Articol aparul in cotidianul crestin "ZIARUL LUMINA", Editia de Transilvania, 18 decembrie 2013, autor Stefan Marculet
Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a binecuvântat luni, 16 decembrie, icoanele şi catapeteasma reînnoite ale Bisericii „Sfântul Gheorghe“ din Noul Român, Protopopiatul Avrig, judeţul Sibiu. După slujba religioasă a avut loc recepţia lucrărilor de restaurare a icoanelor împărăteşti şi un program de colinde oferit de elevii din localitate.
Cele patru icoane mari ale catapetesmei au fost restaurate în totalitate la Centrul de restaurare al Arhiepiscopiei Sibiului, starea lor de degradare fiind ridicată din cauza umezelii. Cheltuielile de restaurare a celor patru icoane mari împărăteşti şi a două icoane mici în medalion au fost suportate integral de Arhiepiscopia Sibiului. De asemenea, partea de lemn a catapetesmei a fost restaurată complet, prin eforturile credincioşilor din Noul Român.
La binecuvântarea lucrărilor au fost prezenţi consilierul cultural de la Arhiepiscopia Sibiului, pr. Savu Popa, protopopul de Avrig, Vasile Gafton, preoţi din satele învecinate, primarul comunei Arpaşu de Jos, Constantin Aurelian Văcariu, cei trei restauratori ai icoanelor şi numeroşi credincioşi.
La sfârşitul slujbei de binecuvântare, IPS Mitropolit Laurenţiu i-a felicitat pe preotul paroh Liviu Florin Ivănuşcă şi pe credincioşii din Nou Român pentru eforturile depuse în ultima vreme, de a reda frumuseţea lăcaşului de cult parohial.
Ierarhul a vorbit apoi despre valoarea inestimabilă a icoanelor vechi şi despre cinstirea adusă personalităţilor reprezentate.
„Icoanele aflate în cultul Bisericii trebuie refăcute şi restaurate, încât frumuseţea lor să fie redată şi credincioşii să simtă că între ei şi persoanele reprezentate pe icoane există o legătură. Noi nu cinstim lemnul, materia din care sunt făcute icoanele, chiar dacă ar fi de aur. Valoarea icoanei este dată de personalitatea pictată pe icoana respectivă“, a subliniat IPS Mitropolit Laurenţiu.
Reînfrumuseţarea bisericii parohiale
Preotul paroh i-a mulţumit Înaltpreasfinţitul Mitropolit Laurenţiu pentru vizita efectuată la Noul Român şi pentru sprijinul financiar oferit la restaurarea acestor icoane. Părintele Ivănuşcă a amintit şi celelalte lucrări administrative realizate în ultima perioadă, dar şi colaborarea cu Primăria şi Şcoala din localitate, prin care elevii iau partea periodic la activităţi educativ-religioase. În parohia sibiană, s-au amenajat un spaţiu muzeal, cu icoane şi cărţi vechi din patrimoniul bisericii, dar şi un centru cultural-educativ.
„Restaurarea acestor icoane vine să completeze cele efectuate în anii trecuţi la biserica noastră. Ne dorim ca anul viitor să continuăm lucrările şi să-l avem din nou pe IPS Mitropolit Laurenţiu între noi, pentru a binecuvânta toate lucrările“, a spus părintele Ivănuşcă. Parohul de la Noul Român i-a oferit ierarhului o icoană a Maicii Domnului, iar IPS Mitropolit Laurenţiu a oferit copiilor colindători şi credincioşilor iconiţe şi calendare.
La final, pr. consilier Savu Popa a adresat mulţumiri ierarhului pentru iniţiativa de a înfiinţa Centrul de restaurare şi de promovare a patrimoniului bisericesc din Arhiepiscopia Sibiului şi celor trei ostenitori care au redat frumuseţea icoanelor de la Noul Român. Un grup de copii din localitate au susţinut un recital de colinde tradiţionale, iar mai apoi au fost vizitate muzeul parohial şi centrul cultural-educativ.