ÎNFIINŢAREA UNUI MUZEU PAROHIAL LA NOU ROMÂN



















În luna decembrie a anului trecut parohia noastră a avut marea onoare de a primi vizita Înalt Preasfinţitului Laurenţiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Vizita a fost prilejuită de binecuvântarea lucrărilor de restaurare a Iconostasului şi Icoanelor împărăteşti refăcute în atelierele Arhiepiscopiei Sibiului.
Cu acest prilej ne-am pregătit cum se cuvine, dorind să ne ridicăm la nivelul aşteptărilor distinsului nostru oaspete. Împreună cu Consiliul Parohial am considerat că este oportun ca în cele două camere din spate ale casei parohiale să fie amenajat şi un mic muzeu parohial. Rolul său era de a adăposti vechile icoanele pe sticlă şi lemn, precum şi celelalte obiecte de patrimoniu ale parohiei noastre.


Am fost încurajaţi în iniţiativa noastră şi de consistenta donaţie de 2000 de lei oferită de dl. doctor Adrian Boiceanu, cu sprijinul acestor bani fiind achiziţionat un sistem complet de alarmă pentru casa şi muzeul parohial, fiind astfel protejaţi împotriva oricăror vandalizări. (Mulţumim dl doctor şi Bunul Dumnezeu să vă dea sănătate!) 
Din fondurile parohiei au fost amenajate apoi cele două camere, una dintre ele fiind refăcută în totalitate. S-au reparat pereţii, s-a întins plasă şi s-a  tencuit, iar apoi s-a zugrăvit cu lavabilă. De asemenea s-a pus gresie şi s-au reparat uşile şi geamurile. A urmat aranjarea icoanelor şi a celorlalte exponate.
 În urma discuţiilor cu Înalt Preasfinţitul Părinte Mitropolit, s-a stabilit ca inaugurarea oficială a Muzeului Parohial să aibă loc cu  ocazia următoarei vizite a acestuia, după schimbarea acoperişului bisericii, când ne dorim săvârşirea unei slujbe mai ample de resfinţire şi binecuvântare a  tuturor lucrărilor executate în parohia noastră. (De noi şi de implicarea financiară a tuturor credincioşilor satului nostru ţine ca această dorinţă să fie pusă în practică cât mai curând! ).
Socotesc totuşi că această amânare, cel  puţin în privinţa muzeului, ne este de folos, în  sensul că putem îmbogăţi numărul de exponate, şi fac apel la toţi credincioşii din sat să vină cu donaţii de obiecte, elemente de îmbrăcăminte, prosoape  şi icoane vechi pe care să le expunem în muzeul nostru parohial, pe fiecare obiect urmând a fi menţionat numele donatorului său. (Fie ca numărul celor care vor răspunde pozitiv  să fie cât mai mare !)

Pr. Paroh Ivănuşcă Liviu Florin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu