Copiii din Nou Român în vizită la Sibiu




















Sâmbătă, 13 octombrie 2012, copiii din Nou Român au răspuns invitaţiei făcute de Fundaţia „ Ucos, Un copil – O speranţă” din Sibiu şi au făcut o vizită micuţilor pe care organizaţia respectivă îi are în grijă. Sunt copii care suferă de probleme grave, dizabilităţi şi handicapuri severe şi cărora specialiştii din cadrul Ucos încearcă să le ofere ajutorul spre ameliorarea stării fizice şi psihice, în vederea integrării şcolare şi sociale.
Excursia a fost organizată de Parohia Ortodoxă Nou Român, cu sprijinul Şcolii Gimnaziale  ‘”Vasile Cucu -  Paltin”’din  Arpaşu de Jos, cei 18 copii fiind însoţiţi de pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin, dna profesoară de Religie Ştefania Stoian şi dna preoteasă Ivănuşcă Loredana.
A fost o experienţă reuşită, deosebit de impresionantă pentru copii, care au dat dovadă de bună creştere şi aleasă calitate sufletească, înconjurându-i cu mare dragoste pe cei bolnavi, jucându-se împreună cu aceştia şi alinându-le pentru câteva clipe suferinţele.
Excursia a continuat apoi, cu o vizită la Grădina Zoologică  şi la Muzeul Satului din Pădurea Dumbrava, precum şi cu savurarea unei delicioase pizze la un local din oraş.

Pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin

Maslu de Obşte şi inaugurarea “Centru Cultural – Educaţional pentru Copii şi Tineret” de la Nou Român







Duminică, 30 septembrie 2012, a avut loc în parohia noastră slujba Sfântului Maslu de Obşte oficiat de un sobor de 9 preoţi avându-l în frunte pe părintele protopop Vasile Gafton. Alături de acesta au mai slujit pr. Lucian Bunea (Arpaşu de Sus), pr. Liviu Dobrin (Arpaşu de Jos), pr. Andrei Todârcea (Scorei), pr. Vasile Davidoiu (Poieniţa), pr. Cezar Bulgariu (Cârţa)  , pr. Alexandru Copăcianu (Săsăuş), pr. Marius Bela (Cârţişoara) şi pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin.
 După săvârşirea slujbei în locaşul sfintei biserici, cei prezenţi au pornit în procesiune religioasă cu prapori şi icoane spre clădirea fostei Şcoli Generale din sat,  clădire cedată de Primăria Arpaşu de Jos, la cererea preotului paroh, spre folosinţa Parohiei Ortodoxe din Nou Român, pentru ca aici să se desfăşoare activităţile catehetice şi extra-şcolare pe care Parohia le-a desfăşurat până acum în locaşul sfintei biserici sau la Biroul parohial, precum şi pentru alte activităţi ce vizează viaţa întregii comunităţi din sat .

În respectiva locaţie, cu sprijinul Primăriei Arpaşu de  Jos  şi a Şcolii Gimnaziale ‘”Vasile Cucu -  Paltin”’din  Arpaşu de Jos a fost înfiinţat Centru  Cultural – Educaţional pentru Copii şi Tineret “Sfântul Ierarh Andrei Şaguna - Mitropolitul Transilvaniei”. În acest Centru se vor desfăşura de acum cursurile catehetice din cadrul proiectului “Hristos împărtăşit copiilor”, activităţile din cadrul proiectului “Alege Şcoala”, se vor preda cursurile de pictură din cadrul Cercului de pictură “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”( coordonat de dna preoteasă Maria Codrea), se vor face repetiţiile Corului de copii din sat, se vor oferi gratuit meditaţii la materii precum Limba şi Literatura Română, Limba Engleză, Matematică, precum şi alte activităţi distractiv – recreative.
Rugăciunea de binecuvântare a lucrărilor a fost rostită de preotul protopop Vasile Gafton, totodată fiind sfinţită şi –o nouă troiţa pe care preotul paroh a ridicat-o spre  închinare  în faţa Centrului  Cultural – Educaţional. 
 Pr. Paroh Ivanuşcă Liviu Florin


Aspecte de la ultimele lucrări efectuate la Centru Cultural - Educaţional

 Montarea  noi podele

 Faţada înainte de zugrăvire


 Montarea lămpilor, prizelor, întrerupătoarelor

Ultimele retuşuri la faţadă



 Turnarea soclului pentru troiţă



La curăţenie au participat şi copiii din sat

 Centrul, gata de a-şi primi oaspeţii

Colectare ambalaje PET la Nou Român



        În faţa Căminului Cultural din Nou Român au fost aşezate de către Primăria Arpaşu de Jos două cutii metalice în care locuitorii satului nostru sunt îndemnaţi să depoziteze spre reciclare plastic, mai ales sticle de plastic, cunoscute sub denumirea de PET –uri.
       Este o iniţiativă lăudabilă şi personal i-am dat ascultare, însă prea puţini dintre consătenii noştri au dat importanţă acestui binefăcător îndemn. Spun binefăcător, întrucât respectiva măsură doreşte să ajute  natura şi mediul înconjurător, acest dar pe care Dumnezeu ni l-a dat ca să avem grijă de el.  Iar pentru aceasta nu trebuie să ne lenevim defel, ci să punem deoparte sticlele goale şi să le ducem acolo unde trebuie. Astfel, vom săvârşi încă o faptă bună, … mică, dar importantă.        
       Iar în cele ce urmează voi supune atenţiei dumneavoastră un articol în care sunt relatate cuprinzător beneficiile reciclării  pet-uri de plastic. 

Importanţa reciclării PET-urilor

Ambalajele PET - cine nu le cunoaşte? Pătrunse în forţă pe piaţă, la câţiva ani de la Revoluţie, acestea au devenit extrem de populare, datorită rezistenţei lor (nu se sparg, precum sticla obişnuită) şi comodităţii în utilizare. Din păcate, tocmai datorită acestor caracteristici, ambalajele PET au ajuns să fie cărate peste tot şi aruncate după golire, fără discernământ, direct în natură. Dar ele ar putea intra fără probleme în circuitul reciclării, evitându-se astfel atât risipa de mase plastice, cât şi poluarea mediului. Plasticul poate rămâne în natură sute de ani înainte de a se degrada şi este şi un mare consumator de resurse: întreaga producţie de plastic consumă 8% din producţia mondială de petrol. Prin reciclarea unei tone de plastic se economisesc 1,8 tone de petrol şi se câştigă 6 metri cubi de spaţiu de depozitare la groapa de gunoi. O singură sticla de plastic reciclată salvează energia necesară funcţionării unui bec electric timp de şase ore. Iar plasticul este una dintre materiile care pot avea mai multe "vieţi", putând fi reciclat de mai multe ori.
În România, cantitatea de deşeuri din plastic rezultată intr-un an este de 331.000 tone. Potrivit datelor adunate de Comisia Naţională de Reciclare a Materialelor din cadrul Ministerului Industriei, gradul de recuperare a deşeurilor din plastic din România este de doar 7%, faţă de o medie europeană de 25%.. Conform HG nr. 621/2005, până în 2013 trebuie să se ajungă la o cotă de reciclare de 22,5%. Cum cea mai mare parte din cantitatea de deşeuri plastice, inclusiv PET, provine de la populaţie, pentru realizarea ţintei va trebui implementat la nivel naţional un sistem integrat de colectare selectivă a deşeurilor la care românul de rând să aibă acces cu uşurinţă, iar colectarea selectivă a deşeurilor presupune depozitarea gunoaielor în locuri special amenajate in vederea reciclării.
Un PET de doi litri cântăreşte 50 grame, deci sunt necesare 20 de bucăţi pentru a face un kilogram, adică cca 20.000 de bucăţi pentru 1 tonă.

În urma reciclării PET- urilor se obţine materie primă secundară care, în combinaţie cu granulele de polietilenă veritabilă, poate fi folosită pentru realizarea unor produse sau ambalaje din plastic în scop nealimentar.
De exemplu:
• 5 butelii de 2 litri sunt suficiente pentru a realiza fibre pentru un tricou mare.
• 20 butelii de 2 litri sunt suficiente pentru umplutura unei jachete de iarna.
• 20 butelii de 2 litri sunt necesare pentru fabricarea unui filtru.
• 35 butelii de 2 litri sunt necesare pentru realizarea unui sac de dormit.
• 60 butelii de 2 litri sunt necesare pentru 1 mp de carpeta.

www.infocuratenie.ro

Rugăciuni la început de an şcolar















Duminică, 16 septembrie 2012, cu o zi înaintea începerii oficiale a cursurilor anului şcolar 2012 – 2013, locaşul sfintei biserici din Nou Român a fost plin de copilaşi şi elevi veniţi să se roage  pentru sănătate şi spor la învăţătură şi să primească binecuvântarea Bunului Dumnezeu.


 După oficierea Sfintei Liturghii, preotul paroh a citit rugăciunea de la începutul anului şcolar, iar apoi a sfinţit icoanele pe sticlă pe care copiii din Nou Român le-au realizat în această vară sub îndrumarea doamnei preotese Codrea Maria de la Ucea de Sus. Totodată au fost sfinţite şi celelalte icoane pe care copii din Ucea de Sus, Victoria sau alte localităţi le-au realizat sub coordonarea doamnei preotese, mulţi dintre aceşti copii însoţind-o cu acest prilej la Nou Român.

În încheiere preotul paroh a mulţumit doamnei preotese Codrea Maria pentru grija arătată copiilor de la Nou Român, iar  doamna preoteasă le-a acordat diplome micuţilor ucenici. Totodată s-a hotărât înfiinţarea Cercului  de pictură „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” ce va funcţiona în cadrul „Centrul Cultural Educaţional pentru Copii şi Tineret” de la Nou Român.

 Pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin