adevărată în secolul al patrulea, prin Simbolul de Credinţă, de la Niceea şi Constantinopol, respingând erezia arianismului, care nega divinitatea Mântuitorului Iisus Hristos şi a Duhului Sfânt. Între cei care au luptat cu neînfricare pentru mărturisirea dreaptă şi mântuitoare a credinţei s-a aflat şi Sf. Nicolae. Să ne îndreptăm şi noi credinţa şi să rămânem statornici în ea, devenind, la rândul nostru, prin exemplul personal, îndreptători ai credinţei nestatornice sau rătăcite a celor din jur.

În al doilea rând, îl numim pe Sfântul Nicolae: „chip al blândeţelor…”: Asemenea acestui sfânt, se cuvine să „ţinem adevărul în iubire” (Efes 4,15), nu cu fanatism şi cu ură, nu cu dispreţ şi cu prigonire, ci rugându-ne cu dragoste pentru „unirea tuturor” cu Domnul şi Biserica Sa.

Îl numim, de asemenea, pe Sf. Nicolae „învăţător al înfrânării…” şi ne aducem aminte de unul dintre cele mai impresionante episoade din viaţa Sf. Nicolae, cum şi-a dăruit avuţia pentru a salva de la desfrânare fetele unui tată, atât de sărac, încât din disperare se hotărâse să le oblige la prostituţie, cea mai ruşinoasă faptă pentru o femeie de altădată. Cu multă durere, trebuie să recunoaştem că în zilele noastre prostituţia nu este numai foarte răspândită, ci se fac eforturi repetate de a fi legalizată.

Sf. Nicolae a intervenit în favoarea unor persoane condamnate pe nedrept la moarte sufletească. Să-i urmăm exemplul de iubire şi să intervenim şi noi, cu toate puterile, pentru salvarea familiilor, a copiilor şi a întregii societăţi de la moartea prin păcatele atât de grave amintite aici. Să ne solidarizăm şi să apărăm valorile moralei creştine, a curăţiei sufleteşti şi a sănătăţii trupeşti a cetăţenilor, să ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să inspire cu gândul cel bun autorităţile noastre de stat, pentru a ocroti familia şi a sprijini naşterea de prunci.

Iubiţi credincioşi,
Pilda Sf. Ierarh Nicolae se cuvine să fie urmată şi de către noi, creştinii de astăzi. Să-i urmăm în credinţă, în nădejde, dar mai ales în dragoste. Iar dragostea să ne-o arătăm, mai întâi, prin responsabilitatea faţă de familiile şi copiii noştri, faţă de integritatea lor fizică şi psihică, morală şi spirituală, şi apoi prin faptele bune faţă de semenii noştri aflaţi în necazuri, lipsuri şi încercări.

A devenit o frumoasă tradiţie organizarea, cu prilejul acestui praznic, a colectei generale pentru constituirea Fondului Filantropic Eparhial, destinat operei filantropice, sociale şi misionare, mai ales în vremurile de recesiune pe care le trăim şi, în care, destui semeni ai noştri sunt lipsiţi de cele necesare traiului, solicitându-ne ajutor urgent.

În acest an, 2010, ca şi în cei anteriori, Sectorul de Asistenţă Socială al Arhiepiscopiei noastre a acordat ajutoare substanţiale familiilor sărace şi nevoiaşe şi multor oameni bolnavi, care aveau nevoie de sprijin pentru procurarea de alimente şi medicamente şi pentru achitarea datoriilor la întreţinere.

Suntem încredinţaţi că, şi în acest an, Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae ne va călăuzi inimile spre aplecarea asupra nevoilor celor de lângă noi, asupra semenilor aflaţi în momente grele, fiecare dintre noi continuând, prin faptele milei creştine, pilda de viaţă şi dăruire a Sfântului prăznuit astăzi.

Fie ca Sf. Ierarh Nicolae să ne fie tuturor preaiubit rugător şi mijlocitor dinaintea Preasfintei Treimi, iar, prin mijlocirea lui, să ne învrednicim, să petrecem cu bucurie multă aceste sfinte zile ale postului Crăciunului, spre folosul nostru sufletesc şi trupesc, şi să ajungem şi la ziua cea sfântă şi luminoasă a Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos, Căruia să-i fie slava în vecii vecilor. Amin.

Al vostru, al tuturor, de tot binele voitor şi rugător către Domnul,
† LAURENŢIU
Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului

Proiectul educaţional „Alege Şcoala” se va desfăşura şi în Parohia Ortodoxă Nou Român


Unul dintre proiectele care vor fi implementate în scurt timp şi în parohia noastră, în continuarea proiectului „Hristos împărtăşit copiilor“, este proiectul educaţional „Alege şcoala“. Acesta se va desfăşura pe parcursul a trei ani şi va avea drept scop prevenirea şi combaterea fenomenului de abandon şcolar, precum şi rezolvarea cazurilor de delincvenţă juvenilă, prin organizarea la nivel parohial a programului de catehizare „Şcoala de duminică“.
Prin acest proiect Patriarhia Ortodoxă Română urmăreşte să ajute cel puţin 18.000 de copii, atât din mediul rural, cât şi urban, inclusiv de etnie romă, cu vârste cuprinse între 6 şi 16 ani, care vor beneficia de sprijin pentru a nu abandona şcoala. În afară de participarea la „Şcoala de duminică“, copiii vor lua parte la concursuri şi tabere de creaţie cu caracter educativ şi catehetic, ei urmând să fie selectaţi după criterii bine stabilite.

Pr. Paroh Ivănuşcă Liviu Florin

A apărut nr. 35 al Buletinului Parohial "Credinţă şi cultură la Nou Român"

Cu ajutorul Bunului Dumnezeu a aparut si cel de al 35 -lea numar al foii noastre parohiale, si anume numarul de pe luna noiembrie 2010. Iata care sunt titlurile articolelor:

- Preasfinţitul Andrei în mijlocul credincioşilor din Nou Român

- A început Postul Crăciunului ( 14 noiembrie – 24 decembrie)

- Sărbătorile lunii noiembrie

- Sfintii romani praznuiti in luna noiembrie

- Catehismul ortodox ( intrebarile 81 - 84)

- Proiectul educaţional „Alege Şcoala” se va desfăşura şi în Parohia Ortodoxă Nou Român

Pr. paroh Ivanusca Liviu Florin

Preasfinţitul Andrei în mijlocul credincioşilor din Nou Român











Data de 24 octombrie 2010 va rămâne în istorie, ca ziua în care, pentru prima dată, Preasfinţitul Andrei Făgărăşeanu, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, ne-a făcut cinstea de a poposi în mijlocul credincioşilor satului nostru şi de a săvârşi împreună cu ceilalţi preoţi invitaţi slujba Sfintei Taine a Maslului.
Pentru această binecuvântată zi, preotul paroh, membrii Consiliului Parohial şi doamnele din Comitetul parohial au întreprins toate eforturile ca fericitul eveniment să decurgă în cele mai bune condiţii. Aproape au fost şi alţi oameni de bine, ce n-au stat deoparte, ci s-au implicat, ajutând aşa cum se cuvine la bunul mers al lucrurilor. Pe această cale le mulţumim din nou tuturor. Dumnezeu să răsplătească osteneala lor!




Înalta faţă bisericească a fost întâmpinată la intrarea în sat de către domnul primar Mircea Bucur, ce i-a urat Preasfinţitului Andrei bun venit în mijlocul comunităţii noastre şi l-a însoţit pe drumul spre biserică. Alaiul a fost condus, până în mijlocul satului, de trei feciori călări – călăraşi (cinste lor!), având şi protecţia unui echipaj de poliţie (ce a avut grijă, mai apoi, pe tot parcursul slujbei, să nu apară evenimente nedorite).
În acest timp, pe când clopotele bisericii vesteau apropierea oaspetelui de seamă, toată suflarea satului aştepta cu emoţie sosirea sa în faţa troiţei din mijlocul satului.




La coborârea din maşină Preasfinţitul Andrei a fost întâmpinat, după obicei, cu pâine şi sare. Mulţumim celor doi tineri, Nanaşi Cristian şi Doris, care s-au îmbrăcat în frumoasele noastre straie noiene şi au împlinit oficiul de gazde.
Un frumos buchet de crini albi i-au fost înmânaţi cu această ocazie apoi de către doamna preoteasă Ivănuşcă Loredana.
În continuare, Preasfinţitul Andrei a fost apoi întâmpinat şi de către părintele protopop Vasile Gafton, ce i-a înmânat Sfânta Evanghelie, şi de preotul paroh, ce i-a înmânat Sfânta Cruce. După ce Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce au fost sărutate de toţi preoţii prezenţi a început slujba de sfinţire a troiţei din faţa sfintei biserici.
Noienii sunt şi au fost oameni credincioşi de când se ştiu. Dovadă stau şi numeroasele troiţe ridicate de înaintaşi la toate colţurile de drum şi nu numai. Dacă cei ce au trăit înaintea noastră au ridicat aceste minunate monumente de credinţă, nouă, celor de azi, ne revine datoria de a le păstra şi de la repara ori de câte ori este nevoie.
Acestui frumos îndemn i-au răspuns şi membrii familiei domnului Achim Victor (crâsnic al bisericii noastre), care, pe cheltuiala sa proprie, şi pe munca sa, a înnoit din temelii şi a înfrumuseţat troiţa din faţa sfintei biserici şi din faţa casei sale.




Din cauza lucrărilor efectuate la drum, s-a impus şi necesitatea intervenţiei la vechiul monument. Astfel, a fost turnat şi s-a înălţat un nou soclu din beton, cu un metru mai sus faţă de vechiul nivel. Soclu a fost îmbrăcat în gresie. Vechea cruce a fost curăţată, lipită, şlefuită şi vopsită din nou, iar literele au fost rescrise. A fost realizat apoi un frumos cadru din lemn sculptat (mai înalt şi mai impunător) şi un acoperiş nou din materiale moderne. Iar pentru a ieşi mai bine în evidenţă noapte, a fost montat şi un neon. ( Urmează doar ca cei de la Drumuri să-şi ţină promisiunea şi să asfalteze frumos de jur – împrejur). Binecuvintează Doamne pe cei ce iubesc podoaba casei tale!
Slujba de sfinţire a troiţei a fost săvârşită de către soborul preoţesc, Preasfinţitul Andrei fiind cel ce a citit rugăciunea de consacrare şi a binecuvântat noua lucrare cu apă sfinţită.
S-a intrat apoi în locaşul sfintei bisericii. Acesta s-a dovedit a fi neîncăpător, la slujbă participând şi credincioşi din satele învecinate. Din soborul preoţesc ce a slujit cu această ocazie sub conducerea Preasfinţitului Andrei Făgărăşeanul au făcut parte: pr. protopop Vasile Gafton (Avrig), pr. Andrei Todârcea (Scorei), pr. Lucian Bunea (Arpaşu de Sus), Pr. Vasile Davidoiu (Poieniţa), pr Adrian Magda (Victoria), pr. Liviu Mujat (Cârţişoara), pr. Cezar Bulgariu (Cârţa), pr. Alexandru Copăceanu (Săsăuş), pr. paroh Ivănuşcă Liviu- Florin şi diaconul Dudan Sergiu Iulian.
După Binecuvântare şi rugăciunile începătoare, au fost citite de către preoţi troparele Canonului de la Maslu.




După parcurgerea Canonului şi a celorlalte cântări ce alcătuiesc partea introductivă, s-a trecut la cea de-a doua parte a slujbei, Taina propriu-zisă. Principalele elemente ale acestei a doua părţi sunt: Binecuvântarea mare, Ectenia Mare, Rugăciunea de sfinţire a undelemnului (rostită de 7 ori), 7 Apostole şi 7 Evanghelii, fiecare pericopă evanghelică fiind urmată de rugăciuni pentru cei bolnavi sau aflaţi în necazuri.
La vremea cuvenită s-a dat citire pomelnicelor (în taină) şi s-a deschis Sfânta Evanghelie deasupra credincioşilor prezenţi.




În încheiere s-au citit rugăciuni de binecuvântare pentru animalele şi câmpurile enoriaşilor, mulţumind lui Dumnezeu pentru darurile Sale bogate din acest an.
Predica a fost rostită de Preasfinţitul Andrei, în cuvântul său de învăţătură acesta făcând referire la puterea cea mare a lui Dumnezeu de a vindeca bolile trupeşti şi sufleteşti (aşa cum a făcut şi cu demonizatul din ţinutul Gherghesenilor) , dar şi despre necesitatea de a duce o viaţă plăcută lui Dumnezeu prin împlinirea poruncilor dumnezeieşti. A adăugat apoi câteva frumoase cuvinte de învăţătură şi părintele protopop Vasile Gafton.
În încheiere părintele paroh a adresat vii mulţumiri Preasfinţitului părinte Andrei, pentru prezenţa sa în mijlocul credincioşilor din Nou Român şi pentru frumoasa slujbă şi minunatele cuvinte de învăţătură rostite la predică. De asemenea, i-a făcut acestuia invitaţia de a reveni în mijlocul credincioşilor din acest sat, şi i-a oferit cadou o frumoasă icoană reprezentând pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, hramul bisericii parohiale, precum şi colecţia tuturor numerelor din Foaia Parohială apărute până acum.
Părintele paroh a mulţumit apoi şi tuturor preoţilor prezenţi, precum şi tuturor credincioşilor pentru modul în care s-au mobilizat şi au făcut posibilă această sărbătoare a satului.
Fericitul eveniment s-a încheiat cu o binecuvântată agapă creştinească oferită în cinstea înalţilor oaspeţi la Căminul Cultural din sat, frumos împodobit pentru această ocazie.

Mulţumim, Preasfinţite Părinte Andrei, şi Bunul Dumnezeu să vă aibă în pază! Rugaţi-vă pentru credincioşii satului nostru.
Pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin

Credinta si cultura la Nou Roman - numarul 34 (octombrie 2010)

Cel de al 34 -lea numar al foii noastre parohiale, si anume numarul de pe luna octombrie 2010, a fost distribuit cu ocazia savarsirii Maslului de obste din 24 octombrie. Iata care sunt titlurile acestui numar:

- Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul va oficia duminică - 24 octombrie 2010 - Taina Sfântului Maslu la Nou Român

- Sfintii români prăznuiţi în luna Octombrie

- Catehismul Ortodox (intrebarile 77 - 80)

- Cuvant de viata (despre cele sfinte de la A la Z) : Despre cunoastere

- „Hristos împărtăşit copiilor”.

Pr. Paroh Ivănuşcă Liviu Florin

A apărut nr. 33 al Buletinului Parohial "Credinţă şi cultură la Nou Român"

Cu ajutorul Bunului Dumnezeu a aparut si cel de al 33 -lea numar al foii noastre parohiale, si anume numarul de pe luna septembrie 2010. Iata care sunt titlurile articolelor:

- Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul va oficia Taina Sfântului Maslu la
Nou Român

- Nou Român alături de tânărul Andrei Ilie

- Sfinţii români prăznuiţi în luna Septembrie

- Propunere de Regulament pentru Cimitirul Parohial

- 18 Septembrie 2010 – reluarea cursurilor catehetice în Parohia ortodoxă Nou Român

- Catehismul Ortodox (întrebările 73 – 76)

- Cuvant de viata : - Despre Cunostiinta de Dumnezeu

Pr. paroh Ivanusca Liviu Florin

Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul va oficia Taina Sfântului Maslu la Nou Roman



  • Duminică, 24 Octombrie 2010, Parohia Ortodoxă Nou Român va primi vizita arhierească a Preasfinţitului Andrei Făgărăşanul, episcopul - vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Sibiului.

  • Cu acest prilej, Preasfinţitul Andrei Făgărăşeanul, în fruntea unui impresionant sobor de preoţi, va oficia începând cu ora 16 în locaşul sfintei noastre biserici , slujba Vecerniei şi slujba Sfântului Maslu de obşte.

  • Pr. Paroh Ivănuşcă Liviu Florin

Nou Român alături de tânărul Andrei Ilie



Duminica, 19 septembrie 2010, credincioşii satului nostru au răspuns favorabil la îndemnul adresat de preotul paroh de a ajuta la alinarea unei grave suferinţe. Este vorba despre suferinţa unui adolescent de 18 ani din Sibiu, pe numele său Ramba Andrei-Ilie, elev în clasa a XII-a la Liceul de Industrie Alimentară din Sibiu. Acesta a fost diagnosticat cu leucemie - boala Hodgkin, şi are nevoie de un transplant de celule stem, transplant ce poate avea loc doar în străinătate, la un preţ de 100.000 de Euro.
Andrei Ilie priveşte însă cu încredere spre viitor, având speranţa că oamenii de bine şi Bunul Dumnezeu îl vor ajuta. Iată cum îşi încheie scrisoarea sa publică prin care cer ajutor: „ … Nu am făcut şi chiar şi acum mi-e greu să fac apel la un ajutor din partea celorlalţi oameni, dar înţeleg că este singura mea şansă adevărată la viaţă şi am mai înţeles de curând că, şi prin intermediul meu, Dumnezeu va da binecuvântare şi bucurie tuturor celor care mă vor ajuta, din iubire, în vreun fel, la visul meu de a trăi. Vă mulţumesc din inimă, tuturor!”

Din donaţiile acordate de credincioşii noştri la sfârşitul slujbei de duminică - 19 septembrie 2010, s-a adunat suma de 207 lei , sumă ce a fost depusă ulterior în contul umanitar al lui Adrian Ilie RO34RNCB0227057672330001, cont deschis la BCR Sibiu.

Mulţumim pe această cale tuturor donatorilor şi fie ca Bunul Dumnezeu să-i ajute să se facă sănătos!

Pr. Paroh Ivănuşcă Liviu Florin

A apărut nr. 32 al Buletinului Parohial "Credinţă şi cultură la Nou Român"

Cu o oarecare întârziere, a apărut cel de al 32 număr al Buletinului nostru parohial, numărul pe luna august 2010 . Titlurile articolelor din acest număr sunt:

- VIZITAŢI PAGINA NOASTRĂ DE INTERNET

- NOU ROMÂN ALĂTURI DE MICUŢUL SILUAN ( Pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin)

-SFINŢII ROMÂNI SĂRBĂTORIŢI ÎN LUNA AUGUST ( Pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin)

- SĂRBĂTOARE LA SĂSĂUŞ (Pr. Copăcianu Alexandru ( Săsăuş)

- CATEHISMUL ORTODOX ( întrebările 71 -72)

18 Septembrie 2010 – reluarea cursurilor catehetice în Parohia ortodoxă Nou Român


Ziua de sâmbătă, 18 septembrie 2010, a prilejuit în Parohia ortodoxă Nou Român reluarea întâlnirilor săptămânale dintre preotul paroh şi cei mai tineri credincioşi ai satului, întâlniri desfăşurate în cadrul proiectului naţional catehetic „Hristos împărtăşit copiilor”.

„La venirea în parohie, acum aproape 4 ani de zile, având experienţa anilor de profesorat, am dorit ca una dintre priorităţi să fie grija faţă de cei mai tineri dintre credincioşii parohiei, şi anume, cea faţă de copii. Astfel, începând cu anul 2007, am iniţiat „Ora de rugăciune şi de învăţătură”. Reacţia copiilor şi a părinţilor a fost una favorabilă. Întâlnirile au avut loc în fiecare sâmbătă după-amiază, la biserică sau la biroul parohial, activităţile fiind structurate pe trei nivele. Prima parte a programului o reprezenta citirea de către copii a Rugăciunii de Seară, a doua o constituia efectuarea unei scurte explicări a textului Evangheliei de a doua zi, iar a treia parte o reprezentau activităţile practice (poezii, cântece, pilde şi povestiri, discuţii libere).


Începând cu anul 2009, fiind puse şi la dispoziţia preoţilor din Arhiepiscopia Sibiului Ghidurile catehetice „Hristos împărtăşit copiilor”, întâlnirile de sâmbătă seara au urmat calea sau „metodul” propus de acestea. În anul 2009- 2010 au fost parcurse toate temele, însă ţinând cont de faptul că a trebuit să lucrăm cu copii de vârste diferite ( de la clasa I până la clasa a VIII-a) accentul s-a pus mai ales pe partea biblică şi istorică a temelor propuse. În anul catehetic 2010 – 2011 ne propunem astfel să aprofundăm mai ales aspectele morale şi liturgice ale lecţiilor respective.

La orele de învăţătură participă cei 19 elevi din sat, şcolarizaţi la Şcoala Generală din Arpaşu de Jos, însă, nu de puţine ori, acestora li s-au adăugat frăţiori mai mici sau mai mari, sau chiar elevi ce, la sfârşit de săptămână, au poposit în Nou Român la rude sau bunici.

Vezi-le, Doamne, tuturor osteneala şi răsplăteşte -le pe măsură !”

Pr. Paroh Ivănuşcă Liviu Florin

A aparut nr. 31 al Buletinului Parohial "Credinta si cultura la Nou Roman"

A aparut numarul 31 al Buletinului nostru parohial, numarul pe luna iuie 2010.

Titlurile articolelor din acest numar sunt:

- PAGINĂ DE INTERNET DEDICATĂ PAROHIEI ORTODOXE NOU ROMÂN ( Pr. paroh Ivanusca Liviu Florin)

- NOU ROMÂN A SPRIJINIT SINISTRAŢII DIN MOLDOVA ( Preoteasa Ivanusca Loredana)

- SFINŢII ROMÂNI SĂRBĂTORIŢI ÎN LUNA IULIE ( Pr. paroh Ivanusca Liviu Florin)

- CATEHISMUL ORTODOX ( intrebarile 65 -70)

- CUVÂNT DE VIAŢĂ (despre cele sfinte de la A la Z) : Despre cunoştinţă

- PILDE PENTRU SUFLET : MAMA ( Preoteasa Maria Codrea)

-„ CREZUL MEU” ( Dindeal Florin, clasa a VIII-a )

S-AU ADUNAT 280 DE LEI PENTRU MICUTUL SILUAN

Cu prilejul colectei organizate in sfantul locas al bisericii noastre parohiale, dupa oficierea Sfintei Liturghii din data de 15 August 2010, - zi sfanta inchinata praznuirii Adormirii Maicii Domnului -, din donatiile oferite de credinciosii satului nostru s-a adunat suma de 280 de Ron. Noienii au aratat astfel ca n-au ramas indiferenti la durerea si necazul prin care trece micutul Siluan Bota si familia sa.
Respectiva suma a fost depusa, marti, 17 august 2010, din partea Parohiei Ortodoxe Nou Roman in contul umanitar deschis la Unicredit Tiriac Bank.

Fie ca Bunul Dumnezeu sa-l ajute pe micutul Siluan ca sa se faca bine !
Multumiri tuturor donatorilor!


De pe pagina de internet special dedicata micutului Siluan http://bebesiluan.wordpress.com/ aflam ca pana la data de 18 august in contul umanitar s-au adunat urmatoarele sume :

Cont LEI: 253.000 lei
Cont EURO: 18.300 euro.

Parohia Nou Roman va organiza o colecta in sprijinul micutului Siluan


MICUTUL SILUAN ARE NEVOIE DE AJUTORUL NOSTRU



Scrisoare către suflet:



De cum ii privesti pentru prima data, acesti doi ochisori mari si blanzi te urmaresc mereu si iti scriu in suflet mesaje pe care le vei purta cu tine toata viata. Sunt ochisorii unui sufletel de 6 luni care doreste sa faca primii pasi, sa spuna primul sau cuvant, sa traiasca si sa faca lumea asta mai frumoasa.


Poarta numele Sfantului Siluan, care inseamna “bland si smerit cu inima”, este un copilas minunat care trece momentan prin mari incercari. A fost asteptat cu mare bucurie de catre familia preotului George si Simona Bota. Este o familie frumoasa care a ajutat multa lume de-a lungul timpului si care a fost binecuvantata de bunul Dumnezeu cu 3 copilasi minunati. De cand era inca in burtica, mami obisnuia sa-l numeasca “Micu” si asa l-am alintat si noi. Acum “Micu” are nevoie ajutorul nostru, al tuturor.


Iata povestea lui:

Siluan a venit pe lume pe 8 Februarie 2010, a avut la nastere 3820 g si 52 cm, parea perfect sanatos, totul a decurs normal, si nimeni si nimic nu putea sa prevada ce va urma.


Drumurile lui prin spitale au inceput la numai o saptamana de la nastere cand a fost evaluat de un chirurg ortoped si s-a decis ca trebuie sa i se puna piciorusele in gips pentru o saptamana, pentru a-i corecta pozitia talpilor.


La 10 zile de la nastere mama sa a observat un lucru: culoarea pielii lui Siluan era totusi prea “galbena” in opinia ei. Avand experienta icterului fiziologic cu primii doi copii la care a trecut in cateva zile, era totusi ingrijorata de ceea ce i se intampla micutului.


A urmat o perioadă în care frăţiorii se bucurau unul de celalat şi mama era fericită. Siluan creştea pe zi ce trece şi familia se bucura în fiecare zi de noul puiuţ care le-a fost dăruit de Dumnezeu.


Pe la sfarsitul lui Martie a dezvoltat insa o bronsiolita cu febra, care a fost tratata cu Augumentin si supozitoare.


Reuseste sa se refaca cat de cat dar icterul inca persista si asta o ingrijoreaza cel mai mult pe mamica lui. Primeste tratament 2 ml de Liv 52 de 2 ori pe zi care aeste administrat impreuna cu antibioticul pentru bronsiolita.


In Aprilie a fost vazut de medicul de familie si a primit tratament cu Fenobarbital 15 mg pentru o saptamana dupa care urma sa se evalueze starea copilului la sfarsitul tratamentului. Insa a inceput sa aiba varsaturi tot mai des, mai ales cand i se administrau medicamentele si situatia parea din ce in ce mai greu de controlat. Peste aproape o saptamana au mers din nou la medic datorita faptului ca bronsiolita inca persista. Tot el a insistat ca trebuie continuat cu Fenobarbitalul in continuare in cazul icterului.


La 10 saptamani, Marti, 20 Aprilie 2010, ca urmare a faptului ca icterul inca nu era vindecat, el si mama lui sunt internati pentru 4 zile la Spitalul de Copii din Brasov unde i s-a prescris un tratament cu Ampicilina, Aspatofort, Isoprinosine si Ursofalk. La ecografie s-a vazut ca are colicistul mic si li s-a spus ca numai dupa un CT sau RMN se putea sti daca e cazul sa fie operat sau nu. La acel moment doctorii banuiau ca un virus contactat de catre mamica lui in timpul sarcinii a afectat dezvoltarea lui Siluan si a dus la toate problemele de sanatate cu care se confrunta “Micu”, care acum masura 57 cm si cantarea 5800 g.

Simona povestea atunci: “nu imi ramane decat sa sper si sa ne rugam…sunt tare incoerenta,obosita, SFARSITA! Baiatul este terminat! Este foarte sensibil A suferit enorm…dragutul era iubit de toate asistentele care ii ziceau CRETU’! Nu ma mai simt in stare sa va mai zic prin ce am trecut…nu mai vreau sa imi aduc aminte…nu ma mai simt in stare sa il vad suferind!”


Luni 26 Aprilie merg din nou la spital si doctorul care s-a ocupat de cazul lui acolo, ii incurajeaza spunandu-le ca situatia pare ca se indreapta spre bine. In aceiasi zi la ecografie li se înlătură orice urmă de suspiciune şi li se spune că Siluan este perfect sănătos.


Următoarea săptămână au făcut analize pentru depistarea existenţei CMV-ului.
A fost vazut si de catre o alta pediatra care a sfatuit-o pe mama sa plece urgent cu el la o clinica la Targu Mures, insa la sugestia medicilor au mai ramas pentru a vedea rezultatele birubilinei si incurajati de cuvintele ecografistei au luat decizia de a astepta inca o saptamana.


Peste inca 3 zile, la control, medicul a ramas uimit de micul pui, de cat de bine arata si de culoarea pielii lui. Totusi rezultatele analizelor se lasau asteptate…mult prea mult…mult prea mult…Urma sa fie internati din nou saptamana urmatoare pentru a repeata un set de analize. Simona privea cu ingrijorare asta stiind dinainte cat de traumatizat a fost Micu dupa experienta de 4 zile in spital.


La inceputul lunii Mai merg din nou la spital pentru analize de sange si urina unde i se face un alt ecograf. Doctorii par dezamagiti , colecistul este tot contractat si li se spune ca in opinia lor, situatia nu se indreapta spre bine si tot ce au de facut este sa plece la o alta clinica care il poate ajuta mai bine pe Siluan. Rezultatul analizelor inca se lasa asteptat….



Peste cateva zile, pe 10 Mai a sosit si diagnosticul: HEPATITA NEOANATALA CU CYTOMEGALOVIRUS.

Simona spunea atunci: “…e destul de complicat avand in vedere ca trebuie cat mai repede tratament ca sa nu ajungem la o faza critica cand salvarea e doar transplantul de ficat! Deja cautam cu disperare fiolele ce trebuie facute intravenos,timp de 21 de zile…si costa mult,dar pentru copil dam oricat! Plus ca are si o anemie mare, iar valorile bilirubinei sunt mai mari ca acum 2 saptamani!”


In 12 Mai incep tratamentul cu antibiotic, dar Siluan face o criza de hernie si ajung din nou la spital unde este tratata temporar, si in paralel i se administreaza si antibioticul. Sunt lasati sa se intoarca acasa dar cu branula la manuta. Bebe pare fericit ca este din nou acasa insa mamica lui trece printr-o perioada dificila deoarece mai are doi puiuti acasa care au si ei nevoie de ea..


Peste doar 2 zile primesc un telefon de la spital prin care li se aduce la cunostinta ca analizele sunt bune si sa continue tratamentul cu antibiotic. Insa noaptea ii gaseste din nou internati in spital, unde Siluan este supus unei interventii chirugicale pentru a-i corecta hernia. De data aceasta medicii sunt foarte sceptici cu privire la starea micutului care pare-se ca avea probleme foarte mari cu ficatul, si le dau parintilor un nou diagnostic: HIPOPLAZIE A CAILOR BILIARE.


Simona descria totul: “Operatia a decurs bine,desi dr anestezisti au zis ca poate muri pe masa de operatie sau in 24 de ore..a avut risc 4!si asta datorita analizelor lui fff rele,DAR ne-a ajutat Bunul Dumnezeu!Nu va mai zic prin ce am trecut 2 ore cat a durat operatia,si apoi toata noaptea…nu stiu cum de mai sunt intreaga la cap.Sunt asa de terminata din toate punctele de vedere incat nu mai am chef sa mai zic nimic…”


Au ajuns iar acasa de la spital, cu branula la manuta, instructiunile de a continua tratamentul cu antibiotic si…speranta in suflet. Intre timp se pregatesc pentru o noua etapa ce parea a fi inevitabila, …Fundeni…Bucuresti.


Ultimele analize facute indicau o scadere a bilirubine,nu foarte mare, si urma ca saptamana urmatoare sa termine tratamentul pentru ca doctorii au decis sa reduca perioada tratamentului, iar daca va fi mai fi nevoie vor continua dupa o pauza de 1 saptamana. Simona povestea atunci: ”…mi-e tare frica.Asistentele dar si dr zic ca s-a dezgalbenit mult,mie insa nu mi se pare sau mai bine zis mi-e frica sa mai sper.”


Urmatorul pas care urma sa fie facut, acela de la clinica Fundeni din Bucuresti avea sa fie amanat chiar la sfatul unui medic de la aceasta clinica.

Si totusi in 27 Mai se indreaptau spre Bucuresti, insa spre spitalul Gomoiu de data aceasta, de unde se intorc repede acasa cu tratament cu Predinson pentru 2 saptamani, incurajari ca totul o sa fie bine, si…sperante. Urmeaza o perioada in care Micu isi continua tratamentul si este supus altor analize si investigatii iar rezultatele oscileaza intre bine si rau. Situatia parea insa sa fie tinuta sub control si toti sperau ca totul va fi bine …in sfarsit


Dupa tratament, in 18 Iunie i se repeta analizele de bilirubina si CMV la Bioclinica. Ca urmare a rezultatelor proaste se ia decizia definitiva de a se indrepta cu pasi repezi spre Fundeni. Din pacate drumul nu este asa usor si sunt rugati sa trimita datele cazului si sa astepte raspuns.


Intre timp situatia nu pare a se imbunatati, apar noi probleme, si este din nou internat la Brasov pentru ca ficatul ii era foarte marit, avea burtica umflata si plangea foarte tare. In greutate nu a mai luat decat foarte putin si asta era un semn de mare ingrijorare pentru doctori si parinti. Si din Bucuresti nu primesc nici un raspuns… din pacate.


In 18 Iulie, la exact o luna de cand au inceput primele demersuri, au plecat spre Clinica Fundeni. Aici s-a efectuat un alt set de teste, amanandu-se RMN-ul si de data aceasta. Doctorii vorbeau din ce in ce mai des de transplat, iar parinti erau efectiv ingroziti…Si totusi nimeni nu parea a grabi lucrurile, spunandu-le ca abia in Septembrie se vor putea face ceva…


Dezamagiti si cu ultimile puteri, Simona si George au luat decizia de a pleca in strainatate punandu-si toata increderea si speranta in mainile unor straini care le-ar putea salva ce au mai pretios pe lume, puiutul lor de 6 luni care ii priveste cu ochisorii lui frumosi si mari si le cerea ajutorul.



In 26 Iulie au ajuns cu Siluan la Munchen. A doua zi a fost admis in Salzburg, Austria, unde i s-a facut imediat biopsia si totul s-a desfasurat cu o viteza care pe parinti i-a uimit si nu le venea sa creada cum au pierdut luni de zile…zile pretioase pentru Siluan.


Doctorii au stabilit inca din prima zi un rezultat: TRANSPLANTUL HEPATIC era singura sansa a lui Siluan sa traiasca. Au confirmat ca este vorba de ciroza hepatica data de infectarea cu CMV, un virus foarte periculos.



Este greu de imaginat ce este acum in sufletul lor. Simona este la capatul puterilor, obosita de atatea luni de lupta. Numai speranta, increderea in Dumnezeu si dragostea fata de puiul pe care l-a purtat in pantec si l-a leganat in brate o fac sa mearga mai departe. George face naveta zilnic de la Munchen la Salzburg. Sunt obositi pana la extenuare si totusi spera…spera ca puiul lor va trai.


Innsbruck va fi urmatoarea destinatie, unde se va efectua transplantul. Pana atunci se efectueaza teste de compatibilitate si se grabeste derularea evenimentului. Situatia este foarte delicata deoarece Siluan a facut complicatii in urma biopsiei. Dupa toate medicamentele luate timp de luni de zile, dupa toate testele si analizele la care a fost supus nici nu este de mirare ca trupusorul lui a obosit. . Doctorii sunt totusi optimisti si fac totul ca puiul sa poata fi salvat.


Aceasta este povestea unui sufletel de 6 luni care are nevoie acum de ajutorul nostru.


Acum Siluan are nevoie de banuti ca sa poata fi acceptat pentru operatie si sa poata trai. Fiecare euro, ron, dolar sau lira poate cumpara minute pretioase de viata pentru acest pui scump.



NOU ROMÂN ALĂTURI DE SINISTRAŢI

În perioada 8 – 13 iulie 2010, în colaborare cu Primăria Arpaşu de Jos, în Parohia Ortodoxă Nou Român s-a organizat o colectă în sprijinul sinistraţilor din Moldova afectaţi de inundaţiile şi precipitaţiile abundente din ultima vreme.
La apelul de întrajutorare adresat de preotul paroh au răspuns, cu promptitudine, mulţi dintre locuitorii satului nostru, oamenii nerămânând indiferenţi la suferinţa prin care au trecut semenii lor.

„Focul îl poţi opri cu apă, dar apa cu ce o poţi opri ?!...”
Într-adevăr, nu stă în puterea noastră a opri apa, dar am putut alina suferinţe prin dorinţa de a ajuta, ce ne-a mânat să oferim din puţinul nostru celor cei aflaţi în nevoie.
Oricine ar fi rămas impresionat văzând cum credincioşii parohiei noastre s-au mobilizat şi au făcut ca în ultima zi a colectei Biroul Parohial să fie neîncăpător, căci printre saci de haine, încălţăminte, cereale, alimente, cu greu îţi mai făceai loc.
Darurile oferite de noieni ( 64 saci cu haine şi încălţăminte, 6 saci cu cereale, alimente în valoare de aprox. 400 lei) au fost încărcate în seara zilei de 13 iulie, având ca destinaţie 3 localităţi ce au cunoscut furia apelor, fiind însoţite şi de speranţa şi dorinţa noastră, ca, pe viitor, Bunul Dumnezeu să ferească de necazuri şi încercări pe toţi credincioşii Săi.

Preoteasa Ivănuşcă Loredana

NU RĂMÂNE INDIFERENT LA NECAZUL SEMENULUI TĂU !


NU RĂMÂNE INDIFERENT LA NECAZUL SEMENULUI TĂU !

PRECIPITAŢIILE ŞI INUNDAŢIILE DIN ULTIMA VREME AU AFECTAT MII DE OAMENI

PRIMĂRIA ARPAŞU DE JOS ŞI PAROHIA ORTODOXĂ NOU ROMÂN ORGANIZEAZĂ ÎN PERIOADA 8.07 – 13.07.2010 O COLECTĂ ÎN PRODUSE ALIMENTARE NEPERISABILE, ÎMBRĂCĂMINTE, ÎNCĂLŢĂMINTE, PĂTURI, Ş.A.


Cei ce doresc să ajute sunt aşteptaţi să aducă darurile lor la Biroul Parohial

A aparut nr. 30 al Buletinului Parohial "Credinta si cultura la Nou Roman"

A aparut numarul 30 al Buletinului nostru parohial, numarul pe luna iunie 2010.

Titlurile articolelor din acest numar sunt:

- ANUNŢ: A apărut o Pagina de internet dedicată Parohiei Ortodoxe Nou Român

- SĂRBĂTORILE RELIGIOASE ALE LUNII IUNIE

- SFÂRŞIT DE AN CATEHUMENAL ÎN PAROHIA NOU ROMÂN

-CUM SE STABILEŞTE DURATA POSTULUI SFINŢILOR APOSTOLI ?

- BINECUVÂNTARE DE ZIUA COPILULUI (mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu ocazia Zilei internaţionale a copilului – 1 iunie)

- FAMILIA CREŞTINĂ CREŞTE ÎN IUBIREA SFINTEI TREIMI ( mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la Duminica Părinţilor şi Copiilor în Biserica Ortodoxă Română, 6 iunie 2010)

- CATEHISMUL ORTODOX ( intrebarile 62 -64, pg 36- 38)

- CUVÂNT DE VIAŢĂ (despre cele sfinte de la A la Z) - DESPRE BLÂNDEŢE

- „ CREZUL MEU” - Achim Darius, clasa a VII-a

SFÂRŞIT DE AN CATEHUMENAL ÎN PAROHIA NOU ROMÂN


         Duminică, 27 iunie 2010, a avut loc în Parohia noastră premierea copiilor care au participat de-a lungul anului catehumenal 2009 – 2010 la orele de rugăciune şi de învăţătură desfăşurate în cadrul proiectului naţional creştin ”Hristos împărtăşit copiilor”.

         Tradiţia catehezelor din Postul Mare
        Părinţii copiilor de azi îşi aduc aminte cu deosebită plăcere că, pe când erau copii, participau în fiecare seară din Postul Paştelui la slujbele de seară. Erau atraşi mai ales de faptul că, înainte de a începe sfânta slujbă, timp de jumătate de oră părintele paroh îi aduna pe toţi copiii din sat, vorbindu-le despre cele sfinte. Sunt lucruri pe care nu le-au uitat până azi, şi cred că nici nu le vor mai uita vreodată.
      Acelaşi obicei bun era şi-n Postul Crăciunului, de data aceasta preotul paroh ocupându-se cu precădere de învăţarea unor cântări religioase, dar mai ales al minunatelor colinde româneşti. Părintele Gheorghe Streza (fost preot paroh la Nou Român, azi preot slujitor la Catedrala din Sibiu) mărturisea cu plăcere că la plecarea sa din parohie (acum 20 de ani) membrii corului şi copiii de la acea vreme- învăţaseră nu mai puţin de 55 de cântări şi colinde.

           Ultimii trei ani
          La venirea în parohie, acum aproape 4 ani de zile, având şi experienţa anilor de profesorat, am dorit ca una dintre priorităţile mele să fie grija faţă de cei mai tineri dintre credincioşii parohiei şi anume copiii. În acest scop, încă începând din anul 2007, am iniţiat „Ora de rugăciune şi de învăţătură”. Reacţia copiilor şi a părinţilor a fost una favorabilă. Întâlnirea avea loc în fiecare sâmbătă după-amiază, la biserică sau la biroul parohial, activităţile fiind structurate pe trei nivele. Prima parte o reprezenta citirea de către copii a Rugăciunii de Seară, a doua o constituia efectuarea unei scurte explicări a textului Evangheliei de a doua zi, iar a treia parte o reprezentau activităţile practice (poezii, cântece, pilde şi povestiri, discuţii libere).
        Începând cu anul 2009 au fost puse şi la dispoziţia preoţilor din Arhiepiscopia Sibiului Ghidurile catehetice „Hristos împărtăşit copiilor”. Pornind de la această dată, întâlnirile cu copiii de sâmbăta seara au urmat cale sau ‚metodul” propus de acestea. În anul 2009- 2010 au fost parcurse toate temele, însă ţinând cont de faptul că a trebuit să lucrez cu copii de vârste diferite ( de la clasa I până la clasa a VIII-a) accentul s-a pus mai ales pe partea biblică şi istorică a temelor propuse, rămânând ca în anul următor să fie aprofundate şi aspectele morale şi liturgice ale lecţiilor respective.

       Duminică, 27 iunie 2010, pentru hărnicia şi străduinţa lor, copiii şi-au primit răsplata. Au fost premiaţi un număr de 22 de elevi, aceştia primind diplome, cărţi cu conţinut religios şi cărticele de rugăciuni. Copii au prezentat celor prezenţi în sfântul locaş un frumos program de poezii, răsplătit cu vii aplauze.

         Sfinţirea clădirii pentru dispensar
       În aceeaşi zi, duminică, 27 iunie 2010, a avut loc în Parohia Nou Român şi slujba de sfinţire a clădirii dispensarului din sat. Vechiul amplasament n-a mai primit în urmă cu doi ani aprobarea autorităţilor de sănătate întrucât nu îndeplinea toate exigenţele. Între timp, cu sprijinul fondurilor puse la dispoziţie de către Primărie, vechea clădire a fost reabilitată, camerele au fost recompartimentate şi dotate cu cele necesare. La slujba de sfinţire săvârşită de părintele paroh au participat dl. primar Bucur Mircea, dl. doctor Morariu Silviu, precum şi numeroşi credincioşi.
         Pr. Paroh Ivănuşcă Liviu Florin

Maine, 27 iunie, premierea copiilor care au participat la orele de cateheza


            Azi, 26 iunie, ora 17, in locasul sfintei biserici a avut loc repetitia pentru ceea ce noi am numit "serbarea de sfarsit de an catehetic".
          Cei ce au participat in parohia noastra, sambata de sambata, la orele Prioectului catehetic natioanal " Hristos impartasit copiilor" vor fi rasplatiti de catre preotul  paroh maine, duminica, 27 iunie. Copii vor primi diplome, carti cu continut religios si carticele de rugaciuni.

Andrei Ioan a implinit 1 anisor



Azi a fost mare sarbatoare in casa noastra. Dupa ce dimineata a participat la Sfanta Liturghie si s-a impartasit alaturi de ceilalti copii si credinciosi ai parohiei noastre, fiul nostru , Andrei - Ioan, a fost serbat cum se cuvine si-n sanul familie. Dupa-amiaza, oaspeti ne-au fost colegii preoti din Carta si Sasausi , alaturi de doamnele preotese si copiii dumnealor.

Am resimtit aceiasi bucurie pe care Dreptul Zaharia si Cuvioasa Elisabeta au simtit-o atunci cand au tin in brate rodul rugaciunilor lor. Cat de BUN este Dumnezeu!

Descrierea satului Nou Roman

Satul Nou Roman face parte din comuna Arpau de Jos, jud. Sibiu, fiind unul dintre cele trei sate componente. Este asezat la aproximativ 4 Km de la DN 1, accesul fiind unul facil, pe un drum judetean asfaltat.
Se afla la apox 50 km de Sibiu si la 100 km de Brasov.
Desi la inceputul sec XX in sat traiau aproape 800 de suflete, epoca comunista si masurile de depopulare a satelor au facut ca la recensamantul din anul 2002 populatia satului sa numere 391 de suflete. Acum ( anul 2010) sunt si mai putini.

Marea majoritate a locuitorilor sunt ortodocsi ( 128 de familii), dar in sat se afla si o comunitate de adventisti de ziua a saptea ( aprox 30 suflete - cu pastor si biserica) si o comunitate de etnici maghiari ( aprox 30 suflete - cu biserica si preoteasa- popita).

Parohia Ortodoxa Nou Roman face parte din Protopopiatul Ortodox Avrig, fiind parohie de categoria a III rural, avand biserica si casa parohiala.
Preot paroh este, incepand cu data de 1 sept 2006, Pr. Ivanusca Liviu Florin

Date privind cladirea bisericii din Nou Roman


Biserica actuală a fost construită din piatră şi cărămidă în anul 1846, în timpul păstoririi preotului Ioan Fekete, fiind acoperită cu ţiglă. Fondurile pentru construirea bisericii au provenit din contribuţiile băneşti şi forţa de muncă a sătenilor. După ce s-a tencuit şi zugrăvit, a fost decorată cu icoane aduse de la două vechi bisericuţe de lemn, ale căror urme se mai păstrează şi astăzi în grădina din spatele bisericii. Biserica a fost sfintita de episcopul Ioan Lemeni de la Blaj în 1846.

Arhitectura bisericii

Biserica e în formă de corabie, fără o formă arhitectonică deosebită. Turnul, nu prea înalt, dar gros, este construit din piatră şi cărămidă, fiind acoperit cu tablă zincată. Clădirea a fost construită având iniţial patru încăperi: pridvorul (sub turn), naosul, pronaosul şi altarul.


În pridvor se află două ferestre semicilindrice şi tavan obişnuit. La intrarea în biserică, privirea este atrasă de câteva fotografii aşezate pe o placă deasupra uşii de la intrare, care reprezintă câţiva tineri eroi, care au pierit pe câmpul de luptă în cel de-al doilea război mondial: Ion Negruţiu, Ion Balu, Viorel Visalon, Ion Magda, Ion Filip, Gheorghe Curta, Ion I. Balu, şi Ion G. Magda. Această placă comemorativă a fost întocmită de părinţii tinerilor căzuţi pe câmpul de luptă
Pronaosul era separat de Naos printr-un perete despărţitor de scândura, care în 1959 s-a desfiinţat pentu a mări interiorul bisericii, care era destul de restrâns, rămânând astfel trei încăperi ( altarul, naosul- mult mai spaţios, şi pronaosul - adică vechiul pridvor).

În interior, la intrare, se afla în vechime un cafas ( balcon) pentru cor, construit din lemn. Pe cafas se afla următoarea inscriptie cu litere chirilice: “În numele Tatălui şi cu ajutorul Fiului şi cu îndemânarea Sfântului, s-au făcut de robiţii lui Dumnezeu Gheorghe Filip şi Petru Ştefan, Moise Beca ctiitor, plătit 1846”. În zilele noastre respectivul cafas nu mai există, el fiind înlocuit în anul 1979 - 1983 cu prilejul amplelor lucrări de reparaţie realizate în timpul Pr. Gheorghe Streza, cu un cafas din beton, mult mai mare şi spaţios.


Peretele interior prezintă şase ferestre, trei către est şi trei către vest.

Deasupra naosului se află bolta centrală a bisericii. Tavanul a fost construit iniţial din grinzi de brad, pe care s-a bătut trestie şi s-a tencuit.

Pentru că arhitectura sfântului locaş avea prea puţin din tradiţia ortodoxă ( fiind construit într-o perioada când populaţia satului îmbrăţişaseră confesiunea greco – catolică), credincioşii din sat, sub conducerea preotului Gheorghe Streza, au hotărât, ca pe lângă reparaţiile curente, interiorul sfântului locaş să primească o formă ortodoxă. Pentru acest lucru persoana providenţială s-a dovedit a fi un mester tâmplar din sat, din mâinile căruia a ieşit o adevărată bijuterie, o adevărată mândrie pentru satul Nou Român. Iată, spre exemplu ce notează Părintele Gheorghe Streza în Cartea de aur a parohiei cu ocazia nefericită a decesului meşterului respectiv : « Im memoriam Nanaşi Ştefan , zis Pişta …Meseriaş dulgher de mâna întâia, cu o minte ageră şi inventivă, cu o siguranţă şi precizie în lucru, cu o bunătate ieşită din comun, un om ecumenic, sunt numai câteva din multele calităţi pe care le avea. De ce a trebuit trecut în Cartea de aur a parohiei acest om, de altă naţionalitate şi religie ( era maghiar, reformat) cu noi ? Pentru ca şi-a pus mintea la contriubuţie şi dintr-o biserică cu tavan drept ne-a lasat o biserică în stil bizantin cu trei cupole şi un pod treflat ca o lojă de teatru. Păcat că a murit prea devreme (56 ani). Noi îi vom păstra o veşnică amintire, şi cu lucrarea măreaţă ce a lăsat-o a intrat în istoria şi analele parohiei Nou Român » ( Cartea de aur a Parohiei Nou Român)

Altarul este separat de naos printr-un zid gros şi cele trei uşi împărăteşti.



În altar, în peretele dinspre sud, se găseşte o nişă, a Proscomidiarului, săpată în grosimea zidului.



În mijlocul altarului se găseşte prestolul (masa altarului) pe care se aduce sfânta Jertfă liturgică. Masa e de piatră cioplită, de formă dreptunghiulară şi susţinută de un picior masiv din piatră, fiind din anul construirii bisericii. Masa este acoperită cu feţe de masă înflorate, iar pe masă sunt aşezate sfeşnice. Chivotul, cel mai valoros obiect de pe masă, deoarece adăposteşte Sfânta Cuminecătură, este lucrat din lemn de stejar şi prezintă deosebite forme sculptate. Tot aici se mai găsesc şi Antimisul, Evaghelia, Liturghierul şi cruci de metal. În spatele prestolului este o cruce înaltă, iluminată cu o frumoasă instalaţie de beculeţe.

Tot în altar, pe peretele nordic, găsim un dulap care adăposteşte veştmintele de cult, feţe de masă, ştergare şi alte obiecte liturgice.