24 AUGUST 2014 SĂRBĂTOAREA FIII SATULUI NOU ROMÂN





Dragi noieni din Nou Român, din celelalte localităţi ale României şi din străinătate, cu mic cu mare, sunteţi cu toţii invitaţi să participaţi la sărbătoarea „Fiii Satului Nou Român” ce va avea loc în localitatea noastră în ziua de Duminică – 24 august 2014.
Se împlinesc  în vara aceasta exact 25 de ani de la Sărbătoarea Fiilor Satului - 1989, sărbătoare ce v-a încântat atât de mult şi a lăsat în sufletele dumneavoastră amintiri de neuitat! Haideţi să retrăim acele clipe minunate şi să ne revedem cu toţii împreună în satul nostru drag.
Evenimentul are loc cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului local Arpaşu de Jos, precum şi a altor instituţii de la nivel judeţean şi naţional, dar, pentru ca ea să fie un succes, este nevoie de implicarea totală a dumneavoastră, a tuturor celor din sat.

Programul zilei (si care poate suferi modificari)este următorul :
8 – 11 : Slujba la biserica din sat
13: Deschiderea oficială (Căminul cultural)
13, 15 – 13,45 : Vizită la Muzeul din sat
13,45 – 16 : Circuitul gospodăriilor tradiţionale din sat
16  - 18: „Nuntă ţărănească la Nou Român”
18 - 21: Program de muzică populară (Scena la Terenul de sport )
22 : Bal pentru Tineret (Căminul cultural)

Vom reveni cu amănunte!
 Comitetul de organizare

CU PAŞI MICI SE POT FACE MULTE!


HAIDEŢI SĂ NE IMPLICAM CU TOŢII! ŞTIU CĂ SE POATE!
 VREAU   MOTIVEZ ŞI PE ALŢII CA  NE STEA APROAPE!

LA CURĂŢENIE ÎN CIMITIR 
 ÎNAINTE
  ÎN TIMPUL
 DUPĂ


          ÎNDEPĂRTAREA VEGETAŢIEI DE LÂNGĂ PEREŢII SFINTEI BISERICI




FLORILE DE PE ALEEA BISERICII
SĂ AVEM GRIJĂ DE ELE!



FINALIZAREA GARDULUI DE LA CIMITIR

    


                                                    CAM AŞA ARĂTA ANII TRECUŢI
                                       
                                                          AŞA ARATĂ ACUM




  
                                                CAM AŞA ARĂTA ANII TRECUŢI


                                                            AŞA ARATĂ ACUM



Prin îngrijirea cimitirului şi a mormintelor celor adormiţi ne arătăm Credinţa faţă de Dumnezeu, Nădejdea în viaţa veşnică şi Dragostea faţă de toţi cei dragi trecuţi la cele veşnice.

Cu ajutorul Bunului Dumnezeu şi prin osteneala credincioşilor destoinici care ne-au sărit în ajutor a fost finalizată lucrarea de refacere a gardului de la cimitirului parohial din localitatea noastră. Această realizare vine să întregească toate celelalte lucrările executate în cimitir în anii din urmă, cimitirul parohial fiind una dintre priorităţile avute în vedere de Epitropia şi Consiliul nostru parohial. S-a refăcut gardul de jur împrejur, s-au făcut reparaţii la  porţile de acces şi la  capelă şi an de an s-a făcut curăţenia generală ( deşi cu participarea a puţini inimoşi).

Datorită condiţiilor din teren, cimitirul fiind aşezat în pantă, având o bogată vegetaţie, cu mulţi puieţi de salcâm şi arbuşti, lucrările au necesitat un mare efort de timp şi cheltuieli financiare consistente. Cheltuielile ar fi fost cu siguranţă şi mai mari dacă nu ne-ar fi stat  alături acele persoane ce au înţeles să răspundă favorabil chemării noastre, venind în sprijin cu braţe de muncă şi utilaje ce ne-au uşurat munca. Tuturor le mulţumim  şi ne rugăm ca Bunul Dumnezeu să le dea sănătate!

În ce priveşte partea de gard finalizată în această primăvară, execuţia a fost mult îngreunată de necesitatea realizării lucrărilor de defrişare şi curăţare completă a terenului.  A ieşit însă un lucru bun de care suntem pe deplin mulţumiţi. Au fost  aduşi şi montaţi nu mai puţin de 98 de stâlpi trainici, s-a întins plasă zincată pe nu mai puţin de 192 metri,  s-a ancorat sus şi jos cu cablu gros şi s-a prins de acesta la distanţe foarte mici pentru a fi cât mai rezistent. La lucrare am colaborat bine şi ne-au ajutat şi vecinii de grădină, Fam Radu Ioan, cărora le şi mulţumim.

Rugăciune după sfârşitul lucrului
„Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Dumnezeule a toată milostivirea şi îndurarea, Care ai nemăsurată milă, nespusă şi neajunsă iubire de oameni, căzând acum către a Ta slavă, cu frică şi cu cutremur, aducem Ţie mulţumire pentru binefacerile de care ne-ai  învrednicit pe noi, nevrednicii  robii Tăi.
Te slăvim şi Te lăudăm şi Te cântăm ca pe un Domn, Stăpân şi Făcător de bine, - şi iarăşi căzând înaintea Ta, îţi mulţumim şi cu smerenie ne rugăm nemăsuratei şi negrăitei Tale milostiviri, ca şi de acum înainte să ne dăruieşti faceri de bine, ca să sporim în dragostea faţă de Tine şi de aproapele meu.
Izbăveşte-ne de tot răul şi necazul. Dăruieşte-ne linişte. Şi ne învredniceşte în toate zilele vieţii noastre totdeauna mulţumire să - Ţi aducem şi să grăim şi să cântăm cele preabune Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.”
 Pr. Paroh Ivănuşcă Liviu Florin

ÎNFIINŢAREA UNUI MUZEU PAROHIAL LA NOU ROMÂN



















În luna decembrie a anului trecut parohia noastră a avut marea onoare de a primi vizita Înalt Preasfinţitului Laurenţiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Vizita a fost prilejuită de binecuvântarea lucrărilor de restaurare a Iconostasului şi Icoanelor împărăteşti refăcute în atelierele Arhiepiscopiei Sibiului.
Cu acest prilej ne-am pregătit cum se cuvine, dorind să ne ridicăm la nivelul aşteptărilor distinsului nostru oaspete. Împreună cu Consiliul Parohial am considerat că este oportun ca în cele două camere din spate ale casei parohiale să fie amenajat şi un mic muzeu parohial. Rolul său era de a adăposti vechile icoanele pe sticlă şi lemn, precum şi celelalte obiecte de patrimoniu ale parohiei noastre.


Am fost încurajaţi în iniţiativa noastră şi de consistenta donaţie de 2000 de lei oferită de dl. doctor Adrian Boiceanu, cu sprijinul acestor bani fiind achiziţionat un sistem complet de alarmă pentru casa şi muzeul parohial, fiind astfel protejaţi împotriva oricăror vandalizări. (Mulţumim dl doctor şi Bunul Dumnezeu să vă dea sănătate!) 
Din fondurile parohiei au fost amenajate apoi cele două camere, una dintre ele fiind refăcută în totalitate. S-au reparat pereţii, s-a întins plasă şi s-a  tencuit, iar apoi s-a zugrăvit cu lavabilă. De asemenea s-a pus gresie şi s-au reparat uşile şi geamurile. A urmat aranjarea icoanelor şi a celorlalte exponate.
 În urma discuţiilor cu Înalt Preasfinţitul Părinte Mitropolit, s-a stabilit ca inaugurarea oficială a Muzeului Parohial să aibă loc cu  ocazia următoarei vizite a acestuia, după schimbarea acoperişului bisericii, când ne dorim săvârşirea unei slujbe mai ample de resfinţire şi binecuvântare a  tuturor lucrărilor executate în parohia noastră. (De noi şi de implicarea financiară a tuturor credincioşilor satului nostru ţine ca această dorinţă să fie pusă în practică cât mai curând! ).
Socotesc totuşi că această amânare, cel  puţin în privinţa muzeului, ne este de folos, în  sensul că putem îmbogăţi numărul de exponate, şi fac apel la toţi credincioşii din sat să vină cu donaţii de obiecte, elemente de îmbrăcăminte, prosoape  şi icoane vechi pe care să le expunem în muzeul nostru parohial, pe fiecare obiect urmând a fi menţionat numele donatorului său. (Fie ca numărul celor care vor răspunde pozitiv  să fie cât mai mare !)

Pr. Paroh Ivănuşcă Liviu Florin