DAN FRANCU, articol ziarul Tribuna, 1 setembrie 2016
În ultimele luni, la Biserica Ortodoxă cu hramului "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Nou Român s-au desfăşurat ample lucrări de reabilitare şi modernizare. Nu trebuia să fii de-al locului sau să fii la curent cu ceea ce se întâmplă pentru că şi o simplă trecere pe lângă curtea lăcaşului de cult era de ajuns pentru a realiza că aici au fost în derulare lucrări serioase, ample.
S-a început cu refacerea acoperişului, s-a turnat o centură de protecţie în jurul clădirii (pentru stoparea infiltraţiilor din sol), şi s-a continuat cu montarea unei noi pardoseli, au fost refăcute tencuielile exterioare şi s-a zugrăvit, s-a pavat curtea, s-a refăcut turnul bisericii, s-a restaurat catapeteasma, s-au schimbat stranele şi mobilierul, s-a refăcut Sfânta Masă, toate aceste lucrări fiind posibile doar datorită eforturilor şi implicării deosebite, ambiţiei şi seriozităţii de care a dat dovadă preotul paroh Liviu Florin Ivănuşcă, sprijinit hotărâtor de localnici, fii ai satului, autorităţile locale şi judeţene şi alţi binefăcători.
Cum era şi normal, după perioada de ample lucrări, “noul” lăcaş de cult trebuia resfinţit, această rânduială fiind oficiată duminica trecută, în ajunul marelui praznic al Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul.
Oamenii din Nou Român s-au pregătit cum se cuvine pentru importantul moment, mai ales că acesta a prilejuit şi prezenţa în mijlocul lor a ÎPS Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolit al Ardealului.
Importantul oaspete a fost primit la Nou Român în mod tradiţional, cu călăraşi şi trăsură, şi a acceptat cu drag să parcurgă în atelaj drumul de la intrarea în localitate până la biserică.
La lăcaşul de cult, Mitropolitul Ardealului a fost primit de un sobor de preoţi şi de o mulţime de localnici şi oaspeţi, sosiţi special pentru acest eveniment, mulţi dintre cei prezenţi fiind îmbrăcaţi în frumoase costume tradiţionale.
Înaltul ierarh, alături de diaconi şi soborul de preoţi, a oficiat momentul de resfinţire (târnosire) a lăcaşului de cult, prin ungerea cu Sfântul şi Marele Mir şi a efectuat rânduielile de refacere a Sfintei Mese din altar. Lucrările au fost binecuvântate prin stropire cu apă sfinţită.
A urmat Liturghia Arhierească, oficiată pe o scenă special amenajată în faţa bisericii, pentru a permite mulţimii mari de credincioşi prezenţi să asiste. Printre cei ce au făcut parte din soborul ce a fost alături de ÎPS Laurenţiu Streza la oficierea Sfintei Liturghii s-a numărat decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă “Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, protopopul de Avrig, pr. Vasile Gafton şi mai mulţi preoţi ce slujesc la parohiile din apropiere.
Liturghia Arhierească s-a încheiat cu momentul decernării titlului de iconom preotului paroh Liviu Florin Ivănuşcă şi cu înmânarea unor acte de cinstire pentru diverşi colaboratori şi sprijinitori ai activităţii Parohiei Nou Român.
În semn de mulţumire pentru vizita ierarhului la Nou Român, preotul paroh Liviu Florin Ivănuşcă a oferit acestuia o icoană cu scena Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul.
După slujbă, toţi credincioşii prezenţi au avut ocazia de a se închina la moaştele Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, aduse special pentru acest moment de la Catedrala Mitropolitană din Sibiu. De asemenea, doritorii au putut intra în Altarul bisericii, pentru a-l vizita şi a se închina.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu