Datini şi obiceiuri de iarnă, la Nou Român

articol de Dan Francu, ziarul Tribuna 

Duminica trecută, satul Nou Român şi-a pus, încă o dată, hainele de sărbătoare şi a primit cum se cuvine oaspeţii şi colindătorii participanţi la cea de-a X-a ediţie a Festivalului Naţional al Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă, cea mai importantă manifestare culturală gazduită anual de această frumoasă aşezare.
Activităţile incluse în cadrul manifestării au început dis de dimineaţă, mulţi dintre oaspeţi participând, alături de localnici, la slujba Sfintei Liturghii, oficiată în biserica parohială cu hramul “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” de către preotul paroh Liviu Florin Ivănuşcă. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către corul Organizaţiei Tinerilor din Sibiu.
Cea de-a doua parte a programului festivalului s-a desfăşurat la Centrul Cultural Memorial ,,Dr. Gheorghe Telea-Bologa”, gazda tradiţională a manifestării. Aici au fost susţinute recitaluri de colinde, spectatorii fiind bucuraţi de frumosul program realizat de corul Organizaţiei Tinerilor din Sibiu, grupul de elevi de la Şcoala Gimnazială “Regina Maria” Sibiu, Corul de Femei din Arpaşu de Sus, Corul de Fete din Nou Român, Ceata de Irozi din Nou Român şi interpreta populară Daniela Carmen Popa. Programul  a fost completat cu scenete interactive interpretate de actorii Teatrului Mic din Sibiu.
La finalul sărbătorii, copiii din Nou Român au primit cadouri din partea organizatorilor, dar şi din partea elevilor veniţi de la Sibiu, care, sub îndrumarea învăţătoarei Florina Stângu, au găsit de cuviinţă să săvârşească o faptă bună în pragul sărbătorilor de iarnă.
Festivalul Naţional al Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă desfăşurat la Nou Român a fost organizat de Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu, parteneri locali fiind Parohia Ortodoxă Nou Român şi Primăria comunei Arpaşu de Jos.
Informaţiile ne-au fost oferite de preotul paroh Liviu Florin Ivănuşcă.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu