Restaurarea Iconostasului la Nou Român








                                          




























La Nou Român continuă şi în anul 2013 lucrările de restaurare şi înfrumuseţare  a locaşului sfintei noastre  biserici parohiale. Astfel,  în luna ianuarie, au fost demarate lucrările de refacere a Iconostasului de lemn montat în urmă cu 45 de ani.
Iată ce menţionează Monografia Satului şi Bisericii din Nou Român ( autor Pr. Alexandru Comşa, Editura Tribuna, Sibiu, 2008, pag. 85 ) despre această lucrare: „În anul 1968, în timpul păstoririi preotului Alexandru Comşa s-a executat şi cadrul noii temple din lemn de stejar… lucrările fiind îngrijite de Gheorghe Florea, care în afară de câteva donaţii de material lemnos a donat aproape în întregime materialul de foarte bună calitate. Costul  cadrului şi pictura s-a achitat din contribuţia credincioşilor din Nou Român, precum şi a altora cu domiciliul în altă parte, dar originari din Nou Român.”
În mod firesc, odată cu trecerea timpului, datorită umezelii, starea fizică a Iconostasului s-a degradat treptat. Demontarea bucată cu bucată a elementelor  sale a demonstrat că se impunea urgenţa restaurării vechiului Iconostas din lemn. Din nefericire degradarea a afectat grav şi  Icoanele din partea inferioară  a Iconostasului: cele 4 Icoane Împărăteşti reprezentând pe Mântuitorul Iisus Hristos, Maica Domnului, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe (icoana hramului) şi Sfântul Ierarh Nicolae, precum şi 2 medalioane cu Heruvimi. Aceste Icoane au fost iscusit realizate de pictorul Ioan Căzilă din Sibiu (pe icoana Maicii Domnului fiind menţionat anul 1969), folosindu-se însă , din păcate, un material lemnos neadecvat: placaj şi plăci PFL.
Respectivele icoane au fost supuse expertizei specializate a Serviciului de Restaurare Icoane şi pictură a Arhiepiscopiei Sibiului, care a stabilit gradul de degradare, precum şi etapele de restaurare, întocmind şi un deviz estimativ  în sumă de 4311 lei.
Deoarece parohia noastră nu dispune la momentul acesta de aceste fonduri, cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu bunăvoinţa Înalt Preasfinţitului Părinte Mitropolit Laurenţiu Streza care a aprobat acest lucru ( şi căruia îi şi mulţumim cu acest prilej) s-a aprobat ca suma respectivă să fie acoperită din fondurile Arhiepiscopiei Sibiului, ca bunăvoinţă şi încurajare a credincioşilor în îndeplinirea lucrărilor viitoare.
În ceea ce priveşte structura lemnoasă a  părţii inferioare a Iconostasului, aceasta a necesitat înlocuirea totală, manopera şi materialul urmând a fi achitate din fondurile proprii şi din donaţiile credincioşilor care ne vin în ajutor. Partea superioară şi icoanele mai mici necesită intervenţii minore, pe care, cu ajutorul lui Dumnezeu, sperăm să le ducem cu bine la sfârşit.

Pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin