Colindători şi tradiţii de iarnă la Nou Român





















Duminică, 4 decembrie 2011, credincioşii Parohiei Ortodoxe Nou Român (Protopopiatul Avrig, judeţul Sibiu), au avut bucuria de a primi în mijlocul lor oaspeţi de seamă. Fericitul eveniment a fost prilejuit de organizarea celei de a V-a a ediţii a „Festivalului Naţional al Datinilor şi Obiceiurilor de iarnă”. Acest festival promovează tradiţiile autentice româneşti de iarnă şi este organizat în fiecare an, în ajunul Sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, de către Consiliul Judeţean Sibiu, Complexul Naţional Muzeal ASTRA şi Muzeul Civilizaţiei Transilvane ASTRA .


În cadrul festivalului, cele mai multe manifestări au loc la Sibiu, dar pentru că la Nou Român există Centrul Cultural Memorial „Dr. Gheorghe Telea Bologa” ( „un autentic muzeu al zonei etnografice a Ţării Oltului” , aflat acum în administrarea Muzeului Astra) şi pentru că există o bună colaborare cu autorităţile şi reprezentanţii Parohiei Ortodoxe de aici, ziua de duminică a Festivalului este rezervată vizitării şi colindării comunităţi din acest sat.


Dacă în anul 2010 la Nou Român au poposit grupuri de colindători din judeţele Botoşani, Bacău şi Neamţ, anul acesta am primit vizita Cetelor de colindători din localităţile Giurgeni şi Vlădeni, ( jud. Ialomiţa ) şi a membrilor Asamblului artisitic „Urşii” din localitatea Girov, (jud. Neamţ).


Fiind zi de duminică, oaspeţii au fost aşteptaţi de către noieni la Sfânta Biserică, colindătorii participând alături de credincioşii din sat la Sfânta Liturghie oficiată de preotul paroh Ivănuşcă Liviu Florin în biserica cu hramul „Sf. Mare Mucenic Gheorghe”.


După încheierea slujbei, cetele de colindători au susţinut în sfânta biserică un concert de colinde tradiţionale româneşti, după care, întreg alaiul a pornit pe uliţele satului, îndreptându-se spre Centrul cultural memorial „Dr. Gheorghe Telea Bologa”.


Aici s-a desfăşurat ce-a de a doua parte a programului, cetele de colindători prezentându-si întreg repertoriu de cântece şi colinde, iar „urşii de la Girov” demonstrându-şi aleasa măiestrie în joc, întreaga reprezentaţie aducând în sufletele tuturor celor prezenţi buna dispoziţie şi fiind răsplătită cu binemeritate aplauze.


După-amiaza s-a încheiat cu o mică agapă frăţească oferită de gazde, bun prilej pentru localnici şi pentru oaspeţi de a se cunoaşte mai bine şi a lega noi prietenii. Fiind încântaţi de frumoasa primire ce li s-a făcut, atât la biserică cât şi la muzeu, oaspeţii noştri au promis că vor reveni cu plăcere şi altă dată la Nou Român.


În încheiere, nu putem decât să aducem mulţumiri oaspeţilor noştri, precum şi acelor persoane datorită cărora acest eveniment este posibil an de an la Nou Român, şi anume, domnului doctor Gheorghe Telea Bologa, fiu şi cetăţean de onoare al satului nostru, domnului Valeriu Ion Olaru, directorul general al Muzeului Astra din Sibiu şi d-nei Mirela Creţu ( organizator şi Director de specialitate la Muzeul Astra).


Dragi colindători, vă aşteptăm cu drag şi la anul !

Preot paroh Liviu Florin Ivănuşcă

Un comentariu:

  1. Felicitari pentru postarile si comentariul facut,contribuiti din plin la cunoasterea a tot ce e bun si valoros in minunata asezare transilvaneana care este Nou Roman.

    RăspundețiȘtergere