Schimb de experienţă – Oradea




În perioada 6 – 7 martie 2013 a avut loc la Oradea un schimb de experienţă, o vizită de lucru pentru membrii şi voluntarii din cadrul Proiectului FORTE. Proiectul  FORTE, „Forte” fiind prescurtarea titlului complet al proiectului şi anume „Formare trainică pentru parteneriat social” este un program demarat la nivelul Administraţiei Patriarhale şi a altor 9 Eparhii ale Bisericii Ortodoxe Române, între care şi Arhiepiscopia Sibiului. Scopul acestui proiect este dezvoltarea şi sprijinirea serviciilor sociale oferite de către Biserică, dorind totodată să vină în ajutorul tuturor preoţilor care desfăşoară sau care ar dori pe viitor să iniţieze servicii social – filantropice.
Proiectul FORTE se află în fază aproape finală căci în anul 2013 se termină finanţarea, iar în cadrul acestei etape s-au organizat mai multe schimburi de experienţă, pentru ca cei interesaţi să poată vedea la faţa locului exemple concrete de Buna Practică.
La vizita de studiu de la Oradea au participat reprezentanţi din Episcopia Oradei, Arhiepiscopia Clujului, Arhiepiscopia Albei, Arhiepiscopia Timişoarei, Episcopia Giurgiu şi Arhiepiscopia Sibiului ( între aceştia din urmă aflându-mă şi eu, pr. Ivănuşcă Liviu Florin, parohul dumneavoastră). Gazde au fost consilierul social al Episcopiei Oradei, pr. Laurenţiu Lazăr şi Nicoleta Neofit , reprezentant IOCC România ( Organizaţia Internaţională pentru Caritate  Creştin Ortodoxă), partener FORTE.



Gazdele au ales să ne prezinte dintre multiplele activităţi social – filantropice ce se desfăşoară în Episcopia Oradei, pe acele exemple de Bună Practică pe care le-au socotit a fi reprezentative.
Cea dintâi zi a vizitei a început cu prezentarea sediului Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Oradea, o asociaţie cu caracter creştin şi social, înfiinţată sub patronajul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradei şi care adună sub umbrela sa toate activităţile social –filantropice desfăşţurate de parohii şi alte Organizatii (ONG) creştine.Serviciile din parohii sunt constituite sub formă de sucursale desine statătoare, dar care se supun totuşi controlului managerial şi financiar al Consiliului director al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Oradea.
         A urmat apoi vizitarea Centrului de Scleroză Multiplă Oradea. Centrul a fost înfiinţat în anul 1994 de un grup de persoane afectate chiar de această boală, devenind astăzi un etalon naţional în domeniu şi promotor al mişcării naţionale de sprijinire a persoanelor afectate de această boală. În perioada din urmă Centrul a trecut sub coordonarea şi managementul Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Oradea, ce a reuşit să restaureze şi să doteze sediul cu tot ceea ce este nevoie, utilizând fonduri europene.
Serviciile oferite în Centru sunt de Informare şi Consiliere, activităţi de asistenţă socială primară, activităţi de recuperare locomotorie prin kinetoterapie, fizioterapie, psihoterapie, dar şi servicii de consiliere şi facilitare pentru accesul pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi, precum şi acompaniere la locul de muncă. De asemenea, activităţile de ergoterapie, socializare, servirea mesei şi transport accesibilizat completează paleta de servicii sociale şi socio-medicale ale centrului.
         Cel de al treilea obiectiv al zilei l-a constituit „Centrul Parohial Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. Este un centru înfiinţat de pr. paroh Gheorghe Nemeş pe lângă Parohia Oradea Vii, cunoscută şi ca Biserica Albastră din Oradea.

        
        Centrul parohial funcţionează într-o clădire modernă, cum mai multe nivele + mansardă ( în care se află muzeul parohial). Aici se desfăşoarădiverse activităţi social – filantropice ale parohiei, servicii coordonate de un Comitet de Iniţiativă inimos. Cea mai importantă acţiune poartă numele de „Agapa Sf. Mare Mucenic Gheorghe” constând în oferirea mesei zilnice pentru 20 de persoane vârstnice şi cu probleme de sănătate.      



         Cea de a doua zi a început cu o vizită la un Centru Educaţional pentru prevenirea abandonului şcolar, centru destinat copiilor de la Girişul de Criş, o comunitate de romi săraci, aflată la 15 Km. depărtare de Oradea. Activităţile se desfăşoară în clădirea Şcolii Generale din sat, fiind utilizată o metodă nouă şi modernă, numită „Grupul Nurture”. Este o metodă englezească, existând un parteneriat cu profesori specializaţi din Marea Britanie. Grupul Nuture se adresează copiilor care prezintă lacune în învăţare, inadaptare în mediul clasei, pe fondul unor probleme emoţionale, comportamentale şi sociale.



         A urmat apoi o vizită la Palatul Episcopal din Oradea, la Capela episcopală şi Muzeul Episcopiei, invitaţii neavând însă ocazia să se întlnească cu PreaSfinţitul Sofronie, Episcopul Oradei, plecat cu treabă în afara eparhiei.

       
  Schimbul de experienţă s-a încheiat cu o Sesiune de Concluzii, în cadrul căreia s-au tras învăţămintele acestor două zile, s-au schimbat păreri şi contacte şi s-au făcut planuri pentru colaborări ulterioare.

Pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu