Festival de colinde la Nou Român

http://www.mitropolia-ardealului.ro/festival-de-colinde-la-nou-roman-2/






Duminică, 3 decembrie 2017, a avut loc la Nou Român, judeţul Sibiu,  cea de a  XI-a ediţie  a Festivalului Naţional al Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă, manifestare organizată de Complexul Naţional Muzeal „Astra” din Sibiu, în parteneriat cu Primăria Comunei Arpaşu de Jos şi Parohia Nou Român. Au participat Grupul de Muzică Tradițională Românească „Junii” din Sibiu, Corul de Femei din Arpasu de Sus, Ceata de Feciori şi Ceata de fete din Nou Român şi “Irozii” din Nou Român.
Prima parte a manifestării a avut loc în biserica parohială din Nou Român, colindătorii participând alături de enoriaşii din sat la Sfânta Liturghie oficiată de pr. paroh  Liviu Florin Ivănuşcă şi preotul pensionar  Ioan Gheorghe Bunea. La sfârşitul slujbei, preoţii  au săvârşit şi rânduiala Te-Deumului la Ziua Naţională, aducând multumire lui Dumnezeu pentru toate binefacerile ce au fost asupra poporului român de la Marea Unire din 1918. Au fost intonate apoi o suită de cântece patriotice şi colinde tradiţionale românesti.                                                                                               Cea de a doua parte a manifestării a avut loc în curtea Centrului Cultural Memorial „Dr. Gheorghe Telea Bologa” din Nou Român, unde grupurile prezente i-au încântat pe spectatori cu frumoase reprezentaţii ale colindelor şi obiceiurilor de iarnă româneşti.
La final, colindătorii au primit daruri din partea Muzeului Astra din Sibiu, multumiri pentru buna desfăşurare a evenimentului aducând dna. Mirela Creţu, director – Muzeul Astra, dl. Constantin Vacariu, primarul comunei Arpasu de Jos şi preotul paroh, Liviu Florin Ivănusca.

Parintele pensionar Bunea Ioan Gheorghe, fiu al satului Nou Roman, a primit distinctia preoteasca de ICONOM



Credincioșii Parohiei Budila, județul Brașov, au primit duminică, 5 noiembrie, vizita pastorală a Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Cu această ocazie, ierarhul a binecuvântat lucrările efectuate în ultimii ani la Biserica „Sfântul Nicolae” din localitate. Locașul de cult a fost renovat la exterior și la interior prin eforturile comunității parohiale și cu sprijinul autorităților județene și locale. Ierarhul a binecuvântat cu apă sfințită locașul de cult și a sfințit icoanele de pe catapeteasmă și pictura interioară.

La final, ierarhul i-a hirotesit iconomi pe actualul paroh, părintele Daniel Săraru și pe fostul paroh, părintele pensionar Ioan Bunea.


Activități duhovnicești și social-filantropice la Nou Român

http://www.mitropolia-ardealului.ro/activitati-duhovnicesti-si-social-filantropice-la-nou-roman/







În Parohia Nou Român, Protopopiatul Avrig, judetul Sibiu,  a fost săvârşită duminică, 22 octombrie, rânduiala Sfântului Maslu. Slujba a fost oficiată în biserica parohială de un sobor de 10 preoţi, condus de protopopul de Avrig, Vasile Gafton, alături de care s-au mai aflat părintele Mihail Bobârnat de la Schitul Chirpăr, preotul paroh Liviu Florin Ivanușcă şi preoţi slujitori de la parohiile vecine.
„Săvârșirea maslui de obşte, oficiat an de an la sfârşitul lunilor de toamna, reprezintă  în Parohia Nou Român un prilej de bucurie şi  mare sărbătoare. Credincioşii din sat se pregătesc din vreme pentru a-şi primi cum se cuvine oaspeţii şi participă în număr mare la biserică, dorind să se împărtăşească din harul binefăcător al acestei Sfinte Taine”, ne-a spus pr. Liviu Florin Ivănușcă.
Cuvântul de învăţătură a fost rostit de părintele Mihail Bobârnat care le-a vorbit credincioşilor despre puterea şi lucrarea dumnezeiască, dar şi despre puterea şi lucrarea demonică, ce uneori pot ispiti pe cei slab pregătiţi. Totodată, le-a vorbit pe scurt despre aşezământul monahal cu hramul Sfântul Serafim de Sarov şi despre proiectele de viitor ale Schitului Chirpăr, aflat în apropiere de Nou Român.
 Colectă de alimente în parohie
În decursul lunii octombrie a fost organizată în Parohia Nou Român o colectă în produse alimentare pentru fundatia „Un copil – O speranţă” (UCOS) din Sibiu.  Prin bunăvoinţa bunilor credincioşi din sat s-au adunat câteva sute de kg de cartofi, ulei, făină albă, mălai şi alte produse  alimentare ce se vor folosi pentru a asigura o masă caldă beneficiarilor serviciilor sociale oferite de asociaţia amintită. În grija UCOS se află copii bolnavi şi cu nevoi speciale.

Focul de tabără – Editia a doua- Nou Român 2017


Motto : “Cât de bine şi de frumos este a fi fraţii împreună!”




Satul Nou Român a fost aşezat de Dumnezeu într-un loc binecuvântat – pe valea râului Olt, la poalele Munţilor Fagăraşului, înconjurat din trei părţi de dealuri protectoare. Sunt multe locuri frumoase în împrejurimile acestei localitaţi, dar poate că nici unul nu oferă o panoramă aşa de vastă precum cel numit “ În Deal, la Cruce “. Odată ajuns acolo, priveliştea ţi se deschide hăt- departe, spre Avrig, Cârţişoara sau Oraşul Victoria. În anii din urmă locul s-a înfrumuseţat “suplimentar”. A fost ridicată o Troiţa somptuoasă de către Cristian Nanaşi şi familia sa (sfintită cu prilejul Sărbătorii Fiii Satului Nou Român – 2014) şi a fost amplasat un Catarg pe care flutură permanent steagul ţării noastre dragi – România.
În ciuda dificultăţii traseului de acces până aici, încet -încet, locul a devenit “popular” printre noieni şi nu numai, oamenii din sat şi oaspeţii lor poposind adeseori în acest loc binecuvântat de Dumnezeu.
Anul trecut la iniţiativa unor vecini din sat (Jan Balu, Ion a lu' Tanăsică şi alţii), “în amintirea timpurilor trecute”, a fost organizat “Un foc de Tabără în Deal”, la care am fost invitat şi eu, şi copiii din sat. Anul acesta a fost organizată “o a doua ediţie”, ce a avut loc Sâmbătă – 22 iulie 2017. Deşi vremea n-a prea fost de partea noastră anul acesta, ne-am bucurat să petrecem împreună câteva ore minunate. Am bifat toate momentele importante: “Grătarul”, “Masa împreună” şi “Focul de Tabără”, iar printre ele ne-am bucurat de privelişte, aer curat şi picăturile de ploaie. Copiii au socializat şi s-au distrat împreună, iar cei mari “au pus Ţara la cale”. S-au discutat multe, s-au exprimat păreri şi nemultumiri, s-au făcut propuneri, toate însă în mod civilizat, realist şi optimist. Dintre acestea, dacă-mi este îngăduit, voi dezvălui două: sprijinirea iniţiativei de reamenajare a unui alt loc drag noienilor -LA DUŞA- şi propunerea ca, în organizarea Focului de Tabără şi a pregătirii acestuia, să fie angrenaţi mai activ tinerii şi copiii din sat, care trebuie să preia sarcina aceasta de la cei mai în vârstă. Personal, consider că amândouă propuneri sunt de bun simţ şi realizabile.
Ameninţarea unei furtuni iminente ne-a făcut să ne grăbim întoarcerea în sat, deşi ne-am propus să stăm mai mult. Nu-i nimic, vom recupera la anul! Şi dacă anul acesta am fost prezenţi ceva mai mult de 30 de persoane, la anul sunteţi invitaţi să vă implicaţi şi să participaţi alături de noi cu toţii!

Daruri pentru copiii din Nou Român, județul Sibiu






http://ziarullumina.ro/daruri-pentru-copiii-din-nou-roman-judetul-sibiu-123539.html
Ștefan Mărculeț, 16 Iunie 2017


Cu sprijinul unei familii generoase, Parohia Nou Român, Protopopiatul Avrig, județul Sibiu, a premiat duminică, 11 iunie, mai mulți copii din sat. Au fost oferite 30 de pachete cu rechizite, dulciuri și jucării, iar prin aceste daruri au fost răsplătiți copiii care participă în mod regulat la cursurile catehetice organizate în parohie și la slujbele oficiate în biserica parohială din Nou Român.
„Acțiunea desfășurată în parohia noastră face parte dintr-o serie de activități pe care le-am grupat sub titlul de «Luna Copilăriei». În perioada următoare, ne-am propus ca, pentru copiii din Nou Român, să fie organizat un atelier de pictură de icoane, în colaborare cu un centru catehetic din Sibiu, să participe la o piesă de teatru cu subiect religios și să mai organizăm o excursie cu bicicletele într-unul din satele din împrejurimi”, ne-a spus pr. paroh Liviu-Florin Ivănușcă. Parohia Nou Român a mai organizat pentru copiii și tinerii din comunitate și alte activități în acest an, între care excursia cu bicicleta în satul vecin, Ilimbav.
          Mulțumim fam. Miclea Simion și domnilor Darius și Filip pentru sprijinul oferit!

Piesă de teatru pentru copiii din Săsăuș și Noul Român

        http://www.mitropolia-ardealului.ro/piesa-de-teatru-pentru-copiii-din-sasaus-si-noul-roman/











Asociația Filantropia „Sfântul Nicolae” din Parohia Sibiu-Turnişor I, în colaborare cu Parohiile Săsăuș și Noul Român, județul Sibiu, a desfășurat în data de 27 iunie o activitate a din cadrul Proiectului „Vine teatrul la voi”. Un grup de copii din cele două sate, alături de preoții parohi, au avut posibilitatea să vizioneze o piesă de teatru pregătită în cadrul acestui proiect.
Pentru crearea unui mediu interactiv si atractiv, spectacol de teatru s-a desfășurat într-un cort amplasat în curtea bisericii din Săsăuș. Piesa pusă în scenă a fost „Vizita” de I.L.Caragiale. Totodată, copiii au fost încurajați ca în perioada vacanței de vară să folosească timpul implicându-se în activitățile desfășurate de parohii și au fost îndemnați spre lectură. Au fost invitați la un schimb de experiență la sediul asociației, în Sibiu (cartierul Turnișor) la activități de pictură și recreative, la ștrand.
La finalul reprezentației copiii au primit rechizite și dulciuri.
Această acțiune a fost cofinanțată de Consiliul Județean Sibiu, prin Agenda Culturală 2017. 

Sarbatoarea Inaltarea Domnului - Ziua Eroilor 2017 in Parohia Ortodoxa NOU ROMAN


Slujba de pomenire a eroilor neamului nostru a fost precedata de o scurta si emotionanta serbare pregatita de micutii de la Gradinita si de doamna educatoare Daniela Gliga,carora le si multumim. Glorie eroilor neamului !
     





16 Aprilie 2017 - Sarbatoarea Invierii Domnului - Duminica la amiaza


O poza cu cei mai tineri dintre enoriasii din Nou Roman, viitorul acestui sat si al familiilor noastre.
Multumim lui Dumnezeu ca existati !