90 de ani binecuvantati de Dumnezeu



Azi, duminica, 27 martie 2011, dl. doctor Gheorghe Telea Bologa, cetatean de onoare al satului Nou Roman, a implinit binecuvantata varsta de 90 de ani.

Domnul doctor ne-a facut o placuta surpriza, caci desi in varsta si slabit trupeste, a ales sa infrunte greutatea drumului de la Sibiu la Nou Roman si sa inceapa aceastra zi minunata in mijlocul consatenilor sai dragi, participand la Sfanta Liturghie in sfantul locasul al bisericii noastre parohiale.

Ne alaturam cu drag tuturor celor care-l iubesc din tot sufletul si-i uram si noi un calduros LA MULTI ANI!


Note biografice:


Doctorul Gheorghe Telea s-a născut la 27 martie 1921, in Nou Roman. Pe mama sa o chema Victoria Popa şi era fiică de preot din Arpaşu de Sus, iar tatăl, Gheorghe, se trăgea din familia Telea - Bologa din satul Nou Român, având studii medii şi diplomă de notar. Era proprietar de terenuri agricole, deţinând şi o prăvălie mixtă şi o mică întreprindere de produse lactate .

A urmat şcoala primară de patru clase în satul natal, Nou Român, iar restul anilor de studii la Sibiu, unde în anul 1940 a absolvit liceul teoretic, secţia reală. A urmat apoi cursurile de la Facultatea de Medicină a Universităţii „Regele Ferdinand” din Cluj între anii 1940-1946.


În decursul anului 1946 a fost lider al grevelor studenţeşti pornite în acel an din Cluj şi extinse în toate centrele studenţeşti din ţară, mişcare pornită împotriva orânduirii comuniste instalată în ţară de Guvernul Dr. Petru Groza, precum şi împotriva iredentismului maghiar ce ameninţa integritatea teritorială a ţării. Pentru aceste fapte va fi arestat, închis şi anchetat. În această perioadă a fost coleg cu viitorul mitropolit Bartolomeu Anania, de care îl va lega o prietenie strânsă întreaga viaţă.


În 1946 obţine şi titlul de doctor în Medicină şi Chirurgie cu teza: „Consideraţii anatomo-clinice şi terapeutice asupra malformaţiilor congenitale reno-uretrale”, titlu echivalat de Comisia Superioară de Diplome din Ministerul Învăţământului în anul 1972 cu titlul ştiinţific de Doctor în Ştiinţe Medicale.


A activat ca medic din 1946 până în 1988 la Clinica de Chirurgie II Boli ale Căilor Urinare din Cluj ( 1946), Clinica Terapeutică din Bucureşti ( 1947 -1948 ), Spitalul Public Sibiu ( 1948 -1950 ) Spitalul C.F.R. Sibiu ( 1951 -1958) şi la Spitalul Clinic Judeţean Sibiu ( din 1958 până la pensionare, în mai 1988)


În calitatea sa de medic chirurg - şef al oraşului Sibiu a efectuat peste 20.000 de intervenţii de toate categoriile şi a oferit, în Policlinică, câteva mii de consultaţii.




În anul 1962 este ales membru al Societăţii Internaţionale de Gastroenterologie, Bordeaux.


A publicat în calitate de medic chirurg, 35 de lucrări de specialitate, în publicaţiile din ţară şi străinătate. De asemenea, este autor de lucrări şi comunicări prezentate la congrese medicale naţionale şi internaţionale, la conferinţe de chirurgie, simpozioane, consfătuiri de specialitate, având un număr de circa 230 de texte redactate singur sau în colaborare şi publicate în reviste din ţară şi străinătate.



Ca om de cultură şi de atitudine a participat activ la viaţa socio-politică a ţării, publicând aproximativ 150 de articole, comentarii, recenzii, atât în presa locală cât şi în cea centrală din România ( în cotidianele: România Liberă, Ziua, Meridian, Adevărul - Cluj, Tribuna-Sibiu, Dimineaţa, Radical 21, Rondul, Evenimentul sibian; precum şi în revistele: Transilvania, Euphorion, Sibiul Universitar, Saeculum, Telegraful Român, Biruinţa, Tribuna, Curierul Primăriei).


Nu a fost membru de partid, ci dimpotrivă a dat dovadă de opoziţie faţă de comunism, drept pentru care, între anii 1946 -1989, a fost arestat şi cercetat de 15 ori de Securitate, fiind ţinut sub strictă observaţie până după 1989


La data de 4 decembrie 1997 a fost investit cu titlul de Profesor Universitar Onorific şi membru al corpului didactic al a Universităţii de Medicină şi Farmacie Cluj Napoca.




Tot în decembrie 1997 este numit Cetăţean de onoare al oraşului Cluj-Napoca, fiind apoi investit cu acest titlu în şedinţa festivă a Primăriei oraşului Cluj-Napoca din 14 mai 1998.

În 22 iunie 1999 devine Senator onorific al Universităţii “Lucian Blaga” din Sibiu.


În anul 2003, , dr. Gheorghe Telea oferă Ministerului Culturii şi Cultelor “Conacul Telea” şi Colecţia “Dr. Gheorghe Telea”, situate în satul Noul Român, comuna Arpaşu de Jos, judeţul Sibiu. Ulterior, printr-o hotărâre a Guvernului, aceste bunuri proprietate publică a statului, au trecut din administrarea Ministerului în cea a Complexului Naţional Muzeal “ASTRA” Sibiu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu