NOU ROMÂN ŞI MAREA UNIRE DE LA 1918








Satul Nou Român cuprinde în însăşi denumirea sa referire la ţara şi neamul căruia îi aparţinem. Prin urmare, data de  1 Decembrie, când sărbătorim Ziua Naţională a României întregi, e un motiv în plus de mândrie şi bucurie pentru toţi noienii.

 La începutul anilor 1900, Nou Român era o comunitate în plină dezvoltare, fiind unul dintre satele de cinste ale Ţării Făgăraşului, numărând o populaţie de peste 800 de suflete. Deşi nu avem cunoştinţă despre vreun studiu special dedicat acelor vremuri, vom încerca în rândurile următoare să ridicăm puţin valul istoriei, folosindu-ne de două documente ce transcend acelor timpuri: Lista eroilor noieni din Primul Război Mondial şi o Fotografie – document reprezentând tinerii noieni, membrii ai Gărzii Naţionale pentru Unire din satul Nou Român.

I.      Eroii noieni din Primul Război Mondial
 În anul 1947 s-a construit, în Nou Român, Monumentul Eroilor, aşezat în centrul satului, în faţa Primăriei de atunci, azi - Grădiniţa de copii şi Dispensarul medical. Pe două dintre laturile acestui frumos monument sunt înscrise numele a 22 de noieni ce şi-au pierdut viaţa în Primul Război Mondial (1914 -1918). Sunt amintiţi cei ce şi-au dat viaţa, dar bineînţeles că la război au participat încă alţi mulţi tineri din sat, probabil că unii dintre ei au fost şi răniţi. Problema rămâne să fie aprofundată, mai ales că până la 1918 satul nostru făcând parte din Austro – Ungaria, ar fi curios de aflat pe ce fronturi şi-au jertfit viaţa aceşti tineri. De altfel, era o practică binecunoscută, aplicată de guvernul maghiar, care pentru evitarea fraternizării cu românii de dincolo de munţi, regimentele transilvăneşti, cuprinzând numeroşi români, erau trimise în garnizoane cât mai depărtate de Ardeal, iar în locul lor, pe teritoriile româneşti, erau stabilite regimente străine, cehoslovace, maghiare, austriece, croate).

1.Victor Negruţiu
2. Teodosie Stambeca
3. Leonte Bucureasa
4. Petru G. Miclea
5. Ispas G. Miclea
6. Ioan N. Miclea
7. Victor N. Balu
8. Petru I. Filip
9. Miron I. Filip
10. Ioan L. Telea
11. Atanase I. Morariu
12. Horia Balu
13. Iosif Florian
14. Ioan I. Bratu 
15. Ioan G. Comşia
16. Petru Filip
17. Victor Achim
18. Gheorghe A. Harhoi
19. Ioan Băilă
20. Ioan G. Filip
21. Iulian Bârsăneasa
22. Zsigmond Geza
 Să le fie veşnică pomenirea!

II.       Garda Naţională Română pentru Unire din satul Nou Român
               Începând cu luna noiembrie 1918, când era clar că Imperiul Austro - Ungar se va dezintegra, în Transilvania, în localităţile locuite de români au fost înfiinţate Gărzile Naţionale Româneşti. Scopul lor era acela de a-i apăra pe români de orice fel de abuzuri din partea autorităţilor maghiare, de a preîntâmpina jafurile şi a instaura ordinea în satele româneşti.
Acestea vor juca însă şi un mare rol în sprijinirea realizării Marii Unirii de la Alba Iulia. Practic existenţa acestor gărzi naţionale româneşti au făcut imposibilă orice reacţie din partea celor care, din varii motive, s-ar fi împotrivit Unirii Transilvaniei cu România.                                                 
            O astfel de Gardă Naţională românească s-a înfiinţat şi la Nou Român. O imagine imortalizată de un fotograf al vremii dă mărturie despre componenta acesteia peste vremuri.
( O copie a acestei fotografii s-a păstrat şi la parohia noastră, dar din cauza umezelii s-a degradat. Am primit totuşi un exemplar bine conservat prin bunăvoinţa doamnei Rodica Scorobeţ, al cărei bunic – Ioniţă I. Beca (tatăl mamei sale, Ana Baba), pe atunci - 1918 – în vârstă de 18 ani apare în fotografie).

1. Milian Filip
2. Achim Telea
3. Aurel Bunea
4. Tănase N. Bucureasa
5. Tănase I. Bucureasa
6. Alex Bratu
7. Tănase Freciu
8. Nistor Miclea
9. Ioniţă N. Beca
10. Matei Beca
11. Boier Gheorghe (Arpaşu de Jos)
12. Ion Dindeal
13. Ion Cioran
14. Vasu Vasile
15. G. Bârsan (Arpaşu de Jos)
 Preot paroh Ivănuşcă Liviu- Florin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu