Înlocuirea podelei Bisericii Ortodoxe din Nou Român




După ce, timp de trei săptămâni, am lăsat placa de beton turnată în naosul Sfintei noastre Biserici ca să se usuce corespunzător, am trecut la cea de a doua etapă a lucrărilor planificate a se executa în această toamnă, şi anume, la montarea noii podele.

În acest scop, am achiziţionat din vreme materialul lemnos - finit de bună calitate de la o firmă specializată din Sibiu.



Peste placa de beton s-a pus de către echipa de constructori folie de plastic, s-au bătut riglele şi s-a montat polistirenul extrudat.

După aceea s-a trecut la montarea propriu-zisă a noi podelei. S-a început cu soleea, trecându-se treptat la restul spaţiului din naosul Bisericii.


Trebuie să amintim că, înainte de a fii montată, podeaua a fost tratată cu ulei special, urmând ca după montare să - i fie aplicată şi straturile de lac – protector.



Lucrările continuă încet, dar sigur. Vom reveni cu noi imagini.

Pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin

Consultaţii oftalmologice gratuite la Nou Român

Miercuri, 19 octombrie 2011, locuitorii din Nou Român au avut posibilitatea de a primi consultaţii gratuite din partea a două reprezentante ale firmei Premium Optic din Braşov. Consultaţiile au avut loc la Dispensarul medical din sat, celor interesaţi fiindu-le oferită şi posibilitatea de a achiziţiona ochelari la preţ redus şi în rate.





Cum putem avea grijă de ochii noştri ?

Ochii sunt cele mai pretenţioase şi sensibile organe ale corpului şi au nevoie de o îngrijire atentă. Dacă nu le vei acorda destulă atenţie, este posibil ca mai târziu să regreţi. Controalele frecvente sunt esenţiale pentru a şti în ce stare se află ochii tăi. Aflând din timp dacă ai sau nu probleme cu ochii, vei evita situaţiile mai grave, precum operaţiile sau orbirea. Mergi la oftalmolog cel puţin o dată pe an.

- Totul începe cu somnul. Un somn odihnitor înseamnă ochi frumoşi de la primele ore ale dimineţii.

- Nu uita că trebuie să te speli pe ochi cu apă rece de cel puţin două-trei ori pe zi. De asemenea, spălarea regulată a mâinilor poate împiedica transferul unor bacterii de pe degete pe ochi.

- Ai grija la produsele de machiaj. Nu prea multe, nu în cantităţi prea mari, deloc dacă eşti alergică sau prezinţi vreo afecţiune sau iritaţie a ochiului.

- Alimentaţia este foarte importantă. Include în dieta ta produse bogate în vitamina A, C şi E.

- Protejează-ţi ochii de căldura şi razele soarelui.

- Evită să lucrezi la calculator fără a lua o pauză. Distanţa optimă dintre ochi şi ecranul calculatorului este de 60-70 cm. Chiar dacă la prima impresie poate că nu simţi nevoia de odihnă, ochii tăi nu sunt de aceeaşi părere. .

- Trebuie să iei pauze şi atunci când citeşti foarte mult Nu ţine cartea foarte aproape de ochi

- Asigură-te că există suficientă lumină în timp ce lucrezi.

- Clipeşte frecvent pentru a menţine ochii umezi

- Nu – ţi petrece prea mult timp în faţa televizorului

- Studiile ştiinţifice au demonstrat că, la persoanele care fumează, afecţiunile oftalmologice se vindecă mai greu decât la nefumători.

Pr .paroh Ivănuşcă Liviu Florin

Glumiţe:

1.) - Doctore, după ce-mi pun ochelarii pe care mi i-aţi recomandat, voi putea citi?

- Desigur.

- Ah, ce bine. Până acum n-am ştiut niciodată să citesc!

2.) - De ce se uită oltenii pe deasupra ochelarilor?

- Ca să nu-i uzeze!

Buletinul parohial „Credinţă şi Cultură la Nou Român” ( numărul 45 / septembrie 2011)


Titlurile articolelor sunt următoarele:

- Reluarea cursurilor catehetice în Parohia Ortodoxă Nou Român (Pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin)

- Lucrări de reparaţii la Biserica Ortodoxă din Nou Român (Pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin)

- O Educaţie solidă învinge criza economică (Mesajul Preafericitului Părinte Patriarh DANIEL, adresat elevilor, părinţilor şi profesorilor, la începutul anului şcolar 2011-2012

- 2011 – Anul Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii : Învăţătura despre Sfânta Taină a Cununiei cuprinsă în Catehismul Ortodox ( întrebările 204 – 209)


(Pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin)

Scrisoare de mulţumire adresată credincioşilor din Nou Român de către Fundaţia UCOS Sibiu


Preacucernice părinte paroh şi iubiţi credincioşi,

Această scrisoare are menirea de a vă mulţumi şi pe această cale pentru gestul făcut de dvs. în perioada 25. 09. – 5. 10. 2011, când în urma colectei efectuate împreună, am ajutat un număr de 120 copii aflaţi în nevoie materială, sufletească şi fără bucuria de a fi alături de părinţii naturali, copii pe care Fundaţia UCOS – Un copil, o speranţă – Sibiu îi are în grijă.

Mulţumesc tuturor pentru susţinerea eforturilor noastre: părintelui paroh, credincioşilor pentru darurile făcute dar şi celor care mi-au făcut munca mai uşoară ajutând efectiv la strângerea colectei şi care mi-au demonstrat că solidaritatea umană şi mai ales sufletul creştin poată să învingă oboseala, problemele personale şi pot să vină în sprijinul celor aflaţi în nevoie.

Pentru noi această faptă are mai multe semnificaţii:

- în primul rând aceea că împreună cu părintele paroh formaţi o corabie cu un bun cârmaci care înaintează spre destinaţie; astfel spus sufleteşte sunteţi vii şi aveţi un urcuş spiritual continuu;

- putem să spunem celor aflaţi în nevoie că nu sunt singuri, că angajaţii fundaţiei şi creştinii din Parohia dvs. sunt alături de ei, că suferinţa lor este şi suferinţa altor semeni din jurul lor;

- putem da dovadă de milă, compasiune, înţelegere şi dragoste şi putem fi exemple pentru copiii noştri.

În acelaşi timp, gândul de mulţumire se îndreaptă spre Domnul, pe care Îl rog să vă dea sănătate, înţelegere în familie, gând bun, putere de muncă, roade bogate în anii următori.

Fie ca Domnul să vă binecuvinteze şi să vă povăţuiască spre El!

Sibiu, Director executiv

6.10.2011 Elena Tudorache

Colectă la Nou Român pentru Fundaţia UCOS Sibiu





În perioada 20 septembrie – 7 octombrie, în Parohia Ortodoxă Nou Român s-a organizat o colectă în alimente pentru a sprijini eforturile întreprinse pe plan social de Fundaţia „Un Copil - O Speranţă” ( UCOS) din Sibiu.

Fundaţia UCOS Sibiu are menirea de a oferi sprijin şi asistenţă copiilor cu probleme (fiziologice sau materiale) şi de ale proteja drepturile în societate.

Dintre cele mai importante activităţi desfăşurate de această Fundaţie amintim:

- „Centrul ALEXANDRA” - un serviciu de zi pentru copiilor cu handicap grav de vedere având ca scop integrarea lor socială şi şcolară

- Centrul CRESC” este un serviciu de zi pentru copiii cu handicap grav neuro – locomotor în vederea integrării lor sociale şi şcolare.

- „Centru CALEIDOSCOP” este un serviciu de zi adresat copiilor cu afecţiuni din spectrul autist în vederea integrării sociale şi şcolare a acestora

- „Centru de consiliere si sprijin pentru părinţi şi copii” este un serviciu adresat familiilor cu copii aflaţi într-o situaţie de criză, cel mai frecvent de natură materială. Serviciile se desfăşoară preponderent la domiciliu beneficiarilor

- „Împreună împotriva violenţei" este un grup de lucru coordonat de Fundaţia UCOS, în fapt un parteneriat public-privat care are ca scop reducerea şi prevenirea violenţei în toate mediile în care există copii şi tineri. Activitatea se adresează atât violenţei împotriva copiilor şi tinerilor cât şi în rândul lor.

- „Program de asistenţă socială şi întrajutorare pentru comunitatea defavorizată de rromi din Vurpăr” ( mai multe informaţii găsiţi pe site-ul http://www.ucos.ro)

Toate alimentele ( cartofi, ceapă, varză, ulei, făină ,zahăr, orez şi altele) au fost aduse de credincioşi la Biroul Parohial, fiind preluate de aici în după amiaza zilei de 7 octombrie de către un reprezentant al Fundaţiei UCOS din Sibiu.

Mulţumim tuturor donatorilor şi Dumnezeu să primească jertfa tuturor!

Pr. paroh Ivănuşcă Liviu Florin