SFÂRŞIT DE AN CATEHUMENAL ÎN PAROHIA NOU ROMÂN


         Duminică, 27 iunie 2010, a avut loc în Parohia noastră premierea copiilor care au participat de-a lungul anului catehumenal 2009 – 2010 la orele de rugăciune şi de învăţătură desfăşurate în cadrul proiectului naţional creştin ”Hristos împărtăşit copiilor”.

         Tradiţia catehezelor din Postul Mare
        Părinţii copiilor de azi îşi aduc aminte cu deosebită plăcere că, pe când erau copii, participau în fiecare seară din Postul Paştelui la slujbele de seară. Erau atraşi mai ales de faptul că, înainte de a începe sfânta slujbă, timp de jumătate de oră părintele paroh îi aduna pe toţi copiii din sat, vorbindu-le despre cele sfinte. Sunt lucruri pe care nu le-au uitat până azi, şi cred că nici nu le vor mai uita vreodată.
      Acelaşi obicei bun era şi-n Postul Crăciunului, de data aceasta preotul paroh ocupându-se cu precădere de învăţarea unor cântări religioase, dar mai ales al minunatelor colinde româneşti. Părintele Gheorghe Streza (fost preot paroh la Nou Român, azi preot slujitor la Catedrala din Sibiu) mărturisea cu plăcere că la plecarea sa din parohie (acum 20 de ani) membrii corului şi copiii de la acea vreme- învăţaseră nu mai puţin de 55 de cântări şi colinde.

           Ultimii trei ani
          La venirea în parohie, acum aproape 4 ani de zile, având şi experienţa anilor de profesorat, am dorit ca una dintre priorităţile mele să fie grija faţă de cei mai tineri dintre credincioşii parohiei şi anume copiii. În acest scop, încă începând din anul 2007, am iniţiat „Ora de rugăciune şi de învăţătură”. Reacţia copiilor şi a părinţilor a fost una favorabilă. Întâlnirea avea loc în fiecare sâmbătă după-amiază, la biserică sau la biroul parohial, activităţile fiind structurate pe trei nivele. Prima parte o reprezenta citirea de către copii a Rugăciunii de Seară, a doua o constituia efectuarea unei scurte explicări a textului Evangheliei de a doua zi, iar a treia parte o reprezentau activităţile practice (poezii, cântece, pilde şi povestiri, discuţii libere).
        Începând cu anul 2009 au fost puse şi la dispoziţia preoţilor din Arhiepiscopia Sibiului Ghidurile catehetice „Hristos împărtăşit copiilor”. Pornind de la această dată, întâlnirile cu copiii de sâmbăta seara au urmat cale sau ‚metodul” propus de acestea. În anul 2009- 2010 au fost parcurse toate temele, însă ţinând cont de faptul că a trebuit să lucrez cu copii de vârste diferite ( de la clasa I până la clasa a VIII-a) accentul s-a pus mai ales pe partea biblică şi istorică a temelor propuse, rămânând ca în anul următor să fie aprofundate şi aspectele morale şi liturgice ale lecţiilor respective.

       Duminică, 27 iunie 2010, pentru hărnicia şi străduinţa lor, copiii şi-au primit răsplata. Au fost premiaţi un număr de 22 de elevi, aceştia primind diplome, cărţi cu conţinut religios şi cărticele de rugăciuni. Copii au prezentat celor prezenţi în sfântul locaş un frumos program de poezii, răsplătit cu vii aplauze.

         Sfinţirea clădirii pentru dispensar
       În aceeaşi zi, duminică, 27 iunie 2010, a avut loc în Parohia Nou Român şi slujba de sfinţire a clădirii dispensarului din sat. Vechiul amplasament n-a mai primit în urmă cu doi ani aprobarea autorităţilor de sănătate întrucât nu îndeplinea toate exigenţele. Între timp, cu sprijinul fondurilor puse la dispoziţie de către Primărie, vechea clădire a fost reabilitată, camerele au fost recompartimentate şi dotate cu cele necesare. La slujba de sfinţire săvârşită de părintele paroh au participat dl. primar Bucur Mircea, dl. doctor Morariu Silviu, precum şi numeroşi credincioşi.
         Pr. Paroh Ivănuşcă Liviu Florin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu