Resfinţirea Troiţei din faţa Bisericii Ungureşti





Ziua de 14 septembrie 2011 a oferit credincioşilor ortodocşi din Nou Român, pe lângă bucuria duhovnicească a prăznuirii Sărbătorii Înălţării Sfintei Cruci, şi bucuria deosebită de a participa la slujba de resfinţire a Troiţei ortodoxe din faţa Bisericii Ungureşti.

Satul Nou Român se poate mândri cu un număr impresionant de troiţe, fiecare răscruce de drum, uneori şi casele celor mai înstăriţi, fiind împodobite cu reprezentări ale Sfintei Cruci, cel mai adesea sculptate în piatră de bătrânii cioplitori în piatră ai satului ( cu toţii trecuţi acum in lumea celor drepţi). În vremea din urmă s-au ridicat însă şi Troiţe din lemn, la fel de frumoase, dar, evident, nu la fel de rezistente.

După ce în ultima vreme au fost refăcute cu contribuţia bănească a bunilor credincioşi şi prin grija Consiliului Parohial mai multe troiţe din sat, a venit acum rândul să fie refăcută şi Troiţa din faţa Bisericii Ungureşti.

La această troiţă au fost realizate reparaţii capitale, s-a refăcut şi vopsit gardul împrejmuitor, s-a turnat o nouă placă - fundament, stâlpii au fost consolidaţi şi vopsiţi, acoperişul a fost refăcut total, cu scândură şi ţiglă nouă, de asemenea, crucea propriu – zisă a fost şi ea revopsită şi scrisă din nou.

Slujba de resfinţire a fost săvârşită după oficierea Sfintei Liturghii, toţi credincioşii prezenţii în sfântul locaş îndreptându-se in procesiune religioasă, cu prapori şi icoane, în frunte cu preotul paroh Ivănuşcă Liviu Florin şi cântăreţii bisericeşti, spre locul special amenajat. Aici s-a săvârşit slujba de Sfinţire a Apei Mici, Rânduiala de Sfinţire a Crucii şi s-au citit rugăciuni de mulţumire pentru prinoasele de struguri şi de cereale aduse de credincioşi.

Dumnezeu să de-a sănătate tuturor celor care au ajutat financiar şi material, precum şi tuturor celor care s-au ostenit ca acest sfânt monument să reprimească frumuseţea cea dintâi !

Preot paroh Ivănuşcă Liviu Florin


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu