Colectare ambalaje PET la Nou Român



        În faţa Căminului Cultural din Nou Român au fost aşezate de către Primăria Arpaşu de Jos două cutii metalice în care locuitorii satului nostru sunt îndemnaţi să depoziteze spre reciclare plastic, mai ales sticle de plastic, cunoscute sub denumirea de PET –uri.
       Este o iniţiativă lăudabilă şi personal i-am dat ascultare, însă prea puţini dintre consătenii noştri au dat importanţă acestui binefăcător îndemn. Spun binefăcător, întrucât respectiva măsură doreşte să ajute  natura şi mediul înconjurător, acest dar pe care Dumnezeu ni l-a dat ca să avem grijă de el.  Iar pentru aceasta nu trebuie să ne lenevim defel, ci să punem deoparte sticlele goale şi să le ducem acolo unde trebuie. Astfel, vom săvârşi încă o faptă bună, … mică, dar importantă.        
       Iar în cele ce urmează voi supune atenţiei dumneavoastră un articol în care sunt relatate cuprinzător beneficiile reciclării  pet-uri de plastic. 

Importanţa reciclării PET-urilor

Ambalajele PET - cine nu le cunoaşte? Pătrunse în forţă pe piaţă, la câţiva ani de la Revoluţie, acestea au devenit extrem de populare, datorită rezistenţei lor (nu se sparg, precum sticla obişnuită) şi comodităţii în utilizare. Din păcate, tocmai datorită acestor caracteristici, ambalajele PET au ajuns să fie cărate peste tot şi aruncate după golire, fără discernământ, direct în natură. Dar ele ar putea intra fără probleme în circuitul reciclării, evitându-se astfel atât risipa de mase plastice, cât şi poluarea mediului. Plasticul poate rămâne în natură sute de ani înainte de a se degrada şi este şi un mare consumator de resurse: întreaga producţie de plastic consumă 8% din producţia mondială de petrol. Prin reciclarea unei tone de plastic se economisesc 1,8 tone de petrol şi se câştigă 6 metri cubi de spaţiu de depozitare la groapa de gunoi. O singură sticla de plastic reciclată salvează energia necesară funcţionării unui bec electric timp de şase ore. Iar plasticul este una dintre materiile care pot avea mai multe "vieţi", putând fi reciclat de mai multe ori.
În România, cantitatea de deşeuri din plastic rezultată intr-un an este de 331.000 tone. Potrivit datelor adunate de Comisia Naţională de Reciclare a Materialelor din cadrul Ministerului Industriei, gradul de recuperare a deşeurilor din plastic din România este de doar 7%, faţă de o medie europeană de 25%.. Conform HG nr. 621/2005, până în 2013 trebuie să se ajungă la o cotă de reciclare de 22,5%. Cum cea mai mare parte din cantitatea de deşeuri plastice, inclusiv PET, provine de la populaţie, pentru realizarea ţintei va trebui implementat la nivel naţional un sistem integrat de colectare selectivă a deşeurilor la care românul de rând să aibă acces cu uşurinţă, iar colectarea selectivă a deşeurilor presupune depozitarea gunoaielor în locuri special amenajate in vederea reciclării.
Un PET de doi litri cântăreşte 50 grame, deci sunt necesare 20 de bucăţi pentru a face un kilogram, adică cca 20.000 de bucăţi pentru 1 tonă.

În urma reciclării PET- urilor se obţine materie primă secundară care, în combinaţie cu granulele de polietilenă veritabilă, poate fi folosită pentru realizarea unor produse sau ambalaje din plastic în scop nealimentar.
De exemplu:
• 5 butelii de 2 litri sunt suficiente pentru a realiza fibre pentru un tricou mare.
• 20 butelii de 2 litri sunt suficiente pentru umplutura unei jachete de iarna.
• 20 butelii de 2 litri sunt necesare pentru fabricarea unui filtru.
• 35 butelii de 2 litri sunt necesare pentru realizarea unui sac de dormit.
• 60 butelii de 2 litri sunt necesare pentru 1 mp de carpeta.

www.infocuratenie.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu