COLINDĂTORII DE LA NOU ROMÂN













În luna Decembrie  a anului trecut, UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură) a decis  să introducă Colindatul românesc în ceată bărbătească în lista Patrimoniului cultural imaterial.
În Lista patrimoniului cultural imaterial al umanităţii UNESCO ( listă ce cuprinde cele mai reprezentative  tradiţii, obiceiuri sau meşteşuguri tradiţionale ale unui popor ) România mai apare cu Ritualul Căluşului, inclus în 2008, cu Doina, inclusă în 2009 şi cu Ceramica de Horezu, inclusă în 2012.
Tradiţia Cetei de feciori ce merge să vestească Naşterea Domnului Hristos este un obicei specific României şi Republicii Moldova. Este un obicei mult mai complex decât pare la prima vedere, presupunând anumite pregătiri şi respectare multor reguli, ţinând cont că Ceata se constituie încă de la sărbătoarea  Sf. Nicolae şi se desface după Bobotează şi Sf Ioan. De asemenea, toate  evenimentele ce au loc într-un sat în această perioadă implică acest grup de feciori.
Suntem mândrii că acest frumos obicei se păstrează nealterat şi în satul nostru, Nou Român. Chiar dacă mai puţini ca acum câtiva zeci de ani (puţini, dar buni!) feciorii din sat s-au mobilizat exemplar şi au dus mai departe frumoasele tradiţii noiene. Le mulţumim şi–i felicităm pentru acest lucru!
Cu siguranţă că Sfintele sărbători ar fi mai sărace fără aceste frumoase obiceiuri. Pe de altă parte totuşi, nu avem ce face, şi trebuie să recunoaştem că odată cu scăderea numărului de copii şi tineri din sat, e tot mai greu să ţinem vechile obiceiuri. De murit însă, sperăm să nu moară niciodată!
 De menţionat este că, pentru prima dată, Ceata din Nou Român a participat la Festivalul Cetelor de Feciori de la Făgăraş, fiind printre remarcaţii presei şi mass-mediei.
O binecuvântare a reprezentat totodată, şi prezenţa micuţilor ce ne-au trecut pragul cu Steaua, Colinda, Pluguşorul sau Sorcova. Vă aşteptăm cu drag şi la Crăciunul viitor!
Pr. paroh Ivănuşcă Liviu.Florin

SERBAREA DE CRĂCIUN 2013








Şi la Praznicul Naşterii Domnului din anul 2013 elevii participanţi la cursurile catehetice desfăşurate în parohia noastră au pregătit o frumoasă surpriză părinţilor, bunicilor şi credincioşilor bisericii noastre.  Este vorba de Serbarea de Crăciun, o frumoasă tradiţie prezentă an de an la vremea sărbătorilor de Iarnă.
Pentru acest eveniment copii s-au pregătit din timp, participând săptămânal la cursurile şi repetiţiile desfăşurate la Centrul Cultural Educaţional pentru Copii si Tineret ”Sf. Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei” amenajat la fosta Şcoală din sat. Pe lăngă aceste activităţi copiii s-au familiarizat şi cu tehnica picturii pe sticlă, realizând icoane pe sticlă pe care sperăm să le reunim cât mai curând într-o mică expoziţie.
Serbarea a avut loc în cea dintâi zi a Sărbătorii Naşterii Domnului, după slujba Vecerniei Mari. Au participat toţi copiii din sat, de vârstă şcolară şi preşcolară.  A fost reprezentată sceneta biblică „Irozii”, s-au rostit poezii şi s-au cântat colinde. Spectacolul a fost apreciat de toţi cei prezenţi, copiii fiind răsplătiţi cu vii aplauze.
În încheiere copiii au primit cadouri, cu ajutorul părinţilor şi mai multor donatori mărinimoşi fiind oferite 50 de pungi cu dulciuri, a căror valoare a depăşit suma de 1000 lei.
Felicităm pe toţi copiii care au participat şi nădăjduim sincer ca acest frumos obicei să-l putem duce cu bine şi în anii următori.

Pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin